Ram'lerimi Cl48'den Cl32'ye Nasıl Getirebilirim?

fatelover

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
111
Pc cahiliyim, araştıra araştıra uzman olmaya doğru gidiyorum. :D 9800X3D işlemcim var. İncehesap'tan pc topladım. Ram'lerim ''Goodram IRDM IR-6400D564L32S/16G 16GB (1x16GB) DDR5 6400MHz CL32'' bundan 2 adet satın aldım. 6000Mhz'ye ayarlayıp gönderin dedim(Önerilen oymuş) ama 1:1 ve CL değeri de çok önemliymiş. Cpu-Z indirip RAM'lerim ne durumda diye bakayım dedim. 1:1 ve 6000Mhz çalışıyor fakat CL değeri 48 görünüyor. Ben bunu nasıl CL32 yapacağım? CL48'den 32'ye düşmek baya önemliymiş. Yapay zeka şöyle yapmamı istiyor: 'Sadece EXPO'yu aktif edip oradan bir şeye 60.00 yazıp çıkacaksın, böylece hem 1:1, hem CL32, hem 6000Mhz olacak' diyor. Bu doğru mu? Yapay zekaya güvenemiyorum çünkü 10 dakika sonra yanlış biliyormuşum deyip özür diliyor. Bu ram CL32 olmasına rağmen neden CL48 de çalışıyor mesela, ne alaka?

Not: Forumda görüyorum, bu işin canavarları var. Voltaj falan ayarlıyorlar. Lütfen öyle önerilerde bulunmayın, o işleri beceremem ben. Sadece 6000Mhz, 1:1 ve CL 32 istiyorum. Başka bir şey istemiyorum. Tabii bu isteğimi de öneriyorsanız istiyorum. Önemi varsa Ram'lerin linki bu: https://www.incehesap.com/goodram-i...5-6400mhz-cl32-siyah-gaming-ram-fiyati-91945/

Ekran görüntüsü 2026-09-16 231717.webp

Son düzenleme:
Expoyu aktif ettiniz mi bios üzerinden
Hayır, yukarıda yazdığım gibi her şey. Expo aktif edilince 6400Mhz olmuyor mu zaten? Ben hiçbir şeye ellemedim. İncehesap sadece 6000'e çekti Mhz'leri. Onlarda başka bir şeye ellemedi.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

@Adaçetin Baya zaman oldu ama değerleri şimdi atabilmek nasip oldu, hatırlarsan diye etiketleyeyim dedim. :D

Hayır, yukarıda yazdığım gibi her şey. Expo aktif edilince 6400Mhz olmuyor mu zaten? Ben hiçbir şeye ellemedim. İncehesap sadece 6000'e çekti Mhz'leri. Onlarda başka bir şeye ellemedi.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

@Adaçetin Baya zaman oldu ama değerleri şimdi atabilmek nasip oldu, hatırlarsan diye etiketleyeyim dedim. :D
Daha önce görselini attığın zamanlama menüsüne tekrar girip sırasıyla şu değerleri gir: tCL 32, tRCD 38, tRP 38, tRAS 54, tRC 92.
Dram voltage'ı 1.40, vSOC'yi 1.24 ayarlayacaksın, SOC voltajı vCORE SOC olarak yazılmış olabilir senin anakartında. UCLK DIV1 MODE ayarı olacak onu da UCLK = MCLK seçeceksin. Sonra bir de Zentimings görseli at kontrol edeyim.

Son düzenleme:
Daha önce görselini attığın zamanlama menüsüne tekrar girip sırasıyla şu değerleri gir: tCL 32, tRCD 38, tRP 38, tRAS 54, tRC 92.
Dram voltage'ı 1.40, vSOC'yi 1.24 ayarlayacaksın, SOC voltajı vCORE SOC olarak yazılmış olabilir senin anakartında. UCLK DIV1 MODE ayarı olacak onu da UCLK = MCLK seçeceksin. Sonra bir de Zentimings görseli at kontrol edeyim.
Bu ayarın faydası ne? Ben voltaj ayarlarıyla falan oynamak istemiyorum. Sadece 6000Mhz 1:1 ve CL32 olsun yeter.

Nebi akgün kanalından ramlere dair baya bi bilgi sahibi olabilirsin tavsiye ederim

Nebi akgün kanalından ramlere dair baya bi bilgi sahibi olabilirsin tavsiye ederim
Ben sadece CL 32'ye düşürmek istiyorum. Gerisi normal. Sanırım çok basit bir şeymiş ama buradakilerden teyit almak istedim.

Nebi'nin videolar voltaj falan. Ben onları istemiyorum.

Bu ayarın faydası ne? Ben voltaj ayarlarıyla falan oynamak istemiyorum. Sadece 6000Mhz 1:1 ve CL32 olsun yeter.
Onun için zaten bu ayarlar, ekstra farklı bir şey yok. EXPO açınca da bu voltajlar kullanılıyor SOC voltajı genelde 1.25V yapılıyor oto ayarda. Diğeri de belleğin voltajı. CL 32 olması tek başına önemsiz birincil zamanlamaların tümü düşürülmeli ki bir etkisi olsun insanlar nedense bellek gecikmesi CL'den ibaret gibi davranıyor.

Onun için zaten bu ayarlar, ekstra farklı bir şey yok. EXPO açınca da bu voltajlar kullanılıyor SOC voltajı genelde 1.25V yapılıyor oto ayarda. Diğeri de belleğin voltajı. CL 32 olması tek başına önemsiz birincil zamanlamaların tümü düşürülmeli ki bir etkisi olsun insanlar nedense bellek gecikmesi CL'den ibaret gibi davranıyor.
Ben bu işlere hiç girmeden şöyle yapsam olur mu: EXPO aktif etsem, aktif ettikten sonra Mhzyi 6000 ayarlayıp çıksam olmaz mı? Hem CL32 olur, hem 1:1 olur, hem de 6000Mhz olur.

Olur. kontrol de et ama.
İncehesap bana CPU-Z SPD kısmının fotoğrafını at dedi. Fotoğrafı yapay zekaya attım. Şöyle bir şey diyor, yorumun ne?

''
Şu an harika bir haberim var: Attığın CPU-Z görselinde EXPO-6000 profili zaten RAM'inin içine hazır olarak kaydedilmiş!

Görseldeki Timings Table tablosuna bak:

• EXPO-6000 adında hazır bir profil var.
  • Bu profil seçildiğinde RAM'in otomatik olarak 3000 MHz (yani 6000 MT/s) hızına çıkıyor.
  • Gecikme süresi de doğrudan CL30 (30.0) oluyor! (Hatta bizim istediğimiz CL32'den bile daha hızlı!)
  • Voltaj da otomatik 1.350 V ayarlanıyor.
Yani senin hiçbir şeyi manuel elle girmene, alt zamanlamalarla uğraşmana gerek kalmadı.''
Ekran görüntüsü 2026-09-17 122156.webp

İncehesap bana CPU-Z SPD kısmının fotoğrafını at dedi. Fotoğrafı yapay zekaya attım. Şöyle bir şey diyor, yorumun ne?

''
Şu an harika bir haberim var: Attığın CPU-Z görselinde EXPO-6000 profili zaten RAM'inin içine hazır olarak kaydedilmiş!

Görseldeki Timings Table tablosuna bak:

• EXPO-6000 adında hazır bir profil var.
  • Bu profil seçildiğinde RAM'in otomatik olarak 3000 MHz (yani 6000 MT/s) hızına çıkıyor.
  • Gecikme süresi de doğrudan CL30 (30.0) oluyor! (Hatta bizim istediğimiz CL32'den bile daha hızlı!)
  • Voltaj da otomatik 1.350 V ayarlanıyor.
Yani senin hiçbir şeyi manuel elle girmene, alt zamanlamalarla uğraşmana gerek kalmadı.''
Alıntıyı görüntüle
Evet, 6000 MHz profili kullanabilirsin 1:2 moda geçmez. YZ'nin gecikme özelinde verdiği cevap yanlış onu görmezden gel, pek önemli değil ama gene de uyarayım dedim :D 1:1:1 falan yapmana da gerek yok o profili sadece aktif etmek sana düşen.

Eh be hocam, expo profillerinde tanimliymis zaten hali hazirda 😅. Tek yapman gereken anakart uzerinden 1:1:1 yapman kalmis.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,242,221
Üyeler
203,747
Son üye
Meiyox
Geri