Hocam miniledler in alametifarikası hdr performansıdır. Oledlerin alametifarikası ise hem sdr, hem de HDR da iyidir. Local dimming de bir algoritma çalıştığı için en düzgün hdr da çalışır. HDR da tak çalıştır bir teknoloji değildir. Hem monitörü ayarlamanız lazım, hem de HDR modu falan indirmeniz lazım. Ayrıca sdr ve hdr arasında geçiş yaparken mod değiştirmenizde gerekir. Oled ise neredeyse tak calıstır mantığında. Ayrıca açılı bakınca IPS glow ve blooming kaçınılmaz. Kullanması zahmetlidir yani. Ayrıca local dimming gecikmeye sebep olduğu için rekabetçi oyunlarda devredışı bırakmanız lazım. Onun dışında olumlu taraflara gelecek olursak local dimming ile yüksek kontrast oranı, parlaklık elde edebiliyorsunuz. Monitörün renk kapsamı ve hacmi de aşırı yüksek. HDR performansı da doygunluk, siyah derinliği, parlaklık gibi açılardan iyi olsa da doğruluk biraz zayıf. Ama üzmeyecek ve etkili bir hdr deneyimi verecek kadar iyi gözüküyor. Ama kullanım kolaylığı ve glossy ekran yüzeyi sıfır blooming, sıfır glow olması oledi farklı bir boyuta taşıyor. Kişiye bağlı olmak ile birlikte 18-20k ya satılan OLED monitörlerden yer yer daha etkili hdr deneyimi sunabileceğini ama her senaryoda daha iyi olmadığını söyleyebilirim. 18-20k ya satılan giriş seviye oledler %10 APL de 400-450nit bile sağlayamıyor, %3 APL de ise bırak 1000nit olmayı 450nit bile görmüyor. Haliyle mini led yanında o kadar loş kalır ki bazı kişiler mini ledi tercih edebilir. Ama oledin sonsuz kontrast oranı, mürekkep siyahı, anlık tepki süresi ve giriş gecikmesinin çok iyi olması onu çoğu alanda daha iyi hale getiriyor. Sdr kullanım ise hemen çoğu oled monitörde çok iyidir. Eğer ben sdr kullanıyorum hdr açmıyorum ayar veya mod kurmakla uğraşamam tak çalıştır dersen oled rakipsiz. Ancak bu dediklerime ilgin varsa mini led senin için iyi bir tercih olabilir. HDR modu falan kurmam demeyin kurmazsanız hdr soluk gözükür. Çünkü oyun geliştiricileri hdr ı düzgün entegre etmiyor. Mod ile çözmeniz gerekiyor. Umarım cok karısık gelmemiştir söylediklerim.
1-HDR nedir ve kullanmaya değer mi? HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir ve hem çok parlak hem de çok karanlık sahnelerde içerikteki ayrıntıları yansıtan bir tekniği ifade eder. Genişletilmiş kontrast aralığında bile daha doğal ve gerçekçi bir görüntü çıkışı sunar. Örneğin, çok karanlık...
www.technopat.net