Bu İşlemci 65 Watt Değil mi

pbo açık değil normal modda işlemci
oc de yapmadım
kule tipi fan var
bu watt değeri nedir
b650m r anakart
Ortalık biraz 56 olmuş. Belirtilen 65w tdp 3.7 GHz için ortalama bir w değeridir. Fakat sen şuan boost frekans açık test yapıyorsun, boostu açtığında işlemci verebileceği en yüksek gücü verirken bunu karşılayacak kadar watt tüketir bazen de fazla fazla alır her hangi bir problem yaşamamak için. Boost frekansta 65w tdp anlamını artık yitirmiş oluyor. Soğutmak istiyorsan yapacağın çok basit curve optimizer - deger veriyorsun (-10dan başla, -15 ver sorun olmuyorsa -20 ye çek). Watt kullanımlarında da sıcaklığında da baya bir düşüş oluyor boost frekansından da birsey kaybetmiyorsun daha serin çalıştığı için frekansta kısmıyor.

Son düzenleme:
occt testinde normal bu sıcaklıklar. günlük kullanımda bu kadar ısınmaz sorun yok.
Bence normal değil ya bende bu değerlerin çok daha altında masaüstümde. Normal değilden kastım yanıyor acil önlem alman lazım değil ama bir macun bakımı iyi gider belkide sıvı soğutucun biraz zayıftır.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

pbo açık değil normal modda işlemci
oc de yapmadım
kule tipi fan var
bu watt değeri nedir
b650m r anakart
bence pbo da yap bu arada eksisi yok avantajı var hem de çok kolay

Varsayılan ayarda tam yüke girdiğinde 88-89W çeker o işlemci kimsenin kimseyi kandırdığı yok ya farkında olmadan ayarları değiştirmişsiniz ya da anakartın varsayılan ayarları bu şekilde ayarlanmış. Benim anakartım da varsayılanda 3200 MHz bellek kullansam da FCLK'yi 1800 MHz'ye ayarlayıp 1.20 SOC voltajı veriyordu. Halbuki işlemcinin varsayılanı bu değil.

Varsayılan ayarda tam yüke girdiğinde 88-89W çeker o işlemci kimsenin kimseyi kandırdığı yok ya farkında olmadan ayarları değiştirmişsiniz ya da anakartın varsayılan ayarları bu şekilde ayarlanmış. Benim anakartım da varsayılanda 3200 MHz bellek kullansam da FCLK'yi 1800 MHz'ye ayarlayıp 1.20 SOC voltajı veriyordu. Halbuki işlemcinin varsayılanı bu değil.
Ama aslında ram için normal değerler bunlar sen eğer expo(xmp) ayarı açtıysan zaten bu değerler işlemcinin varsayılan ayarlarının dışına çıkar ki.

bendede 5700x var hangi stres testini yaparsam yapayım 78 dereceyi geçmiyor 20 dk felan ama İncehesap gaming gecesi sitesine giriyorum işlemci anında 75 dereceleri görüyor anlamış değilim bir cok şey denedim ama degişen bişey olmadı bende sogutamıyorum sadece o sitede yapıyor bunu
Site, sistemini yükseltmeye teşvik edecek şekilde programlanmış hocam 🤣

Isı dinamikleri olarak 65W ancak günümüzdeki işlemcilerin 65W'ı bulması için inanılmaz verimli bir küme setine sahip olmak gerekir. Saat başına düşen frekansta AMD işlemciler sondan ikinci piyasada.

Boşta internette surf yaparken 40-45 se sorun yoktur. Test yazılımları full yük bindirir işlemciyi % 100 de çalıştırır 85 derece normal hele bu yaz sıcağında. benim ryzen 5 5600 kasanın önü mesh değil pek iyi soğumuyor ama ona rağmen nette 40 derecede. Youtube açarsan biraz ısınır o yüzden youtube u ayrı tutuyorum nette dolaşmaktan.

Günümüzde çoğu işlemci 65 watt bile dese boost tdp si çok daha fazladır 120-140 vs çeker tam yükte. Benim ikinci bilgisayarımda i5 14400f var onun özelliklerinde şu şekilde yazar.
  • TDP (Base Power): 65 W
  • Boost sırasında maksimum güç (Maximum Turbo Power): 148 W
Oyunlarda işlemci ısısı 70 lerin üzerine çıkmaması gerek yeterli bir kule tipi soğutucu takılı ise. Güncel kuvvetli işlemciler oyunlarda % 100 e vurmaz en fazla % 50 %60 filan olur. Eski işlemciler darboğazdan dolayı full çalışır ekran kartına yetişmek için o zaman % 90 işlemci filan görürsünüz ve o zaman ısınır mesela soğutucu yetersizse ısı 80 lere 90 lara çıkar. Güncel ve kuvvetli işlemcilerde oyunlarda %90 kullanım göremezsiniz. En fazla oyunda %50-60 arası olur ısı da en fazla 70 filan olur. Ayrıca bu dereceler aşağı yukarı 5-6 derece oynar zira herkesin kullandığı kasa modeli fan sayısı işlemci soğutucusu modeli ve yaşadığı şehir hava durumu hatta ve hatta evde klima kullanımı bile fark yaratır.

boşta 40 larda gezmesi lazım pc nin
ben izmirdeyim hava sıcak o yüzden 45 50 arası boşta
Sıcaklıklar sorun değil gibi izmirdeyim bende cok sıcak. Ryzen işlemciler de anlık peak sıcaklık sürekli artıp düşebilir. Klavye fareden elimi çeksem benim 7800x3d 50 lere geliyo google' a tıklayınca 60

88 Watt olması gerek. HWINFO ya da OCCT ile bunu 90 Watt olarak görmen gerekirdi. Ama sanki anakart işlemcinin gücünü açmış gibi, PBO yani devrede gibi.

Geri