9070xt Boşta %60 Civarında Kullanılıyor

Ekran kaydı alma açıksa normal, Watt değeri düşük kalıyor zaten. Başka bir şey de olabilir watt cok yüksek değilse takılma
Alıntıyı görüntüle
Hocam problem Discord’da ekran açmam ile alakalııymış Discord’da ekran verince kullanımlar bu seviyeye geliyor ama Discorddaki yayını kapatınca direk otomatikman üçe beşe düşüyor

Hocam problem Discord’da ekran açmam ile alakalııymış Discord’da ekran verince kullanımlar bu seviyeye geliyor ama Discorddaki yayını kapatınca direk otomatikman üçe beşe düşüyor
Ekran kaydı almayı açarsan (nvidia da var aynı özellik son 5dk yı falan kayıt alıyor) %70 falan oluyoor ama 20-30W falan tüketiyor max

Merhaba arkadaşlar,

Bugün yeni sistemimi ilk kez kurup kullanmaya başladım. AMD ekran kartını da ilk defa kullanıyorum, bu yüzden çok fazla bilgim yok.

Bilgisayar bana geldiğinde ekran kartı sürücüsü zaten yüklüydü. Ben ekstra herhangi bir ekran kartı sürücüsü kurmadım. Sadece Windows kurulumunu tamamlayıp Windows Update üzerinden gelen güncellemeleri yaptım. Daha sonra AMD Adrenalin'i açıp kontrol ettim.

Fakat dikkatimi çeken bir durum var. Bilgisayar tamamen boştayken, arka planda sadece Discord gibi birkaç temel uygulama açık olmasına rağmen AMD Adrenalin'de ekran kartı kullanımı sürekli %60-70 civarında görünüyor. Sıcaklık da yaklaşık 50°C seviyelerinde geziyor. Oyun açık değil, render yapılmıyor, herhangi bir yük altında da değil.

Bu bana hiç normal gelmedi. Acaba bu yazılımsal bir sorun mu, sürücü kaynaklı mı, yoksa Adrenalin yanlış mı gösteriyor?

İnternette bazı kişiler Windows'un otomatik yüklediği sürücülerle sorun yaşanabildiğini, sürücünün DDU ile kaldırılıp AMD'nin sitesinden temiz kurulum yapılması gerektiğini söylemiş. Benim durumumda da böyle bir ihtimal olabilir mi?

AMD ekran kartını ilk kez kullandığım için nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Ben olsam nasıl bir yol izlerdiniz? Benzer bir sorun yaşayan veya çözümünü bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
sonra ddu ıle drıverları sılıp 1 tane drıver ındırdım 26.6.4 sürümü suan ama gene aynı problem devam edıyor aslında ılk bas duzelmıstı oyunu actım kapattım gene takılı kaldı oralarda
Hayırlı olsun.
Ctri+alt+del açılan görev yöneticisinde gpu sekmesinde kullanılan alan da aynı mı. Bu doğruyu gösteriir. Ben amd arayüzle alakalı olduğunu düşünüyorum.

Ekran kaydı almayı açarsan (nvidia da var aynı özellik son 5dk yı falan kayıt alıyor) %70 falan oluyoor ama 20-30W falan tüketiyor max
hocam dırekt dıscordda ekran verme ozellıgınde oluyor normalmiş sprunu cozduk
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hayırlı olsun.
Ctri+alt+del açılan görev yöneticisinde gpu sekmesinde kullanılan alan da aynı mı. Bu doğruyu gösteriir. Ben amd arayüzle alakalı olduğunu düşünüyorum.
hocam hallettık valla eyw da performans olarak bence gozumde eksık kaldı acıkcası baya ayara ıhtıyac var gıbı

Yok o da var işte dediğim özelliği açarsan da aynı sey olacak bende %73 sabit kullanım görünüyor hiçbir şey acık değil ama tabii ki gerçekte %73 değil yanlış rapor yani. Seninki de öyle

hocam hallettık valla eyw da performans olarak bence gozumde eksık kaldı acıkcası baya ayara ıhtıyac var gıbı
Ben kalite moduna alıp devam ediyorum amd kullanıyosan ayarlar ile fazla oynama:)

Güncel sürücü, DDU ve Anakart chipset Driver indir.

Her şeyden önce anakart chipset driverı kur.

Sonra internetini kapat.

bilgisayarı güvenli modda aç.

Güvenli modda açılınca DDU ile GPU driverı sil, silince yeniden başlat seçerek sil. İnternetin kapalı kalsın.

PC yeniden başlayınca önceden indirdiğin ekran kartı driverını kur.

Uv ve Oc gibi ayarlara girme hiç.

%99 sorunun kalmayacak.

Sonra internetini kapat.

Güvenli modda açılınca DDU ile GPU driverı sil, silince yeniden başlat seçerek sil. İnternetin kapalı kalsın.

%99 sorunun kalmayacak.
Onları yaptı zaten

İşlemleri at bakalım boşta diyorsun, ama video izliyorsan tarayıcılar GPU kullanır. YouTube artık AV1 Codec zorunlu tutuyor. Bu codec iyi sıkıştırma sağlayıp, YT gibi sunucu sahiplerinin işini kolaylaştırırken, AV1 codecler eski kullandıkları codeclere göre daha fazla CPU, GPU kullanıyor. Bu yüzden mesela Twitch, Kick falan tamamen AV1 geçemiyorlar, çünkü izleyici kitlesinin bilgisayar, telefon cihazlarının çoğunun AV1 desteği veya kaldıracak gücü yok.

Kısaca Discord, Spotify, Steam veya Tarayıcı gibi GPU gücünden yararlanan Chromium tabanlı uygulamalar CPU ve GPU tüketir. 1080P, 2-4K videolar veya 60 FPS videolar da ekstra fazla GPU tüketir.

Yazılımsal olarak da şunları uygulayabilirsiniz. Ama bence sorun yok, sadece insanlar genelde oyunlar GPU tüketir sanıyorlar.

Veya canlı yayın falan izliyorsanız, canlı yayın sohbetleri çok akıyorsa genelde bellek ve diğer kaynaklarda sızıntıya yol açıyor. YouTube özellikle bozuk bu konuda, oynatma listeleri falan çok uzunsa yaşatıyor. Yamalı don gibi bir şey, YT Müziğin de aslında bu kadar ilerleyememe sebebi bu. YT temelinden ayırmıyorlar ve oranın sorunlarını yaşamaya devam ediyorlar.

2026-07-10_00-56.webp

Son düzenleme:
Yok o da var işte dediğim özelliği açarsan da aynı sey olacak bende %73 sabit kullanım görünüyor hiçbir şey acık değil ama tabii ki gerçekte %73 değil yanlış rapor yani. Seninki de öyle
Hocam peki görev yöneticisinde böyle gözükmesi normal mi o zaman

İşlemleri at bakalım boşta diyorsun, ama video izliyorsan tarayıcılar GPU kullanır. YouTube artık AV1 Codec zorunlu tutuyor. Bu codec iyi sıkıştırma sağlayıp, YT gibi sunucu sahiplerinin işini kolaylaştırırken, AV1 codecler eski kullandıkları codeclere göre daha fazla CPU, GPU kullanıyor. Bu yüzden mesela Twitch, Kick falan tamamen AV1 geçemiyorlar, çünkü izleyici kitlesinin bilgisayar, telefon cihazlarının çoğunun AV1 desteği veya kaldıracak gücü yok.

Kısaca Discord, Spotify, Steam veya Tarayıcı gibi GPU gücünden yararlanan Chromium tabanlı uygulamalar CPU ve GPU tüketir. 1080P, 2-4K videolar veya 60 FPS videolar da ekstra fazla GPU tüketir.

Yazılımsal olarak da şunları uygulayabilirsiniz. Ama bence sorun yok, sadece insanlar genelde oyunlar GPU tüketir sanıyorlar.

Veya canlı yayın falan izliyorsanız, canlı yayın sohbetleri çok akıyorsa genelde bellek ve diğer kaynaklarda sızıntıya yol açıyor. YouTube özellikle bozuk bu konuda, oynatma listeleri falan çok uzunsa yaşatıyor. Yamalı don gibi bir şey, YT Müziğin de aslında bu kadar ilerleyememe sebebi bu. YT temelinden ayırmıyorlar ve oranın sorunlarını yaşamaya devam ediyorlar.

Alıntıyı görüntüle
Hocam benimki yanlış tespit etmediysem tamamen Discord’da ekran açmakLa alakalı bundan dolayı çok bir şey fark eder mi sonuçta Discord da ekranım açıkken oyun falan da oynuyorum performansa fazlasıyla etki eder mi ya da bunun düzeltmenin bir yöntemi var mı

Sonra internetini kapat.

%99 sorunun kalmayacak.
Amd nin 26.6.4 sürümünü kullanıyorum dediğiniz gibi yaptım

Amd nin 26.6.4 sürümünü kullanıyorum dediğiniz gibi yaptım
Steam’in bir ayarı vardı, arayüzün ekran kartını kullanmasını kapatabildiğin. O ayarı kullandığın uygulamalarda var mı diye araştırıp kapatmayı dene. Ekran kartına debloat yapmış olursun bir bakıma

Steam’in bir ayarı vardı, arayüzün ekran kartını kullanmasını kapatabildiğin. O ayarı kullandığın uygulamalarda var mı diye araştırıp kapatmayı dene. Ekran kartına debloat yapmış olursun bir bakıma
Hocam valla problem discord ile alaklı onda kısmen eminim yayın acınca oluyor yani kullanım yükseliyor ama genede neden böyle bir şey oluyor anlamadım dediğim gibi ilk defa amd kullanıyorum sizin performans ayarları önerileriniz nedir ? Bu problemi nasıl düzeltirim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,551
Üyeler
199,183
Son üye
Beratkrkmz

Geri