6 ortak parayı nasıl bölüşmeli

The_efec

80+
Reaksiyon skoru
99
Biz 6 arkadaşız ve yaklaşık 1 yıldır ortak olarak oyun geliştirme ve web sitesi yapımı vb. bilişim işleri üzerine çalışıyoruz. Henüz 1 yılımızı doldurmadık ama bazı kurumlar için işler yapıyoruz. Şu anda her birimiz farklı projelere dağıldık. Örneğin, 3 kişi bir projede çalışıyor, diğer 2 kişi başka bir projede, 1 kişi de tek başına farklı bir projede.

Şu anda 3 kişinin yürüttüğü projeden bir gelir bekleniyor. Bu gelirin dağılımı hakkında şöyle bir plan yapıldı:

• Gelirin %75’i, o projede aktif olarak çalışan 3 kişiye dağıtılacak.
  • %10’u, projede çalışmayan ama ortak olan 3 kişiye paylaştırılacak.
  • Kalan %15 ise şirketin ortak kasasında kalacak.

Bu dağılımın mantığı da şu şekilde açıklanıyor: Şu anda herkes eşit kazanmıyor olabilir ama ileride işler büyür, düzenli bir gelir elde etmeye başlarsak, herkese asgari ücret gibi sabit maaş veren bir sisteme geçeriz.

Benim burada kafama yatmayan nokta şu: Şu an projede çalışmayan biri olarak o projeden daha az gelir alacağım. Ama ilerde benim ya da başka bir arkadaşın yaptığı projeden yüksek gelir gelirse, bu gelir tüm ortaklara eşit maaş olarak dağıtılacak. Bu da baştan itibaren adil bir sistem olmuyor gibi geliyor. Yani şu anda az alan kişi, ilerde çok kazandıran işten eşit pay alacaksa bu bana haksızlık gibi geliyor. En baştan itibaren her gelir eşit dağılmalı mıydı?

Fikriniz varmı ne düşünüyorsunuz ?

Ben ortaklığınızın pek uzun süreceğini sanmıyorum maddi açıdan dolayı

Birlikte büyüyorsunuz düşük kazanılan da yüksek kazanılan da eşit dağıtılmalı. Düşünceniz yanlış bence.

Sabit maaş teklifi=ortak değilsin çalışansın

Gelir oranları bana orantısız geldi sonuç olarak ortak kurulduysa. tabii ki iş yükünü bilemiyorum ama %10 diğerlerine az geldi.

Grok'un cevabı mantıklı geldi;

Adil bir gelir dağılımı için birkaç farklı yaklaşım kullanılabilir, ancak durumunuzda (6 arkadaş, farklı projelerde çalışan, henüz resmi bir şirket yapısı belirtilmemiş) aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak bir model öneriyorum:

1. Temel İlkeler
  • Katkı Oranı: Her bireyin projeye katkısı (zaman, çaba, uzmanlık) dikkate alınmalı.
  • Ekip Dayanışması: Uzun vadeli iş birliği için herkesin emeğine saygı duyan ve motive eden bir sistem olmalı.
  • Şeffaflık: Gelir dağılımı yöntemi tüm ekip tarafından net bir şekilde anlaşılmalı ve kabul edilmeli.
  • Esneklik: Farklı projelerdeki iş yükü ve gelir potansiyeli değişebilir, bu yüzden sistem esnek olmalı.
2. Önerilen Gelir Dağılım Modeli

Durumunuza uygun bir model olarak "Proje Bazlı Katkı + Ortak Havuz" yaklaşımını öneriyorum:

Adım 1: Proje Gelirinin Dağılımı
  • Proje Ekibine Pay: Bir projeden gelen gelirin büyük bir kısmı (örneğin %70-80) o projede doğrudan çalışan kişilere dağıtılmalı. Bu pay, çalışanların projeye katkısına göre bölünebilir:
    • Eşit Dağılım (Basit Yöntem): Projede çalışan 3 kişi geliri eşit böler (örneğin, %70 ÷ 3 = her biri %23,33).
    • Katkıya Göre Dağılım (Daha Adil): Her kişinin projeye katkısı (örneğin, saat bazlı çalışma, uzmanlık, sorumluluk) değerlendirilir ve buna göre pay verilir. Örneğin, biri daha fazla teknik sorumluluk aldıysa %30, diğer ikisi %20'şer alabilir.
Adım 2: Ortak Havuz
  • Kalan gelir (%20-30) bir ortak havuza aktarılmalı. Bu havuz, ekibin genel giderleri (örneğin, yazılım lisansları, donanım, reklam) ve gelecekteki projeler için kullanılabilir.
  • Ortak havuzun bir kısmı, diğer ekip üyelerine (projede çalışmayan 3 kişiye) eşit dağıtılabilir. Bu, ekip dayanışmasını korur ve herkesin uzun vadeli katkısını takdir eder. Örneğin:
    • %20 ortak havuzun %10’u giderlere, %10’u projede çalışmayanlara eşit dağıtılır (3 kişi arasında bölünür).
Örnek Hesaplama

Diyelim ki 3 kişinin çalıştığı projeden 30.000 TL gelir elde edildi:
  • %70 (21.000 TL) proje ekibine gider:
    • Eşit dağılım: Her biri 7.000 TL alır.
    • Katkıya göre: Örneğin, 1 kişi 9.000 TL, diğer ikisi 6.000’er TL alır.
  • %30 (9.000 TL) ortak havuza gider:
    • %15 (4.500 TL) giderlere ayrılır.
    • %15 (4.500 TL) projede çalışmayan 3 kişiye bölünür (her biri 1.500 TL).
3. Alternatif Modeller
  • Tamamen Eşit Dağılım: Gelir 6’ya eşit bölünür. Ancak bu, projede çalışanları motive etmeyebilir ve adaletsiz hissettirebilir.
  • Saat Bazlı Dağılım: Herkesin projelere harcadığı saatler kaydedilir ve toplam gelir, saat oranlarına göre dağıtılır. Bu, şeffaf ama takip etmesi zahmetli olabilir.
  • Hibrit Model: Her projeden gelen gelirin bir kısmı (örneğin %50) projede çalışanlara, kalanı tüm ekibe eşit dağıtılır.
4. Önemli Notlar
  • Sözleşme ve Şeffaflık: Gelir dağılım modelini yazılı bir anlaşmayla belirleyin. Herkesin onayı olsun.
  • Vergi ve Yasal Durum: Henüz resmi bir şirketiniz yoksa, gelirlerin nasıl vergilendirileceğini ve faturalandırılacağını öğrenin. Türkiye’de freelance işlerde fatura kesme veya şirket kurma gerekebilir.
  • Uzun Vadeli Plan: Eğer iş büyürse, resmi bir şirket kurmayı düşünün. Bu, gelir dağılımını ve sorumlulukları netleştirir.
  • İletişim: Modeli belirlemeden önce tüm ekip üyeleriyle açık bir toplantı yapın. Herkesin fikirlerini alın ve uzlaşmaya varın.
5. Tavsiye

Başlangıç için %70 proje ekibine, %30 ortak havuz modelini öneriyorum, çünkü bu hem adil hem de ekip dayanışmasını koruyor. Katkıya göre dağılım için ise proje başında kimin ne kadar sorumluluk alacağını netleştirin (örneğin, saat takibi veya görev ağırlığı). Ayrıca, bir muhasebeci veya mali müşavirle görüşerek vergi ve yasal süreçleri netleştirmeniz faydalı olur.

Geri