Neden düşük fps alıyorum?

Dizüstülerde tek GPU kullanmasını önermem. Genel olarak ekran kartının performansı düşecektir. İşlemciye gömülü GPU'yu kapatsa bir miktar CPU tüketimi azalacaktır, ama burada videodaki gibi düşükte tutmayıp, ayarları yükselterek ama çok da artırmayarak kendine uygun değeri bulması lazım.

Mirliva'yı izliyorum masaüstü AM5 X3D işlemcisi var ve 5070 12 GB masaüstü kartı var. FG ile 200 FPS'i civarı görüyor.
Ben beta dönemi 5700X 4060 ile en yüksek (cinematic ayarlar yoktu) ve DLAA ile 70-80, DLSS alırsam 100-120 FPS civarı gördüm. Belki güncelleme aldıkça kötüye de gitmiş olabilir. Sıcaklık ise tamamen UE5 kaynaklı, bu oyun motoru ile oynadığı her oyunda o kasa ısınacak.
Oyun kötü çalışmıyor ama arkadaşın beklediği değeler monitör Hz ise FG açması gerekiyor.
Hocam Açıkçası ben epik Bir performans beklemiyorum çünkü zaten mobil bir cihaz kullandığımın ve mobil bunalımlara ait olduğunu zaten biliyorum Bu bilince sahibim yani sadece şunu çok Kafama Taktım benim 35.000 liraya satılan HP Omen cihazımla 3 yıl önceki cihazla aynı performansı veriyor Tamam Evet onun Legion kadar güzel görüntü vermiyor Ne yalan söyleyeyim Hatta onun kadar rahat da çalışmıyor 90 derecenin altına bile inmiyor Hatta fakat Hani insan kendi kendine şey diyor olsun 35 bin liralık cihazımda fanları her zaman maksimumda tutardım ama gidip de 85 bin lira verip Bu cihazı almama gerek yoktu diyebiliyor Yani aslında evet bayağı bir hafiflemiş olsam da yapmış olduğum köylü gibi oldu :D Fakat şu anki internet bağlantım pek sağlıklı olmadığı için optimizasyonu güzel oyunlar indiremedim lol ve arc raidersta test edebildim. Cybperpunk rdr2 falan oksa neyse. İndireceğim zaten
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bi ara yabancı forumda bi denk gelmiştim. 115W ekran kartına sahip bir seri bu. Bu sebeple 115W olmasını umuyorum. Bu laptopu bende bi ara araştırmıştım.
Şuan biostayım diye atamıyorum hocam birazdan atmış olurum 🙏

Yeni serilerde district switch bölümünü tek kanala bağlamışlar birçok laptopta. tamir yaparken görmüştüm bir örnek. bu sebeple dahili+harici beraber kullanmaya çalışınca haricinin gücünü düşürüyor saçma bir şekilde. Mantığınıda çözebilmiş değilim. Müşterilerime zaten bu şekilde iletiyorum. Gündelik kullanımda hybrid kullanım. Oyun için ise sadece harici kullanımı kesinlikle en iyi çözüm. oyun esnasında hybridlerle yaptığımız testlerde binde 1 ve yüzde 1 FPSler baya düşüyor. Bu sistemin GPU1-GPU2 arasında veri geçişi olan noktalarında sorunlar çıkatabiliyor. Hele discord gibi bir HUD uygulaması GPU1den çalışıp oyun GPU2den çalıştığında sync işlemleri sorun yarattığından droplar hatta oyundan düşmeler bile yaşanabiliyor.
Minnettarım hocam fakat buradan özetle çıkarmam gereken sonuç nedir acaba affınıza sığınarak🙂🙏

Hatta şunu atayım, testlerde 200 üstü FPS için ayar düşürmesi ve FSR'ı balanced veya daha aşağıya çekmesi gerekiyor.

UE5 oyunlarında, özellikle açık dünya ise yüksek FPS görebilmek için iğrenç bir kalitede oynamanız gerekiyor. En yakın Delta Force oynadım, multi tarafı UE4'dü ve onda da 200 üstü FPS'ler için FG açmak veya 5090 gibi şeyler kullanmak gerekiyordu. Direkt motorda bu arada ben 240 FPS üstü pek oyuna rastlamadım, Valorant hariç. Genellikle de geliştiriciler bu motorda FPS sabitliyor. Benim anladığım animasyon vb. bir yerde o FPS üstünde saçmaladığından sınıra takılıyor.

Valorant'da da gözlemlediğim 600-800 FPS alan testlerde, %1 FPS çoğu zaman 300-400 de geziyor.

Aygıt yöneticinde görüntü bağdaştırıcılarının ekran görüntüsünü atabilir misiniz? Ayrıca Nvidia denetim masasında ekte attığım 2 kısmıda paylaşır mısınız? (Benim gönderdiğim gibi atın. Maksimum gücüde gösterir bilgi kısmında) Öncelik olarak yazılımsal sorunlar varsa onlara bakalım.

Alıntıyı görüntüle
1769282247904.webp

1769282182955.webp

Hatta şunu atayım, testlerde 200 üstü FPS için ayar düşürmesi ve FSR'ı balanced veya daha aşağıya çekmesi gerekiyor.

UE5 oyunlarında, özellikle açık dünya ise yüksek FPS görebilmek için iğrenç bir kalitede oynamanız gerekiyor. En yakın Delta Force oynadım, multi tarafı UE4'dü ve onda da 200 üstü FPS'ler için FG açmak veya 5090 gibi şeyler kullanmak gerekiyordu. Direkt motorda bu arada ben 240 FPS üstü pek oyuna rastlamadım, Valorant hariç. Genellikle de geliştiriciler bu motorda FPS sabitliyor. Benim anladığım animasyon vb. bir yerde o FPS üstünde saçmaladığından sınıra takılıyor.

Valorant'da da gözlemlediğim 600-800 FPS alan testlerde, %1 FPS çoğu zaman 300-400 de geziyor.
peki hocam bundan ne anlamalıyım? benim konumu göz önünde bulundurursak? bilmediğimden soruyorum sürç-ü lisan olmasın.

sıcaklık olabilir mi ? laptopda soğutucu varmı eksta altında falan

Attığınız ekran görüntüsünden anlaşılan sonuç şu. Ekrana görüntüyü Harici ekran kartınızdan alıyorsunuz fakat dahili ekran kartınız halen çalışmaya devam ediyor. Eğerki biosta kapatma yoksa Lenovo'nun kendine ait uygulamasında kapatma olması gerekiyor. Oradan kapatmayı deneyin. Eğerki kapanmıyorsa buna yapılacak bir şey yok demektir. Tek switchten 2 ekran kartını zorunlu bağlamışlar demektir. Ayrıca Furmark testi yaparak GPU kaç W kullanıyor onu takip edin. 100W üstü tüketmiyorsa bu bir sorun demektir.

Attığınız ekran görüntüsünden anlaşılan sonuç şu. Ekrana görüntüyü Harici ekran kartınızdan alıyorsunuz fakat dahili ekran kartınız halen çalışmaya devam ediyor. Eğerki biosta kapatma yoksa Lenovo'nun kendine ait uygulamasında kapatma olması gerekiyor. Oradan kapatmayı deneyin. Eğerki kapanmıyorsa buna yapılacak bir şey yok demektir. Tek switchten 2 ekran kartını zorunlu bağlamışlar demektir. Ayrıca Furmark testi yaparak GPU kaç W kullanıyor onu takip edin. 100W üstü tüketmiyorsa bu bir sorun demektir.
size bu fotoğrafı atmadan önce bios'da switchable graphics seçiliydi. yani sanırım hibrit mod. iki ekran kartını da çalıştıran ayar yani. fakat sonra ise discreate graphics'e aldım yani sanırım sadece 5070'i seçili yaptım bu şekilde. ve sonrasında size bu fotoyu attım. buna rağmen halen intel'in ekran kartı aktif mi ki? birde 115w sanırım benim 5070 mobile. laptoplarda 115w maksimum oran mı bu arada? birde furmark tessti yapayım tabi ama sizin bana önerebileceğiniz birtane var mı ? onu yapıp sonuçlarını buraya atsam nasıl olur?

size bu fotoğrafı atmadan önce bios'da switchable graphics seçiliydi. yani sanırım hibrit mod. iki ekran kartını da çalıştıran ayar yani. fakat sonra ise discreate graphics'e aldım yani sanırım sadece 5070'i seçili yaptım bu şekilde. ve sonrasında size bu fotoyu attım. buna rağmen halen intel'in ekran kartı aktif mi ki? birde 115w sanırım benim 5070 mobile. laptoplarda 115w maksimum oran mı bu arada? birde furmark tessti yapayım tabi ama sizin bana önerebileceğiniz birtane var mı ? onu yapıp sonuçlarını buraya atsam nasıl olur?
Furmark testinin herhangi birini yapsanız olur. Güç değerini takip etmek önemli zaten. Biosta switchable graphics normalde iki ekran kartınıda aktif tutar. discrete ise ekran kartlarını birbirinden ayrı tutup onu yönetmeyi sağlar. Birçok laptopta dahili ekran kartını kapatarak gerçekleştirir. Fakat sizde dahili ekran kartını kapatmamış. Bu sebeple demiştim eğerki yazılımda böyle bir ayar varsa lenovonun kendi yazılımından kapatın diye.

Furmark testinin herhangi birini yapsanız olur. Güç değerini takip etmek önemli zaten. Biosta switchable graphics normalde iki ekran kartınıda aktif tutar. discrete ise ekran kartlarını birbirinden ayrı tutup onu yönetmeyi sağlar. Birçok laptopta dahili ekran kartını kapatarak gerçekleştirir. Fakat sizde dahili ekran kartını kapatmamış. Bu sebeple demiştim eğerki yazılımda böyle bir ayar varsa lenovonun kendi yazılımından kapatın diye.
açıkçası yazılımının içerisinde o kadar çok şey var ki adeta kayboldum içinde hocam. siz bakabilir misiniz acaba var mı diye? biliyorum sizi yoruyorum uğraştırıyorum çok özür diliyorum ama 2 gün boyunca toplam 13 saatimi ayırdım bu sorunu çözebilmek için. ve inanın kafam o kadar allak bullak durumda ki tarif edemem :(

açıkçası yazılımının içerisinde o kadar çok şey var ki adeta kayboldum içinde hocam. siz bakabilir misiniz acaba var mı diye? biliyorum sizi yoruyorum uğraştırıyorum çok özür diliyorum ama 2 gün boyunca toplam 13 saatimi ayırdım bu sorunu çözebilmek için. ve inanın kafam o kadar allak bullak durumda ki tarif edemem :(
Arayüzü bulmaya çalıştım internette ama farklı farklı arayüzler çıkıyor. Arayüzlerin ekran görüntülerini atar mısınız? Ona göre menüler arasında yönlendirelim sizi. Bu arada Furmark testini yaptınız mı? Orada durum ne şuan?

Arayüzü bulmaya çalıştım internette ama farklı farklı arayüzler çıkıyor. Arayüzlerin ekran görüntülerini atar mısınız? Ona göre menüler arasında yönlendirelim sizi. Bu arada Furmark testini yaptınız mı? Orada durum ne şuan?
hocam ilk arc raiders'da directx 11 moduna geç dene diyenler oldu orada geçince daha kötü oldu sonrasında ise arc raiders'da bir fps test yaptım şuan durum bu. performans modunda laptop bu arada. birde ek olarka dlss performans açsam bile fps de 10 falan artma oldu. bu sanırım iyi bir şey bilmiyorum siz bilirsiniz artık siz aydınlatın bizi :) :D
tam şuan size bunları atarken furmark testi yapıyorum.
https://geeks3d.com/furmark/downloads/ şurada 2 yazanı indiriyorum hatta.
Ekran görüntüsü 2026-01-24 231954.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 230803.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 230827.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 231413.webp

Bunlar da benden istediğiniz benim kullandığım arayüzün ekran görüntüleri hermde tüm bölümlerinin ayrı ayrı. umarım işinize yarar hocam bu da. gerçi lenovo'nun arayüzünde nasıl dengeli-sessiz-performans mod geçiişi veya ekran kartı seçimi olmaz aklım almıyor şaka gibi ama durum bu :D microsoft store'dan indirdim hatta lenovo vantage'yi
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232919.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232654.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232714.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232719.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232722.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232725.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232729.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232805.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232810.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232813.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232813.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232857.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232900.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232907.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-24 232911.webp

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-01-24 232733.webp
    Ekran görüntüsü 2026-01-24 232733.webp
    34.5 KB · Hit: 9
hocam ilk arc raiders'da directx 11 moduna geç dene diyenler oldu orada geçince daha kötü oldu sonrasında ise arc raiders'da bir fps test yaptım şuan durum bu. performans modunda laptop bu arada. birde ek olarka dlss performans açsam bile fps de 10 falan artma oldu. bu sanırım iyi bir şey bilmiyorum siz bilirsiniz artık siz aydınlatın bizi :) :D
tam şuan size bunları atarken furmark testi yapıyorum.
https://geeks3d.com/furmark/downloads/ şurada 2 yazanı indiriyorum hatta.
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

Bunlar da benden istediğiniz benim kullandığım arayüzün ekran görüntüleri hermde tüm bölümlerinin ayrı ayrı. umarım işinize yarar hocam bu da. gerçi lenovo'nun arayüzünde nasıl dengeli-sessiz-performans mod geçiişi veya ekran kartı seçimi olmaz aklım almıyor şaka gibi ama durum bu :D microsoft store'dan indirdim hatta lenovo vantage'yiAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Gördüğüm kadarıyla lenovodan bi cacık olmuyor yine. Adamlar bi düzgün iş yapmamışlar. Size attığım gibi gaming için spesifik menülerin olduğu bir vantage uygulaması olması gerekiyordu (
) . Sanırım bunu giriş seviye bir oyun laptopu olarak değerlendirip kalitesiz iş yapmışlar. Attığınız oyun ekran görüntülerine baktım. GPU2 seçeneği gelmemiş bu sefer. fakat GPU1 için güç seçenekleri görünmüyor. MSI afterburnerda bunlar açık mu bi bakın isterseniz.
1769287052345.webp

Gördüğüm kadarıyla lenovodan bi cacık olmuyor yine. Adamlar bi düzgün iş yapmamışlar. Size attığım gibi gaming için spesifik menülerin olduğu bir vantage uygulaması olması gerekiyordu (
) . Sanırım bunu giriş seviye bir oyun laptopu olarak değerlendirip kalitesiz iş yapmışlar. Attığınız oyun ekran görüntülerine baktım. GPU2 seçeneği gelmemiş bu sefer. fakat GPU1 için güç seçenekleri görünmüyor. MSI afterburnerda bunlar açık mu bi bakın isterseniz.
Alıntıyı görüntüle
7 dakikaya yakın furmarkı yaptım hocam. testler bu şekilde. sonuçlar yani. hatta başlamadan önceki seçili ayarlarımı da atayım. o attığınız videodakini mi indirmem lazım vantage yerine? birde orada ideapad için olduğunu görüyorumda bu legion yani lenovonun en tepe modeli. nasıl buna göre bir şey yapmazlar şaka gibi. gidip ideapad için üretlien olanı mı kullanacağım ya :D

Ekran görüntüsü 2026-01-24 233234.webp
FurMark2.0 Screenshot 2026.01.24 - 23.40.35.35.webp
FurMark2.0 Screenshot 2026.01.24 - 23.34.36.81.webp
FurMark2.0 Screenshot 2026.01.24 - 23.38.42.46.webp

7 dakikaya yakın furmarkı yaptım hocam. testler bu şekilde. sonuçlar yani. hatta başlamadan önceki seçili ayarlarımı da atayım. o attığınız videodakini mi indirmem lazım vantage yerine? birde orada ideapad için olduğunu görüyorumda bu legion yani lenovonun en tepe modeli. nasıl buna göre bir şey yapmazlar şaka gibi. gidip ideapad için üretlien olanı mı kullanacağım ya :D

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Aslında legion olan için ayrıca bi gaming center gibi bişey olması lazım aslında. Bu kadar basit yapmamaları lazım. Neden böyle olduğunu malesef bilmiyorum. Fakat giriş seviye legionların boş özelliklere sahip olduğunu daha önceden görmüştüm. MUX bile olmayabiliyor bazen. Bu sebeple net bir şey söylemem zor. Testlere bakıyorum fakat GPU power kısmını göremiyorum. GPU-Z indirip kenarda GPU-Z'den güç takibi yapabilir misiniz? Güç değerlerini görmeden bir şey söylemem malesef zor.

Geri