9070XT Kullanıp memnun kalan varmı?

4k için yetersiz ama 2k için güzel kart.
benim durumumda ne yapmamı önerirsiniz hocam ddr4 sistemdeyim i5 10600 kullanıyorum ekran kartı değiştirip performansı arttırmak önceliğim şuan fakat aşırı darboğazdan oyun oynayamayacağımı söylediler ddr5 sistemede geçemem şuanda çok parça değişmesi lazım 5070 almak istiyordum 5060 ti ile gene oynanabilir durumda olur sanırım siz ne önerirsiniz bu durumda?

Memnun kalmayan var mı?

benim durumumda ne yapmamı önerirsiniz hocam ddr4 sistemdeyim i5 10600 kullanıyorum ekran kartı değiştirip performansı arttırmak önceliğim şuan fakat aşırı darboğazdan oyun oynayamayacağımı söylediler ddr5 sistemede geçemem şuanda çok parça değişmesi lazım 5070 almak istiyordum 5060 ti ile gene oynanabilir durumda olur sanırım siz ne önerirsiniz bu durumda?
9070xt alır. Sonra en kısa zamanda b650m anakart ve 7500f alırdım.

Ekran kartını al keyfine bak dostum.

Yapay zeka yanıtı
🔥 i5-10600 + 9070 XT Plus Darboğaz Durumu
  • İşlemci: Intel Core i5-10600
  • Ekran Kartı: Radeon RX 9070 XT Plus
9070 XT Plus, üst-seviye bir ekran kartı. Bu yüzden i5-10600 ile eşleştiğinde CPU darboğazı ihtimali 9060 XT’ye göre daha yüksek olur.

🎮 Çözünürlüğe Göre Durum

🖥️ 1080p (Full HD)

• ⚠️ Belirgin CPU darboğazı olabilir
  • Özellikle CS2, Warzone, Fortnite gibi yüksek FPS isteyen oyunlarda
  • CPU %100, GPU %60–75 çalışabilir
  • 240Hz monitörde tam performans alamayabilirsin

🖥️ 1440p (2K)

• ✅ Daha dengeli
  • Çoğu AAA oyunda sorun minimal
  • %5–15 civarı potansiyel kayıp olabilir

🖥️ 4K

• ✅ Darboğaz neredeyse yok
  • GPU sınırlı sistem olur
  • İşlemci yeterli kalır

9070xt kullanıp sorun yaşayanlar varmış sanırım tam araştırmadım fakat kullanıp değerlendirebilcek birisi varsa yardımcı olabilirmi 5070 almayı düşünüyorum fakat benzer fiyatlara 9070xt var saf gücü ile birlikte multi frame gene gerek kalmıyor o yüzden 9070xt alırsam daha fazla para baymaya gerek kalmayacak driver sorunları yaşayan veya herhangi başka bir sorun yaşayan varmı? ve tek tek ileriye doğru parçaları değiştireceğim 1660 super i5 10600 kullanıyorum ekran kartını 5070 alıp idarelik darboğaz olsada bir süre öyle kullanmayı düşünüyordum 5070ti ile kapışan bir kartı i5 10600 ile kullanırsam ne kadar performans düşüşü alırım ve kullanılabilirmi?
Uygun fiyata alacaksan hiç durma al. Sonradan sistemi güncellersin zaten ramler ucuzlayınca. 2k da yüzde 20 den fazla performans düşüşü olmaz. Kart fazla ısınmaz, ömrü artar. Oyununa göre 50-100 kare/sn düşük al, 550kare/sn yerine 450 kare/sn al.

Ekran kartını al keyfine bak dostum.

Yapay zeka yanıtı

i5-10600 + 9060XT Darboğaz Olursa Ne Olur?

Önce kısaca sistemden bahsedelim:

• İşlemci: Intel Core i5-10600
  • Ekran Kartı: Radeon RX 9060 XT
Eğer bu ikili arasında darboğaz (bottleneck) oluşursa, genellikle işlemci sınırlaması yaşanır. Yani ekran kartı tam gücünü kullanamaz.

🚦 Darboğaz Olursa Neler Yaşanır?

1️⃣ FPS Beklenenden Düşük Olur

Ekran kartı güçlü olsa bile işlemci yeterince hızlı veri işleyemezse:

• Ortalama FPS düşer
  • Özellikle düşük çözünürlükte (1080p) daha belirgin olur

2️⃣ %100 CPU Kullanımı

• İşlemci sürekli %95–100 çalışır
  • Ekran kartı ise %60–80 civarında kalabilir
    Bu da ekran kartının “boşta beklemesi” demektir.

3️⃣ Ani FPS Düşüşleri (Stutter)

Özellikle:

• Açık dünya oyunlarında
  • Çok oyunculu FPS oyunlarında
  • CPU ağırlıklı oyunlarda
Anlık takılmalar yaşanabilir.

4️⃣ Düşük Çözünürlükte Daha Belirgin

• 1080p → CPU daha önemli
  • 1440p → Daha dengeli
  • 4K → GPU ağırlıklı, darboğaz azalır

🎮 Bu Sistem Gerçekte Nasıl Çalışır?

i5-10600 hâlâ güçlü bir 6 çekirdek / 12 izlek işlemci.
Ama yeni nesil güçlü ekran kartlarıyla:

• 1080p yüksek FPS hedefliyorsan → Hafif CPU darboğazı olabilir
  • 1440p oynuyorsan → Genelde sorun olmaz
  • 60–100 FPS hedefliyorsan → Büyük problem yaşamazsın

🛠 Darboğaz Olursa Ne Yapılabilir?

• Çözünürlüğü artır (1080p → 1440p)
  • Grafik ayarlarını yükselt (GPU yük artsın)
  • Arka plandaki programları kapat
  • Uzun vadede işlemci yükseltmeyi düşün

📌 Özet

Darboğaz olursa:

• FPS potansiyelin düşer
  • CPU %100 çalışır
  • GPU tam kullanılmaz
  • Ama sistem “zarar görmez”
Bilgisayar yanmaz ya da bozulmaz, sadece performans kaybı yaşarsın.
evet bende böyle düşünüyordum zaten ama birde 9060xt değil 9070xt olcak çok fark yaratırmı bilmem neyse iade kabul oluyorsa alırım performans aşırı düşük olmadığı sürece kullanırım olmazsa iade ederim

yani 9070xt alsam şuanki işlemcim ile birlikte darboğaz çok olsada gene iyi oynayacak performans alabilirmiyim?
Simdi bir süre idare edebilirsin ama ne kadar süre işte.
Bu süre 1 sene ise sana kalmış. Ama 1-2 ay idare edip ddr5 toplarsan sorun çözülür.

9070xt kullanıp sorun yaşayanlar varmış sanırım tam araştırmadım fakat kullanıp değerlendirebilcek birisi varsa yardımcı olabilirmi 5070 almayı düşünüyorum fakat benzer fiyatlara 9070xt var saf gücü ile birlikte multi frame gene gerek kalmıyor o yüzden 9070xt alırsam daha fazla para baymaya gerek kalmayacak driver sorunları yaşayan veya herhangi başka bir sorun yaşayan varmı? ve tek tek ileriye doğru parçaları değiştireceğim 1660 super i5 10600 kullanıyorum ekran kartını 5070 alıp idarelik darboğaz olsada bir süre öyle kullanmayı düşünüyordum 5070ti ile kapışan bir kartı i5 10600 ile kullanırsam ne kadar performans düşüşü alırım ve kullanılabilirmi?
Sıkıntı yok kullanıyorum 4k performansı da gayet tatmin edici

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,191,854
Üyeler
189,171
Son üye
cage*
Geri