Benim bu modelde şaşırdığım şu oldu.Kağıt üstündeki renk gamutu daha yüksek srgb 135 dci 100 diyor.Renk kalibrasyonuda yapılmış.Neden daha düşük çıktı acaba? Bu konuyada değinmemiş.Birde 4kda sadece tek overdrive test edilmiş bir düşüğünde over shot var mı mesela?Kesinlikle haklısın. Sadece kontrast ve renklerin canlılığını düşününce eyvallah ama IPS panellerinin de renk doğallığı ve kalitesi, gerçeğe yakınlığı, görmezden gelinmemeli.
4k IPS konusuna gelip 2k oled alın yazıyor adam. Neyle neyi kıyaslıyor. Konudaki monitör hakkında ne düşünüyorsun bi onu söyle yani değil mi illa gömecek markayı bilmem neyi bi fiyat/performans yorumu yapsa yeterli olacak belki. Forumda o kadar çok yanlış ve şişirme bilgi paylaşanlar var ki hangi konu olursa olsun yani okuduğunda en iyi bu anlar dersin ancak tamamen önyargılı ve sadece bir noktaya odaklanma neticesi herbiri ve bunlara uyup hateket etmek gerçekten büyük risk ve de zarar ettirir insana. Kendin araştıracaksın kendin karar vereceksin çoğu zaman.Bu Oledcileri konulardan uzak tutmanın bir yolu yok mudur? Arkadaşım insanlar hür iradesiyle IPS alamaz mı? Neden herkese Oled önermekte ısrarcısınız?
4k IPS konusuna gelip 2k oled alın yazıyor adam. Neyle neyi kıyaslıyor. Konudaki monitör hakkında ne düşünüyorsun bi onu söyle yani değil mi illa gömecek markayı bilmem neyi bi fiyat/performans yorumu yapsa yeterli olacak belki. Forumda o kadar çok yanlış ve şişirme bilgi paylaşanlar var ki hangi konu olursa olsun yani okuduğunda en iyi bu anlar dersin ancak tamamen önyargılı ve sadece bir noktaya odaklanma neticesi herbiri ve bunlara uyup hateket etmek gerçekten büyük risk ve de zarar ettirir insana. Kendin araştıracaksın kendin karar vereceksin çoğu zaöanBu Oledcileri konulardan uzak tutmanın bir yolu yok mudur? Arkadaşım insanlar hür iradesiyle IPS alamaz mı? Neden herkese Oled önermekte ısrarcısınız?
Sahiden ben de yeni farkettim onu. Zaten inceleme de inceleme sayılmaz monitörün anlatılması gereken şeylerinin yüze onuna anca değinmiştir. Sormak lazım kendisineBenim bu modelde şaşırdığım şu oldu.Kağıt üstündeki renk gamutu daha yüksek srgb 135 dci 100 diyor.Renk kalibrasyonuda yapılmış.Neden daha düşük çıktı acaba? Bu konuyada değinmemiş.Birde 4kda sadece tek overdrive test edilmiş bir düşüğünde over shot var mı mesela?
Benim bu modelde şaşırdığım şu oldu.Kağıt üstündeki renk gamutu daha yüksek srgb 135 dci 100 diyor.Renk kalibrasyonuda yapılmış.Neden daha düşük çıktı acaba? Bu konuyada değinmemiş.Birde 4kda sadece tek overdrive test edilmiş bir düşüğünde over shot var mı mesela?
Size daha öncede söylemiştim, gereksiz tartışmıştık. Tartışmadan düzgünce mevzuyu anlatıyorum, monitör üreticilerinin yazdığı (asus, msi, aoc, gigabyte) vb farketmez buna alt seviye markalarda dahildir kağıtüstünde yazanlar gerçekleri sunmaz. Bir çok ayak oyunu vardır.4k IPS konusuna gelip 2k oled alın yazıyor adam. Neyle neyi kıyaslıyor. Konudaki monitör hakkında ne düşünüyorsun bi onu söyle yani değil mi illa gömecek markayı bilmem neyi bi fiyat/performans yorumu yapsa yeterli olacak belki. Forumda o kadar çok yanlış ve şişirme bilgi paylaşanlar var ki hangi konu olursa olsun yani okuduğunda en iyi bu anlar dersin ancak tamamen önyargılı ve sadece bir noktaya odaklanma neticesi herbiri ve bunlara uyup hateket etmek gerçekten büyük risk ve de zarar ettirir insana. Kendin araştıracaksın kendin karar vereceksin çoğu zaman.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
4k IPS konusuna gelip 2k oled alın yazıyor adam. Neyle neyi kıyaslıyor. Konudaki monitör hakkında ne düşünüyorsun bi onu söyle yani değil mi illa gömecek markayı bilmem neyi bi fiyat/performans yorumu yapsa yeterli olacak belki. Forumda o kadar çok yanlış ve şişirme bilgi paylaşanlar var ki hangi konu olursa olsun yani okuduğunda en iyi bu anlar dersin ancak tamamen önyargılı ve sadece bir noktaya odaklanma neticesi herbiri ve bunlara uyup hateket etmek gerçekten büyük risk ve de zarar ettirir insana. Kendin araştıracaksın kendin karar vereceksin çoğu zaöan
Sahiden ben de yeni farkettim onu. Zaten inceleme de inceleme sayılmaz monitörün anlatılması gereken şeylerinin yüze onuna anca değinmiştir. Sormak lazım kendisine
Helal olsun. Her satır bilgi dolu. Yapıyorsun bu sporu.Size daha öncede söylemiştim, gereksiz tartışmıştık. Tartışmadan düzgünce mevzuyu anlatıyorum, monitör üreticilerinin yazdığı (asus, msi, aoc, gigabyte) vb farketmez buna alt seviye markalarda dahildir kağıtüstünde yazanlar gerçekleri sunmaz. Bir çok ayak oyunu vardır.
Tepki süresi mesela. 1ms GTG yazabilmek için monitörü 30 dakika çalıştırır, ortamı ısıtır ve overdrive modunu en yükseğe çekerler. Ondan sonra monitörün gördüğü en düşük tepki süresini yazarlar. Devasa düzeyde overshoot olsa bile bu böyledir. Monitör ortalamada 7ms görüyordur fakat bir tane renk geçişinde bile 1ms civarını görmüştür 1ms yazarlar.
Renklerde de şöyle bir şey, Gamepower belli ki renk hacmi değerlerini vermiş. Sitesinde de %100 DCI-P3 demiş, renk kapsamımı yoksa renk hacmimi belirtmemişler. İncelemede renk hacmine göre değerlendirirsek dediklerine yakın bir sonuç vermiş. Tabii bizim dikkate aldığımız renk kapsamı fakat adamlar böyle bir şey belirtmemiş, DCI-P3 %100 demiş sadece. Sizde bunu renk kapsamı olarak düşünmüşsünüz. Halbuki gamepower %100 DCI-P3'ten önce %135 SRGB yazmışlar, SRGB renk kapsamı %100'ü aşamayacağı ama renk hacminin aşacağını düşünürsek buradan renk kapsamı değil renk hacminin verildiğini tahmin etmeniz gerekirdi.
Özetle monitör üreticilerinde bin tane ayak oyunu var, kağıtüstünde yazan verilere göre monitör seçerseniz kötü bir model alabilirsiniz. Zamanında da tartışmamızın sebebi buydu, msi ve asus gibi markalarda aynı taktikleri uyguluyor, ben daha msi'ın incelemesine bakmadan öneremezken gamepower gibi alt seviye bir markanın ne kadar riskli olduğunu anlatmaya çalışıyordum. Monitör bilginiz zayıf olduğu için %100 DCI-P3 bekleyerek almışsınız (laf ediyor gibi algılamayın). Ben size söyleyeyim bu bütçede %100 DCI-P3 verecek modeller QD İPS anca olur. Onlarda %97-99 bandında çıkıyor. DCI-P3 için %100 bu fiyat bandında QD İPS vs olmadığı sürece bu değerler çok ütopik.
Bu fiyat bandında gamepower gayet iyi bir iş çıkarmış. Ben kendim markayı gömen biri olarak renk gamutu açısından bu fiyat bandında beğendim.
Mesela Asus XG27UCG yani Dual Mode modelinden bahsediyorum %95 DCI-P3 çıkıyor. Gamepower ise %94 civarı çıkmış ki aradaki fark gözle görülemeyecek kadar az. Yani daha ucuza aynı seviyede renk gamutu sunabilmiş. Tabii buradan aynı görüntüyü vereceğini çıkarmayın. Siyah tekdüzelik, renk doğruluğu, gamma, renk sıcaklığı, beyaz dengesi vb bir ton farklılıklar var. Buna parlaklık ve kontrast oranı gibi şeylerde dahil tabiiki de.
Parlaklık ve kontrast oranı ölçümü yok, bu konuda yorum yapamıyoruz. Belki 300nit belki 400nit çıkıyordur bilemiyorum. Dediğim gibi kağıtüstünde yazana göre değerlendiremezsiniz. Kontrast oranı belki 800:1 belki 1200:1 yine bilemiyoruz. Ki bu direkt siyah performansına etki eden bir şey.
Soldaki 850:1, sağdaki ise 1200:1 kontrast oranı çıkan iki İPS monitör. Markanın sitesine girdiğimizde ikisi içinde 1000:1 kontrast oranı olduğu yazıyor. İncelemesine bakan Gigabyte alacaktır. Gamepower bunlardan hangisine denk geliyor veya ikisinin ortasında bir yer mi bilinmez.
Alıntıyı görüntüle
Tepki süresine gelelim. Tepki süresinde sadece yüksek modunu denemiş, diğer modlarda böyle bir sorun var mı bilmiyorum. 160hz modunda beyazlara geçişte zorlanmış, devam eden tepki süresinde kötü, belirgin düzeyde overshoot sorunu var. Bence 4k 160hz de yüksek modu fazla, ufo performansını beğenmedim. Daha düşük bir değerde kullanınca overshoot sorunu büyük oranda çözülüyorsa ve tepki süresi çok kötü olmuyorsa kabul edilebilir. Ayrıca daha düşük yenileme hızlarında nasıl bir performansı var, bu biraz soru işareti.
4K 320hz modunda overdrive yüksek ayarı gayet kabul edilebilir sonuçlar vermiş.
Genel bir değerlendirme.
Renk gamutu yüksek
4k 160hz hareket performansı zayıf
4k 320hz hareket performansı iyi
Parlaklık bilgisi yok
kontrast oranı bilgisi yok
renk doğruluğu bilgisi yok (çok önemli değil)
Siyah tekdüzelik nasıl bilgisi yok
Profesyonel incelemeciler gri tekdüzelik, siyah tekdüzelik, kontrast oranı, renk doğruluğu, parlaklık, overdrive modları, srgb modu (varsa), giriş gecikmesi, 60-120hz yenileme hızı performansı, diğer modellere kıyasla artı ve eksileri gibi bir ton detay veriyor. Bu videoya bakarak asus bile olsa yine almazdım, emek verilmiş ama yeterli değil. Kaldı ki gamepower gibi bir markaya güvenip alıcaksın. Artıları ve eksileri belli olsa duruma göre değer biçeceğim ama yeterli bilgi yok. Bence en azından parlaklık ve diğer overdrive ayarları da test edilmesi gerekirdi. Videoyu da kötülemiş gibi olabilirim ama amacım eleştirmek, kötülemek değil.
Sonuç
Renk gamutu haricinde kayda değer bir artısını bu fiyat bandında göremedim. Muadillerine yakın sonuç veriyor bu konuda. Hareket performansı da idare eder. 14-15k bandında piksel overdrive optimizasyonuna biraz daha dikkat etmeleri gerekirdi. Ben olsam bütçemi zorlar daha detaylı incelemesi bulunan (parlaklık-kontrast oranı gibi) overshoot vs uğraşmayacağım bir modele yönelmeye çalışırdım. İncelemeye göre 4k 160hz de hatrı sayılır overshoot var çünkü.
Monitörü güzellemekte sorun yok, kullanıcı deneyiminizden bahsedebilirsiniz. Bu güzel bir şey. Benim demek istediğim farklı.@Tayfunns mesele bilgi ya da bilgisizlik değildi bizim tartışmamızda mesele üsluptu. Sen sadece benimle değil o konudaki bir çok kişiyle aynı üslup içerisinde oldun. Ama artık geçti gitti bunun önemi yok. Yani olmasın artık hemfikiriz değil mi? Ben bu denli detaylı bir teknik analize dayalı bir tavsiyede bulunmadım, ben tipik bir son kullanıcı deneyimiyle bir tavsiyede bulundum. Tipik bir son kullanıcının da biraz ötesindeyiz yani şu senin incelemendeki tüm detaylara hakim olamasak de birazcık biliyoruz yani. Ama yine de senin incelemendeki bazı teknik terimlerin ne anlama geldiğini hiç ama hiç bilmiyorum. Buna rağmen diyorum ki, bu monitör güzel kardeşim, güzel işte yani bu yorumu yapmama engel değil içinde bulunduğum şartlar ve beni haksız da çıkartmaz. Teknik İncelemen muhteşem olmuş, ama çarşı pazar böyle değil çarşı pazarı da geçtim şu forumu da geçtim şu konudaki kaç kişi incelemeni yüzde yüz anladı tüm teknik bilgi ve terimleri gözeterek? Ben bunların hepsini öğrenip bu kadar derine inip bir monitör almaya kalksam, alamam ki kardeşim alsam strese girerim aldıktan sonra gamutu mamutu düşün düşün uyutmaz beni gece. Anlatabildim mi? Güzel bu monitör. Ama oled 2k başka bişey bu başka bişey bak o buranın konusu değil anlaşalım bu konuda.
Oled monitörleri takip etmediğiniz belli, monitör bir kaç ay içinde yansa bile ki bu günümüz modellerinde çok zor markalar 3 yıl yanma garantisi veriyor.Gunde 10-15 saat fps oynayan adamlar oled monitor almis. oled monitorler sizler icin yapilmis cihazlar degil , gorursunuz bir kac aya demek istedigimi
Geri kalan kesim icin hayirli olsun
O kadar yazmışsın da bunları zaten biliyorum kime ne anlatıyorsun? Güya laf attığın kısma gelincede renk gamutu karşılaştırıldığı renk uzayına göre %100 üzerine çıkabilir.Yani bir cihaz daha geniş renk alanını destekliyorsa belirli bir renk uzayının kapsama oranını geçebilir.Teknik bilgin yetersiz.Ordan burdan toplamayla anca bu kadar oluyordur.Size daha öncede söylemiştim, gereksiz tartışmıştık. Tartışmadan düzgünce mevzuyu anlatıyorum, monitör üreticilerinin yazdığı (asus, msi, aoc, gigabyte) vb farketmez buna alt seviye markalarda dahildir kağıtüstünde yazanlar gerçekleri sunmaz. Bir çok ayak oyunu vardır.
Tepki süresi mesela. 1ms GTG yazabilmek için monitörü 30 dakika çalıştırır, ortamı ısıtır ve overdrive modunu en yükseğe çekerler. Ondan sonra monitörün gördüğü en düşük tepki süresini yazarlar. Devasa düzeyde overshoot olsa bile bu böyledir. Monitör ortalamada 7ms görüyordur fakat bir tane renk geçişinde bile 1ms civarını görmüştür 1ms yazarlar.
Renklerde de şöyle bir şey, Gamepower belli ki renk hacmi değerlerini vermiş. Sitesinde de %100 DCI-P3 demiş, renk kapsamımı yoksa renk hacmimi belirtmemişler. İncelemede renk hacmine göre değerlendirirsek dediklerine yakın bir sonuç vermiş. Tabii bizim dikkate aldığımız renk kapsamı fakat adamlar böyle bir şey belirtmemiş, DCI-P3 %100 demiş sadece. Sizde bunu renk kapsamı olarak düşünmüşsünüz. Halbuki gamepower %100 DCI-P3'ten önce %135 SRGB yazmışlar, SRGB renk kapsamı %100'ü aşamayacağı ama renk hacminin aşacağını düşünürsek buradan renk kapsamı değil renk hacminin verildiğini tahmin etmeniz gerekirdi.
Özetle monitör üreticilerinde bin tane ayak oyunu var, kağıtüstünde yazan verilere göre monitör seçerseniz kötü bir model alabilirsiniz. Zamanında da tartışmamızın sebebi buydu, msi ve asus gibi markalarda aynı taktikleri uyguluyor, ben daha msi'ın incelemesine bakmadan öneremezken gamepower gibi alt seviye bir markanın ne kadar riskli olduğunu anlatmaya çalışıyordum. Monitör bilginiz zayıf olduğu için %100 DCI-P3 bekleyerek almışsınız (laf ediyor gibi algılamayın). Ben size söyleyeyim bu bütçede %100 DCI-P3 verecek modeller QD İPS anca olur. Onlarda %97-99 bandında çıkıyor. DCI-P3 için %100 bu fiyat bandında QD İPS vs olmadığı sürece bu değerler çok ütopik.
Bu fiyat bandında gamepower gayet iyi bir iş çıkarmış. Ben kendim markayı gömen biri olarak renk gamutu açısından bu fiyat bandında beğendim.
Mesela Asus XG27UCG yani Dual Mode modelinden bahsediyorum %95 DCI-P3 çıkıyor. Gamepower ise %94 civarı çıkmış ki aradaki fark gözle görülemeyecek kadar az. Yani daha ucuza aynı seviyede renk gamutu sunabilmiş. Tabii buradan aynı görüntüyü vereceğini çıkarmayın. Siyah tekdüzelik, renk doğruluğu, gamma, renk sıcaklığı, beyaz dengesi vb bir ton farklılıklar var. Buna parlaklık ve kontrast oranı gibi şeylerde dahil tabiiki de.
Parlaklık ve kontrast oranı ölçümü yok, bu konuda yorum yapamıyoruz. Belki 300nit belki 400nit çıkıyordur bilemiyorum. Dediğim gibi kağıtüstünde yazana göre değerlendiremezsiniz. Kontrast oranı belki 800:1 belki 1200:1 yine bilemiyoruz. Ki bu direkt siyah performansına etki eden bir şey.
Soldaki 850:1, sağdaki ise 1200:1 kontrast oranı çıkan iki İPS monitör. Markanın sitesine girdiğimizde ikisi içinde 1000:1 kontrast oranı olduğu yazıyor. İncelemesine bakan Gigabyte alacaktır. Gamepower bunlardan hangisine denk geliyor veya ikisinin ortasında bir yer mi bilinmez.
Alıntıyı görüntüle
Tepki süresine gelelim. Tepki süresinde sadece yüksek modunu denemiş, diğer modlarda böyle bir sorun var mı bilmiyorum. 160hz modunda beyazlara geçişte zorlanmış, devam eden tepki süresinde kötü, belirgin düzeyde overshoot sorunu var. Bence 4k 160hz de yüksek modu fazla, ufo performansını beğenmedim. Daha düşük bir değerde kullanınca overshoot sorunu büyük oranda çözülüyorsa ve tepki süresi çok kötü olmuyorsa kabul edilebilir. Ayrıca daha düşük yenileme hızlarında nasıl bir performansı var, bu biraz soru işareti.
4K 320hz modunda overdrive yüksek ayarı gayet kabul edilebilir sonuçlar vermiş.
Genel bir değerlendirme.
Renk gamutu yüksek
4k 160hz hareket performansı zayıf
4k 320hz hareket performansı iyi
Parlaklık bilgisi yok
kontrast oranı bilgisi yok
renk doğruluğu bilgisi yok (çok önemli değil)
Siyah tekdüzelik nasıl bilgisi yok
Profesyonel incelemeciler gri tekdüzelik, siyah tekdüzelik, kontrast oranı, renk doğruluğu, parlaklık, overdrive modları, srgb modu (varsa), giriş gecikmesi, 60-120hz yenileme hızı performansı, diğer modellere kıyasla artı ve eksileri gibi bir ton detay veriyor. Bu videoya bakarak asus bile olsa yine almazdım, emek verilmiş ama yeterli değil. Kaldı ki gamepower gibi bir markaya güvenip alıcaksın. Artıları ve eksileri belli olsa duruma göre değer biçeceğim ama yeterli bilgi yok. Bence en azından parlaklık ve diğer overdrive ayarları da test edilmesi gerekirdi. Videoyu da kötülemiş gibi olabilirim ama amacım eleştirmek, kötülemek değil.
Sonuç
Renk gamutu haricinde kayda değer bir artısını bu fiyat bandında göremedim. Muadillerine yakın sonuç veriyor bu konuda. Hareket performansı da idare eder. 14-15k bandında piksel overdrive optimizasyonuna biraz daha dikkat etmeleri gerekirdi. Ben olsam bütçemi zorlar daha detaylı incelemesi bulunan (parlaklık-kontrast oranı gibi) overshoot vs uğraşmayacağım bir modele yönelmeye çalışırdım. İncelemeye göre 4k 160hz de hatrı sayılır overshoot var çünkü.
Asıl ben senin sadece internette okuduğun şeyleri , kendin biliyormuşsun gibi yazdığını düşünüyorum. Geçen samsung un va modeli tartışılırken yine geldin sıradan VA lar şöyle böyle diye yorumlar attın. 5 aydır kullandığın bir oled monitor hakkında ne kadar yorum yapabilirsin. Türkiye de bulunan burn-in korumaları , yurt dışında ki kadar kapsamlı değil. Bu ürün ise samsung oled monitörler arasındaki en alt segment ürün. Internette bu modelde burn-in yaşayan o kadar insan varken ve sorunları giderilmemisken gelip bu tarz saçma yazılar yazmanı anlayamiyorum. Tamam en iyi siz biliyorsunuz lolOled monitörleri takip etmediğiniz belli, monitör bir kaç ay içinde yansa bile ki bu günümüz modellerinde çok zor markalar 3 yıl yanma garantisi veriyor.
Monitors unboxed 3 yıl boyunca kullandığı qd oled monitörün hala çok iyi gözüktüğünü, gayet kullanılabilir olduğunu ve ekranda kayda değer bir farklılık olmadığını doğruladı. Benim kullandığımın 2 katını bile kullansanız fark edilebilir bir yanma olacağını düşünmüyorum diye de ekledi.
Güncel modelleri siz hesap edin. Kendimde 5 aydır qd oled monitör kullanıyorum, günde 10-14 saat açık kaldığını ve hiç bir gözle görülür sorun fark etmediğimi söyleyebilirim.