Radeon RX 9070 XT'den RTX 5080'e Geçenler Ne Diyor?

Ben yapay zeka işlerinden anlamam ama bu cümleyi bir yapay zeka aracına sordum şöyle bir cevap verdi.

• "RTX 5080 AI'da güçsüz" demek haksızlıktır: RTX 5080; çekirdek gücü, Tensor çekirdekleri ve GDDR7 bellek teknolojisinin getirdiği bant genişliği sayesinde yapay zeka işlemlerinde kâğıt üstünde ve işlem gücü (compute power) olarak oldukça güçlüdür.
  • Hangi işler için harika?
    • 8B veya 14B parametreli güncel LLM'leri (örneğin sıkıştırılmış/quantize edilmiş Qwen veya Llama modellerini) yerelde uçan bir hızda (yüksek token/s) çalıştırmak için RTX 5080 gayet yeterlidir ve canavar gibi performans verir.
    • Stable Diffusion gibi görsel üretim araçlarında, LoRA eğitimlerinde veya küçük/orta ölçekli yapay zeka iş akışlarında 16 GB VRAM ve güçlü Tensor çekirdekleri hobi ve yarı profesyonel kullanım için fazlasıyla yeterlidir.
    • Ayrıca oyun tarafında yapay zeka tabanlı DLSS 4 / Multi-Frame Generation gibi teknolojileri çalıştırmada kilit rol oynar.

Özetle:

Alıntidaki kişi, "büyük ölçekli kurumsal yapay zeka ve dev LLM (Large Language Model) geliştirme/çalıştırma"kriterine göre bakıldığında VRAM kısıtı nedeniyle haklıdır; 16 GB'lık bir tüketici kartı bu seviyedeki işlerin "amelesini" yapamaz.

Ancak RTX 5080'i toptan gömüp "AI'da iş yapmaz, autofill'den öteye gidemez" demek teknolojik olarak yanlıştır. Bu kart, yerelde orta ölçekli yapay zeka modellerini çalıştırmak ve içerik üretmek için gayet güçlü bir donanımdır; mesele gücün yetersizliği değil, VRAM kapasitesinin büyük ölçekli endüstriyel modellere yetmemesidir.
AI'a sorunca 2 tane 3090 ile de yapılıyor ama ne hikmetse o an CPU'nun desteklediği bant genişliğini sen hatırlatana kadar bilmiyor da. Şu AI'a sordum, şunu dedi lafı bitiriyor beni. Benim burada 2 senelik aktif olarak LLM ile uğraşan. AI'a sormaya edin.

sadece oyun amaçlı kullanılıyosa boşuna 3 kat para ödemiş olursun, dersen ki cuda lazım render atıcam ya da amd de şöyle böyle sorunlar var kurtulmak istiyorum, o zaman zotac solid alınabilirdi vatandan, diğer türlüde 20k fazladan beyaz vergisi ödemiş oluyosun (tercih meselesi tabi)
elindeki kart wattman vermiyorsa, rahatsız olduğun sorunu yoksa iptal et butonu kullanılabilir :monkahmm:

1785693000842.webp

AI'a sorunca 2 tane 3090 ile de yapılıyor ama ne hikmetse o an CPU'nun desteklediği bant genişliğini sen hatırlatana kadar bilmiyor da. Şu AI'a sordum, şunu dedi lafı bitiriyor beni. Benim burada 2 senelik aktif olarak LLM ile uğraşan. AI'a sormaya edin.
Tamam abi kızma seni 128vram'li ekran kartınla baş başa bırakalım o zaman 😁

iş içinse mantıklı oyun içinse gereksiz neyi uzattınız bu kadar anlayamadım

Aynen kardeşim, ha senle konuşmuşum ha AI ile. AI'a sorsan 70B modelleri 48GB Vram ile açabiliyosun (token/s'den bahsetmiyo ama bak, çalıştırır diyor); sonrası bundan aldığın cevabı buraya yapıştırıyosun. Hani neresine güleyim, token/s yüzünden zaten pratik olarak kullanılamamasına mı yoksa qwen 70b quant modelin şu an autofill harici iş yapamamasına mı?

Allasen ya, yapmayın.

Hadi, 5070 ti alın 9070 XT yerine AI için. Render için.

Ben embesilim zaten, AI için ayrı, render için ayrı oyun için ayrı rig'im var. Düşünemedim 5070 ti almayı.

İtibar etmene gerek yok vibe coding eleman :D 3d render için Hollywood da çalışmıyorsan 5080 ile alamayacağın render yok neredeyse çok nadir sahneler var onları da parça parça alırsın, görmezden gele aldım devam ettim sakın deneme şansını :D bahsettiği profesyonel kartların yenilerini katmazsak (+4k dolar) rakibi bile yok 5090nın nvlink olmaması problem ama neyin renderini aldığına bağlı süre masalları okursa da itibar etmeyin ampere profesyonel kartları ile yarışıyor kart :D

İtibar etmene gerek yok vibe coding eleman :D 3d render için Hollywood da çalışmıyorsan 5080 ile alamayacağın render yok neredeyse çok nadir sahneler var onları da parça parça alırsın
Vibe coding mi? 13 senedir yazılım sektöründeyim ben. Öğrenme süreci ile 16 sene. O AI olarak bildiğin şeyin ilk nesnesel karşılaştırma yapan modellerini biz kodladık Reddit'deki White Nears ekibiyle. Güldürmeyin beni. Ötede AI ile tartışın. Burada yanlış yönlendirme yapmayın. LLM ne onu bile bilmiyorsunuz. AI dediğiniz şeyi AI sanıyorsunuz hala. AI modeli nasıl bir nerolink veritabanı ile çalışır bunu bile bilmeyen; birazdan bana AI'a sorarak cevap atacak adamsın.

Render alırsın, render'ı ne kadar sürede alırsın? Kaç parçada alırsın?

Süre önemlidir bu işlerde. İçinde olmadan bilmezsin. O süre için de gidersin ayrı render rig kurarsın. Orada da 5080 takarsan, vay haline zaten.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

İtibar etmene gerek yok vibe coding eleman :D 3d render için Hollywood da çalışmıyorsan 5080 ile alamayacağın render yok neredeyse çok nadir sahneler var onları da parça parça alırsın, görmezden gele aldım devam ettim sakın deneme şansını :D bahsettiği profesyonel kartların yenilerini katmazsak (+4k dolar) rakibi bile yok 5090nın nvlink olmaması problem ama neyin renderini aldığına bağlı
4K doları para mı sayıyosun? Bu işi profesyonel olarak yapan stüdyo zaten milyon dolara yapıyor o işi.

Ufak işlerle R10'da harçlık çıkaran insanlarsınız. Cümleye bak. Daha fazla muhattap olamam.

Aynen kardeşim, ha senle konuşmuşum ha AI ile. AI'a sorsan 70B modelleri 48GB Vram ile açabiliyosun (token/s'den bahsetmiyo ama bak, çalıştırır diyor); sonrası bundan aldığın cevabı buraya yapıştırıyosun. Hani neresine güleyim, token/s yüzünden zaten pratik olarak kullanılamamasına mı yoksa qwen 70b quant modelin şu an autofill harici iş yapamamasına mı?

Allasen ya, yapmayın.

Hadi, 5070 ti alın 9070 XT yerine AI için. Render için.

Ben embesilim zaten, AI için ayrı, render için ayrı oyun için ayrı rig'im var. Düşünemedim 5070 ti almayı.
Sende hangi ekran kartı var çok merak ettim 2 sene bu işlerle uğraştığına göre. RTX 5080 yetersiz, RTX 5090'da yetersizdir muhakkak. Sen ne kullanıyorsun bu işler için.

Milyonlarım'da olsa bizim yol belli ya (dual bios :ROFLMAO:)

Ekler

• MVIMG_20260802_210957.webp
    MVIMG_20260802_210957.webp
    786.5 KB · Hit: 20
Sende hangi ekran kartı var çok merak ettim 2 sene bu işlerle uğraştığına göre. RTX 5080 yetersiz, RTX 5090'da yetersizdir muhakkak. Sen ne kullanıyorsun bu işler için.
Boşver diyorum ya 5090 yetersiz diyor eleman gerçekten Vibe coding de zirvede render diyoruz ai diyor hala dev firma değil diyoruz ama anlamıyor ki çoğu orta ölçekli firma için bile 5090 fersah fersah yeter 3 nesil önce oyun üretilemez mesela bu arkadaşa göre gerçekten boş iş :D

GMKtec Evo X2 ile LoRa eğitimi yapıyorum. Adını vermek istemiyorum ama dif. XL üzerindeki top LoRa'lardan birini eğitiyorum. Ki Burada bile büyük param qwen modelleri çalıştıramıyorum. Sadece LoRa eğitim yapabiliyorum.

Render için ise ofiste ADA var.

5080 alayım, hepsini tek cihazda yapayım. Oldu paşam. İletirim ekibe.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Boşver diyorum ya 5090 yetersiz diyor eleman gerçekten Vibe coding de zirvede render diyoruz ai diyor hala dev firma değil diyoruz ama anlamıyor ki çoğu orta ölçekli firma için bile 5090 fersah fersah yeter 3 nesil önce oyun üretilemez mesela bu arkadaşa göre gerçekten boş iş :D
R10'da bin liralık iş kovalamaya devam dostum, Coşkun abine selam söyle.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,231,957
Üyeler
200,809
Son üye
ZladroN

Geri