Ekran kartı takılıyken pc güç vermeyi reddediyor [servis kararı açıklandı]

Reaksiyon skoru
40
Perşembe günü eve gelip bilgisayarı açmaya çalıştığımda psudan klick sesi gelip güç vermediğini gördüm. Önceki gün ise sorunsuz kullanıp kapatmıştım bilgisayarı.

Kabloları tekrar montajladım fakat güç vermeyi kesiyor güç kaynağı, ekran kartı takılıyken. Sanırım psunun kısa devre koruması devreye giriyor

Ekran kartını çıkardığımda ise sorunsuz açılıyor sistem ve VGA ışığı yanıyor (doğal olarak gpu olmadığı için görüntü alamıyorum buraya kadar normal)

Evde başka bir psu vardı onunlada denedim yine açılmadı. O psudayken ekran kartını söktüğümde ise yine açılıyor normal bir şekilde. Yani 2 farklı psuda ekran kartı takılıyken asla güç almayan bilgisayar 2 psuda da ekran kartı yokken açılıyor

Ekran kartının kısa devre yaptığını düşünüyorum yarın servise teslim edeceğim. Aklınıza başka ihtimal gelen var mı?

Not: Başka bir ekran kartıyla deneyemedim kendi ekran kartımıda başka sisteme takıp deneyemedim

Kart 5070
Psu ise asus rog thor platinum 3 modeli. Direkt kendi psu içerisinden çıkan kabloyla kullanıyordum

Eski psu yeni nesil girişe sahip olmadığı için onuda ekran kartının içinden çıkan 2 8 pinden 12v2x6ya dönüştürücülü taktım fakat yine açılmadı

İlk kez başıma geldiği için merak ettim. Kart henüz 1 haftalıktı

PSU ASUS ROG ise ekran kartı da rog strix veya astral mı? İkisinden birinde(yüksek olan Astral, ikisinde de yoksa Astral da var, sanki Rog Strix'de yok gibi hatırlıyorum) koruma var, kablo tam takılı değilse veya sanırım akım düzgün gelmiyorsa da açılmıyor, yeşil/kırmızı ışığı vardı gpu power girişi üstünde.

PSU ASUS ROG ise ekran kartı da rog strix veya astral mı? İkisinden birinde(yüksek olan Astral büyük ihtimalle, sanki Rog Strix'de yok gibi hatırlıyorum) koruma var, kablo tam takılı değilse veya sanırım akım düzgün gelmiyorsa da açılmıyor, yeşil/kırmızı ışığı vardı gpu power girişi üstünde.

Yok hocam kart msi’ın. Kablo tam takılı olmama gibi bir durum yok özellikle kontrol ettim iki psudada. Hatta takarken parmaklarım bile acımıştı ittirirken yani ama eminim

Zaten 3-4 gündür düzgün çalışan kart sadece 24 saat geçtikten sonra çalışmayı bıraktı güç kesiyor direkt. Gece oynadım kapattım bilgisayarı işe gidip geldim normal start vericem bilgisayar açmayı reddetti. Yani aradan sadece 20 saat falan geçti

Bu arada psunun fişini bilgisayarı kapattıktan sonra mutlaka çekerimki akım korumalı prize rağmen ben yokken şehirden bi elektrik dalgası gelirse diye. Bilgisayarı her açtığımda psu fişini yeniden takıyorum yani

Yok hocam kart msi’ın. Kablo tam takılı olmama gibi bir durum yok özellikle kontrol ettim iki psudada. Hatta takarken parmaklarım bile acımıştı ittirirken yani ama eminim

Zaten 3-4 gündür düzgün çalışan kart sadece 24 saat geçtikten sonra çalışmayı bıraktı güç kesiyor direkt. Gece oynadım kapattım bilgisayarı işe gidip geldim normal start vericem bilgisayar açmayı reddetti
Başka aklıma gelen bir şey yok hocam. Cpu da entegre gpu varsa onla görüntü alsa iyidi veya tamamen başka bir sistem. GPU'nun bir anda görüntü vermemesi veya çalışmaması ender durum, en azından ben fazla görmedim. Ekran kartında değilse boşa 1 veya 2 hafta gider. Neyse MSI servis hızlıydı, benimde anakart şubat-mart da iki kere kapandı, 3 güne geri yollamışlardı.

@GUSE bi an sen sandım konu sahibini hem pp hem de kart 5070 olunca dedim noluyoruz

ve aynı şekilde olmuştu :ROFLMAO: gece oynamıştım öğlen kalktığımda çalışmadı...

Anakartta ekstra bir PCIe yuvası varsa onu da deneyebilirsin de farklı bir sonuç alacağını sanmam, sonuçta slotunda sabit duran ekran kartı slot ihtimali zor.

Başka aklıma gelen bir şey yok hocam. Cpu da entegre gpu varsa onla görüntü alsa iyidi veya tamamen başka bir sistem. GPU'nun bir anda görüntü vermemesi veya çalışmaması ender durum, en azından ben fazla görmedim. Ekran kartında değilse boşa 1 veya 2 hafta gider. Neyse MSI servis hızlıydı, benimde anakart şubat-mart da iki kere kapandı, 3 güne geri yollamışlardı.

Ben 2 farklı psu ile deneyip 2 farklı psudada ekran kartı yokken sıkıntısız bi şekilde güç alması beni gpu bozulduğuna işaret ettirdi.

İşlemcide entegre gpu olsa vallaha sorunu daha iyi çözerdim en azından bios veya windows bozuldu mu bunu anlardım.

Bi ihtimal Pci express hattımı bozuldu diyeceğim ama bu anakartta daha önceden 3080 takılıydı ve hiçbir sorun yoktu

Gpuyu taktığımdan beri siyah ekran, siyah flickerlanmalar vardı zaten oyunlarda acaba bozulacağına delaletmiydi bilmiyorum. İnternet kafelerde de rtx 50 ler var ama onlarda flickermış siyah ekranmış böyle şeyler yok adamlar monitörleri 500 hertz herkes oyununu oynuyor

Teknoloji şans işi derlerdi o kötü şans ilk kez bana denk geldi sanırım
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Anakartta ekstra bir PCIe yuvası varsa onu da deneyebilirsin de farklı bir sonuç alacağını sanmam, sonuçta slotunda sabit duran ekran kartı slot ihtimali zor.

Pci express slotu mu arızalandı diye şüphelendim bende fakat öncesinde 3080 takılıydı bir problem yoktu bunuda geldim taktım sıkıntısız (sözde) kullandım günlerce. İşe gittik geldik bilgisayarı bi açalım dedik açmıyor 😅

Hayır bide korkum diyelimki gpu değişti bişey oldu gpuda sorun olduğu tespit edildi. Gpuyu geldim taktım sıkıntısız çalıştırdım. Benim korkum ramlerde. Çünkü en fazla 4-5 kere deneme yapmışımdır. Psu kısa devre korumasını düzgün tetikliyorsa inşallah bişey olmamıştır. Korkum bundan sonra gpu hallolsa bile bazı parçaların (anakartın voltaj veren kapasitör vrmleri veya ramin artık aldığı voltaj dirençlerde düzgün çalışmayacak korkusu)

Allahtan psuda son nesil gpuda son nesil
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

@GUSE bi an sen sandım konu sahibini hem pp hem de kart 5070 olunca dedim noluyoruz
Çaldım ondan pp yi çok sevdim hahaha söyledim kendisine zaten sorun yok dedi. Özel mesaj atmayı bulamamıştım

Çaldım ondan pp yi çok sevdim hahaha söyledim kendisine zaten sorun yok dedi. Özel mesaj atmayı bulamamıştım
konuyu sonuna kadar ciddi ciddi @GUSE konusuymuş gibi okudum en sonra kart 1 haftalık yazısını okuyunca senin nick e bakmak aklıma geldi :D

bu arada geçmiş olsun umarım çözersin gpu sorununu bende 5070 asus prime kullanıyorum ama hiç öyle bir şey yaşamadım coolermaster 600w psu var

konuyu sonuna kadar ciddi ciddi @GUSE konusuymuş gibi okudum en sonra kart 1 haftalık yazısını okuyunca senin nick e bakmak aklıma geldi :D

bu arada geçmiş olsun umarım çözersin gpu sorununu bende 5070 asus prime kullanıyorum ama hiç öyle bir şey yaşamadım coolermaster 600w psu var
Yemin ederim bende öyle sandım xd

Başıma ilk kez geldi üzücü durum. İlk oyun bilgisayarımı topladığımda boot problemi vardı işlemci ve ram değişimi çıkmıştı ondan sonra taaaaa bugüne kadar 2. Sistem ve 4. Ekran kartıyla sorunsuz kullandım yıllarca. TAAA Kİİİİ

4. Ekran kartında gümledik

Dediğim gibi iki farklı psuda denedim. Ekran kartsız açılan sistem ekran kartı takılıyken güç vermeyi reddediyor 2 psudada. Aklıma gpudan başka bişey gelmiyor 🤷‍♂️

Başıma ilk kez geldi üzücü durum. İlk oyun bilgisayarımı topladığımda boot problemi vardı işlemci ve ram değişimi çıkmıştı ondan sonra taaaaa bugüne kadar 2. Sistem ve 4. Ekran kartıyla sorunsuz kullandım yıllarca. TAAA Kİİİİ

4. Ekran kartında gümledik

Dediğim gibi iki farklı psuda denedim. Ekran kartsız açılan sistem ekran kartı takılıyken güç vermeyi reddediyor 2 psudada. Aklıma gpudan başka bişey gelmiyor 🤷‍♂️
dediklerine göre %90 gpu da sorun var zaten. ekran kartının marka modeli nedir?

Geri