Neler Yeni

Ateizm Nedir, Ne Demektir?

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

Fatieh

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,256
İsim
Fatih
Bazıları garip bir şekilde dinden çıkmak için araştırıyor. Müslüman olup ateist gibi tartıştığım arkadaşım var, ne kadar kanıt gösterirsem göstereyim farklı bir şey diyor inanmak istemiyor çünkü, garip bir yaklaşım.
Bahsettiğim şey o işte. Sorumluluklardan kaçmak için yapıyor çoğu. Hepsi değil ama çoğu böyle.

Ahmet Sevinç

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,360
İsim
Ahmet Sevinç
Reşitliğin din belirlemeyle alakası yoktur. Akıl yaşta değil baştadır diye bir söz var mesela. Olgunlukla alakalı bu konu. Bir insan dinleri her yaşta araştırabilir ki dediğiniz yaşlar lise yaşları. Lise yaşlarında bir insan bilebilir dinleri (Zaten bilmesi gerekiyor ergenlik yaşları sonuç olarak İslam'a göre o yaşlarda başlıyor dini yükümlülükler ''Taklidi İman'' zaten islam dininde yanlıştır ''Tahkiki İman''a dönüşmesi gerekir en kısa sürede). Dediğiniz gibi insanlar elbette var havalı olmak için din değiştiren falan yorumunuza o noktada kısmen katılıyorum.
''Sen öyle san hocam bu memlekette müslüman değil diye kesilenler var'' Cümlenizle alakalı bir yorum yapmayacağım konu ile alakasını anlayamadım.
evet hocam tahkiki iman önemli bunu biliyorum çünkü kimsenin dinlemediği din dersinden biliyorum ne olduğunu tabii ki her insan müslüman olcak diye bişey yok hangisi kendisine uyarsa seçer onu ama burda buna değinmeden konuştum özellikle biraz öfke ve deneyimi işten çıkarınca o aklımdan çıktı
ayrıca 8. sınıfta dinler adı altında bize farklı dinler hakkında bilgi verliliyormuş ama müfredattan çıkmış açıkçası bana sorarsanız ben her dini bilmiyorum daha hristiyanlığın ne olduğunu tam olarak anlayamadım yani her dini insan bilemiyor ben bilemiyorum diyede ateist olmayacağım açıkçası farklı dinlerinde ne olduğunu bilsek işimize yarar ben dinlere kafa yormadım yoranlar şu anda humanist katolik neinist gibileri ama benim gibiler hala müslüman çünkü zamanında böyle şeyler değilde bilim ve ilgimi çeken konulara çalıştım ve örnek bi öğrenci sayılabilirim ama onlar hala tr nerde sorusunu soran insanlar bide reşit meselesine değinmek istiyorum atasözünüzde haklısınız ancak bide tecrübe işe giriyor 30 yaşındaki biriyle 15 yaşındaki ben ile acayip tecrübe farkı var şimdi o adam her dini biliyor ve kendisi sevdiği ve kendisine iyi gelen dini seçti ama şimdi hala ben tek detaylıca bir dini biliyorum yani hemencecik bi dine inanmalarını önermiyorum insanları bu yorumumda benim inancımda geçerli burda
*sen öyle san hocam memlekette müslüman değil diye kesilenler var* sözüyle anlatmak istedğim herkes pek şanslı olamayabiliyor aileden veya çevreden dolayı mesela benim çevrem özgürlük veriyor ama ailem vermiyor böyle bi durumda kötü kötü şeylere maruz kalanlar var ( kötü olan her şey olabilir)
bide insanlar bi dine inanınca oldu bitti sanıyor ve başka dinlerle alakalı hiçbir şey dinlemiyor ancak kendileri neye inandıklarını seçtiler (bazıları sırf müslüman olmamak için din seçtiler bundada çevre etkili oldu telefonu göster dayıcılar gibi) ve az önce dediğim gibi burda tecrübe geliyor işe

R3b311i0n_01

80+ Bronze
Bu inanç değil Teoridir. Teorinin bilimsel anlamını bildiğinizi varsayıyorum.
Bing Bang'i doğrulayan onlarca kanıtı vardır. Dilerseniz söyleyebilirim?

Bu inançtan çok kişiliğe bağlı. Bir insan sıkı Müslüman olup cinayet işleyebilir, ya da bir Hristiyan dinine bağlı olup ona rağmen yalan söyleyebilir.
Hiç bir zaman karşımdaki kişiyi dinine göre yargılamadım, sizde yargılamayın.
Okuduğunu anla önce, sonra yaz. Bing-bang yok demedik, var dedik. Ateistler bu olayın kendiliğinden olduğuna inqnır dedik.

Ayrıca ateist hesap vermeyeceğine inanır dedik. Dolayısıyla ateist için günah diye bir kavram olmadığından ahlaki davranmasını bekleyemeyiz dedik.

Sapla samanı karıştırıp mevzuyu başka yere çekmeye çalışma. Okuduğunu anla ona göre yorum yap. Anlayamıyorsan da yorum yapma.

Bura.K

80+ Silver
Okuduğunu anla önce, sonra yaz. Bing-bang yok demedik, var dedik. Ateistler bu olayın kendiliğinden olduğuna inqnır dedik.
Şimdi bir şey diyeceğim boşuna ceza alacağım, yav sen kendi okuduğunu anlayamıyor musun? İnanç nerede Teori nerede? Daha ikisini ayırt edemeden gelip bana Okuduğunu Anlama eğitimi vermeye kalkma, kendi okuduğunu anladıktan sonra benle tartışmaya gir :D
Ayrıca ateist hesap vermeyeceğine inanır dedik. Dolayısıyla ateist için günah diye bir kavram olmadığından ahlaki davranmasını bekleyemeyiz dedik.
Anlama kıtlığınız yoksa yazdığımı çok basit anlarsınız. "Kişiliğe bağlı" demişim okuduğunu anlayamayan arkadaşım KİŞİLİĞE BAĞLI.
Bu ülke 5 vakit namazını kılıp oruç tutan kişilerin tecavüzünü de gördü, Hristiyan kişilerin tacizini de.
Genelleme yaparak bir yere varacağını sanıyorsan çok yanılıyorsun. Önceki mesajlarımıza bak, konuyu tam oku ondan sonra mesajıma cevap ver. Sen gelmeden önce arkadaşlarla tartıştık zaten, Allah'tan senin gibi edep, üslup bilmeyen birileri değildi.
Sapla samanı karıştırıp mevzuyu başka yere çekmeye çalışma. Okuduğunu anla ona göre yorum yap. Anlayamıyorsan da yorum yapma
Bu yorumu aynen sana iade ediyorum. Kendi yazdığını anla sonra konuya gir. Hadi yaylan, sizinle uğraşacak tek dakikam dahi yok. Boş adamlarsınız yemin ediyorum.

İşte şu ortama hastayım adam kakiteli bir BİLGİ konusu açıyor altında 16 sayfalık tartışna var🤡🤡🤡

.......

80+ Bronze
Bir konu hakkında fikri olmayan insanlar gelmiş burada din dersi veriyor. Aşırı komiksiniz ha.

R3b311i0n_01

80+ Bronze
Şimdi bir şey diyeceğim boşuna ceza alacağım, yav sen kendi okuduğunu anlayamıyor musun? İnanç nerede Teori nerede? Daha ikisini ayırt edemeden gelip bana Okuduğunu Anlama eğitimi vermeye kalkma, kendi okuduğunu anladıktan sonra benle tartışmaya gir :D

Anlama kıtlığınız yoksa yazdığımı çok basit anlarsınız. "Kişiliğe bağlı" demişim okuduğunu anlayamayan arkadaşım KİŞİLİĞE BAĞLI.
Bu ülke 5 vakit namazını kılıp oruç tutan kişilerin tecavüzünü de gördü, Hristiyan kişilerin tacizini de.
Genelleme yaparak bir yere varacağını sanıyorsan çok yanılıyorsun. Önceki mesajlarımıza bak, konuyu tam oku ondan sonra mesajıma cevap ver. Sen gelmeden önce arkadaşlarla tartıştık zaten, Allah'tan senin gibi edep, üslup bilmeyen birileri değildi.

Bu yorumu aynen sana iade ediyorum. Kendi yazdığını anla sonra konuya gir. Hadi yaylan, sizinle uğraşacak tek dakikam dahi yok. Boş adamlarsınız yemin ediyorum.
Uğraşacak dakkan yoksa yazma o zaman. Kimin boş olduğunu yorumları okuyanlar gördü.
Anlamamakta ısrar edene bir faydam olamaz malesef.

Alihanarr

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
92
İsim
Alihan Arı
Bu soruların hepsini cevaplayabilirim ama unutma ki senin bir inancın yoksa bunlara cevap bulman zor olacak.

1- İslam dini evrenseldir ve tüm zamanlara uygundur. Günümüzle de çelişmemektedir. Senin çelişiyor dediğin şeylerin nedeni de şuanki dünyanın düzenini belirleyen insanlar. Günümüz dünya düzenini belirleyen insanların çoğu müslüman bile değil. Herkes müslümanlığa uygun yaşasa herkesi geç müslümanlar müslüman gibi yaşasa zaten her türlü uyacak.

2- Benzer davranışlardan kastın ne bilmiyorum ama bahsettiğin dinler Yahudilik, Hristiyanlık, Müslümanlık ise zaten hepsi hak dinler. Hepsi aslında gerçek din. Sadece Yahudilik ve Hristiyanlık insanlar tarafından değiştirildiği için hakikati vermemektedir. Değiştirilmişler ama bu halleriyle bile bazı konularda hala İslamiyet ile uyuştuğu görülebilir.

3- Soruları çok eksik soruyorsun lütfen daha açık bir şekilde sor. Şu soruya da üsttekiyle benzer cevap verebilirim.

4- Müslüman bir aileden geliyorum ve Müslüman olduğum için mutluyum. Ben de çeşitli şeyleri sorguladım hala sorguluyorum ama cevapsız kaldığım sorularım olmadı. Çünkü benim amacım dinden çıkmak değil nedenleri öğrenmek.

5- İnsan, Allah’ın bir kuludur. Yaşayış amacı da Allah içindir. Boşu boşuna bu dünyaya gelmedik. Başıboş dolaşmak için gelmedik. Dinin gerekliliklerine uyarak Allah için hayırlı bir kul olmak için geldik.
İslam dini arap yarımadasınada ortaya atılmış ve o günün şartları ile bakıldığı zaman arap yarımadası için uygun bir dindir. Günümüz bilgi birikimiyle baktığımızda bilimsel araştırma ve bulgularla ters düştüğünü gördüğümüz şeyler vardır. Tabi bunlara mucizeleri de ekleyebiliriz.
İnsanlık tarihi boyunca ortaya atılan bütün inanç biçimleri, kutsal dinler kendi ufak ayrıştığı noktalar dışında genelde iyi olmayı sevmeyi öğütler onun dışında halka korku sayesinde bir dayatma yüklemek için ölümden sonrası inanışı aşılar. Bu sayede insanları dizginlemek için çok güzel bir yöntem elde edilmiş olur. Sümerlerden mısırlılardan günümüze kadar bakarsanız çoğu dini inanış en başında ölümden sonrası ceza mantığıyla ilerlemiştir. Ayrıca kuranın değiştirilmediğinden nasıl u kadar emin olabiliyorsun tarihi kayıtlara göre bile kuranın tüm kopyalarının yok olduğu hz ebubekir döneminde ezberlemiş hafızlar sayesinde geri yazıldığı söylenir?
Eksik sorduğum bir soru yok sana indiğine inandığın bir din gerçek de neden mısırlıların inandığı (örneğin) RA gerçek değil ya da antik mitolojilere baktığında orda gördüğün tanrılar neden gerçek değil. İslamın gerçek olduğunun somut bir kanıtı yokken nasıl olur da bu dinleri yalanlarken islama körü körüne inanıp inanmayan herkese hor gözle bakabilirsin?
Senin cevapsız kalmadığın soru olmamasının sebebi soru sormamandan kaynaklanıyordur. Bu güne kadar cevap arayanların yüksek çoğunluğu gerçekten sorularına cevap bulamadı veyahut mantığıyla örtüşemediği için bu dine inanmamayı tercih etti. Cevabını arayıp da bulduğun soruları bana iletir misin ben de farklı cevaplar arayabilirim. Örneğin üzerinde yaşadığın dünyanın oluşumundan başlayıp gözünü yükseklere çevirebilirsin.
Varoluş amacın neden allaha tapmak? Neden seni kendine tapasın diye yaratıyor buna ihtiyacı mı var? varsa bu allahın kusursuz ve sonsuz kudretli olduğuyla çelişmez mi? ihtiyacı yoksa neden yarattı neden insanları dünyaya acı çektikleri bir ortama gönderip onları sınama kararı aldı? beni yaratırken bana sordu mu? (sadece dünyaya gönderme sırasından bahsetmiyorum yoktan varetme aşamasından bahsediyorum) Neden bi yaratıcı izin almadan yarattığı bir varlığı ona inanması için herhangi bir somut sebep yok iken sadece ona inanmadığı için sonsuz cehennem ile cezalandırıyor? (kötülük yapmayan bir insan örneği düşün)
Mucizelere inanıyor musun (aksi kanıtlanabiliyorken), neden günümüzde mucizeler olmuyor.
Kuranda yazan bilimsel şeyleri çağın ötesinde buluyorsun da mısırlıların islamdan binlerce yıl öncesinde matematiği, güneş saatlerini, döneme göre çok gelişmiş bir tıp bilgisini, günümüzde hala açıklanamayan gizemli mısır piramitlerini nasıl ortaya çıkardıklarını hiç düşünüyor musun? Onların tanrıları da gerçek ve onlara da bir kitap mı yollandı.
Kuran ortaya çıkmadan binlerce yıl önce yazılan sümer metinleri neden kuran ile örtüşen kısımlara sahip, bu kuranın özgün olmayıp diğer kaynaklardan esinlenerek yazıldığının bir göstergesi olamaz mı? Ve hayır bu kuranı desteklemez. Biraz daha cevaplarsın devamında sorularımı artırırım boş vakit buldukça. Ayrıca herhangi bir müslümanı dinden çıkarmak gibi bir amacım asla olmadı bu güne kadar sadece dinden çıkmı insanları aşağılamanız dini inanışınıza ne kadar ters onu bir düşünün. Ben de objektif bi bakış açısıyla çoğu müslüman olan insanların sorumlu olduğu ibadetleri yerine getirmeyip islama göre? yaşamayıp tek amaçlarının öldükten sonra ya allah varsa cehenneme gitmeyeyim mantığında hareket ettiğini görüyorum. Yukarıda bir arkadaş da aynı şeyi söylemiş ya allah varsa boşuna inanmaış olurum diyen adamın müslümanlığı benim inançsızlığımdan daha kötü karşılanmalı ama din kardeşim diyip geçiyorsunuz kendilerine. Her neyse saygılar siz yazdıkça devam ederiz

Fatieh

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,256
İsim
Fatih
İslam dini arap yarımadasınada ortaya atılmış ve o günün şartları ile bakıldığı zaman arap yarımadası için uygun bir dindir. Günümüz bilgi birikimiyle baktığımızda bilimsel araştırma ve bulgularla ters düştüğünü gördüğümüz şeyler vardır. Tabi bunlara mucizeleri de ekleyebiliriz.
İnsanlık tarihi boyunca ortaya atılan bütün inanç biçimleri, kutsal dinler kendi ufak ayrıştığı noktalar dışında genelde iyi olmayı sevmeyi öğütler onun dışında halka korku sayesinde bir dayatma yüklemek için ölümden sonrası inanışı aşılar. Bu sayede insanları dizginlemek için çok güzel bir yöntem elde edilmiş olur. Sümerlerden mısırlılardan günümüze kadar bakarsanız çoğu dini inanış en başında ölümden sonrası ceza mantığıyla ilerlemiştir. Ayrıca kuranın değiştirilmediğinden nasıl u kadar emin olabiliyorsun tarihi kayıtlara göre bile kuranın tüm kopyalarının yok olduğu hz ebubekir döneminde ezberlemiş hafızlar sayesinde geri yazıldığı söylenir?
Eksik sorduğum bir soru yok sana indiğine inandığın bir din gerçek de neden mısırlıların inandığı (örneğin) RA gerçek değil ya da antik mitolojilere baktığında orda gördüğün tanrılar neden gerçek değil. İslamın gerçek olduğunun somut bir kanıtı yokken nasıl olur da bu dinleri yalanlarken islama körü körüne inanıp inanmayan herkese hor gözle bakabilirsin?
Senin cevapsız kalmadığın soru olmamasının sebebi soru sormamandan kaynaklanıyordur. Bu güne kadar cevap arayanların yüksek çoğunluğu gerçekten sorularına cevap bulamadı veyahut mantığıyla örtüşemediği için bu dine inanmamayı tercih etti. Cevabını arayıp da bulduğun soruları bana iletir misin ben de farklı cevaplar arayabilirim. Örneğin üzerinde yaşadığın dünyanın oluşumundan başlayıp gözünü yükseklere çevirebilirsin.
Varoluş amacın neden allaha tapmak? Neden seni kendine tapasın diye yaratıyor buna ihtiyacı mı var? varsa bu allahın kusursuz ve sonsuz kudretli olduğuyla çelişmez mi? ihtiyacı yoksa neden yarattı neden insanları dünyaya acı çektikleri bir ortama gönderip onları sınama kararı aldı? beni yaratırken bana sordu mu? (sadece dünyaya gönderme sırasından bahsetmiyorum yoktan varetme aşamasından bahsediyorum) Neden bi yaratıcı izin almadan yarattığı bir varlığı ona inanması için herhangi bir somut sebep yok iken sadece ona inanmadığı için sonsuz cehennem ile cezalandırıyor? (kötülük yapmayan bir insan örneği düşün)
Mucizelere inanıyor musun (aksi kanıtlanabiliyorken), neden günümüzde mucizeler olmuyor.
Kuranda yazan bilimsel şeyleri çağın ötesinde buluyorsun da mısırlıların islamdan binlerce yıl öncesinde matematiği, güneş saatlerini, döneme göre çok gelişmiş bir tıp bilgisini, günümüzde hala açıklanamayan gizemli mısır piramitlerini nasıl ortaya çıkardıklarını hiç düşünüyor musun? Onların tanrıları da gerçek ve onlara da bir kitap mı yollandı.
Kuran ortaya çıkmadan binlerce yıl önce yazılan sümer metinleri neden kuran ile örtüşen kısımlara sahip, bu kuranın özgün olmayıp diğer kaynaklardan esinlenerek yazıldığının bir göstergesi olamaz mı? Ve hayır bu kuranı desteklemez. Biraz daha cevaplarsın devamında sorularımı artırırım boş vakit buldukça. Ayrıca herhangi bir müslümanı dinden çıkarmak gibi bir amacım asla olmadı bu güne kadar sadece dinden çıkmı insanları aşağılamanız dini inanışınıza ne kadar ters onu bir düşünün. Ben de objektif bi bakış açısıyla çoğu müslüman olan insanların sorumlu olduğu ibadetleri yerine getirmeyip islama göre? yaşamayıp tek amaçlarının öldükten sonra ya allah varsa cehenneme gitmeyeyim mantığında hareket ettiğini görüyorum. Yukarıda bir arkadaş da aynı şeyi söylemiş ya allah varsa boşuna inanmaış olurum diyen adamın müslümanlığı benim inançsızlığımdan daha kötü karşılanmalı ama din kardeşim diyip geçiyorsunuz kendilerine. Her neyse saygılar siz yazdıkça devam ederiz
Sana şunu söyleyerek başlayayım. İslam dininin şuan bilimle ters düşmesinin nedeni bellidir. Sana soruyorum bilim dediğin insanların ilmi ile ortaya çıkan nesnel kanılardır. İnsan bakıldığı zaman dört dörtlük bir varlık ta değildir. Sen niye hata yapan insanın ortaya çıkarttığı bilimsel kanılara %100 doğru gözüyle bakıyorsun ki? 10 yıl önce bir bilimsel kanı ortaya atılmış 5 sene sonra yalanlanmış gibi olaylar oluyor bilimde. Senin bilim ile dini karıştırman hata burda. Senin bunları karşılaştırabilmen için bilimin de %100 kusursuz ve doğru olması gerekli ki böyle değil.

Din insana korku vermez. İnsanın Allah ile olan ilişkisini güçlendirir ve ona bağlar. Sen gerekliliklerini yerine getirmezsen zaten cezalandırırsın. Sen diyorsun ki neden hep cezalandırma ile bitiyor. Cezalandırma olmasa iman eden ile etmeyenin farkı kalır mı hiç? Sen yeterince iman ediyorsan dinin gerekliliklerine uyuyorsan zaten cezalandırılmazsın (bunu ben bilemem sen bilemezsin son kararı Allah verir)

Şu soruna şöyle bir örnek vererek başlayayım. İncil’in 4 farklı tipi var (tip derken farklı olanlar) Matta Lucas Yuhanna Marcus. İncilin onlarca yüzlerce belki de binlerce farklı nüshası var. Sen bunlara baktığında nasıl değiştirilmiş olduğunu anlayamaz mısın? Hadi onu geçtim al bir eline İncil’i diğer eline de Kuranı Kerim al. İncilden bir bab oku Kurandan da bir ayet oku. Aradaki farkı kavrayacaksın. Onu geçtim Hz Osman zamanında çoğaltılan Kuranı Kerimler belirli şehir merkezlerine gönderildi -ki bir tanesi Topkapı Sarayındadır- ve buralarda saklandı. Git araştır herhangi bir tanesinin diğerleriyle bir farkı var mı? Kuranı Kerim’in farklı tipleri var mı farklı nüshaları var mı? Yok. Al bu da sana bir cevap.

İslamın gerçek olmasıyla alakalı somut bir kanıt olmasına gerek yok. Metafizik ile benzer durum. Sen gelip bana somut veriler yok nasıl inanayım diyorsun. Ben burdan şunu anlıyorum ki sen soyut varlıklara da karşı çıkıyorsun? Özlem, sevgi, iyilik, kötülük, hüzün vs vs. Sana onlarca şey sayabilirim. Sen bunları gözünle görüyor musun ya da 5 duyu organınla algılıyor musun?
Ayrıca ben inanmayan birisine hor gözle bakmıyorum. Desteklemiyorum ama saygısız bir hareketimin olduğunu da düşünmüyorum.

Bu soruna iki kavramı sana anlatarak başlayayım. Cüz-i irade: sınırlı irade, Küll-i irade: sonsuz irade
İnsan aklı her şeyi kavrayamaz bu bilimsel olarak ta mümkün değil. Din Küll-i iradeye sahip bir varlık tarafından (yani Allah) oluşturulduğu için Cüz-i iradeye sahip bir insan 10 şeyden 6 sını kavrar 4 ünü kavrayamaz. Sen bir fareye gel şu matematik problemini çöz diyemezsin. Unutma sen bir insansın.

Evet geldik can alıcı soruya. Var oluş amacım niye Allah’a tapmak. Senin gözünden bakacağım bu olaya. Dünyaya geldim bir şekilde herhangi bir yaratıcı yok artık ne olduysa bir şekilde dünyaya geldim. Benim yaşayış amacım ne motivasyonum ne? Ben niye burdayım? Sen bu hayatı ne için yaşıyorsun? Öldükten sonra boşluğa düşmek için mi? Bazıları bu olayı reenkarnasyon ile açıklıyor ki bu cidden çok saçma. Diyorlar ki belki öldükten sonra örneğin bir ağaç olurum. Sen bu kadar ortalama 85 yıllık ömrü bir ağaç olmak için mi harcıyorsun? O zaman bekleme sık kafana. Şuan konuyla alakası yok ama intihar sayılarının son zamanlarda Ateizmle alakası olduğunu da düşünüyorum. Bu sefer soruyu ben sana soracağım ama şimdi değil.

Neden kendisine tapılsın diye seni yaratıyor sorusuna sana şu ayet ile cevap vereceğim. Bu gayet yeterli olur.

“Rabbin meleklere: 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.' dediği vakit onlar: 'Â! Oradaki nizamı bozacak ve yeryüzünü kana bulayacak bir mahlûk mu yaratacaksın? Oysa biz sana devamlı hamd, ibadet yapıp, Sen’i tenzih etmekteyiz!'dediler. Allah: 'Ben, sizin bilmediğiniz pek çok şey bilirim.' buyurdu." (Bakara suresi)

Mucizeler peygamberlerin olduğu dönemlerde olmuştur. Hz. Muhammed ile sona eren peygamberlik ile mucizeler daha olmamıştır. Aslında mucizelerin sebebi de zamanında insanlara İslam dinini tanıtırken inanmaları için bir yol. Şimdi diyeceksin neden artık olmuyor diye. Niye olsun? O zaman herkes müslüman olur herkes iman eder herkes cennete gider. Ne amaç kaldı? O zamanlar gerekli bilgi yoğunluğu yoktu. Ama şimdi var. İllaha mucize olmasına gerek yok.

Bak benim mesajlarımı oku kimseyi aşağılamak gibi veya üstten konuşmak gibi bir niyetim yok. Sen sorularını soruyorsun ben cevaplıyorum saygı çerçevesinde. Durup durup insanları ters düşürmeyin hiçbir şey yokken.

Onların yaptığı inanma biçimi de bir nebze yanlış. Din bir yaşam felsefen olmalı senle bağdaşlaşmalı. Ama senin için şunu söyleyeyim. Ya varsa ;)

Alihanarr

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
92
İsim
Alihan Arı
Sana şunu söyleyerek başlayayım. İslam dininin şuan bilimle ters düşmesinin nedeni bellidir. Sana soruyorum bilim dediğin insanların ilmi ile ortaya çıkan nesnel kanılardır. İnsan bakıldığı zaman dört dörtlük bir varlık ta değildir. Sen niye hata yapan insanın ortaya çıkarttığı bilimsel kanılara %100 doğru gözüyle bakıyorsun ki? 10 yıl önce bir bilimsel kanı ortaya atılmış 5 sene sonra yalanlanmış gibi olaylar oluyor bilimde. Senin bilim ile dini karıştırman hata burda. Senin bunları karşılaştırabilmen için bilimin de %100 kusursuz ve doğru olması gerekli ki böyle değil.

Din insana korku vermez. İnsanın Allah ile olan ilişkisini güçlendirir ve ona bağlar. Sen gerekliliklerini yerine getirmezsen zaten cezalandırırsın. Sen diyorsun ki neden hep cezalandırma ile bitiyor. Cezalandırma olmasa iman eden ile etmeyenin farkı kalır mı hiç? Sen yeterince iman ediyorsan dinin gerekliliklerine uyuyorsan zaten cezalandırılmazsın (bunu ben bilemem sen bilemezsin son kararı Allah verir)

Şu soruna şöyle bir örnek vererek başlayayım. İncil’in 4 farklı tipi var (tip derken farklı olanlar) Matta Lucas Yuhanna Marcus. İncilin onlarca yüzlerce belki de binlerce farklı nüshası var. Sen bunlara baktığında nasıl değiştirilmiş olduğunu anlayamaz mısın? Hadi onu geçtim al bir eline İncil’i diğer eline de Kuranı Kerim al. İncilden bir bab oku Kurandan da bir ayet oku. Aradaki farkı kavrayacaksın. Onu geçtim Hz Osman zamanında çoğaltılan Kuranı Kerimler belirli şehir merkezlerine gönderildi -ki bir tanesi Topkapı Sarayındadır- ve buralarda saklandı. Git araştır herhangi bir tanesinin diğerleriyle bir farkı var mı? Kuranı Kerim’in farklı tipleri var mı farklı nüshaları var mı? Yok. Al bu da sana bir cevap.

İslamın gerçek olmasıyla alakalı somut bir kanıt olmasına gerek yok. Metafizik ile benzer durum. Sen gelip bana somut veriler yok nasıl inanayım diyorsun. Ben burdan şunu anlıyorum ki sen soyut varlıklara da karşı çıkıyorsun? Özlem, sevgi, iyilik, kötülük, hüzün vs vs. Sana onlarca şey sayabilirim. Sen bunları gözünle görüyor musun ya da 5 duyu organınla algılıyor musun?
Ayrıca ben inanmayan birisine hor gözle bakmıyorum. Desteklemiyorum ama saygısız bir hareketimin olduğunu da düşünmüyorum.

Bu soruna iki kavramı sana anlatarak başlayayım. Cüz-i irade: sınırlı irade, Küll-i irade: sonsuz irade
İnsan aklı her şeyi kavrayamaz bu bilimsel olarak ta mümkün değil. Din Küll-i iradeye sahip bir varlık tarafından (yani Allah) oluşturulduğu için Cüz-i iradeye sahip bir insan 10 şeyden 6 sını kavrar 4 ünü kavrayamaz. Sen bir fareye gel şu matematik problemini çöz diyemezsin. Unutma sen bir insansın.

Evet geldik can alıcı soruya. Var oluş amacım niye Allah’a tapmak. Senin gözünden bakacağım bu olaya. Dünyaya geldim bir şekilde herhangi bir yaratıcı yok artık ne olduysa bir şekilde dünyaya geldim. Benim yaşayış amacım ne motivasyonum ne? Ben niye burdayım? Sen bu hayatı ne için yaşıyorsun? Öldükten sonra boşluğa düşmek için mi? Bazıları bu olayı reenkarnasyon ile açıklıyor ki bu cidden çok saçma. Diyorlar ki belki öldükten sonra örneğin bir ağaç olurum. Sen bu kadar ortalama 85 yıllık ömrü bir ağaç olmak için mi harcıyorsun? O zaman bekleme sık kafana. Şuan konuyla alakası yok ama intihar sayılarının son zamanlarda Ateizmle alakası olduğunu da düşünüyorum. Bu sefer soruyu ben sana soracağım ama şimdi değil.

Neden kendisine tapılsın diye seni yaratıyor sorusuna sana şu ayet ile cevap vereceğim. Bu gayet yeterli olur.

“Rabbin meleklere: 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.' dediği vakit onlar: 'Â! Oradaki nizamı bozacak ve yeryüzünü kana bulayacak bir mahlûk mu yaratacaksın? Oysa biz sana devamlı hamd, ibadet yapıp, Sen’i tenzih etmekteyiz!'dediler. Allah: 'Ben, sizin bilmediğiniz pek çok şey bilirim.' buyurdu." (Bakara suresi)

Mucizeler peygamberlerin olduğu dönemlerde olmuştur. Hz. Muhammed ile sona eren peygamberlik ile mucizeler daha olmamıştır. Aslında mucizelerin sebebi de zamanında insanlara İslam dinini tanıtırken inanmaları için bir yol. Şimdi diyeceksin neden artık olmuyor diye. Niye olsun? O zaman herkes müslüman olur herkes iman eder herkes cennete gider. Ne amaç kaldı? O zamanlar gerekli bilgi yoğunluğu yoktu. Ama şimdi var. İllaha mucize olmasına gerek yok.

Bak benim mesajlarımı oku kimseyi aşağılamak gibi veya üstten konuşmak gibi bir niyetim yok. Sen sorularını soruyorsun ben cevaplıyorum saygı çerçevesinde. Durup durup insanları ters düşürmeyin hiçbir şey yokken.

Onların yaptığı inanma biçimi de bir nebze yanlış. Din bir yaşam felsefen olmalı senle bağdaşlaşmalı. Ama senin için şunu söyleyeyim. Ya varsa ;)
Öncelikle bilimde aksi ispat edilen şeylerin çürüdüğü doğrudur, lakin çürütülebilen şeyler zaten zamane şartları ile ortaya atılıp çoğunluğun kararıyla kabul edilen tam olarak (zamane şartları el vermediği için) kanıtlanamayan, belirli kanıtlarla yola çıkılıp varılan bir tahmin bir teoridir. İlerleyen teknoloji ve bilgi birikimi sayesinde daha doğru ölçümle ir ve teknikelr kullanarak bunun nihai doğrusuna ulaşılabilir. Örneğin bugüne dek kabul edilen tonla atom modeli mevcuttur. Hepsi de biriken bilgi ve gelişen teknolojiyle daha doğru hale getirilip kabul edilmiştir. Lakin daha elle tutulabilir şeylere bakarsak dümyanın oluşumu olsun, evrimsel süreç olsun bu gibi örneklerle dini verileri çürütmek mümkün. Ki kutsal bir dinin hiçbir öğretisinin çürümemesi gereklidir. Burda yaptığı m din bilim karşılaştırması değil sana da bunu yapmanı tasiye etmem, demek istediğim günümüz bilgileri ışığında bilimsel verilerin dini verileri çürütebilir olduğudur.

Günümüze kadar ortaya çıkan dinlerin yegane amacı kitlesel bir gücü kontrol etmek olmuştur bunu sağlamanın en basit yolu da ceza mantığıdır. Benim vereceğim ceza sınırlı olabilir, en kötü ölüm cezası verebilirim fakat sonra ne olacak? Bunların hiçbirini yaşamamış olarak yok olacaksın. Eski çağlarda yaşamış bir köle olsaydın tanrı kralına itaat etmek zorunda hissetmezdin kendini ama kendisi tanrılar ile iletişime geçtiğini idda ederek senin eğer ona itaat etmez onun uygun gördüğü biçimde yaşamazsan sonsuza dek akla hayale sığmayacak ateşlerde yanacağın korkusunu aşılar. Bu sayede tüm gücü elinde tutabilir. Dini devletlerin kurulması da buna en büyük güncel örnektir. Dinin hiçbir koşulda bir güç teşkil etmemesi gereklidir insan yalnızca içsel huzura erişebilmek amacıyla dini varlıklara inanmıştır. Bazıları da (benim gibi) tanrısal varlıkların yokluğuna inanıp huzuru daha maddesel yollarla aramaya başlar. Ayrıca iman edenle iman etmeyeni ayırt etmek amacıyla bir ceza mantığı kullanmak yerine yalnızca ödül mantığı da tercih edilebilirdi. Çünkü eğer inanıyorsan ödüllendirileceksin ve bu iman etmen için yeterli olmalıydı ama işin içine bir ceza girdiğinde korku hegamonyası kurmayı amaçlamak dışında bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Zaten kuranın farklı nüshaları olduğundan bahsetmiyorum ilk kitaplaştırıldığında ilk nüshasının değiştirilmediğini nereden biliyorsunuz? O güne dair bir veri malesef ki kimsenin elinde yok ve olamaz. Sonradan çoğaltılan örnekler ona uygun çoğaltılmış olabilir fakat ilk kitaplaştığında değişmediğini kimse kanktlayamaz. Bu kuranın içinde yazsa dahi bir kanıt teşkil etmez. Örneğin taslaklarımı birleştirip bir kitap haline getirsem ve kitap bitince asla değişmemiştir yazsam taslaklarımda oynama yapıp yapmadığımı nereden bileceksiniz?

😅 öncelikle özlem sevgi hüzün gibi duygular beynimizin içindeki hormonel dalgalanmalardan dolayı ortaya çıkar, ve evet bir bilgisayarlı tomografi ve birkaç test ile hormon yoğunluğunu ölçerek bu duyguları görüntüleyebiliriz. Saydığınız diğer şeyler de terimdir iyilik kötülük veyahut kalem. Kalem kelimesini de görüntüleyemezsiniz. Aklınıza geldiğinde bir karşılığı oluşabilir ama aklınızdakişey kalem kelimesi değil bunca zaman öğrendiğiniz kalem nesnesidir. İyilik ve kötülük gibi kavramlar insanoğlunun belirlediği standartlar oluşunca verilen isimdir. Bunun nesne bazında bir karşılığı olmak zorunda da asla değildir. Örneğin havanın sıcak ya da soğuk olduğunu kendi kriterlerimizle belirleriz. 50 derece için sıcak dersiniz ama sizin hissettiğiniz Celsius bazında bir değerdir siz buna oluşturduğunuz kriterlere bakarak sıcak dersiniz. Sonuç olarak yine de sıcak kavramının somut bir karşılığı olmayacaktır. Verebileceğiniz tüm örnekler bu şekilde cevaplanabilir. Peki tanrının varlığı sizce nasıl kanıtlanabilir. Kanıtlamak zorunda değiliz bir cevap değildir.

Tam olarak neden böyle bir cevap verdiğinizi anlamadım o yüzden boş geçiyorum. Mobilden üstteki yazıya bakmak da zor oluyor.

Varoluş amacı ilk insandan günümüze sorulan bir sorudur. Daha yukarıda da belirttiğim gibi insan zihniyetini köleleştirebilmek amacıyla eski çağlarda insana dini bir varoluş amacı yüklenmiştir. Yegane sebebi kitlesel kontrole destek olmaktır. Aksi takdirde bahsettiğiniz kudretli yaratıcının beni yaratmaya ve ona iman etmeme ihtiyacı yoktur. Varsa bu onun kudretli olmasıyla çelişir. İman etmek amacıyla yaratılmadıysa insanlık tanrının bir eğlence aracı mıdır? Bir yaratıcının kendisine iman etmesi için bir varlık yaratıp , kendisine ona dünyada ve sonrasında uçsuz bucaksız acılar yaşatabilme yetkisi vermesi sizce doğru mudur?
Yanıt olarak verdiğiniz sure benim açımdan yeterli bir cevap da değildir. Sonuç olarak yaptığımız ve açıklayamadığımız her şeye “senin aklım yetmez” gibi üstü kapalı bir cevap vermek hiçbir şeyi kanıtlamaya yetmez.

Neden gerek olmasın? İslam yayılmayı durdurmuş değil ki. O zaman yaşamış insan mucizeyi görüp kanıtladığı bir dinin peşinden koşabiliyor, benim suçum ne ben o dönemde yaşayıp kendi gözlerimle göremedim. Bu o dönemde yaşamış insanlar için cevap anahtarının verildiği anlamına gelmez mi? Günümüzde doğan insanların da inananilmesi için daha yeterli kanktlar sunmanın kime ne zararı var. Ayrıca herkesin cennete gitmesi sizi neden rahatsız eder? Sonsuz büyüklükte bir alan değil mi? Herkes orda mutlu olsa cehennemde yanan insan olmasa tanrının kudretinden bir eksilme mi yaşanır? O döneme yapılan ayrıcalık her insana yapılsaydı herkes hangi yolun doğru olduğuna kendisi çok rahat karar verebilirdi. Lakin teknoloji ve tıp sektörü geliştikçe insanların mucize olarak gördüğü şeylere sebep olabilecek halüsinatif olayların yaşandığı kanıtlanmıştır. Üstelik kayıt cihazlarının üretilmesinden sonra bir mucize olmuş olsaydı herkesin görüp bilebileceği bir kaynağımız olmuş olurdu. Geçmişteki mucizeler de günümüze dek abartılarak gelmiştir, kimse doğrusunu bilemez. Örneğin dil suresindeki dillerin sayısı kimi kaynağa gçre 1-5 arası iken kimi kaynakta 5000 civarı söylenir. Üstelik fizik kanunlarına dayanarak görebiliriz ki kütlesi belirli bir cismin düşerken ulaşabileceği hız sınırlıdır. Küçük bir kuş fili öldürebilecek ağırlıkta bir taşı taşıyamaz. Küçük taşlar da haba sürtünmesi sebebiyle belirli bir hızın üstüne çıkamaz. Yoksa bulutlardan düşen yapmur damlaları birer mermi gibi ölümcül olabilirdi.

İlk mesajını yanılmıyorsam sizindi ateist olmuş insanların lise çağında “havalı olmak” amacıyla bu görüşü benimsediğini söylemiştiniz. Bunun dışında aşağılayıcı bir tavrınızı görmedim ama lise zamanlarımda arkadaşlarımın beni tehdit ettiği hakaret ettiği hor gördüğü gerçeğini unutamıyorum. Kimsenin kimseye karışmaması gereklidir aslında herkes özgür herkes dilediğine inanmalı kendini nasıl mutlu hissediyorsa öyle olmalı. Ayrıca yukarda yazacaktım intiharların sebebi ateizmle uzaktan yakından alakalı değildir. Bunların sebebi de malesef günümüz gençleri arasında yaygın olan gelecek kaygısı ve maddi yetersizliktir.
Felsefe giriş derslerinin vazgeçilmez sorusunu size sormak istiyorum, tanrı kendini öldürebilir mi? Ve tanrı kendisinin kaldıramayacağı kadar ağır (örneğin) bir taş yaratabilir mi?
Cevapladığınız takdirde müsait bir zamanımda geri dönüş yaparım. Telefondan yazdığım için yazım hatalarımın da kusuruna bakmayın. Sağlıcakla.

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Top Bottom