Radeon RX 9070 XT'den RTX 5080'e Geçenler Ne Diyor?

Ya bu arkadaş 16GB VRAM ile 4K'da oyun oynanmaz diyen biri. Buna laf anlatamazsın o yüzden üsteleme 😁
Kötü bir şey demedim ısrarın nedenini de anlamıyorum nvidia reflex ve valve zaten anlaşmalı elbette e spor tarzına yönelen kişiler nvidia almalı anti lag 2 de şahsen berbat :D

Bence almamalı, neden bu kadar kızdığınızı da anlamadım, techpowerup üzerinden gönderdim testi de zaten, aaa oyun için 5080 gereksiz de yazdım zaten ilk mesajım da anlaşmazliğimiz nerede bilmiyorum.
CS işlemci bazlı bi oyun ve hiç bir pronun ya da pro olmayı hedefleyen birinin oyunu 2K'da oynamadığını oynayamacağını biliyorsundur dimi? Hani turnuvalarda 1080p zowieler asus roglar var ya. 1920x1080 bile oynayan sayısı az ropz,niko falan oynuyodu en son onun dışı 1280x1024 üstü hatırlamıyorum. Nvidianın rekabetçi oyunlar için reflexi var evet işe yarıyor mu yarıyor da takıntılı olan için iyi tabi prolar kullanıyor zaten turnuvalarda da nvidia ekran kartı ve sponsorluktan dolayı intel ultra serisi işlemciler var.

CS işlemci bazlı bi oyun ve hiç bir pronun da oyunu 2K'da oynamadığını oynayamacağını biliyorsundur dimi? 1920x1080 bile oynayan sayısı az ropz,niko falan oynuyodu en son onun dışı 1280x1024 üstü hatırlamıyorum. Nvidianın rekabetçi oyunlar için reflexi var evet işe yarıyor mu yarıyor da takıntılı olan için iyi tabi prolar kullanıyor.
1080p testi bilerek eklemedim laf ederler diye yoksa onda da fark büyük :D 164 fps var arada üzgünüm anti lag 2 şuanda reflexle zar zor başa baş gidiyor maalesef reflex 2 ile rakip bile değil, yıl sonuna doğru yaygınlaşacağını umut ediyorum çoğu oyunda

1080p testi bilerek eklemedim laf ederler diye yoksa onda da fark büyük :D 164 fps var arada üzgünüm anti lag 2 şuanda reflexle zar zor başa baş gidiyor maalesef reflex 2 ile rakip bile değil, yıl sonuna doğru yaygınlaşacağını umut ediyorum çoğu oyunda
5080 ile doğrudan test bulamadım bu 5070Ti ile 1440p ve işlemci 9800x3d. Ayar medium diyeceksen öyle olmalı zaten şu oyunu keskinlik yumuşatma ve eşyönsüz filtreme gibi bir kaç ayar dışında hepsi low da olur genellikle çünkü maksimum fps alman lazım.
1785686621620.webp

Kyousuke böyle oynuyor mesela:
1785686965060.webp

Anti Lag bilmiyorum olabilir.

Son düzenleme:
oyun işlemci bazlı ise biri 400 fps alırken diğeri nasıl oluyor da 564 fps alıyor. Arada %41 fark var.

Herkes bilgisayarcı olmuş başımıza bu amd kullalanlar neyin kafası arkadaşım bu ben amd 9070 xt nitro plus sattım neden sattım soran olmadı ne fark var anlatsa demiş bazı arkadaşlar yav bi ekran kartından dolayı discord yaynı kasarmı discordta yatın açınca fps drop yermi bilgisayar daha bunun gibi nice sorunlar tam 2 ay uğraştım görüntü ayarlarına hiç girmiyorum bile rezaletin ötesinde kalitesizliğe o kadar alışmışsınız ki alemin para harcaması size batar olmuş kullanıcı neyi isterse onu kullanır nvidia nın sorunh yokmu var tabi ama çözümüde var siz bunu anlamak istemiyorusunuz. Forum çöplük olmuş düşük bütçe sistem tavsiyesi istiyenlere yok şu paraya sıfır var yok onu alıp ne yapıcaksın yok 5080 çöp 9070xt varken yav valla gına geldi bi soruya yorum yapıyoruz kendi fikrimizi belirtiyoruz gördüğümü şeyi söylüyoruz boş boş konuşuluyor ki ben övünmek içinde demiyorum evde 3 sistem dizili zibilyontane bilgisayar bileşeni var deneyim için alıp kullanıp kaldırıyorum bi köşeye satmıyorumda ama herkes her şeyi biliyor ne işiniz var o zaman burada bi düzgünce sormak yok fikri insanları kırmadan söylemek yok herşeyin iyisini siz biliyorusuz ne kadar önemlisiniz siz ya kimsemi umursamadı hayatınızda sizi. Şu yazıyı yazdım ya okumayacağınızıda bile bile yazdım yani neyse kim neyi isterse onu alır sadece fikir soruyor insanlar son karar her zaman alıcının kendisinindir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Herkes bilgisayarcı olmuş başımıza bu amd kullalanlar neyin kafası arkadaşım bu ben amd 9070 xt nitro plus sattım neden sattım soran olmadı ne fark var anlatsa demiş bazı arkadaşlar yav bi ekran kartından dolayı discord yaynı kasarmı discordta yatın açınca fps drop yermi bilgisayar daha bunun gibi nice sorunlar tam 2 ay uğraştım görüntü ayarlarına hiç girmiyorum bile rezaletin ötesinde kalitesizliğe o kadar alışmışsınız ki alemin para harcaması size batar olmuş kullanıcı neyi isterse onu kullanır nvidia nın sorunh yokmu var tabi ama çözümüde var siz bunu anlamak istemiyorusunuz. Forum çöplük olmuş düşük bütçe sistem tavsiyesi istiyenlere yok şu paraya sıfır var yok onu alıp ne yapıcaksın yok 5080 çöp 9070xt varken yav valla gına geldi bi soruya yorum yapıyoruz kendi fikrimizi belirtiyoruz gördüğümü şeyi söylüyoruz boş boş konuşuluyor ki ben övünmek içinde demiyorum evde 3 sistem dizili zibilyontane bilgisayar bileşeni var deneyim için alıp kullanıp kaldırıyorum bi köşeye satmıyorumda ama herkes her şeyi biliyor ne işiniz var o zaman burada bi düzgünce sormak yok fikri insanları kırmadan söylemek yok herşeyin iyisini siz biliyorusuz ne kadar önemlisiniz siz ya kimsemi umursamadı hayatınızda sizi. Şu yazıyı yazdım ya okumayacağınızıda bile bile yazdım yani neyse kim neyi isterse onu alır sadece fikir soruyor insanlar son karar her zaman alıcının kendisinindir.
Yazım yanlışı çok olmuş ama artık sinirden yazamadım yani okuyan arkadaşlar yazım yanlışlarında dolayı kusura bakmasın

Nvidia uyandı sadece satışlara bakarsan ilk ölen kartlar her zaman 80 ve 90 lar. Yeni seri çıkınca 60 kartlar hala satılıyor 70 ve 70 ti lar yine alıcı buluyor ama 80 ve 90 laeın yüzüne kimse bakmıyor. ONdan yeni seri cıkarana kadar kitleyebildiğimize kitleyelim mantıgı.
80i bilmem ama 90 ölmüyor, hele 4090 aşırı değerli şuan.

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yazım yanlışı çok olmuş ama artık sinirden yazamadım yani okuyan arkadaşlar yazım yanlışlarında dolayı kusura bakmasın
Harfi harfine katılıyorum

Oyunda uçtum kaçtım of süpermiş felan dedirtecek bir artış yok. Benim gibi Local LLM modelleri ile uğraşıyorsanız, Video Encode-Decode işleri gibi şeylerle uğraşıyorsanız NVENC ve CUDA avantajı ile ciddi bir fark yaşarsınız. Onun harici parasının hakkını verecek hiçbir farkı yok. Umarım sadece oyun için almamışsınızdır.

Son düzenleme:
Selamlar, 9070 xt den geçiyorum, of be bu neymiş dedirtir mi? Çok fazla fark yokmu
Oyun anlamında of be dedirtmez. İş için dedirtebilir. Kendim 4070 ti super kullanıyorum 5070 ti veya 5080 geçsem mi değer mi diye düşünmüştüm baktım doğru düzgün performans farkı yok kalsın dedim mesela. 9070xt zaten kas gücünde 4070 ti super den güclü RT performansı 4070 ti super ayarında olması lazım. Fiyat farkındna bağımsız yine 5080 arasında cok fark yok %15-20 performans farkına değmez. Cok demek icin %40-50 olması lazım bence. Ne kas gücü farkı fazla ne de fiyat açısından mantıklı. 5090 olsa en azından kas gücü anlamında of be bu neymiş dedirtebilirdi. Fg kullanıyorsan ve memnunsan bu biraz senin icin vay be dedirtebilir çünkü 6x mfg var. Ben fg kullanmıyorum native yerini tutmuyor. Gerci amd de 8x mfg üzerinde calısıyormus ama gelse bile kim bilir ne zamana gelir hem de kaç oyun destekler meçhul. Oyun desteği açısından nvidia daha iyi ama genel olarak çok fark dedirtmez bence.

82k 5080 verene kadar 40k ya 4k oled kalan yarısına da 9070xt alınabiliyor öyle bir fiyat farkı var.

Sistemin full+full olur 9800x3d, 4k oled, 5.1 ses sistemi vs 5080 alınabilir olur. Ama o da en iyisini istediğin icin yoksa fp acısından 9070xt daha mantıklı.

Son düzenleme:
Valla son yazdığımdan sonrasını okumadım, bazı gerçek bilgiler bırakıp gidicem.

CUDA tek başına bir kıstas değil, AMD'de de ROCm var. (Ki senin cuda core isteyen işte yine gaming consumer kart kullanman çoook da doğru değil)

Benim gibi Linux kullananlar için Nvidia bir seçenek değil, AMD çok daha iyi durumda Linux'da.

Nvidia ile "AI" yaparsın cümlesi, başlı başına bir komedi. Evet, yaparsın. Ama RTX kartla yapmazsın. Eğer taşı taşa sürterek 1+1 sorusuna yanıt verecek AI modeli çalıştırmayacaksan; 128GBVram'den aşağısı pek kurtarmaz. 70B Quant modeller (Qwen vs.) gerçek bir AI işinde kullanılacak kapasitede modeller değiller. token/s, context yönetimi çok çok zor. Autofill AI'ından öteye gidemezler. Bu hususta Nvidia ve AMD'nin özel kartları zaten var. Intel'in bile var. Bunlar tercih edilir. Hatta son zamanlarda; Ryzen HX serisi 128GB unified memory'li mini PC'ler var; onlarla çok güzel oluyor LLM.

9070 XT rakibi 5070 Ti ile aralarında fiyat farkı bu kadar açık olduğu müddetçe; 5070 Ti'ın yüzüne bakmak fanboyluktur; ne derseniz deyin. Bu böyle.

"Render" alacak adam yine "ileri" seviyede bu işi yapıyorsa "gaming consumer" kartı olan RTX serisi ile yine işi olmaz. RTX 6000 Ada'lar süs olsun diye çıkmadı ya da AMD Pro'lar. Bu sebeple; "hobi" işi ya da "1080P render'lar" hariç; tüm senaryolarda; yok CUDA yok Tensor falan bunlar tamamen ezberlenmiş sözlerdir.

Herkese iyi forumlar.

Son düzenleme:
On numara kart memnun kalırsın aynısı bende de var bende 9070xt den geçtim aralarında görüntü olarak ciddi bir fark var ekranda ki görüntüden bahsediyorum fiyat farkıda çok ama bence paran varsa gayet iyi yapmışsın
5080 geçişinde monitörde mi değiştirdin kral :D

Nvidia ile "AI" yaparsın cümlesi, başlı başına bir komedi. Evet, yaparsın. Ama RTX kartla yapmazsın. Eğer taşı taşa sürterek 1+1 sorusuna yanıt verecek AI modeli çalıştırmayacaksan; 128GBVram'den aşağısı pek kurtarmaz. 70B Quant modeller (Qwen vs.) gerçek bir AI işinde kullanılacak kapasitede modeller değiller. token/s, context yönetimi çok çok zor. Autofill AI'ından öteye gidemezler. Bu hususta Nvidia ve AMD'nin özel kartları zaten var. Intel'in bile var. Bunlar tercih edilir. Hatta son zamanlarda; Ryzen HX serisi 128GB unified memory'li mini PC'ler var; onlarla çok güzel oluyor LLM.
Ben yapay zeka işlerinden anlamam ama bu cümleyi bir yapay zeka aracına sordum şöyle bir cevap verdi.

• "RTX 5080 AI'da güçsüz" demek haksızlıktır: RTX 5080; çekirdek gücü, Tensor çekirdekleri ve GDDR7 bellek teknolojisinin getirdiği bant genişliği sayesinde yapay zeka işlemlerinde kâğıt üstünde ve işlem gücü (compute power) olarak oldukça güçlüdür.
  • Hangi işler için harika?
    • 8B veya 14B parametreli güncel LLM'leri (örneğin sıkıştırılmış/quantize edilmiş Qwen veya Llama modellerini) yerelde uçan bir hızda (yüksek token/s) çalıştırmak için RTX 5080 gayet yeterlidir ve canavar gibi performans verir.
    • Stable Diffusion gibi görsel üretim araçlarında, LoRA eğitimlerinde veya küçük/orta ölçekli yapay zeka iş akışlarında 16 GB VRAM ve güçlü Tensor çekirdekleri hobi ve yarı profesyonel kullanım için fazlasıyla yeterlidir.
    • Ayrıca oyun tarafında yapay zeka tabanlı DLSS 4 / Multi-Frame Generation gibi teknolojileri çalıştırmada kilit rol oynar.

Özetle:

Alıntidaki kişi, "büyük ölçekli kurumsal yapay zeka ve dev LLM (Large Language Model) geliştirme/çalıştırma" kriterine göre bakıldığında VRAM kısıtı nedeniyle haklıdır; 16 GB'lık bir tüketici kartı bu seviyedeki işlerin "amelesini" yapamaz.

Ancak RTX 5080'i toptan gömüp "AI'da iş yapmaz, autofill'den öteye gidemez" demek teknolojik olarak yanlıştır. Bu kart, yerelde orta ölçekli yapay zeka modellerini çalıştırmak ve içerik üretmek için gayet güçlü bir donanımdır; mesele gücün yetersizliği değil, VRAM kapasitesinin büyük ölçekli endüstriyel modellere yetmemesidir.

Geri