İkinci Elde RTX 3090 Fiyatları Neyin Kafası?

3080 ti 3090 w yakın güçte ztn denkler sonunda 90+24gb vram göeünce rasgwle fiyatlsr artırıyo 40kya 4080 super 45 50kya 5070 ti fibi canavar varjen
3090=3080 ti?
12 GB Vram=24 GB Vram?
Bunu mu demeye çalışıyorsunuz

4-5 ay önce ya bu ram fiyatları uçtu hatta belli bir süre dengelendi ama ekran kartları aynı kaldı dediğimiz dönemdi şimdi ekran kartları da absürt fiyatlara ulaşmış durumda ağustos başında başladı absürt yükseliş. Piyasa elbet değişir ama ne zaman hiç belli değil paylaşılan oem sistemler dahi rezalet fiyatlarda

Küçük modelleri kullanırsın muhtemelen. APU lar bellek yönetimi ve kapasite esnekliğinde iyi ama RAM bant genişliği düşük olduğu için token üretim hızı harici kartlar gibi akıcı olmaz, model büyüdükçe de üzer.
AMD işlemcilerde -APU'larında bile- bant genişliği limitli FCLK'den dolayı, ama İntel'de 140 GB/s'leri görebiliyor iyi bir hız aşırtma ile. 270K'lar falan 48 GB çift kanal bellek ile neler yapılabilir merak ettim şu an :D YZ ile işim yok ama öyle kafama esti mesajları okuyunca. 270K'nın da iGPU'su zayıf kalır sanırım 8700G gibi işlemcilere göre.

AMD işlemcilerde -APU'larında bile- bant genişliği limitli FCLK'den dolayı, ama İntel'de 140 GB/s'leri görebiliyor iyi bir hız aşırtma ile. 270K'lar falan 48 GB çift kanal bellek ile neler yapılabilir merak ettim şu an :D YZ ile işim yok ama öyle kafama esti mesajları okuyunca. 270K'nın da iGPU'su zayıf kalır sanırım 8700G gibi işlemcilere göre.
270K plus+Z serisi anakart+yüksek hıza sahip ram ile iyi sonuçlar elde edebilirsiniz

İntelin igpu'su da güçlü ayrıca av1 encode/decode desteği AMD'de yok

Düşük modelle bir deneyebilirsin 8700G varsa, ben çalıştıracağını düşünüyorum. 1.5-3B modelleri bir dene istersen. Qwen 2.5 coder ile başlarsın duruma göre biraz yükseltirsin. Ollama üzerinden vulkan backend seçmelisin ama. Ben daha önce RX 9070de de LLM çalıştırmıştım, APU denemediğim için özel bir ayarı olup olmadığını bilmiyorum tam olarak. Yapay zekaya sorarsan yönlendirir zaten ama küçük modelleri çalıştırırsın.

O fiyata başka düzgün 24GB kart yok o yüzden.
Bu yine fiyatları açıklamaz bence. 5070 gücünde bir kart 5070 ti'dan %25 saf güç farkı yiyor. Teknoloji olarak 5000 serisinin inanılmaz gerisinde kaldı. 16 gb belleğe sığmayıp 24 gb belleğe sığacak bir model bulsak bile işlem gücünden dolayı bu modeller 3090 üzerinde de çok kötü performans verecekler. Açıklanabilir tek senaryo bile mantıklı değil. Kaldı ki 2. el. Türkiye'deki 2. el fiyat saçmalığının bir parçası gibi geliyor.

Bu yine fiyatları açıklamaz bence. 5070 gücünde bir kart 5070 ti'dan %25 saf güç farkı yiyor. Teknoloji olarak 5000 serisinin inanılmaz gerisinde kaldı. 16 gb belleğe sığmayıp 24 gb belleğe sığacak bir model bulsak bile işlem gücünden dolayı bu modeller 3090 üzerinde de çok kötü performans verecekler. Açıklanabilir tek senaryo bile mantıklı değil. Kaldı ki 2. el. Türkiye'deki 2. el fiyat saçmalığının bir parçası gibi geliyor.
Konuyu komple okudun mu?

Geri