9800x3d Sistemime Cl32 6400mhz Ram'leri İptal Edip Cl30 6000mhz Almalı Mıyım?

Selamlar, şöyle bir bilgisayar dizdim kendime. Normalde RAM'leri CL30 6000Mhz alacaktım sanırım 9800X3D ile en uyumlu böyle çalışıyormuş fakat stoklarda olmadığı için alamamıştım. Bugün incehesap stoklarına CL30 6000Mhz patriot ram stokları girmiş. Siparişim daha kargoya verilmedi. Sizce incehesap'ı arayıp CL32 6400Mhz Goodram marka RAM'lerimin, Patriot CL30 6000Mhz ile değiştirmelerini rica edeyim mi? 700-800 TL gibi bir fark var, farkı ödeyebilirim değer derseniz. Sizce napmalıyım?
Alıntıyı görüntüle
Bu da incehesap stoklarına giren Patrior RAM:
Alıntıyı görüntüle
9800x3d ye ilk sen bi sıvı soğutucu al bence :D

Ben olsam 6400mhz tercih ederim. Hızı yüksek. CL gözardı edilebilir. Hem de ucuz? 9000 serisi işlemcilerin 6400mhz çalıştırmama ihtimali 7000 serisinden daha düşük. Ki, yüzde kaç acaba. %5 falan mıdır?

9800x3d ye ilk sen bi sıvı soğutucu al bence :D
Ahaha başkan haklısın da ses hassasiyetim var. Sıvı soğutma kule tipine göre daha sesli çalışır ve arıza ihtimali daha fazla olur dediler. Ondan hava soğutucu aldım. Belki ileri de geçerim sıvı soğutmaya
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben olsam 6400mhz tercih ederim. Hızı yüksek. CL gözardı edilebilir. Hem de ucuz? 9000 serisi işlemcilerin 6400mhz çalıştırmama ihtimali 7000 serisinden daha düşük. Ki, yüzde kaç acaba. %5 falan mıdır?
Hızın bir önemi yokmuş, 9800X3D'nin sorunsuz ve en iyi şekilde çalışma hızı 6000Mhz imiş. Tatlı nokta Am5 falan bir şeyler varmış. 6400Mhz nin sorunsuz çalışması düşük bir ihtimalmiş. Başkalarından duyduğum şekilde konuşuyorum tabii yanlışım varsa düzeltirsin. Intel olsaydı 6400Mhz mantıklıymış. Bu şekilde kesinlikle CL30 6000Mhz daha mantıklıymış aradaki 1120 TL farka rağmen.

8000 mhz olsa bile yüksek ihtimalle expo sorunsuz çalışır diye düşünüyorum. Hatta %90 :oops:

8000 mhz olsa bile yüksek ihtimalle expo sorunsuz çalışır diye düşünüyorum. Hatta %90 :oops:
Peki başkan 6000Mhz neden daha iyi olur diyorlar bunlar? 9800x3d ile öyleymiş. Sence napayım?

Çipi A-die mi? A-die çipe sahipsen farketmez, onu 6000 mhz cl 26 bile yapabilirsin bel ki.
Bilmiyorum o çipleri. Sence ne yapayım?

6000Mhz düşürmek kolay diye hatırlıyorum ama CL30'a düşürmek zahmetli ve bilgi isteyen bir şey değil mi? Bununla uğraşmaktansa direkt CL30, 6000Mhz alsam daha iyi değil mi?

%50 ihtimal diyolar o sorunsuz çalışma olayına 6400Mhz de.
6400 mhzde 1:1:1 dengesi bozulmaya çok yatkındır stabilite aşırı zordur.

Cl32 den cl30 a düşürmek teorik olarak zor değildir (genel ram bilgim olarak konuşuyorum)

Çünkü clyi düşürdüğünde sadece ram bölmesi ve ramle ilgili voltajlarla ilgilenirsin. Ama 6000 i 6400 e çekmek için hem ramdeki ayarlamalarda hemde işlemcinin vssioc vddg soc gibi voltajlarında da oynama yapman gerekir. Çünkü 6000 den 6400 e çıkarmaya çalışırken işlemcinin silikonu ve imcsinde piyangoyu tutturdun mu tutturmadın mı buda önemli

Bu yüzden alt mhzyi yüksek mhzye taşımaktansa yüksek mhzliyi alt mhzlere çekip clyi düşürmeye odaklanmak daha kolaydır. Ki arada 400₺ cik fark varken

Amdlerde 6200 ve sonrası 1:1:1 dengesi bozulur. Amd yüksek mhzlerde intel kadar başarılı değil. İntellerde 7200 8000 ler olabilir bu normal

6200 ve sonrasında heleki 6400 de 2:1’e gitme eğilimi çok fazladır 1:1:1 tutturmak için çok çaba sarf etmek gerekir (şanslıysanız işlemci bin iyi denk gelmişse okay) performansı baya törpülediği için yüksek mhzlerin amdlerde işe yaradığı bi taraf yok. Amd kendisi bu yüzden tatlı noktayı 6000 olarak belirledi

Infinity fabric’i balyozlamadanda 6200-6400 lerin 1:1:1 stabilliğinden emin olamayız

Prime95 large fft
Y-cruncher vt3 (favorim ❤️)
Y-cruncher vst çalıştırmak elzemdir

Prime95 için 2 saat, y cruncherlar 30-60 dakika yeterlidir. Stabil olmayan bişey varsa bu süreler içinde kendini belli eğer

asıl sınav; prime95 6-8saat, y-cruncherlar 2-3 saat yapılıpta hata vermemesine bakmaktır. Yine hata vermezse tebrikler taş gibi bir imc ve işlemci bin lotosunu kazanmışsınızdır demektir. Alın o işlemciyide ramide fanusa koyup torunlarınıza bırakın 😄😄

Not: işlemcide curve optimizer vb ofset yapılandırmaları varsa ve bunların “stabil olduğuna emin olmadan” y-cruncher çalıştırırsanız hemen hata verir buda durduk yere suçu soc vddp vccsio vddg ve diğer voltajlara atmanıza sebep olur. Stabil bir şeyi stabil değil zannedersiniz ve değerleri bi değiştirdiniz mi daha tepe taklak olursunuz (işlemci çekirdekleri voltajından bahsetmiyorum geri kalan voltajlardan bahsediyorum) Amd kullanan herkese tavsiyem zaten önce işlemcinin stabilliği önemli sonra ramde overclock işine girilmeli

Son düzenleme:

Cl32 den cl30 a düşürmek teorik olarak zor değildir (genel ram bilgim olarak konuşuyorum)

Çünkü clyi düşürdüğünde sadece ram bölmesi ve ramle ilgili voltajlarla ilgilenirsin. Ama 6000 i 6400 e çekmek için hem ramdeki ayarlamalarda hemde işlemcinin vssioc vddg soc gibi voltajlarında da oynama yapman gerekir. Çünkü 6000 den 6400 e çıkarmaya çalışırken işlemcinin silikonu ve imcsinde piyangoyu tutturdun mu tutturmadın mı buda önemli

Bu yüzden alt mhzyi yüksek mhzye taşımaktansa yüksek mhzliyi alt mhzlere çekip clyi düşürmeye odaklanmak daha kolaydır. Ki arada 400₺ cik fark varken

Amdlerde 6000-6200 sonrası 1:1:1 dengesi bozulur. Amd yüksek mhzlerde intel kadar başarılı değil. İntellerde 7200 8000 ler olabilir bu normal

2:1 ise performansı baya törpülediği için yüksek mhzlerin amdlerde işe yaradığı bi taraf yok. Amd kendisi bu yüzden tatlı noktayı 6000 olarak belirledi
8000'lik alsın diye demedim, 6400 hızı x870 anakart ve 9950 gibi bir işlemci ile çalışır demeye getiriyorum ve 6000'e düşürmek de öyle aman aman bir iş değil; aç-kapa yani :) Ayrıca CL32'de kalsa da olur, illa CL30/6000 yapmak gerekmiyor. Bu da biraz düşündürtmüş arkadaşı heralde.

Amdlerde 6200 ve sonrası 1:1:1 dengesi bozulur. Amd yüksek mhzlerde intel kadar başarılı değil. İntellerde 7200 8000 ler olabilir bu normal

6200 ve sonrasında heleki 6400 de 2:1’e gitme eğilimi çok fazladır 1:1:1 tutturmak için çok çaba sarf etmek gerekir (şanslıysanız işlemci bin iyi denk gelmişse okay) performansı baya törpülediği için yüksek mhzlerin amdlerde işe yaradığı bi taraf yok. Amd kendisi bu yüzden tatlı noktayı 6000 olarak belirledi

Infinity fabric’i balyozlamadanda 6200-6400 lerin 1:1:1 stabilliğinden emin olamayız

Prime95 large fft
Y-cruncher vt3 (favorim ❤️)
Y-cruncher fftv4 çalıştırmak elzemdir

Prime95 için 2 saat, y cruncherlar 30-60 dakika yeterlidir. Stabil olmayan bişey varsa bu süreler içinde kendini belli eğer

asıl sınav; prime95 6-8saat, y-cruncherlar 2-3 saat yapılıpta hata vermemesine bakmaktır. Yine hata vermezse tebrikler taş gibi bir imc ve işlemci bin lotosunu kazanmışsınızdır demektir. Alın o işlemciyide ramide fanusa koyup torunlarınıza bırakın 😄

Not: işlemcide curve optimizer vb ofset yapılandırmaları varsa ve bunların “stabil olduğuna emin olmadan” y-cruncher çalıştırırsanız hemen hata verir buda durduk yere suçu soc vddp vccsio vddg ve diğer voltajlara atmanıza sebep olur. Stabil bir şeyi stabil değil zannedersiniz ve değerleri bi değiştirdiniz mi daha tepe taklak olursunuz (işlemci çekirdekleri voltajından bahsetmiyorum geri kalan voltajlardan bahsediyorum) Amd kullanan herkese tavsiyem zaten önce işlemcinin stabilliği önemli sonra ramde overclock işine girilmeli
O zaman CL30 6000Mhz almak daha iyi değil mi başkan? Şimdi sen bana nihai ne önerirsin? 6400Mhz ile sorunsuz çalıştırmayı deneyeyim eğer çalışırsa zaten 6000 den daha iyi olacak; eğer çalışmazsa 6000'e düşürürüm ve hiçbir fark olmaz mı? Fark 1120 TL imiş bu arada yanlış hesaplamışım.

8000'lik alsın diye demedim, 6400 hızı x870 anakart ve 9950 gibi bir işlemci ile çalışır demeye getiriyorum ve 6000'e düşürmek de öyle aman aman bir iş değil; aç-kapa yani :) Ayrıca CL32'de kalsa da olur, illa CL30/6000 yapmak gerekmiyor. Bu da biraz düşündürtmüş arkadaşı heralde.
Evet düşündürttü valla hala ne yapacağımı bilmiyorum bir foruma daha konu açtım. Gelen yorumlar yarı yarıya. Bir taraf kesinlikle cl30 6000 mhz al diyor, bir taraf kesinlikle değiştirme diyor.

Peki başkan 6000Mhz neden daha iyi olur diyorlar bunlar? 9800x3d ile öyleymiş. Sence napayım?

Bilmiyorum o çipleri. Sence ne yapayım?

Sen 9800x3d mi kullanacaksın? Ha tamam ben görmedim. X3d kullanıyorsan ramin önemi yok 6000 cl30 al o zaman expo veya manuel yapıp geç. Ben düz amd işlemcin var sanıyodum. 6400 cl32 ile arasındaki fiyat farkı 1120₺ imiş gerçi. az 😃. Madem almışsın 1120₺ fark var kullan geç. 2 termal macun parası kadar. Dışarda bi kızla yemek kahve yapsan zaten o para erir gider

Ama sana başka bi tavsiyem var cüzdanın için;

sana tavsiyem 6000 cl36 veya 5600 cl30-32 gibi ramler bile 6400 cl32 den çok ucuzsa (aradaki farka ek ssd veya bir üst gpuya geçme veya başka bi donanımı upgrade edebilecek kadar fiyat varsa) o ramlere bakmana tavsiye ederim

Aksi takdirde kalabilirsin

X3d işlemcilerde ramin mhzsi clsi günlük hayatta fark edebileceğiniz kadar önemli değildir. Mimarisi gereği ramlere az ihtiyaç başvurur x3dler. Kazanım azdır L3deki bellek çok büyük olduğu için ram’e başvurmadan bütün işi sık sık l3den yapabiliyor zaten

Hayırlı olsun şimdiden 👍

Sen 9800x3d mi kullanacaksın? Ha tamam ben görmedim. X3d kullanıyorsan ramin önemi yok 6000 cl30 al o zaman expo veya manuel yapıp geç. Ben düz amd işlemcin var sanıyodum. 6400 cl32 ile arasındaki fiyat farkı 1120₺ imiş gerçi. az 😃. Madem almışsın 1120₺ fark var kullan geç. 2 termal macun parası kadar. Dışarda bi kızla yemek kahve yapsan zaten o para erir gider

Ama sana başka bi tavsiyem var cüzdanın için;

sana tavsiyem 6000 cl36 veya 5600 cl30-32 gibi ramler bile 6400 cl32 den çok ucuzsa (aradaki farka ek ssd veya bir üst gpuya geçme veya başka bi donanımı upgrade edebilecek kadar fiyat varsa) o ramlere bakmana tavsiye ederim

Aksi takdirde kalabilirsin

X3d işlemcilerde ramin mhzsi clsi günlük hayatta fark edebileceğiniz kadar önemli değildir. Mimarisi gereği ramlere az ihtiyaç başvurur x3dler. Kazanım azdır L3deki bellek çok büyük olduğu için ram’e başvurmadan bütün işi sık sık l3den yapabiliyor zaten

Hayırlı olsun şimdiden 👍
Evet 9800X3D kullanacağım. Yorumlarının ucu çok açık ne yapacağım konusunda aklımı daha da karıştırdın asdjhsada

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,998
Üyeler
199,262
Son üye
exitlude

Geri