Monitörlerin OSD menüsünde hazır renk modları bulunur. Sizin kullanmanız gereken native (yani panelin sunduğu tüm renk alanı) kısaca tüm performansını göster demek gibi bir şey bu. Genelde bu mod Custom color diye geçer. Ama ben Native yani panelin sunduğu tüm renk alanını kullanmayı sevmiyorum. Böyle bir senaryoda renkler aşırı doygun gözüküyor. Çünkü izlediğimiz içerikler, oynadığımız oynlar vs genel olarak SRGB. HDR açarsan sıkıntı yok zaten renk alanını otomatik yönetiyor.
Kısaca;
Doygunluk benim için önemi diyorsan monitörün sunduğu tüm renk alanını kullanmak istiyorsan Custom color
Doğru renkleri görmek istiyorsan HDR kapalı iken SRGB modu, HDR açık iken Custom color modunun kullanman lazım
Doğru renkler sana başta soluk gelebilir, çünkü gözün canlı renklere alıştı. Burada doygunluk hakkında bir rehber yaptım.
@bluerr benim yeni monitöre de lazım sanirsam bu ayar, değil mi hocam? AMD kart var bende de. Evet. — Discussion in Monitörler ve Görüntüleme Aygıtları on...
www.technopat.net
Eğer monitörünün native performansı çok iyi değilse doygunluk seni rahatsız etmeyebilir ama benim gibi absürt renklere sahip ekranları kullanıyorsan rahatsız eder. Örneğin QD-Oled, W-Oled vs ki IPS de bile aşırı doygun gözükebiliyor.
HDR kapalı yani SDR da geniş renk alanını kullandığında
Alıntıyı görüntüle
SRGB renk alanını kullandığında
Alıntıyı görüntüle
Benim için ikinci resim daha iyi, ama çoğu kişi ilk resimi tercih ediyor. Ama şöyle bir problem var. IPS monitörler berbat kontrast oranına ve IPS glow problemine sahip olduğu için ikinci resim gibi doğal ve canlı değil ekstradan soluk gözüküyorlar. Bu yüzden ilk resim çoğu kişinin gözüne daha iyi geliyor. Eğer Oled-Mini LED gibi yüksek kontrast oranına sahip bir ekranın varsa SRGB modunu kullanabilirsin. İkinci resimdeki gibi hem soluk olmayan, hem de oversaturation yani aşırı doygun olmayan görüntü elde edersin. Dediğim gibi HDR da böyle bir sorun yok çünkü renk alanını izlediğin içeriğe göre otomatik ayarlıyor, bu yüzden aşırı doygun olmuyor. Umarım anlaşılmıştır.
Bu arada renk kapsamı olarak rec 2020> dcı-p3>srgb