Çözüldü✓ 7800x3d - 4060ti Sistemde Güç Tüketimi ve Kullanım Sorunu

Emirkanyvs

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,206
Selamün aleyküm, hayırlı günler. Yeni bir sistem topladım ve 2 gün önce çalıştırdım. Dün de diğer sistemim de kullandığım 4060ti 16GB ekran kartımı taktım sisteme. Sistem şöyle;

7800x3d işlemci,
Nzxt T120 soğutucu,
Gigabyte x870 Aorus Elite İCE anakart,
Gigabyte 850W 80+ PLATINIUM GP-AE850PM güç kaynağı,
XPG Lancer Blade 2x16 6000mhz cl30 ram,
Kioxia Exceria Pro 2TB ssd.

1. Sorum;
Sistemi dün CS2'de test ettim ve herhangi bir donma veya fps drop yaşatmadı. Ancak hem işlemci hemde ekran kartı kullanımı ve güç tüketimi düşüktü. Güç tüketmediği içinde sıcaklıkları çok düşüktü.

Ekler

• 20250917_230332.webp
    20250917_230332.webp
    1.6 MB · Hit: 85
Daha önce hiçbir sistemi mi stres testine sokmadığım için de test nasıl yapılır tam olarak bilmiyorum. OCCT, Cinebench gibi uygulamaları indirdim fakat adam akıllı test yapamadım. Adam akıllı test nasıl yaparım onun hakkında da gerek Youtube'dan video atarak, gerek sözlü anlatarak yardımcı olursanız sevinirim.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

2. Sorum;

Dün kasanın önünde bulanan 3 adet fanın en üstte ki diğerlerine göre çok yavaş çalışıyordu. Kapatıp açtığım da ise normale döndü fakat anakartta dram ışığı yandı ve görüntü gelmedi. Bir kere daha kapattım açtım bu sefer de normal bir şekilde açıldı sistem ama gene fan aynı haline döndü. Bunu neden yapar acaba bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleme:
Selamün aleyküm, hayırlı günler. Yeni bir sistem topladım ve 2 gün önce çalıştırdım. Dün de diğer sistemim de kullandığım 4060ti 16GB ekran kartımı taktım sisteme. Sistem şöyle;

7800x3d işlemci,
Nzxt T120 soğutucu,

1. Sorum;
Sistemi dün CS2'de test ettim ve herhangi bir donma veya fps drop yaşatmadı. Ancak hem işlemci hemde ekran kartı kullanımı ve güç tüketimi düşüktü. Güç tüketmediği içinde sıcaklıkları çok düşüktü.
Dün aynı konuyu birisi daha açmıştı ve aynı olayı bende yaşadım.
Arkadaşım Youtube için benchmark videoları çekmek istiyordu bir ara,
Benden rica etti 9070 XT kartımı kullanmak istedi sisteminde test için.
Götürdüm taktık başladık testlere, voltajı yükselmiyordu kartın hiçbir oyunda.
F1 25 açtık kendi PC'mde -15 verimlilikte 258W çeken kart, arkadaşın PC'de 85-88W civarlarında takıldı kaldı.
Hangi oyunu açtıysak kartın W değeri artmadı. Korktum hatta bir şey oldu diye karta.
Eve geldim sistemime taktım normal değerlerde çalıştı.

Hocam sorunun çözümü nedir gerçekten bilmiyorum ancak temiz driver kurulumu gerekiyor olabilir, bios güncellemesi gerekiyor olabilir belki de format atmak bir çözüm olabilir. Ancak bu durumu 2 gündür görmeye başladım bende.

7800x3d işlemci,
Nzxt T120 soğutucu,

1. Sorum;
Testlerden önce;
-Bios güncel mi?
-Driverlar güncel mi?
-Windows temiz kurulum yapıldı mı ve güncel mi?

Hocam sistem dediğim gibi daha yeni, her ürün sıfır. Aynı zamanda da Windows 2 gün önce yeni, ekran kartı driverı ise de dün yükledim, kurdum. Daha sistem yeni olduğundan pek teleşa kapılmıyorum ama umarım düzeltebilirim 😄. Kasım ayı gibi de 5070ti ekran kartı alıcam inşallah.
Dün aynı konuyu birisi daha açmıştı ve aynı olayı bende yaşadım.
Arkadaşım Youtube için benchmark videoları çekmek istiyordu bir ara,
Benden rica etti 9070 XT kartımı kullanmak istedi sisteminde test için.
Götürdüm taktık başladık testlere, voltajı yükselmiyordu kartın hiçbir oyunda.
F1 25 açtık kendi PC'mde -15 verimlilikte 258W çeken kart, arkadaşın PC'de 85-88W civarlarında takıldı kaldı.
Hangi oyunu açtıysak kartın W değeri artmadı.
Eve geldim sistemime taktım normal değerlerde çalıştı.

Hocam sorunun çözümü nedir gerçekten bilmiyorum ancak temiz driver kurulumu gerekiyor olabilir, bios güncellemesi gerekiyor olabilir belki de format atmak bir çözüm olabilir. Ancak bu durumu 2 gündür görmeye başladım bende.

Testlerden önce;
-Bios güncel mi?
-Driverlar güncel mi?
-Windows temiz kurulum yapıldı mı ve güncel mi?
Sadece bios güncel değil şuanda.

Hocam sistem dediğim gibi daha yeni, her ürün sıfır. Aynı zamanda da Windows 2 gün önce yeni, ekran kartı driverı ise de dün yükledim, kurdum. Daha sistem yeni olduğundan pek teleşa kapılmıyorum ama umarım düzeltebilirim 😄. Kasım ayı gibi de 5070ti ekran kartı alıcam inşallah.

Bios u bir güncelleyin. Chipset driverı olarak da amd nin sitesinde yayınladığı chipset versiyonu ile anakartınızın sitesindeki chipset versiyonunu karşılaştırma yapın, hangisi daha yeni sürüm ise onu kurun. Mevcutta kurulu chipset sürücüsü varsa Revo Uninstaller kullanarak önce silip sonra yenisini kurun.

Güncelleyin bakalım hocam inşallah düzelir çok tuhaf bir sorun.
Hiç yorum gelmemiş o konuyu da, umarım size denk gelir bilen birisi varsa.

Bios u bir güncelleyin. Chipset driverı olarak da amd nin sitesinde yayınladığı chipset versiyonu ile anakartınızın sitesindeki chipset versiyonunu karşılaştırma yapın, hangisi daha yeni sürüm ise onu kurun. Mevcutta kurulu chipset sürücüsü varsa Revo Uninstaller kullanarak önce silip sonra yenisini kurun.
Eve gidince bakayım bakalım. Ayrıca RDR2 ve Cyberpunk gibi oyunlarda da deneyeceğim. Testleri gene atarım buraya.

İşlemciyi ve ekran kartını stres testine sokma için önerdiğin bir program var mı hocam? Nasıl yapacağıma dair Youtube'dan video atarak yada yazılı olarakta anlatma şansınız varsa çok sevinirim.

7800x3d işlemci,
Nzxt T120 soğutucu,

1. Sorum;
Kablolarda sorun olabilir mi denediniz mi kabloyu

Güncelleyin bakalım hocam inşallah düzelir çok tuhaf bir sorun.
Hiç yorum gelmemiş o konuyu da, umarım size denk gelir bilen birisi varsa.
Bakalım hocam inşallah, saolun.

Eve gidince bakayım bakalım. Ayrıca RDR2 ve Cyberpunk gibi oyunlarda da deneyeceğim. Testleri gene atarım buraya.

İşlemciyi ve ekran kartını stres testine sokma için önerdiğin bir program var mı hocam? Nasıl yapacağıma dair Youtube'dan video atarak yada yazılı olarakta anlatma şansınız varsa çok sevinirim.
Ekran kartı için Furmark 2, işlemci için Cinebench R23 kullanabilirsin, Cinebench iyidir skorunu başkalarıyla kıyaslayıp ne kadar verim aldığına vs bakarsın herhangi bir güç kısma yaşıyormusun falan

Kablolarda sorun olabilir mi denediniz mi kabloyu
Hangi kablo hocam? Kabloda bir sıkıntı olsa daha büyük sorunlar ortaya çıkar gibi😄. Bir de acaba MSI Afterburner verileri yalnış mı veriyor diye de düşündüm. Çünkü %0 ekran kartı kullanımıyla stabil bir oyun deneyimi sunacağını sanmam.

Ekran kartı için Furmark 2, işlemci için Cinebench R23 kullanabilirsin, Cinebench iyidir skorunu başkalarıyla kıyaslayıp ne kadar verim aldığına vs bakarsın herhangi bir güç kısma yaşıyormusun falan
Dün test yapmaya çalıştım da hiçbir şey anlamadım ki. Yarım yamalak birşeyler yaptım sadece sıcaklık değeri dikkatimi çekti.

Hangi kablo hocam? Kabloda bir sıkıntı olsa daha büyük sorunlar ortaya çıkar gibi😄. Bir de acaba MSI Afterburner verileri yalnış mı veriyor diye de düşündüm. Çünkü %0 ekran kartı kullanımıyla stabil bir oyun deneyimi sunacağını sanmam.
Ekran kartının kendi uygulamasını açın deneyin birde warthunderda amd uygulaması 420 fps gösteriyor oyunda 260-240 arasında geziniyor mesela

Geri