Anakart Vrm Fazla İsınırsa Ne Olur?

OzanKayaa

80+
Reaksiyon skoru
20
Merhaba Anakart vrm cok fazla isınırsa veya arizaliysa sistemde Ne olur? Belirtileri nelerdir? Mesela yük altına sistem yeniden başlıyorsa bu sonuca varabilir miyiz?

Merhaba Anakart vrm cok fazla isınırsa veya arizaliysa sistemde Ne olur? Belirtileri nelerdir? Mesela yük altına sistem yeniden başlıyorsa bu sonuca varabilir miyiz?
İşlemci kendini kısmaya başlar. Throttle yer. Ben 13600kF ile H610 kullanmaya çalışırken VRM'ler 100 dereceyi geçiyordu. Ara sıra test sırasında sistem kapanmıştı ama sorun ondan mıydı bilmiyorum.

İşlemci kendini kısmaya başlar. Throttle yer. Ben 13600kF ile H610 kullanmaya çalışırken VRM'ler 100 dereceyi geçiyordu. Ara sıra test sırasında sistem kapanmıştı ama sorun ondan mıydı bilmiyorum.
Peki o sistemin neyini değiştirince sorununuz düzeldi

Kapanmalarda anakrtın aşırı ısınmasından oluşur. O nedenle sürekli vrm yapısı sağlam bi anakrt alın deyip durmuyormuyuz,

performans kısar. genelde 105 bazı anakartlarda da 110 dereceye kadar vrm mosfetler çıkabiliyor. iyi mi tabii ki değil. bu sıcaklık kasadaki diğer tüm bileşenlerede etki ediyor. ama ucuz etin yahnisi misali mosfet soğutucu olmayan anakartlarda durum bu malesef. sistem reseti sadece sıcaklıktan atmaz hatta en son ihtimal sıcaklıktan atar, genelde ilk öncelik işlemciyi besleyememesinden dolayı atar.

Arizalanmasi durumunda islemciye giden voltajda dalgalanmalar olabilir, islemciye guc gitmeyebilir, anakart calismayabilir. Kisacasi yasadigin problemlere etki edebilir ama bu sadece bir ihtimal, yasadigin sorun bu olmayabilir.

VRM'in zaten temel gorevi islemciye guc saglamak.

işlemci ve anakart nedir
İ5 9400f B365M Pro-Vdh
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Arizalanmasi durumunda islemciye giden voltajda dalgalanmalar olabilir, islemciye guc gitmeyebilir, anakart calismayabilir. Kisacasi yasadigin problemlere etki edebilir ama bu sadece bir ihtimal, yasadigin sorun bu olmayabilir.

VRM'in zaten temel gorevi islemciye guc saglamak.
Benim sistemde oyunlarda veya yük altında sistem bazen donuyor ve kilitleniyor bir şey yapılmıyor. En çok ta yük altında bir siyah ekran olup sistem yeniden başlıyor.
Şuana kadar denediklerim ;
Farklı işlemci ile denedim aynı.
3 farklı powerle denedim aynı.
Memtest yaptım sorun çıkmadı. Ramleri tek tek denedim aynı.
Ekran kartı ve işlemci sıcaklıkları gayet normal.
Ekran kartını garantiye gönderdim sorun yok dendi. Testleri yapıp.
Windows'u formatlayip yeniden kurdum aynı.
Driverleri güncelledim aynı. Eski sürümleri yükleyip denedim aynı. Biosu güncelledim varsayılan ayarlar yaptım aynı.

İ5 9400f B365M Pro-Vdh
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Benim sistemde oyunlarda veya yük altında sistem bazen donuyor ve kilitleniyor bir şey yapılmıyor. En çok ta yük altında bir siyah ekran olup sistem yeniden başlıyor.
Şuana kadar denediklerim ;
Farklı işlemci ile denedim aynı.
3 farklı powerle denedim aynı.
Memtest yaptım sorun çıkmadı. Ramleri tek tek denedim aynı.
Ekran kartı ve işlemci sıcaklıkları gayet normal.
Ekran kartını garantiye gönderdim sorun yok dendi. Testleri yapıp.
Windows'u formatlayip yeniden kurdum aynı.
Driverleri güncelledim aynı. Eski sürümleri yükleyip denedim aynı. Biosu güncelledim varsayılan ayarlar yaptım aynı.
O anakart o işlemciyi çok rahat besler normalde.

Bende de VRM soğutucusu olmayan bir anakart var. BF6 ve COD BO6, BO7 oynarken belirli aralıklarla FPS 3-5 düşüyor 3-4 saniye bu sürüyor ve tekrardan düzeliyordu. Ama bunu ısındığında sürekli yapıyordu. Çözüm olarak şu anlık cam kasa kısmını açarak kullanıyorum.

Çözüm olarak anakart değişmek, benim gibi sıvı soğutma kullanıyorsan kuletipi soğutmaya geçmek veya yan kasa camını açmak. Ben havayı atar diye üstüne soğutucu barlardan da yapıştırdım, ama hava üfleyen bir kuletipi soğutucum olmadığından işe yaramıyor. Sıvı soğutma sadece ızgaralarını soğuttuğundan, VRM'lere pek faydası dokunmuyor. Benim kasanın da hava akışı muazzam değil.

Ayrıca OC gibi şeylerde de anakartın kalitesine göre sorun yaşamazsın. Giriş seviyesi anakart istikrarsız OC, bellek ve işlemci iletişimi gibi bir şey.

Son düzenleme:
Bende de VRM olmayan bir anakart var. BF6 ve COD BO6, BO7 oynarken belirli aralıklarla FPS 3-5 düşüyor 3-4 saniye bu sürüyor ve tekrardan düzeliyordu. Ama bunu ısındığında sürekli yapıyordu. Çözüm olarak şu anlık cam kasa kısmını açarak kullanıyorum.

Çözüm olarak anakart değişmek, benim gibi sıvı soğutma kullanıyorsan kuletipi soğutmaya geçmek veya yan kasa camını açmak. Ben havayı atar diye üstüne soğutucu barlardan da yapıştırdım, ama hava üfleyen bir kuletipi soğutucum olmadığından işe yaramıyor. Sıvı soğutma sadece ızgaralarını soğuttuğundan, VRM'lere pek faydası dokunmuyor. Benim kasanın da hava akışı muazzam değil.

Ayrıca OC gibi şeylerde de anakartın kalitesine göre sorun yaşamazsın. Giriş seviyesi anakart istikrarsız OC, bellek ve işlemci iletişimi gibi bir şey.
VRM olmayan anakart mı olur :D işlemciyi neyle besliyordun?

Geri