Hocam daha o bilgisayarı kurmadım hatta şöyle bir konu açtım az önce
Sistem; İşlemci: Ryzen 5 5600. Anakart: ASRock B450M-HDV r4.0 Ekran kartı: Zotac GeForce RTX 4060 Gaming Twin Edge 8 GB GDDR6 128bit ekran kartı. RAM: Lexar Thor 16 GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL18 1.35v PC RAM. SSD: Crucial 1TB P3 Plus serisi 3D NVMe M.2 SSD (okuma 5000mb/ yazma 3600 MB. Herkese...
forum.donanimarsivi.com
İlk defa PC topladım BIOS'u güncelledikten sonra Windows'u kurmak daha iyi dediler o yüzden ikisini beraber kuracaktım eski bilgisayardan yazıyorum şu anda ne için sormuştunuz hocam dediğinizi?
Anakartın Ryzen 5000 desteği ile geliyor. 10.10 sürümüne güncellemeni tavsiye ederim. BETA BIOS'lar stabil olmayabilir. Ondan sonra Windows'u kur.
Konuya dönecek olursak ilk sorum şimdi ben bu sistemi vatandan aldım haliyle stok soğutucu kurulu geldi. Ben Thermalright pearless Assassin marka soğutucu aldım 2 fanlı bunun değişimini yaparken macunu silip Thermalright'ın kendi macununu sürmem daha mı iyi olur bu ilk sorum.
O konudaki sorularına gelecek olursak soğutucuyu değiştirirken termal macunu da değiştir.
Onun dışında ikinci sorum ASRock B450M-HDV r4.0 marka anakartın BIOS güncellemesi biraz sıkıntılı galiba bazı uyarılar falan var sitesinde bu anakartın BIOS güncellemesini nasıl yapacağım? Bir de şimdi BIOS'u Windows'u kurmadan önce güncellemek daha sağlıklıymış galiba şimdi bende bir tane USB 3.0 flash bellek var ben Windows 11'i Rufus yazılımı ile bu flash belleğe yazsam sonra içine bir de BIOS klasörünü atsam ondan sonra aynı flash bellekten hem ilk önce BIOS sonra da Windows kurulumunu yapabilir miyim?
Diğer soruna gelecek olursa RUFUS ile Windows 11'i yazdırdıktan sonra BIOS dosyasını format USB'sinin içine atabilirsin. BIOS'u Windows'u kurmadan önce güncelle. 10.10 BIOS sürümüne indirdikten sonra
B450M-HDV R4.0(10.10)ROM dosyasına sağ tıklayıp Tümüne Ayıkla ya da Klasöre ayıkla de. Sonra içinde ki B45MH4_10.10 BIOS dosyasını format USB'sinin içine atabilirsin.
Windows 11 Format USB'si hiç hazırlamadıysan bu şekilde hazırlayabilirsin:
1) Öncelikle elinizde en az 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun.
2) (
https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows11) sayfayı alta kaydır, ISO yazan kısmından Windows 11'i seçip indir. Bu indirme işlemi bittikten sonra masaüstünde ya indirilenler klasöründe bu ISO'nuz görünecek.
3) Şimdi RUFUS adlı programı indiriyoruz. (
https://rufus.ie/tr/)
4) RUFUS'u çalıştırıyoruz ve flash belleği takıyoruz. Önyükleme seçiminden indirmiş olduğunuz ISO'yu seçiyorsunuz. Sonra Disk Bölüm Düzenini GPT seçiyorsunuz, Hedef Sistem ise UEFI (CSM yok) diye görünecek. Diğer hiçbir şeye dokunmanıza gerek yok otomatik yapıyor bu ayarları sonra başlat diyorsunuz. Ondan sonra bir kaç tane daha seçenek çıkıyor 5 ya da 6 kutucuklu onları boş bırakın. (Microsoft hesabı ile oturum açmak istemiyorsan o kutucuğu aktif edebilirsin). Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Sonra format flashınız hazır olacak.
5) B45MH4_10.10 BIOS dosyanı şimdi atabilirsin flash belleğinin içine ama RUFUS NTFS olarak flashı yazdırırsa BIOS'un B45MH4_10.10 BIOS dosyasını görmeyebilir. BIOS'a da bilgisayarı açtıktan sonra F2 tuşu ile girebilirsin. (Elinde başka bellek varsa onu FAT32 olarak biçimlendirip direkt BIOS dosyasını onun içine atabilirsin.)
BIOS ayarlarım nasıl olmalı çok kurcalamama gerek var mı?
BIOS'u güncelledikten sonra XMP'yi açmayı unutma. Profile 1 ya da Enabled gibi bir seçenek olacak açmak için. Açtıktan sonra kaydedip çık.
6) Format belleği kasaya takılı iken kasayı aç veya açık durumdaysa yeniden başlat ve durmadan F12 tuşuna bas. (Anakart MSI ise F11, Gigabyte ise F12, Asus ise F8'dir Boot tuşu). Karşına gelen ekranda UEFI ...... (Flash bellek adı) yazanı seç. Partition 1 ya da 2 diye seçenek gelirse 1'i seçebilirsin.
7) Format ekranı geldikten sonra Windows'u Yükle de. Ürün anahtarın varsa gir yoksa ürün anahtarım yok de. İşletim sistemini seç. (Windows 11 Pro seçebilirsin). Ondan sonra karşına Yükselt ve Özel diye seçenek gelecek. Oradan Özel'e bas. Karşına disk ekranı gelecek. Eğer sistemde tek disk takılıysa oradaki bütün diskleri sırasıyla sil yap. En son Ayrılmamış Sürücü 0 diye bir şey kalacak. O seçiliyken sağ alttan Yeni yazan tuşa bas ve boyuta dokunmadan uygula de. Ondan sonra en yüksek GB'lı Birincil yazana tıklayıp ileri de. Windows dosyalarını yüklemeye başlayacak.
Diğer sorum sistemimin sağlık durumunu nasıl kontrol edeceğim hangi programlarla? Ayrıca stok soğutucum ile kule tipi soğutucum arasındaki ısı farkını ölçmek istiyorum CPU'ya bu ısı testlerini nasıl yapacağım?
Sağlık durumunu kontrol etmene gerek yok. Sıcaklık farkı için AIDA64'ü indirip System Stability Testini açıp CPU'yu seçip testi yapabilirsin.
Benim eski sistemde 240 GB SSD ve 500GB HDD var bunları da kasaya eklemek istiyorum bunları nasıl yerleştireceğim hangi kablolarla?
Anakartının kutusunun içinde 2 tane SATA kablosu olacak. Şu resimdekine benzer (1. fotoğraf). Kasaya monte ettikten sonra bu dediğim SATA kablolarını HDD ve SSD'ye takacaksın. Gene HDD ve SSD'ye PSU'dan (Güç Kaynağı) gelen SATA Power kablolarını takacaksın (2.fotoğraf). Sonra SATA kablolarının diğer uçlarını da anakarta kırmızı ile işaretlemiş olduğum yere takacaksın.
Bu depolama birimlerinin içinde önemli bir şey yoksa bunları şimdi kasaya monte edip format aşamasının 7. maddesindeki bütün diskleri sil aşamasını yapabilirsin. Sırasıyla Ayrılmamış Sürücü 0, Ayrılmamış Sürücü 1 ve Ayrılmamış Sürücü 2 kalacak. Bazen sistem bunları ters algılayabiliyor. O yüzden orada GB yönünden M2 SSD'ye hangisi daha yakınsa M2 SSD odur. Sonra M2 SSD'ye tıklayıp Yeni yazana bas. Diğer iki Ayrılmamış Sürücüye dokunma. Windows'u kurduktan sonra Görev Çubuğundaki Windows logosuna sağ tıklayıp Disk Yönetimi yazana gir. Orada Disk 1 ve Disk 2 de Siyah yazılı bir biçimde Ayrılmamış göreceksin. Ayrılmamış yazan kısma sağ tıklayıp iki depolama birimi içinde sırasıyla Yeni Basit Birim oluştur de. Hiçbir şey kurcalamayıp sadece evet ya da tamam de. İki diskinde aktif olacak. Sadece senden istediğim Windows'u M2 kurduğundan kesin emin olmandır.
Bu aşamaların hepsini tamamladıktan sonra bu dediğim şekilde sürücülerini indirip güncelle:
- Anakart:
https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am4/b450.html AMD Chipset Drivers yazanı indirip kur.
- Ekran kartı:
https://www.nvidia.com/en-us/drivers/details/230884/
- Windows Update üstünden bütün güncelleştirmeleri denetle. Bir de oradan Gelişmiş Seçeneklerden İsteğe Bağlı Sürücüleri de indirip kur.
- Bir de Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçeneklerinden bilgisayarı Yüksek Performans olarak ayarla.
Aklına takılan bir sorun varsa sorabilirsin.