Çözüldü✓ Durup Dururken Kernel 41 Sorunu

Krmkbr

80+
Reaksiyon skoru
9
Arkadaşlar selam. Geçenlerde bilgisayar için yeni işlemci aldığımı ve siyah ekran sorunu yaşadığımı söylemiştim ve teknik servis sorunun ramlaede oluğunu tespit edince bir de gidip yeni ram aldım ve bilgisayarı bir süre kullandım. Daha sonra bir oyun testine gireyim dedim ve KCD2 de menü'den oyuna devam et dediğim anda sistem restart attı. PSU'yu MSI afterburner'dan yüzde 70e çekince oyuna giriliyordu böylece sorunun üçlü prizde olduğunu düşündüm ve psu kablosunu duvar prizine bağladım. Geri yüzde yüze çektiğimde sorun çözülmüş gibiydi nitekim KCD2 rahatlıkla açılıyordu ve oynayabiliyordum. Ancak birkaç gün sonra bir video izlerken yine aynı sorunu yaşadım. Ekran kartında mı temassızlık var diye düşünüp ekran kartının vidasını vesaire iyice sıktım. Bu sefer birkaç gün sonra da durup dururken restart attı. Daha bugün bilgisayarı açtım başına oturdum hiçbir şey açık değilken oturduğum anda yine restart attı. Anlayabileceğiniz üzere örüntüsü olmayan durduk yere gerçekleşen (ya da sebebini anlayamadığım) bir restart, kernel 41 sorunum var. Sorun acaba duvar prizindeki yetersiz topraklama mı, ekran kartı mı, ram mi, işlemci mi yoksa PSU mu hala çözemedim.

Olay görüntüleyicisnde bugchecks 0
Bilgisayar resetlendikten sonra HWMonitor de package temprature maks 60 ı görmüş (boştayken)

En İyi Cevap
konuyu takip ediyordum arkadaşı tebrik ediyorum güne yeni bilgi ile başladık

İşin zor kısmı whea18 vermeden sistem kapanıyorsa/yeniden başlıyorsa kernel p 41 i çözmek

Donanım hatası yok. Hiçbir whea18 veya ram veya ekran kartıyla ilgili hatta ssdlerle ilgili problem yok. X oyun oynuyorum kapanma yok Y oyununu oynuyorum ansızın kapatıyor. İlk kez format yoluna gidecektim bilmediğim bi sorundan. Biostan windowstan yapmadığım ayar kalmadı. ftpmlere dahil kapattım acaba güvenlikle ilgili problem mi seziyor diye. Meğerse psu kablosu gözle görülemeyecek kadar temassız bir montaj sıkıntısı yaşatıyormuş tekrar söküp taktım bi daha kapanmadı. Yapay zeka bile bilemedi tahmin edemedi sorunu. Suçu oyuna atmıştı (ki bende artık çaresiz...
Böylelikle her kernel power 41 i görünce psu sorunu diye yapıştırmamak gerekiyormuş. Hocam çok geçmiş olsun umarım sorunun çözülür 👍
Aynen öyle hocam. PSU'yu yine de tutacağım upgrade için kullanırsam. Size bir de yazılım noktasına parmak bastığınız için ekteki fotoğrafı göstermek istiyorum. Burda gözünüze çarpan bir şey var mı?

Ekler

• 1.webp
    1.webp
    23.3 KB · Hit: 4
  • 2.webp
    2.webp
    21.8 KB · Hit: 4
  • 3.webp
    3.webp
    24.2 KB · Hit: 4
Aynen öyle hocam. PSU'yu yine de tutacağım upgrade için kullanırsam. Size bir de yazılım noktasına parmak bastığınız için ekteki fotoğrafı göstermek istiyorum. Burda gözünüze çarpan bir şey var mı?
Hatta hocam bir şey daha fark ettim WHEA Logger ile Kernel 41 hatasının saatleri birbirine uyuyor bunlar arasında belli ki bir bağlantı var sorunun kaynağı WHEA Logger dan kaynaklı diyebilir miyiz? Durumu teşhis etmemiz için iyi bir belirti mi?

Kernel power 41 sorunu elektrik gidip gelse bile düşürür. Tek başına psu sorunu göstermeyebilir

Ben işlemciye fazla undervolt yapmışım ayda 1-2 defa sistem yeniden başlıyodu (boşta veya oyunda)

Sonradan fark ettim cpu kaynaklı olduğunu. Her olağandışı reset atma zaten kernel power 41 verir. Cpu voltajını arttırdım bi daha kapanma yaşamadım. Çünkü benim sorunum whea 18miş. Whea 18 = kernel power 41 elbette

Ha ama her sistem whea18 vermedende olağandışı kapanabilir. En azından benim sorun psu çıkmadı
Dediğiniz çıktı sanırım hocam. Whea 18 ile kernel 41 saatleri uyuşuyor çünkü. BIOS'Tan Global C State Control'u disabled'a çektim ve şuan 1-2 saattir videoda veyahut oyunda reset atma sorunu çıkmadı. 1-2 gün falan bakmak lazım tabii ama şuan durum iyi gözüküyor.

Dediğiniz çıktı sanırım hocam. Whea 18 ile kernel 41 saatleri uyuşuyor çünkü. BIOS'Tan Global C State Control'u disabled'a çektim ve şuan 1-2 saattir videoda veyahut oyunda reset atma sorunu çıkmadı. 1-2 gün falan bakmak lazım tabii ama şuan durum iyi gözüküyor.

İşte bu kadar. Zaten 3. Fotoğrafta whea logger 18 e bakıp yazacaktım onun detaylarını at diye ama şu son mesajını görünce zaten kendin görmüşsün gerek kalmamış. Ben ne dedim en başta :)

Ben kernel power 41 sorunum meğerse işlemciden bazı çekirdeklerin düşük voltaj yaşamasıymış ve buda doğal olarak whea18 sebebiyeti. Ben kernel power 41 i psuyu değiştirmeden çözdüm demiştim

Whea 18 = zaten kernel power 41

İşlemcin zen3
Benim işlemcimde zen3

Whealogger 18 de “donanım hatası oluştu cpu id: (herhangi bir sayı) gibi bişey yazıyorsa;

BİNGO: işlemci kaynaklı

Şimdi konudaki mesajların çoğunluğuna bak; “psunu değiştir”

Boş yere psu değiştirdin… ha belki için rahattır değildir bilemem ama kernel power 41 = psu sorunu demeyi bırakması lazım acilen bu forumun

İşte bu kadar. Zaten 3. Fotoğrafta whea logger 18 e bakıp yazacaktım onun detaylarını at diye ama şu son mesajını görünce zaten kendin görmüşsün gerek kalmamış. Ben ne dedim en başta :)

Ben kernel power 41 sorunum meğerse işlemciden bazı çekirdeklerin düşük voltaj yaşamasıymış ve buda doğal olarak whea18 sebebiyeti. Ben kernel power 41 i psuyu değiştirmeden çözdüm demiştim

İşlemcin zen3
Benim işlemcimde zen3

Whealogger 18 de “donanım hatası oluştu cpu id: (herhangi bir sayı) gibi bişey yazıyorsa;

Boş yere psu değiştirdin… ha belki için rahattır değildir bilemem ama kernel power 41 = psu sorunu demeyi bırakması lazım acilen bu forumun

İşin zor kısmı whea18 vermeden sistem kapanıyorsa/yeniden başlıyorsa kernel p 41 i çözmek

Donanım hatası yok. Hiçbir whea18 veya ram veya ekran kartıyla ilgili hatta ssdlerle ilgili problem yok. X oyun oynuyorum kapanma yok Y oyununu oynuyorum ansızın kapatıyor. İlk kez format yoluna gidecektim bilmediğim bi sorundan. Biostan windowstan yapmadığım ayar kalmadı. ftpmlere dahil kapattım acaba güvenlikle ilgili problem mi seziyor diye. Meğerse psu kablosu gözle görülemeyecek kadar temassız bir montaj sıkıntısı yaşatıyormuş tekrar söküp taktım bi daha kapanmadı. Yapay zeka bile bilemedi tahmin edemedi sorunu. Suçu oyuna atmıştı (ki bende artık çaresiz kalınca) 😂

İntel sistemlerde kernel power 41 i bulmak daha zor olabilir

Birde ekran kartı stabil olmayan overclocklar whea18 bırakmaz. Nvidia ise nvlddmkm idi sanırım adı bilmem ne hatası bırakır. Amd radeonlarda ne olarak gözükür sistemde bilmem

Çekirdek curve optimizer kararsızlığına örnek (amd sistem için); whea 18 ve kernel power aynı anda;

IMG_2485.webp

8. Çekirdek hata vermiş. Co değeri 8. Coreda stabil değil demektir bu

IMG_2483.webp

Şu ise tamamen bağımsız sistemde hiçbir şey yokken o gece elektrikler gitmişti hatırlıyorum :) arıza bırakmıştım çünkü bölgede planlanan kesinti yoktu sonrasında mesaj atmışlardı şebeke arızası meydana geldi diye. Elektrik gitti geldi = kernel power 41

IMG_2484.webp

bir de yukarıda gördüğünüz sarı uyarı yazanlar ise whea 19. Bunu siz fark etmezsiniz arkada sinsi sinsi bırakır. Genelde bilgisayarı resetlemez kapatmaz kritik olmadığı için Oyun oynarken masaüstünde gezinirken her an bırakabilir. Onlarca peşpeşe veya tek tük. Burda yüksek mhz deniyordum 1:1 oranında o yüzden (işlemcinin bellek kontrolcüsünün sınırlarda olduğu yer kısacası). Baktım buna mesai harcamam gerekiyor tekrar eski mhzye döndüm whea19da kalmadı. Zen3 için 3800mhz 1:1, zen4 ve zen5 için tahminimce 6400mhz ve yukarısında 1:1 oranında denenirken bırakıyor mu diye bakılır. Kararsız fclk kısacası

Whea19 da yaşıyorsanız görmezden gelmeyin. Kararsız oyun performansı, bolca mikro takılmalar, ani fps düşüşleri vs yapar. Genelde ram overclockunda karşılaşılınır bu durumda. Çekirdek voltaj ikilisinin kararsızlığı ise whea18 şeklinde döner genelde çünkü çekirdek voltajı daha kritiktir

Konu sahibi arkadaşım c statesi kapatarak çekirdeklerin C6 ya geçişini komple engellemiş oldu bu arada 👍 çekirdeklerin hiçbiri uykuya geçmeyecek hep C1 de hazır konumda bekleyecek boştayken ve kullanılacak olanlar C0 (yük) durumuna geçecek. Çünkü uykuya geçen çekirdekler siz komut verdiğiniz anda “uyanmaya çalışırken” voltaj kararsızlığından ötürü whea18 bırakıyor işte

Son düzenleme:
En İyi Cevap

İşlemcin zen3
Benim işlemcimde zen3

PSU da bardağın dolu tarafına bakarsak çok da kötü olmadı bu arada ilerde ekran kartını da upgrade etmeyi düşünüyordum daha rahat olur sistem herhalde. Yorumlarınız ve yardımınız için teşekkürler hocam. İyi deneyim oldu.

Geri