Beyaz İntel sistem ve parça tavsiyesi

bu dediklerinde haklısın evet. Ama performans olarak şöyle ben 7900x almaya karar verdim mesela. Buna rakip bir intel sistem alabiliyosam aynı fiyata veya daha ucuza ve performansı 7900xden iyi olacaksa onu tercih etmek isterim çünkü aldığım sistemi uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum artık. 2 senede bir sistem yenileme hastalığımdan vazgeçmem gerekiyor. Yaşım ilerliyor iş güçten fazla vakit bulmayacak konuma geldik. o yüzden bi deneyimlemek istedim ama çok mantıklı gözükmüyor.
İnteli soğutmak için daha pahalı sıvı soğutma tdp değerini karşılamak için daha büyük psu ve ilerde işlemciyi yükseltmek istesen anakartı değişmen gerekecek bunun daha karlı olacağına emin misin ?

İmzamdaki sistemi satıp intel bir sistem toplamak istiyorum.

kısaca 7800x3D B650 ve 4070 ti super ekosistem var elimde. ( monitör philips evnia 2k Oled 240 hz ) single ve multi fps mmorp oynuyorum her tür var.

İnteli deneyimlemek istiyorum yıllardan sonra tekrar.

Buna denk veya daha iyi sistem önerilerinizi ( Beyaz ekosistem olarak bekliyorum ) yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ekran kartı olabilir veya olmayabilir. Vade farksız taksit olursa güzel olur.

En azından işlemci buna denk oyun için değil sadece çoklu işlemlerde de bir şeye ihtiyacım olacak 7800x3D tek odaklı olduğu için çoklugörevde geri kalıyor biraz.
O zaman git 9900x veya 9950x al :D gidip intele geçmenin bir manası yok. Açıkçası boşa masraf olacağını düşünüyorum ve intele geçtikten sonra o anakarta bir daha işlemci geleceğinin manası yok.

sat 7800x3d yi pentiuma geç mis gibi deneyim olur senin için

Başkasının ne yaptığı sana neden dokunuyor ben anlamıyorum.

Bir başka arkadaşımızın değerli yorumunu alıntı yapıcam.
Belki FPS ve Frame Time nedir diye anlarsın.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yıllardır bu konuyu bu foruma anlatamadık. Zira burası "AMD çok iyi" kafasında AMDci dolu. Böyle şeyler söylendiğinde hemen tetiklenip isyan moduna geçiyorlar

Maksimum, minimum, ortalama fps değerleri bir yere kadar anlam ifade eder. Eğer ortalama fps değeriniz 150'yi aşıyorsa daha üst değerlendirme için bakılması gereken yer frame-time grafiğidir. Frame-time grafiği (iki frame arasındaki süreyi gösterir kısaca) bize oyunda akıcılığı verir ve bu grafiğin olabildiğince düz çizgi olmasını isteriz.

Frame-time grafiği ne kadar dar bir banda sahipse o kadar iyi, kullanıcı yağ gibi kayan bir oyun deneyimi alıyor demek. Grafikteki ani iniş çıkışlar ise anlık takılma göstergesi. En istenmeyen durum.

Yani ortalama 250 fps almaktansa 210 fps almak ama bu fpsleri arada anlık takılma hissi olmadan (stutter ve mikro stutter) iki frame arasındaki bekleme süresinin birbirine yakın olduğu benzer frame zamanlarında almak isteriz. Bu da oyuncu için akıcılık anlamına gelir.

Örnek 1, CPU'ya abanmayan "kolay" bir oyun, CSGO:

13700K frame time grafiği gayet iyi. Stutter/anlık takılma olayı nadir.
ca08ecfe88790fc8cbe06ead96bf1f7f.jpeg

376d9854566a38952640ced0e28e9ffa.jpeg

Yukarıda kırmızı renkli 7800X3D frame time grafiği. 13700K' grafiğinin üstüne bindirilmiş. Genel olarak 7800X3D'de bu oyunda akıcı. Sorun yok. Ancak kırmızı çizginin maviyi neredeyse tümüyle örtmesi 13700K'nın neredeyse hissedilmez derecede bir tık daha akıcı olduğunu söylüyor. Mavi çizgi bir tık daha dar bantta hareket ediyor. Frame üretim zamanları çok yakın gitmiş hep.

Örnek 2, CPU'ya abanan bir oyun, Cyberpunkt 2077:

13700K grafiği. Zor bir oyun olmasına rağmen olabildiğince akıcı oyun deneyimi vermiş işlemci.

68fc26b622688fb194e1c8dc386ff6f4.jpeg

531688e76881cc251000099f4aaedd39.jpeg

İki frame üretimi arasında ciddi zıplamalar görünüyor. Bu da ciddi stutter ve mikro stutter demek. Bunu kullanıcı çok rahat hisseder. Zıplamalar dışında standart kırmızı bant maviye göre ciddi şekilde daha geniş. Bu stutter dışında yeni frame üretimi için gereken zamanda daha geniş varyasyon demek. İstenmeyen bir şey. Daha ilginci bakarsanız kırmızı bant maviden genel itibariyle daha alt seviyede geziyor çoğu durumda. Bu da stutterleri saymaz isek son tabloda daha yüksek ortalama fps alıyorsunuz diye görünecek anlamına geliyor. Ama işte o son tabloda ortalama fps değeri daha yüksek iken oyuncu için akıcılık durumu yukarıdaki frame-time grafiğinde gayet belli.

Diğer bir oyun, far cry

Görüldüğü gibi işlemcileri oldukça zorlayan bir oyun. İkisinde de mikro stutter var. Fakat dikkatli bakarsanız 13700K'nın anlık frame üretim zıplamalarının sayıca bir miktar daha az ve ortalama zıplamanın daha kısa boylu olduğu görülebilir. Yine zıplamalar dışındaki standart mavi bant kırmızıya göre bir tık daha stabil/dar. Ben sadece bu grafiğe bakarak 7800X3D ve 13700K kurulu iki sistemde aynı oyunu aynı sahneleri oynamış birinin 13700K'da bir tık daha akıcı hissettiğini söyleyeceğini görebiliyorum.

12ca21280096adab3c4b5710535efabc.png

Yukarıda yazdıklarımız her oyun için böyle olacak diye bir anlam içermiyor. Oyunlar arası varyasyon olabilir. Bunu yazıyoruz zira bazılarına, kimi fanboylara bazı şeyleri böyle tek tek yazmak gerekiyor
Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı
7800X3D gayet iyi bir oyun işlemcisi. Bunda şüphe yok.

Sonuç olarak ortalamada birçok kullanıcı bu iki güçlü ve güzel oyun işlemcisini benzer sistemlerle kullandığında aynı şeyi söylüyor. İntel tarafı daha akıcı hissettiriyor. Bu da gayet normal zira 13-14. nesiller deli dehşet hızlara sahip (çekirdek+ring), düşük gecikmelere sahip tam bir monolitik oyun canavarları. İntel'in monolitik zar tasımında ulaştığı zirve. Zaten bu yüzden ilk parçalı yapı olan Arrow Lake serisi çok büyük ihtimalle bu devleri geçmekte zorlanacak ve geriye düşecek oyunda.

Bu yazdığımız bugünün olayı da değil. Yıllardır bilinen bir şey.

Bakın başka bir şey daha söyleyeyim: Standart bir test sırasında onbinlerce frame üretilir. Ve işin içine istatistiksel ortalama girdiği için min fps ve hatta hatta min fps 0.1% değerleri bile çoğu durumda akıcılık olayını bize yeterince anlatmaz. Ciddi stutterler istatistiksel ortalama içinde eriyip gider o tablolarda. Mühendisim, yıllarca istatistik dersini boşuna mı aldık. Biliyoruz da konuşuyoruz yav. Adamı hasta etmeyin.

Yani tablolardaki min fps değeri bile aldatıcı olabilir. Gerçek sadece CPU'yu gerçekten zorlayan sahnelerde iyi şekilde yapılmış frame time grafiğinde yada bizzat oyuncunun oynaması ve hissetmesi ile anlaşılır.

Bakın bilinen youtube kanalları sizin gördüğünüz sonuçları çoğunlukla (ve bazen kasti olarak) oyunların CPU'yu en az zorlayan sahnelerinden seçip yapıyorlar. Dolayısı ile o ortalama fps tablolarının çoğu da oyuncu açısından kesin sonucu asla vermiyor.

Oyuncu gerçek farkı ancak farklı işlemcili sistemleri ayrı ayrı deneyip oynadığında anlayabiliyor. Youtube kanalları hangi markayı öne çıkarmak istiyorsa rahatlıkla ona göre sahne kullanıp ona göre sonuç bulabilir.

Bu forumda saygıdeğer bir üye geçen sene hem 7800X3D kullandım hem de 14700K kullandım 14700K daha akıcı geldi bana dediğinde adamı linç etmeye kalktılar falan. Burası böyle maalesef.

Güncel bir örnek daha, 7800X3D. Ciddi stutter görülüyor aşağıdaki videonun bir kısmında. Videonun tamamını izleyenler daha iyi anlayacaktır. Ha bu durum o oyun bazında güncellemeyle çözülür falan fıstık. Orasını bilemeyiz. Ama genelde ortalamaya vurulduğunda intel 13 ve 14 nesil işlemcilerin özellikle X3D işlemcilere göre daha akıcı olduğu yönünde bir kanı var bu işleri yakından takip edenler arasında.

Videonun 4. dakika 40. saniyesinden itibaren görülebilir.

emeğine sağlık dostum teşekkürler.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İnteli soğutmak için daha pahalı sıvı soğutma tdp değerini karşılamak için daha büyük psu ve ilerde işlemciyi yükseltmek istesen anakartı değişmen gerekecek bunun daha karlı olacağına emin misin ?
Sıvı soğutmam var ilerde değişmek istersek yine satıp güncel kur üzerinden bir sonraki nesle geçmek için işlemci anakart değişimi yapılabilir. Kiralama gibi düşünebiliriz. Değerli düşünceleriniz için teşekkür ediyorum.

İntel İşlemci anakart ram beyaz kasa soğutucu ekran kartı ( hepsi beyaz ) önerisi olan arkadaşlar yazarsa bu aşamadan sonra çok sevinirim :)

emeğine sağlık dostum teşekkürler.
Sende sağol sadece zaman kazanmam için alıntı yaptım Bilgili arkadaşlarımız sağolsun derim.
Böyle doğru ve güzel bilgiyi paylaşmamak her FPS grafiğini izleyen arkadaşların kendini haklı görmesine neden olur.

Çok küçük detayı kaçırmak bile bazen can sıkıcı oluyor.
Sivrisineğin sesinin insanı deli edecek kadar can sıkıcı olması kadar yani kendisi bir şey olmasa bile ama rahatsız ediyor misali.

Sende sağol sadece zaman kazanmam için alıntı yaptım Bilgili arkadaşlarımız sağolsun derim.
Böyle doğru ve güzel bilgiyi paylaşmamak her FPS grafiğini izleyen arkadaşların kendini haklı görmesine neden olur.

Çok küçük detayı kaçırmak bile bazen can sıkıcı oluyor.
Sivrisineğin sesinin insanı deli edecek kadar can sıkıcı olması kadar yani kendisi bir şey olmasa bile ama rahatsız ediyor misali.
evet bu alıntıladığın durumu blackmyth wukong oyununda ve pubgyı 2k ultra ayarlarda oynarken yaşıyorum zaten. Diğer oyunlardada denemek isterim tabii ki ama gerek yok. sistemim yenide değil ve uzun süredirde amd kullanıyorum zaten. 14 yıllık intel i7 4710HQ olan lapopumda bile o yıllarda çıkan oyunlar sanki daha akıcı gibi geliyor bana. kaldıki intel ekosistem kullanan arkadaşlarımın bilgisayarlarındada bunu deneyimledim. Bu değişiklik var görüntüde. çoğu kişinin bunu fark edemeyeceğini düşünüyorum ben zaten dikkatli bakmak dikkat etmek böyle düşünmek gerekiyor.

İmzamdaki sistemi satıp intel bir sistem toplamak istiyorum.

kısaca 7800x3D B650 ve 4070 ti super ekosistem var elimde. ( monitör philips evnia 2k Oled 240 hz ) single ve multi fps mmorp oynuyorum her tür var.

İnteli deneyimlemek istiyorum yıllardan sonra tekrar.

Buna denk veya daha iyi sistem önerilerinizi ( Beyaz ekosistem olarak bekliyorum ) yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ekran kartı olabilir veya olmayabilir. Vade farksız taksit olursa güzel olur.

En azından işlemci buna denk oyun için değil sadece çoklu işlemlerde de bir şeye ihtiyacım olacak 7800x3D tek odaklı olduğu için çoklugörevde geri kalıyor biraz.
elındekı sıstem varken de ıntele gecmek mantıksız cok yeterlı bır ıslemcı 7800x3d

evet bu alıntıladığın durumu blackmyth wukong oyununda ve pubgyı 2k ultra ayarlarda oynarken yaşıyorum zaten. Diğer oyunlardada denemek isterim tabii ki ama gerek yok. sistemim yenide değil ve uzun süredirde amd kullanıyorum zaten. 14 yıllık intel i7 4710HQ olan lapopumda bile o yıllarda çıkan oyunlar sanki daha akıcı gibi geliyor bana. kaldıki intel ekosistem kullanan arkadaşlarımın bilgisayarlarındada bunu deneyimledim. Bu değişiklik var görüntüde. çoğu kişinin bunu fark edemeyeceğini düşünüyorum ben zaten dikkatli bakmak dikkat etmek böyle düşünmek gerekiyor.
Yalnız değilsin kardeşim. Diğer forumlarda da bunu farkedenler var, ama tabi fanboy damgası yiyorlar.
Neyse İşlerin Rast gele umarım sorunların çözülür. Hatta tez bir zamanda güncelleme alıpta çözersin masraf yapmazsın İNŞAALLAH🙏

Yalnız değilsin kardeşim. Diğer forumlarda da bunu farkedenler var, ama tabi fanboy damgası yiyorlar.
Neyse İşlerin Rast gele umarım sorunların çözülür. Hatta tez bir zamanda güncelleme alıpta çözersin masraf yapmazsın İNŞAALLAH🙏
teşekkürler ben zaten dediğim gibi beyaz sistem toplayacağım ve bunun için öneri istiyorum. Her türlü değişeceğim yani sağolasın.

Bende baya konuya denk geldim İntel sistemlerin fps az olmasına rağmen daha da akıcı ve dropsuz olmasından şikayetlenen Amd ci arkadaşlar gördüm.

Sanırım AMD hileli bir yola baş vurmuş fps'i yüksek göstermek için.

Oyunculara da yüksek fps sözünü söyle ve çekil kenara izle. Bir birinin üzerinden zıplayarak koşarlar ürüne. Markette bedava ürün dağıtanların videosu varya. Millet bir birine giriyor. Aha öyle durum. :D
Zen mimarisi çok basit bir yapıda, Cacheyi bas çok veri tut yüksek FPS ver mantığına dayanıyor. AMD nin hiçbir şeyi stabil değil zaten ekran kartları da aynı kafada, ben daha almam o yüzden.

Benim bilmem kaç yıllık işlemci sabit %100 kullanımla oyun oynatıyor ama arkadaşın daha yeni sayılacak oyunda boşta yatan Ryzen işlemcisinden daha az drop yiyor…

Neye göre diyorsun ki bunu? Core Ultra serisinin tamamı rakibi olduğu Ryzen işlemciden daha az güç tüketiyor ve daha az ısınıyor.

Son düzenleme:
hocam bu adam denememiş ki bu işlemcileri testlerini yapmamış, Modart pcde bunları söylüyor zaten ve testlerini yapmış adamın elinde işlemciler var normalde yapması gerekeni şimdi yapmış daha ucuz olacak performansı x3d işlemcilerden daha iyi diye sen o videoyu izledin mi ?
285k nın optimize versiyonu 270k öyle düşün

Zen mimarisi çok basit bir yapıda, Cacheyi bas çok veri tut yüksek FPS ver mantığına dayanıyor. AMD nin hiçbir şeyi stabil değil zaten ekran kartları da aynı kafada, ben daha almam o yüzden.

Benim bilmem kaç yıllık işlemci sabit %100 kullanımla oyun oynatıyor ama arkadaşın daha yeni sayılacak oyunda boşta yatan Ryzen işlemcisinden daha az drop yiyor…

Neye göre diyorsun ki bunu? Core Ultra serisinin tamamı rakibi olduğu Ryzen işlemciden daha az güç tüketiyor ve daha az ısınıyor.
Intel işlemcilerin ve amd işlemcilerin iç yapısına dayanarak söylüyorum Intel işlemcilerde her şey tek bir büyük silikonun üzerindedir ve bu da o noktada kontrol etmesi zor bir ısı çıkarıyor amd de ise bu farklı farklı silikon üzerine koyarak ısıyı 1 noktaya toplamayıp silikonun farklı noktalarına yayıyor ve ısı daha rahat kontrol edilebiliyor

Ve bana hangi İntel işlemci hangi amd rakibinden az güç tüketiyor söyler misin

Geri