9950X3D + RTX 5090 sistemden tam verim alamıyorum – BIOS ve OC ayarları yardım

Reaksiyon skoru
4
Selamlar,

Bir sistem topladım ancak sistemden tam verim alabildiğimi düşünmüyorum. BIOS, RAM ve ekran kartı ayarları konusunda tecrübem olmadığı için bu konuda destek almak istiyorum.

Sistem özelliklerim:

CPU: AMD Ryzen 9 9950X3D
Anakart: ASUS ROG STRIX X870-F Gaming WiFi
RAM: XPG DDR5 6400MHz CL32 – 128GB (4×32GB)
Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 5090 32GB GDDR7 OC
SSD: Samsung 990 PRO NVMe (2TB + 1TB)
PSU: MSI MAG A1250GL PCIE5 – 1250W
Soğutma: Lian Li Galahad II LCD 360mm AIO
Kasa: Lian Li O11 Dynamic EVO RGB

Özellikle şu konularda yardım almak istiyorum:

• BIOS ayarlarının doğru şekilde yapılması (PBO / Curve Optimizer vb.)
• 128 GB RAM için stabil ve performanslı frekans/timing ayarları
• RTX 5090 için doğru undervolt / overclock ayarları

Overclock konusunda çok bilgim yok, bu yüzden adım adım yönlendirebilecek arkadaşların yardımı benim için çok değerli olur.

Şimdiden teşekkür ederim.

Açıkçası belirli bir hata yok ama sistemden beklediğim performansı aldığımı düşünmüyorum. Özellikle BIOS ayarları tamamen stok durumda ve RAM’ler de şu an düşük frekansta çalışıyor gibi görünüyor.

Örneğin:
  • RAM’ler 6400 MHz olmasına rağmen şu an yaklaşık 4300 MHz civarında çalışıyor.
  • İşlemci boost davranışının doğru olup olmadığından emin değilim (PBO / Curve Optimizer ayarları yapılmadı).
  • Ekran kartı da tamamen stok ayarlarda, sadece MSI Afterburner ile OC Scanner denedim.

Yani sistem çalışıyor ama:

• BIOS ayarlarının doğru yapılıp yapılmadığından emin değilim

• RAM’lerin doğru frekansta çalışıp çalışmadığını bilmiyorum

• CPU ve GPU’dan maksimum performansı alıp almadığımı bilmiyorum

Bu yüzden sistemi doğru şekilde optimize etmek için tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var.

Açıkçası belirli bir hata yok ama sistemden beklediğim performansı aldığımı düşünmüyorum. Özellikle BIOS ayarları tamamen stok durumda ve RAM’ler de şu an düşük frekansta çalışıyor gibi görünüyor.

Örneğin:
  • İşlemci boost davranışının doğru olup olmadığından emin değilim (PBO / Curve Optimizer ayarları yapılmadı).
  • Ekran kartı da tamamen stok ayarlarda, sadece MSI Afterburner ile OC Scanner denedim.

Bu yüzden sistemi doğru şekilde optimize etmek için tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var.
şahsen bios dan Expo açıp bırakın onun harici zaten CPU ve gpu kendini en yüksek frekansta çalıştırıyor

Örneğin:

4 slot RAM biraz sıkıntı, maks frekansı baya düşürüyor o detay hızı arttırsan bile 5200MHz falan görürsün 6400 4 slot doluyken hayal olur. EXPO açarsan büyük ihtimalle hızı 6400 yapmaya çalışacağı için sorun yaşayacaksın manuel ayarlaman gerekebilir.

Amaç oyun olduğunda işlemcinin 3D önbelleği olmayan çekirdeklerini kapatırsan daha iyi performans alırsın. İş için ek bir ayara gerek yok tüm çekirdekler açık kalabilir.

Ekran kartı ve işlemci zaten stok hızında kalsın bir ayar yapman gerek yok gereksiz macera olur şu sistem için.

Hayırlı Geceler
32x2 64lük paketten 2 tane almışsınız toplamda 128gb takmışsınız expo böyle çalışmaz 4x32 veya 2x64 tek paket satılan bellekler almanız gerekiyordu
undervolt yaptığında performans artıyor artık ne hikmetse faydalıdır yapılmalı
ekran kartınızıda max performans ayarlarını nvidia app ve nvidia denetim masasından yapabilirsiniz

şahsen bios dan Expo açıp bırakın onun harici zaten CPU ve gpu kendini en yüksek frekansta çalıştırıyor
4 slot RAM kullandığım için EXPO’yu aktif ettiğimde sistem stabil çalışmıyor. EXPO açtığım anda sistem ya boot etmiyor ya da Windows açıldıktan kısa süre sonra kilitleniyor ve reset atıyor. Büyük ihtimalle 4×32 GB (128 GB) RAM kullanımı bellek kontrolcüsünü zorladığı için 6400 MHz frekansını stabil çalıştıramıyor.

Bu yüzden şu an sistemi stabil kullanabilmek için RAM frekansını manuel olarak daha düşük bir değerde çalıştırıyorum. EXPO ile gelen timing ve frekans değerlerini kullanamadığım için RAM tarafında doğru ayarları yapamadığımı düşünüyorum.

128 GB RAM ile en stabil ve performanslı ayarın hangi frekans ve timing değerleri olacağı konusunda tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var. Özellikle 4×32 GB DDR5 konfigürasyonunda EXPO yerine hangi ayarların kullanılması gerektiğini bilmiyorum.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

4 slot RAM biraz sıkıntı, maks frekansı baya düşürüyor o detay hızı arttırsan bile 5200MHz falan görürsün 6400 4 slot doluyken hayal olur. EXPO açarsan büyük ihtimalle hızı 6400 yapmaya çalışacağı için sorun yaşayacaksın manuel ayarlaman gerekebilir.

Amaç oyun olduğunda işlemcinin 3D önbelleği olmayan çekirdeklerini kapatırsan daha iyi performans alırsın. İş için ek bir ayara gerek yok tüm çekirdekler açık kalabilir.

Ekran kartı ve işlemci zaten stok hızında kalsın bir ayar yapman gerek yok gereksiz macera olur şu sistem için.
Açıkçası benim canımı sıkan konu şu: Cinebench ve 3DMark gibi testlerde sistem performansı ortalamanın altında görünüyor. Bu yüzden sistemden tam verim alamadığımı düşünüyorum.

Örnek vermek gerekirse, sistemi kurduktan sonra SSD’leri yanlış M.2 slotlarına taktığımı fark ettim ve bu yüzden ekran kartı PCIe x8 olarak çalışıyormuş. Biraz araştırdıktan sonra bunu fark edip düzelttim ve ekran kartı şu an x16 çalışıyor. Bu da bana sistemde başka yanlış ayarlar veya kurulum hataları da olabilir mi diye düşündürüyor.

Aslında amacım oyun oynamak değil, sistemi daha çok iş için kullanacağım. Mesleğim gereği 3D render alıyorum ve ayrıca sisteme AI ajanları kurup sürekli aktif çalıştırmayı planlıyorum.

Bu yüzden sistemi hem stabil hem de mümkün olan en yüksek performansı verecek şekilde doğru ayarlamak istiyorum.

Son düzenleme:
4 slotlu ramde hiç bir şekilde performans alamazsınız 2ye çekin düzelir

4 slot RAM kullandığım için EXPO’yu aktif ettiğimde sistem stabil çalışmıyor. EXPO açtığım anda sistem ya boot etmiyor ya da Windows açıldıktan kısa süre sonra kilitleniyor ve reset atıyor. Büyük ihtimalle 4×32 GB (128 GB) RAM kullanımı bellek kontrolcüsünü zorladığı için 6400 MHz frekansını stabil çalıştıramıyor.

Bu yüzden şu an sistemi stabil kullanabilmek için RAM frekansını manuel olarak daha düşük bir değerde çalıştırıyorum. EXPO ile gelen timing ve frekans değerlerini kullanamadığım için RAM tarafında doğru ayarları yapamadığımı düşünüyorum.

128 GB RAM ile en stabil ve performanslı ayarın hangi frekans ve timing değerleri olacağı konusunda tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var. Özellikle 4×32 GB DDR5 konfigürasyonunda EXPO yerine hangi ayarların kullanılması gerektiğini bilmiyorum.
Memory Frequency: 6000 MHz
Primary Timings: 30
DRAM Voltage: 1.35 V
SOC Voltage: 1.20‑1.25 V
Command Rate: 2T
Memory Context Restore: Disabled
DIMM Fit / DIMM Fit Pro: Enable if available for fine tuning

mavi ekran yersen cl32 5800mhz falan yap

Hayırlı Geceler
32x2 64lük paketten 2 tane almışsınız toplamda 128gb takmışsınız expo böyle çalışmaz 4x32 veya 2x64 tek paket satılan bellekler almanız gerekiyordu
undervolt yaptığında performans artıyor artık ne hikmetse faydalıdır yapılmalı
ekran kartınızıda max performans ayarlarını nvidia app ve nvidia denetim masasından yapabilirsiniz
EXPO yerine manuel ayarlarla daha iyi performans alınabildiğini gördüm. Ancak izlediğim rehber videolarında kullanılan BIOS menüleri ve ayar isimleri benim anakarttaki BIOS ile tam uyuşmadığı için hangi ayarın ne olduğunu tam anlayamıyorum. Bu yüzden fazla kurcalayıp sistemi bozmak da istemiyorum.

Birkaç denememde 4 slot RAM’i 5600 MHz’de çalıştırmayı başardım ve sistem stabil göründü. Ancak bu sefer de all-core işlemci performansında düşüş olduğunu fark ettim. Bunun RAM ayarlarından mı, voltajlardan mı yoksa PBO / Curve Optimizer ayarlarından mı kaynaklandığını anlayamadım.

Hocam ben Kasım ayından beri 5090 kullanıyorum . Herkes dedi ki 4Kda işlemci önemsiz cart curt gittim 7700X ile sistemi kullandım her oyunda darboğaz yaşıyorum. Eğer yaşamıyorsam da anlık darboğaza girebiliyorum.

5090'ı piyasada kusursuz besleyen işlemci yok. 9850x3D en çok yaklaştı bir de 9950x3D. KCD1'de 5090 + 9850x3D sistem darboğaz yiyor 4K'da öyle diyim. Eğer sizin de oynadığınız oyunlar 2022 öncesine aitse 5090 için hafif kalıyor veya DLSS açıyorsanız veya veya 4K kullanmıyorsanız aşırı normal. 9950x3D yerine 10800x3D bekleme sebebim de bu. 5090'nın güç kilidi var deniyor normalde biri açsa şu kilidi daha da kendini 800wattlara zorlayabilir. Bence dert etmeyin sistem bios güncel ve her şey normal kurulduysa sorun oyun kaynaklı olablir.

Testleri de inceleyebilirsiniz

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,200,733
Üyeler
190,797
Son üye
rarepeeker
Geri