Bu arada ben de birkaç şey söylemek istiyorum. Başarmanın birkaç tane sırrı vardır, bunlar tamamen psikolojiktir.
1- Hedef belirleyin.
Öncelikle tabikide neye başlayacağınızı, neye inanıp güveneceğinizi, ne için insanları takmayacağınızı vs. belirlemeniz lazım. Önce bi her şeyi kafanızda kurun.
2- Başlayın.
Başlamak cidden başarmanın yarısıdır. 2 tür insan vardır. Konuşanlar ve yapanlar. Konuşanlar sadece konuşur, tek yaptıkları budur. Asıl dünyayı değiştirenler yapanlardır. Birşeylere inanır, başlar ve çaba gösterirler. Eğer yapan taraf olmak istiyorsanız öncelikle başlamanız lazım. Hem çok basit hem de çok zor bir şeydir. Başlayacağınız şeye göre de değişebilir tabi ki fakat ne olursa olsun BAŞLAYIN.
3- Kendinize güvenin, İnanın.
İnanmak da çok önemli, inanmazsanız zaten bazı şeyler olacaksa bile olmaz. Bu her şeyde böyledir aslında. Oyun oynarken "Ben şu adamı öldüremem" derseniz öldürecek potansiyeliniz olsa bile öldüremezsiniz zaten. Kendinize inanın, güvenin. Kendinizi başarabileceğinize inandırın. Ne olursa olsun, hangi konu olursa olsun çalışırsanız yapabilirsiniz. Bir futbolcu düşünün, günde 5 saat antrenman yapıyor. Siz günde 7 saat antrenman yaparsanız o futbolcudan çok daha iyi futbol oynayabilirsiniz. Veya bir öğrenci düşünün, günde 10 saat ders çalışıyor. Siz 11 saat çalışırsanız ondan daha iyi liselere/üniversitelere gidebilirsiniz, daha iyi notlar alabilirsiniz. Yeter ki çalışın.
4- İnsanları umursamayın.
İnsanları umursamayın. Çoğu insan bazı şeyleri başaramayacağınız düşünür ve hep dile getirir. İşte o insanlar, ikinci seçenekte bahsettiğim sadece konuşan insanlar. Size "ingilizce öğren" derler ama ingilizce bilmezler, "sınava çalış" derler ama kendi öğrencilik hayatlarında bir başarıları yoktur. Öğrencilik hayatlarından da ziyade iş hayatlarında da bi başarıları yoktur, hatta belki işleri bile olmayabilir
Dolayısıyla bu insanları umursamayın. Ayrıca şunu da unutmayın; siz başardığınızda bu insanlar size "Başaracağınız biliyordum." diyecekler
Dolayısıyla bu insanlar birçok konuda kendileriyle de çelişirler, yani kendileri de ne yaptıklarını bilmiyor dolayısıyla size akıl verecek seviyede değiller. Bu insanları kesinlikle umursamayın.
5- Motivasyon kazanın.
Bir şekilde kendinizi motive etmeniz lazım. Kimse sizi motive etmez, edemez. Ayrıca sadece konuşan insanlardan dolayı motivasyonunuz da ister istemez düşebilir dolayısıyla kendinize bir şekilde motivasyon sağlamanız lazım. Başarabileceğinize odaklanın yeterli. Başarabileceğinizi düşünmeniz lazım. Başarmazsanız neler olacağını düşünmeniz lazım. Kendinizi böyle motive edebilirsiniz. Bunların haricinde motivasyon için Ege Fitness, Fit Traveller gibi kanalların motivasyon videolarını da izleyebilirsiniz, o videolar sizi motive etmez, siz o videolardan etkilenip düşündüklerinizle kendinizi motive edersiniz. Motivasyonsuz bişeyler yapmak gerçekten çok zor, motivasyon kazanmanız şart.
6- Plan yapın, acele etmeyin.
Her şey sırayla olacak. Unutmayın, en iyi elmas en dipten çıkar. Siz 0 dahi olsanız 10000 olabilirsiniz. Ama bunun için acele etmeyin, bir anda olabilecek bir şey değil. Önce 1 olacak, sonra 10, sonra 100, sonra 1000, sonra 5000, sonra 10.000 olacaksınız. Dolayısıyla her zaman 10.000'e odaklanın fakat bunun için acele etmeyin. 10.000 olmak için önce 1 olmanız lazım. Siz 1 dahi olamadan 10.000 olmaya çalışırsanız tökezlersiniz. Her şeyi planlayın ve o plana uyun!
Bunlar çok önemli unsurlar. Bunları ciddiye alın. Çıktığınız yolda yalnız olduğunuzu unutmayın. Başarı sadece YKS'de iyi bir derece değildir, bunu da unutmayın. Herkes eğitim sisteminin kötülüğünden bahsediyor ama yine de o kötü eğitim sisteminde eğitim görmeye devam ediyorlar çünkü toplum onları bu yola zorluyor. Unutmayın, insanları umursamamanız gerekiyor. Okumak istemiyorsanız okumayın, ne yapmak istiyorsanız onu yapın. Daha da ötesi, eğitim sistemine sitem edeceğinize o sistemi değiştirmek için çabalayın. Hayatınızda başarılar.