Sana şunu söyleyerek başlayayım. İslam dininin şuan bilimle ters düşmesinin nedeni bellidir. Sana soruyorum bilim dediğin insanların ilmi ile ortaya çıkan nesnel kanılardır. İnsan bakıldığı zaman dört dörtlük bir varlık ta değildir. Sen niye hata yapan insanın ortaya çıkarttığı bilimsel kanılara %100 doğru gözüyle bakıyorsun ki? 10 yıl önce bir bilimsel kanı ortaya atılmış 5 sene sonra yalanlanmış gibi olaylar oluyor bilimde. Senin bilim ile dini karıştırman hata burda. Senin bunları karşılaştırabilmen için bilimin de %100 kusursuz ve doğru olması gerekli ki böyle değil.
Din insana korku vermez. İnsanın Allah ile olan ilişkisini güçlendirir ve ona bağlar. Sen gerekliliklerini yerine getirmezsen zaten cezalandırırsın. Sen diyorsun ki neden hep cezalandırma ile bitiyor. Cezalandırma olmasa iman eden ile etmeyenin farkı kalır mı hiç? Sen yeterince iman ediyorsan dinin gerekliliklerine uyuyorsan zaten cezalandırılmazsın (bunu ben bilemem sen bilemezsin son kararı Allah verir)
Şu soruna şöyle bir örnek vererek başlayayım. İncil’in 4 farklı tipi var (tip derken farklı olanlar) Matta Lucas Yuhanna Marcus. İncilin onlarca yüzlerce belki de binlerce farklı nüshası var. Sen bunlara baktığında nasıl değiştirilmiş olduğunu anlayamaz mısın? Hadi onu geçtim al bir eline İncil’i diğer eline de Kuranı Kerim al. İncilden bir bab oku Kurandan da bir ayet oku. Aradaki farkı kavrayacaksın. Onu geçtim Hz Osman zamanında çoğaltılan Kuranı Kerimler belirli şehir merkezlerine gönderildi -ki bir tanesi Topkapı Sarayındadır- ve buralarda saklandı. Git araştır herhangi bir tanesinin diğerleriyle bir farkı var mı? Kuranı Kerim’in farklı tipleri var mı farklı nüshaları var mı? Yok. Al bu da sana bir cevap.
İslamın gerçek olmasıyla alakalı somut bir kanıt olmasına gerek yok. Metafizik ile benzer durum. Sen gelip bana somut veriler yok nasıl inanayım diyorsun. Ben burdan şunu anlıyorum ki sen soyut varlıklara da karşı çıkıyorsun? Özlem, sevgi, iyilik, kötülük, hüzün vs vs. Sana onlarca şey sayabilirim. Sen bunları gözünle görüyor musun ya da 5 duyu organınla algılıyor musun?
Ayrıca ben inanmayan birisine hor gözle bakmıyorum. Desteklemiyorum ama saygısız bir hareketimin olduğunu da düşünmüyorum.
Bu soruna iki kavramı sana anlatarak başlayayım. Cüz-i irade: sınırlı irade, Küll-i irade: sonsuz irade
İnsan aklı her şeyi kavrayamaz bu bilimsel olarak ta mümkün değil. Din Küll-i iradeye sahip bir varlık tarafından (yani Allah) oluşturulduğu için Cüz-i iradeye sahip bir insan 10 şeyden 6 sını kavrar 4 ünü kavrayamaz. Sen bir fareye gel şu matematik problemini çöz diyemezsin. Unutma sen bir insansın.
Evet geldik can alıcı soruya. Var oluş amacım niye Allah’a tapmak. Senin gözünden bakacağım bu olaya. Dünyaya geldim bir şekilde herhangi bir yaratıcı yok artık ne olduysa bir şekilde dünyaya geldim. Benim yaşayış amacım ne motivasyonum ne? Ben niye burdayım? Sen bu hayatı ne için yaşıyorsun? Öldükten sonra boşluğa düşmek için mi? Bazıları bu olayı reenkarnasyon ile açıklıyor ki bu cidden çok saçma. Diyorlar ki belki öldükten sonra örneğin bir ağaç olurum. Sen bu kadar ortalama 85 yıllık ömrü bir ağaç olmak için mi harcıyorsun? O zaman bekleme sık kafana. Şuan konuyla alakası yok ama intihar sayılarının son zamanlarda Ateizmle alakası olduğunu da düşünüyorum. Bu sefer soruyu ben sana soracağım ama şimdi değil.
Neden kendisine tapılsın diye seni yaratıyor sorusuna sana şu ayet ile cevap vereceğim. Bu gayet yeterli olur.
“Rabbin meleklere: 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.' dediği vakit onlar: 'Â! Oradaki nizamı bozacak ve yeryüzünü kana bulayacak bir mahlûk mu yaratacaksın? Oysa biz sana devamlı hamd, ibadet yapıp, Sen’i tenzih etmekteyiz!'dediler. Allah: 'Ben, sizin bilmediğiniz pek çok şey bilirim.' buyurdu." (Bakara suresi)
Mucizeler peygamberlerin olduğu dönemlerde olmuştur. Hz. Muhammed ile sona eren peygamberlik ile mucizeler daha olmamıştır. Aslında mucizelerin sebebi de zamanında insanlara İslam dinini tanıtırken inanmaları için bir yol. Şimdi diyeceksin neden artık olmuyor diye. Niye olsun? O zaman herkes müslüman olur herkes iman eder herkes cennete gider. Ne amaç kaldı? O zamanlar gerekli bilgi yoğunluğu yoktu. Ama şimdi var. İllaha mucize olmasına gerek yok.
Bak benim mesajlarımı oku kimseyi aşağılamak gibi veya üstten konuşmak gibi bir niyetim yok. Sen sorularını soruyorsun ben cevaplıyorum saygı çerçevesinde. Durup durup insanları ters düşürmeyin hiçbir şey yokken.
Onların yaptığı inanma biçimi de bir nebze yanlış. Din bir yaşam felsefen olmalı senle bağdaşlaşmalı. Ama senin için şunu söyleyeyim. Ya varsa