Maaş ile Çalışmanın Köleliği

bahtsizbedevi23

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,493
Önce bir soru sorarak başlayayım size 10 milyon tl verseler ömrünüzden 30 sene verir misiniz? (Ben vermem).

Şimdi konuya gireyim uzun zamandır düşündüğüm beni bunaltan mesele. İnsanlar ne için çalışıyor temel olarak barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. Asgari ücretle çalışan bir kişi ömrünün 30 senesini 10 milyon tl ye satıyor. Evet belki bunun karşılığında bir ev alıyor bir araba alıyor ama yaşayamadıktan sonra ne faydası var.

Herkesin bir futbol sahasının yarısı kadar arazisi olsa o arazi sayesinde barınma hariç çok rahat temel ihtiyaçlarını karşılar. Aslında yavaş yavaş bir ev bile inşaa edilebilir. Başkalarının işinde çalışa çalışa ömrümüz geçiyor hepimiz köleyiz kafamızı kaldırıp bunu düşünmüyoruz tüm bunlar için sevdiğin insanlardan doğadan dünyadan mahrum kalmaya değer mi? Birgün mesaideyken haber geliyor şu yakının ölmüş bu yakının ölmüş. Öldüğüne üzülmüyorum sevdiğim bu insanlarla daha fazla vakit geçiremediğime üzülüyorum.

Mesela işte çalışmanın zorluğu değil geçen zaman. Her gününü makine gibi geçiriyorsun köle gibi zincir takılı değil iş bitince seni bırakıyorlar ama yarın tekrar makine gibi çalışmak için enerji topla diye bırakıyorlar. Haftada 1 gün tatilin oluyor onuda ancak dinlenmeye ayırabiliyorsun. Meseleye dini boyuttan bakınca cehennemlik olduğumuzu düşünüyorum sonuçta hepimiz dünyada sınavda değil miyiz Allahın bize verdiği zamanı başka birine köle olarak israf ediyoruz. Ben şuanda asgari ücretli olarak çalışmıyorum henüz iş hayatına atılmadım ama daha iyi bir gelecek için bu meselenin felsefesini yapıyorum kendimce. Ben çalışmasamda bu üleknin büyük çoğunluğu bu şekilde çalışıyor bunlar kimimizin kardeşi, babası, amcası,dayısı. Bence herkesin düşünmesi, bir reaksiyon alması gereken ciddi bir mesele.

Bence çalışma sistemi aylık en az 100.000 tl haftada en fazla 3 gün çalışma olmadığı sürece köleliktir. Şuanda iş yerleri bu şekilde işçi çalıştırsa yinede kar eder sadece bir anda muazzam zenginleşmezler.

Vermem.

Bence dediğin fazla ütopik ve giriş seviye bir düşünce. Herkese şu an gözümüze iyi gibi duran 3 günlük çalışma ve 100.000₺ maaş gibi şeyler sunarsak sence bunun bir değeri kalacak mı? Kaçak çalıştırılacak insan hiç olmayacak mı? Herkesin cebinde aylık 100.000₺ olduğu için talep fırlayıp nasıl ülkemizde asgari maaş zamlanınca her şeye zam geldiği için bir şey değişmiyorsa, hatta daha kötüye gidiyorsa onun gibi olmayacak mı? Ülkede normalde asgari maaş zaten 45 saatten hesaplanıyorken günde 10 saatten 6 gün çalışan insanlara hakkı ödenecek mi? Bahsettiğin şekilde çalışma sisteminin gerçekten verimli şekilde olması için Türkiye'de manyak seviyede bir makineleşme olması şart. E hadi tamam makineleştik, çoğu şey otomatikleşti diyelim: Boşa düşen insanlar nerede çalışacak, refahını nasıl sağlayacak? Artan taleplerden ötürü fırlayan fiyatlardan sonra insanlar senin sistemine göre aylık maaşı 150.000₺ olan hamallığı bile yapmamaya başlayacak ya da yapıp yine aynı duruma mahkûm bırakılacak.

Burada hallolması gerekilen şey, halkın cebine giren aylık para ya da çalıştığı gün sayısı değil. Yani bunlar tabi ki önemli, işçi haklarını ben de savunuyorum ve insanların 5'ten fazla gününü bu şekilde geçirip üç beş kuruş kazanmasından ben de keyif almıyorum.

Ülkede yaşanan bu durumun düzelmesi için öncelikle ülkenin iktidarının ideolojik görüşünün bu yönde olup bu yönde yatırımlar yapması gerek. İşçileri ipleyen, üretimi destekleyen, üretimi sağlayanlara ezik muamelesi yapmaması gereken birisi olması lazım. Bu ülkede köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara, teknolojik projeler üreten gençlere, iktidar yanlısı olmayan sanayilere adam gibi destek sunulmadığı sürece üretemeyeceğiz. Parası ve makamı olan adam istediği gibi konuşup karar almaya devam edecek. E hal böyle olunca da maalesef kimse işçiyi iplemiyor. Sorun verilen paranın miktari değil, verilen değerin miktarı. Biz tüketici ve sığ görüşlü bir ülke olmaya devam ettiğimiz sürece işçi ya da fikir sahipleri değer görmemeye devam edecek.

Ha ek olarak günümüzde tüm firmalar değil tabi ki ama ufak çaplı atölyeler, işletmeciler vesaire senin bahsettiğin sistemle çok rahat batar ya da hayrına üretim yapmaya başlar. Sonuç olarak yine laf sahibi, fabrikaları olan ve makamı yüksek mertebe insanlar olur. Halk yine ezilir kısacası. Kolay bir şey değil o.

İskandinav ve Avrupa ülkelerini inceleyebiliriz. Çoğu gayet de üretici ve yenilikçi fikirlere sahip ülkeler. Yöneticilerin eğitime, refaha, istihdama ve adalete büyük bir ilgileri var. Olabildiğince halkının her seviyesindeki insanına destek sunmaya çalışıyor ve iş imkanı sağlıyor. Bizim ülkede böyle bir şey var mı? Yok. Olur mu? Böyle giderse hayır. İktidar değişirse olur mu? Olsa bile biz öldükten sonra anca olur. Laps diye olacak bir şey değil.

Son düzenleme:
Sisteme uyacaksın akan suyu takip edeceksin yoksa köleden beter olursun

Dostum sen yanlış çağda doğmuşsun. Taş devri biteli dört bin yıl oldu
yanlış anlaşılacağı mı biliyordum. gidelim mağarada yaşayalım bir karış toprağı ekip biçelim taş tokuşturup ateş yakalım demiyorum ki ben. anlatmaya çalıştığım şey dünya hepimizin kaynaklar hepimizin. Niye işverenlere karnımızı doyuruyor diye muhtaç kalmak ömründen ömür verip aciz hissetmek zorunda kalalım.

Anadan babadan zengin değilsen çalışıp para kazanmazsan sağlıklı bir hayat süremezsin bu durumda da hastalıklarla uğraşma ihtimalini arttırmış olursun(genetiği ve çevresel faktörleri göz ardı edersek) ve belki de çalışıp uzatabileceğin ömrünü "kölelik yapmak istemiyorum" düşüncesiyle heba etmiş olursun.

Vermem.

Bence dediğin fazla ütopik ve giriş seviye bir düşünce. Herkese şu an gözümüze iyi gibi duran 3 günlük çalışma ve 100.000₺ maaş gibi şeyler sunarsak sence bunun bir değeri kalacak mı? Kaçak çalıştırılacak insan hiç olmayacak mı? Herkesin cebinde aylık 100.000₺ olduğu için talep fırlayıp nasıl ülkemizde asgari maaş zamlanınca her şeye zam geldiği için bir şey değişmiyorsa, hatta daha kötüye gidiyorsa onun gibi olmayacak mı? Ülkede normalde asgari maaş zaten 45 saatten hesaplanıyorken günde 10 saatten 6 gün çalışan insanlara hakkı ödenecek mi? Bahsettiğin şekilde çalışma sisteminin gerçekten verimli şekilde olması için Türkiye'de manyak seviyede bir makineleşme olması şart. E hadi tamam makineleştik, çoğu şey otomatikleşti diyelim: Boşa düşen insanlar nerede çalışacak, refahını nasıl sağlayacak? Artan taleplerden ötürü fırlayan fiyatlardan sonra insanlar senin sistemine göre aylık maaşı 150.000₺ olan hamallığı bile yapmamaya başlayacak ya da yapıp yine aynı duruma mahkûm bırakılacak.

Burada hallolması gerekilen şey, halkın cebine giren aylık para ya da çalıştığı gün sayısı değil. Yani bunlar tabi ki önemli, işçi haklarını ben de savunuyorum ve insanların 5'ten fazla gününü bu şekilde geçirip üç beş kuruş kazanmasından ben de keyif almıyorum.

Ülkede yaşanan bu durumun düzelmesi için öncelikle ülkenin iktidarının ideolojik görüşünün bu yönde olup bu yönde yatırımlar yapması gerek. İşçileri ipleyen, üretimi destekleyen, üretimi sağlayanlara ezik muamelesi yapmaması gereken birisi olması lazım. Bu ülkede köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara, teknolojik projeler üreten gençlere, iktidar yanlısı olmayan sanayilere adam gibi destek sunulmadığı sürece üretemeyeceğiz. Parası ve makamı olan adam istediği gibi konuşup karar almaya devam edecek. E hal böyle olunca da maalesef kimse işçiyi iplemiyor. Sorun verilen paranın miktari değil, verilen değerin miktarı. Biz tüketici ve sığ görüşlü bir ülke olmaya devam ettiğimiz sürece işçi ya da fikir sahipleri değer görmemeye devam edecek.

Ha ek olarak günümüzde tüm firmalar değil tabi ki ama ufak çaplı atölyeler, işletmeciler vesaire senin bahsettiğin sistemle çok rahat batar ya da hayrına üretim yapmaya başlar. Sonuç olarak yine laf sahibi, fabrikaları olan ve makamı yüksek mertebe insanlar olur. Halk yine ezilir kısacası. Kolay bir şey değil o.

İskandinav ve Avrupa ülkelerini inceleyebiliriz. Çoğu gayet de üretici ve yenilikçi fikirlere sahip ülkeler. Yöneticilerin eğitime, refaha, istihdama ve adalete büyük bir ilgileri var. Olabildiğince halkının her seviyesindeki insanına destek sunmaya çalışıyor ve iş imkanı sağlıyor. Bizim ülkede böyle bir şey var mı? Yok. Olur mu? Böyle giderse hayır. İktidar değişirse olur mu? Olsa bile biz öldükten sonra anca olur. Laps diye olacak bir şey değil.
Ben zamanın israfına duygusal olarak içerlendiğim için biraz abartılı sayılar vermiş olabilirim. Ama şuanki sistemde bence kesinlikle abartılı. Pat diye düzelmez tabi ama eleştirdiğim nokta bu durumu kabullenmek üstüne hiç düşünmemek. Ben bunun çözümünü bulacak kadar zeki değilim ama herkes bir homurdansa bu kadar kötü şartları bir tık daha düzeltebilirler. Çok komünistik fikirler gibi geliyor şuan bu söylediklerim ama şuankı çalışma sistemi insanların hem sağlığını hem zamanını hem ruhunu herşeyini sömürüyor

Çok komünistik fikirler gibi geliyor şuan bu söylediklerim ama
Dediğin şeyi sosyalizm ve komünizmden başka bir şey pek çözmez zaten. Sağçı bir iktidar bu beklentilerinin hiçbirini asla karşılamayacak.

Buna çalışmak için yaşamak deniyor Çoğu kişinin hayatında hiçbir şeyin artık değişmemesine sebep olmuş bir kast sistemi ve tamamı politikanın sonuçları. Çünkü refahımıza doğrudan etki edecek hamleler, sabır ve şükür telkiniyle yetiştirilmiş eğitimsiz bireylerin "tercihleri" sebebiyle hiç yapılmadı. Ayrıca asgari ücretle çalışan birisinin birikim yapıp ev alması mümkün değil. Milenyum kuşağı, boomer kuşağının verdiği cahilce kararların sonuçlarını en net görecek nesil ne yazık ki.

Buna çalışmak için yaşamak deniyor Çoğu kişinin hayatında hiçbir şeyin artık değişmemesine sebep olmuş bir kast sistemi ve tamamı politikanın sonuçları. Çünkü refahımıza doğrudan etki edecek hamleler, sabır ve şükür telkiniyle yetiştirilmiş eğitimsiz bireylerin "tercihleri" sebebiyle hiç yapılmadı. Ayrıca asgari ücretle çalışan birisinin birikim yapıp ev alması mümkün değil. Milenyum kuşağı, boomer kuşağının verdiği cahilce kararların sonuçlarını en net görecek nesil ne yazık ki.
Bu sistem X kuşağı zamanı düzeltilmeye başlansa dahi Alfa kuşağının ekmeğini yiyebileceğini pek sanmıyorum. Bizim (X) neslimizden 2 nesil falan geçmesi lazım anca.

Bir çalışma hayatına başla, sonra tekrar değerlendir.

Asgari ücrete 6 gün çalışıyorsan sistemi suçlayamazsın, hayatta hiçbir başarı elde edememişsin, hiç yeterince çabalamamışsın demektir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,223,082
Üyeler
198,473
Son üye
Olfasa995
Geri