Ryzen 7 7800x3d / Am5 Sistem İçin Ekran Kartı ve Anakart Tavsiyesi

kelesmert

80+
Reaksiyon skoru
0
Bütçe
20000
Herkese merhaba,

İlk defa kendi bilgisayarımı toplayacağım ve bazı konularda tavsiyeye ihtiyacım var. Parçaları Amerika’dan, Chicago çevresinden veya Türkiye’den alabilirim. Bu yüzden öneriler USD veya TRY fiyatlarına göre olabilir.

Şu an işlemci olarak Ryzen 7 7800X3D düşünüyorum. RAM tarafında ise kesinlikle DDR5 sistem toplamak istiyorum. Yeni bir sistem toplarken artık DDR4 platforma geçmek istemiyorum. Büyük ihtimalle 32GB DDR5 kullanacağım. Bütçeye göre belki başta 16GB alıp daha sonra 32GB’a tamamlayabilirim, ama hedefim DDR5 platformda kalmak.

Kararsız kaldığım parçalar ise ekran kartı ve anakart.

Ekran kartı için şu an çok yüksek bir bütçem yok. Amacım, şu anda oynadığım oyunları iyi şekilde çalıştırabilecek bir kart almak. Daha sonra, belki 2–3 yıl içinde ekran kartını tekrar yükseltebilirim. Hedefim mümkünse 1080p’de 120 FPS civarı almak. Bazı oyunlarda mümkün olursa 1440p / 2K 120 FPS de güzel olur.

En çok oynadığım oyunlar:

• ARC Raiders
  • Cyberpunk 2077
  • Rust
  • Project Zomboid
  • Benzer rekabetçi ve tek oyunculu oyunlar
Şu an RTX 5060 Ti benim için bir başlangıç noktası gibi görünüyor çünkü fiyat/performans olarak iyi duruyor, ama yine de biraz pahalı geliyor. Bu sistem için hangi ekran kartını önerirsiniz?

Ayrıca 8GB VRAM hâlâ yeterli mi, yoksa önümüzdeki birkaç yıl için kesinlikle 8GB üstü VRAM olan bir kart mı bakmalıyım?

Anakart tarafında ise AM5 / DDR5 destekli, Ryzen 7 7800X3D ile uyumlu ve ileride yükseltme yaparken beni çok kısıtlamayacak bir model arıyorum. Planım anakartı uzun süre kullanmak. İleride ekran kartını ve gerekirse işlemciyi yükseltebilirim ama anakartı tekrar değiştirmek istemiyorum.

İşlemci tarafında da şunu merak ediyorum: Eğer Ryzen 7 7800X3D yerine daha uygun fiyatlı bir AM5 işlemci alıp istediğim performansı yine alabileceksem, bunu düşünebilirim. Mesela işlemciden 100–150 dolar tasarruf edip bütçeyi ekran kartı veya anakarta kaydırmak mantıklı olabilir. Ama çok büyük bir performans kaybı olacaksa, işlemciyi şimdi alıp sonra satmak/değiştirmek istemiyorum. 7800X3D’nin beni uzun süre götüreceğini düşünüyorum.

Benim için AI/upscaling özelliklerinden çok ham oyun performansı daha önemli. Özellikle rekabetçi oyunlarda input lag istemiyorum. Tek oyunculu oyunlarda frame generation dlss gibi özellikleri kullanabililirim biraz gecikme sorun olmaz.

Bu sisteme uygun, bütçe dostu hangi ekran kartı, anakart ve gerekirse alternatif AM5 işlemciyi önerirsiniz?

Ayrıca işlemciyi intel tarafında da düşünebilirsiniz öneriniz var ise.

Hazır sistem önerilerinize de açığım

Hocam o bütçelere bahsettiğiniz parçalardan 2 tanesini zor alabiliyorsunuz. 7800x3d 13-14bin tl, alınacak en ucuz anakart 5-6bintl, ekran kartı tek başına 20binden fazla, bütçenizi yanlış mı yazdınız?

Hocam o bütçelere bahsettiğiniz parçalardan 2 tanesini zor alabiliyorsunuz. 7800x3d 13-14bin tl, alınacak en ucuz anakart 5-6bintl, ekran kartı tek başına 20binden fazla, bütçenizi yanlış mı yazdınız?
bütçeyi yanlış girdim sadece ekran kartı içindi aslında,işlemci dahil değil yani. 5060ti civarı bir ekran kartı bakıyorum veya daha ucuz yani 30bin tl aşağısında..
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

şunu da sorayım ekran kartını 15-25k civarı tutabilmek için işlemciden kısmaya gerek var mı? 7800 gayet beni götürebilecek bir işlemci gibi gözüktüğü için çok değiştirmek istemiyorum.

bütçeyi yanlış girdim sadece ekran kartı içindi aslında,işlemci dahil değil yani. 5060ti civarı bir ekran kartı bakıyorum veya daha ucuz yani 30bin tl aşağısında..
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

şunu da sorayım ekran kartını 15-25k civarı tutabilmek için işlemciden kısmaya gerek var mı? 7800 gayet beni götürebilecek bir işlemci gibi gözüktüğü için çok değiştirmek istemiyorum.
9060xt 16gb alabilirsin amd olur dersen

7800x3d her oyunu oynayabileceğiniz güçlü bir işlemci, 5060ti 8gb almaktansa 9060xt 16gb öneririm hocam.

7800x3d her oyunu oynayabileceğiniz güçlü bir işlemci, 5060ti 8gb almaktansa 9060xt 16gb öneririm hocam.
şöyle bi seçeneğim de var aslında
ram 32 kalır ekran kartını düşük bir şey alırım (şuanda bahsettigim oyunları 1080p 120de açabilecek) 2-3 sene sonra ekran kartını yükseltirim 6000 serisi çıktığında

2- rami 16 alıp bahsettiğiniz 16gblık kartlara yönebilşrim 5060ti gibi

şöyle bi seçeneğim de var aslında
ram 32 kalır ekran kartını düşük bir şey alırım (şuanda bahsettigim oyunları 1080p 120de açabilecek) 2-3 sene sonra ekran kartını yükseltirim 6000 serisi çıktığında

2- rami 16 alıp bahsettiğiniz 16gblık kartlara yönebilşrim 5060ti gibi
9060xt al gec hocam istediginizi verir size rahatlıkla

Geri