Neler Yeni

Ateizm Nedir, Ne Demektir?

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

Fatieh

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,253
İsim
Fatih
Öncelikle bilimde aksi ispat edilen şeylerin çürüdüğü doğrudur, lakin çürütülebilen şeyler zaten zamane şartları ile ortaya atılıp çoğunluğun kararıyla kabul edilen tam olarak (zamane şartları el vermediği için) kanıtlanamayan, belirli kanıtlarla yola çıkılıp varılan bir tahmin bir teoridir. İlerleyen teknoloji ve bilgi birikimi sayesinde daha doğru ölçümle ir ve teknikelr kullanarak bunun nihai doğrusuna ulaşılabilir. Örneğin bugüne dek kabul edilen tonla atom modeli mevcuttur. Hepsi de biriken bilgi ve gelişen teknolojiyle daha doğru hale getirilip kabul edilmiştir. Lakin daha elle tutulabilir şeylere bakarsak dümyanın oluşumu olsun, evrimsel süreç olsun bu gibi örneklerle dini verileri çürütmek mümkün. Ki kutsal bir dinin hiçbir öğretisinin çürümemesi gereklidir. Burda yaptığı m din bilim karşılaştırması değil sana da bunu yapmanı tasiye etmem, demek istediğim günümüz bilgileri ışığında bilimsel verilerin dini verileri çürütebilir olduğudur.

Günümüze kadar ortaya çıkan dinlerin yegane amacı kitlesel bir gücü kontrol etmek olmuştur bunu sağlamanın en basit yolu da ceza mantığıdır. Benim vereceğim ceza sınırlı olabilir, en kötü ölüm cezası verebilirim fakat sonra ne olacak? Bunların hiçbirini yaşamamış olarak yok olacaksın. Eski çağlarda yaşamış bir köle olsaydın tanrı kralına itaat etmek zorunda hissetmezdin kendini ama kendisi tanrılar ile iletişime geçtiğini idda ederek senin eğer ona itaat etmez onun uygun gördüğü biçimde yaşamazsan sonsuza dek akla hayale sığmayacak ateşlerde yanacağın korkusunu aşılar. Bu sayede tüm gücü elinde tutabilir. Dini devletlerin kurulması da buna en büyük güncel örnektir. Dinin hiçbir koşulda bir güç teşkil etmemesi gereklidir insan yalnızca içsel huzura erişebilmek amacıyla dini varlıklara inanmıştır. Bazıları da (benim gibi) tanrısal varlıkların yokluğuna inanıp huzuru daha maddesel yollarla aramaya başlar. Ayrıca iman edenle iman etmeyeni ayırt etmek amacıyla bir ceza mantığı kullanmak yerine yalnızca ödül mantığı da tercih edilebilirdi. Çünkü eğer inanıyorsan ödüllendirileceksin ve bu iman etmen için yeterli olmalıydı ama işin içine bir ceza girdiğinde korku hegamonyası kurmayı amaçlamak dışında bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Zaten kuranın farklı nüshaları olduğundan bahsetmiyorum ilk kitaplaştırıldığında ilk nüshasının değiştirilmediğini nereden biliyorsunuz? O güne dair bir veri malesef ki kimsenin elinde yok ve olamaz. Sonradan çoğaltılan örnekler ona uygun çoğaltılmış olabilir fakat ilk kitaplaştığında değişmediğini kimse kanktlayamaz. Bu kuranın içinde yazsa dahi bir kanıt teşkil etmez. Örneğin taslaklarımı birleştirip bir kitap haline getirsem ve kitap bitince asla değişmemiştir yazsam taslaklarımda oynama yapıp yapmadığımı nereden bileceksiniz?

😅 öncelikle özlem sevgi hüzün gibi duygular beynimizin içindeki hormonel dalgalanmalardan dolayı ortaya çıkar, ve evet bir bilgisayarlı tomografi ve birkaç test ile hormon yoğunluğunu ölçerek bu duyguları görüntüleyebiliriz. Saydığınız diğer şeyler de terimdir iyilik kötülük veyahut kalem. Kalem kelimesini de görüntüleyemezsiniz. Aklınıza geldiğinde bir karşılığı oluşabilir ama aklınızdakişey kalem kelimesi değil bunca zaman öğrendiğiniz kalem nesnesidir. İyilik ve kötülük gibi kavramlar insanoğlunun belirlediği standartlar oluşunca verilen isimdir. Bunun nesne bazında bir karşılığı olmak zorunda da asla değildir. Örneğin havanın sıcak ya da soğuk olduğunu kendi kriterlerimizle belirleriz. 50 derece için sıcak dersiniz ama sizin hissettiğiniz Celsius bazında bir değerdir siz buna oluşturduğunuz kriterlere bakarak sıcak dersiniz. Sonuç olarak yine de sıcak kavramının somut bir karşılığı olmayacaktır. Verebileceğiniz tüm örnekler bu şekilde cevaplanabilir. Peki tanrının varlığı sizce nasıl kanıtlanabilir. Kanıtlamak zorunda değiliz bir cevap değildir.

Tam olarak neden böyle bir cevap verdiğinizi anlamadım o yüzden boş geçiyorum. Mobilden üstteki yazıya bakmak da zor oluyor.

Varoluş amacı ilk insandan günümüze sorulan bir sorudur. Daha yukarıda da belirttiğim gibi insan zihniyetini köleleştirebilmek amacıyla eski çağlarda insana dini bir varoluş amacı yüklenmiştir. Yegane sebebi kitlesel kontrole destek olmaktır. Aksi takdirde bahsettiğiniz kudretli yaratıcının beni yaratmaya ve ona iman etmeme ihtiyacı yoktur. Varsa bu onun kudretli olmasıyla çelişir. İman etmek amacıyla yaratılmadıysa insanlık tanrının bir eğlence aracı mıdır? Bir yaratıcının kendisine iman etmesi için bir varlık yaratıp , kendisine ona dünyada ve sonrasında uçsuz bucaksız acılar yaşatabilme yetkisi vermesi sizce doğru mudur?
Yanıt olarak verdiğiniz sure benim açımdan yeterli bir cevap da değildir. Sonuç olarak yaptığımız ve açıklayamadığımız her şeye “senin aklım yetmez” gibi üstü kapalı bir cevap vermek hiçbir şeyi kanıtlamaya yetmez.

Neden gerek olmasın? İslam yayılmayı durdurmuş değil ki. O zaman yaşamış insan mucizeyi görüp kanıtladığı bir dinin peşinden koşabiliyor, benim suçum ne ben o dönemde yaşayıp kendi gözlerimle göremedim. Bu o dönemde yaşamış insanlar için cevap anahtarının verildiği anlamına gelmez mi? Günümüzde doğan insanların da inananilmesi için daha yeterli kanktlar sunmanın kime ne zararı var. Ayrıca herkesin cennete gitmesi sizi neden rahatsız eder? Sonsuz büyüklükte bir alan değil mi? Herkes orda mutlu olsa cehennemde yanan insan olmasa tanrının kudretinden bir eksilme mi yaşanır? O döneme yapılan ayrıcalık her insana yapılsaydı herkes hangi yolun doğru olduğuna kendisi çok rahat karar verebilirdi. Lakin teknoloji ve tıp sektörü geliştikçe insanların mucize olarak gördüğü şeylere sebep olabilecek halüsinatif olayların yaşandığı kanıtlanmıştır. Üstelik kayıt cihazlarının üretilmesinden sonra bir mucize olmuş olsaydı herkesin görüp bilebileceği bir kaynağımız olmuş olurdu. Geçmişteki mucizeler de günümüze dek abartılarak gelmiştir, kimse doğrusunu bilemez. Örneğin dil suresindeki dillerin sayısı kimi kaynağa gçre 1-5 arası iken kimi kaynakta 5000 civarı söylenir. Üstelik fizik kanunlarına dayanarak görebiliriz ki kütlesi belirli bir cismin düşerken ulaşabileceği hız sınırlıdır. Küçük bir kuş fili öldürebilecek ağırlıkta bir taşı taşıyamaz. Küçük taşlar da haba sürtünmesi sebebiyle belirli bir hızın üstüne çıkamaz. Yoksa bulutlardan düşen yapmur damlaları birer mermi gibi ölümcül olabilirdi.

İlk mesajını yanılmıyorsam sizindi ateist olmuş insanların lise çağında “havalı olmak” amacıyla bu görüşü benimsediğini söylemiştiniz. Bunun dışında aşağılayıcı bir tavrınızı görmedim ama lise zamanlarımda arkadaşlarımın beni tehdit ettiği hakaret ettiği hor gördüğü gerçeğini unutamıyorum. Kimsenin kimseye karışmaması gereklidir aslında herkes özgür herkes dilediğine inanmalı kendini nasıl mutlu hissediyorsa öyle olmalı. Ayrıca yukarda yazacaktım intiharların sebebi ateizmle uzaktan yakından alakalı değildir. Bunların sebebi de malesef günümüz gençleri arasında yaygın olan gelecek kaygısı ve maddi yetersizliktir.
Felsefe giriş derslerinin vazgeçilmez sorusunu size sormak istiyorum, tanrı kendini öldürebilir mi? Ve tanrı kendisinin kaldıramayacağı kadar ağır (örneğin) bir taş yaratabilir mi?
Cevapladığınız takdirde müsait bir zamanımda geri dönüş yaparım. Telefondan yazdığım için yazım hatalarımın da kusuruna bakmayın. Sağlıcakla.
Bu arada onu ben demedim ben sadece çoğunun sorumluluklardan kaçmak için yaptığını söyledim. Herkes için doğru değil elbette.

Son düzenleme:

alpegetoptas06

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
584
İsim
Alp Ege Toptaş
Liseyi boşver bu sene ortaokul sonum ve bu zamanda da böyle düşünenleri falan gördüm, tanıdım. Net bir kararı veya fikri olmadan böyle bir şey düşünüyorlar. Eğer bir argümanı varsa haklı çıkabilir ama bir kaç klasik söz söyleyip onu savunmaya çalışıyor.
Evet sadece internette gördükleri için öyle düşünüyorlar. Böylelerine sinir oluyorum. Hem ne olduğunu bilmiyorlar hem de savunmaya çalışıyorlar

En İyi Cevap
3
Trol dayılar var mı burda da?

flatbedd

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Quandale Dingle
Bu din felsefesini çok uzun süre araştırdım. Baya kafayı taktım bir ara, şu aralar daha az kafa yormaya çalışıyorum. O kadar çok araştırdım, o kadar inceledim ki; belki de bir ateistten daha çok ateist sitelerinde gezindim, belki bir tarikatçıdan daha çok hadislerle uğraştım. Artık Allah ın varlığına inanmıyorum, Allah ın var olduğunu biliyorum. Ateizm 20. yüzyılın başlarında baskıdan kaçmak için bir kurtuluş olabilirdi fakat şimdiki bilimin geldiği aşamada bilim ile çelişiyor. Özetlemek istersek ateizm çocuk avcılığıdır.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Çok saçma bir iddia. Bir sürü parti var diye seçimde de boş oy atalım o zaman. Bu arkadaşın iddiaları genelde hristiyanlığa karşı olabilecek cinsten. Richard Dawkins gibi. Kendinizi komik duruma düşürmeyin lütfen. Düzgün bir din felsefesine başlamak istiyorsan Cemre demirel in Evrim ve Ahlak isimli youtube videosunu tavsiye ederim

Son düzenleme:

flatbedd

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Quandale Dingle
İslam dini arap yarımadasınada ortaya atılmış ve o günün şartları ile bakıldığı zaman arap yarımadası için uygun bir dindir. Günümüz bilgi birikimiyle baktığımızda bilimsel araştırma ve bulgularla ters düştüğünü gördüğümüz şeyler vardır. Tabi bunlara mucizeleri de ekleyebiliriz.
İnsanlık tarihi boyunca ortaya atılan bütün inanç biçimleri, kutsal dinler kendi ufak ayrıştığı noktalar dışında genelde iyi olmayı sevmeyi öğütler onun dışında halka korku sayesinde bir dayatma yüklemek için ölümden sonrası inanışı aşılar. Bu sayede insanları dizginlemek için çok güzel bir yöntem elde edilmiş olur. Sümerlerden mısırlılardan günümüze kadar bakarsanız çoğu dini inanış en başında ölümden sonrası ceza mantığıyla ilerlemiştir. Ayrıca kuranın değiştirilmediğinden nasıl u kadar emin olabiliyorsun tarihi kayıtlara göre bile kuranın tüm kopyalarının yok olduğu hz ebubekir döneminde ezberlemiş hafızlar sayesinde geri yazıldığı söylenir?
Eksik sorduğum bir soru yok sana indiğine inandığın bir din gerçek de neden mısırlıların inandığı (örneğin) RA gerçek değil ya da antik mitolojilere baktığında orda gördüğün tanrılar neden gerçek değil. İslamın gerçek olduğunun somut bir kanıtı yokken nasıl olur da bu dinleri yalanlarken islama körü körüne inanıp inanmayan herkese hor gözle bakabilirsin?
Senin cevapsız kalmadığın soru olmamasının sebebi soru sormamandan kaynaklanıyordur. Bu güne kadar cevap arayanların yüksek çoğunluğu gerçekten sorularına cevap bulamadı veyahut mantığıyla örtüşemediği için bu dine inanmamayı tercih etti. Cevabını arayıp da bulduğun soruları bana iletir misin ben de farklı cevaplar arayabilirim. Örneğin üzerinde yaşadığın dünyanın oluşumundan başlayıp gözünü yükseklere çevirebilirsin.
Varoluş amacın neden allaha tapmak? Neden seni kendine tapasın diye yaratıyor buna ihtiyacı mı var? varsa bu allahın kusursuz ve sonsuz kudretli olduğuyla çelişmez mi? ihtiyacı yoksa neden yarattı neden insanları dünyaya acı çektikleri bir ortama gönderip onları sınama kararı aldı? beni yaratırken bana sordu mu? (sadece dünyaya gönderme sırasından bahsetmiyorum yoktan varetme aşamasından bahsediyorum) Neden bi yaratıcı izin almadan yarattığı bir varlığı ona inanması için herhangi bir somut sebep yok iken sadece ona inanmadığı için sonsuz cehennem ile cezalandırıyor? (kötülük yapmayan bir insan örneği düşün)
Mucizelere inanıyor musun (aksi kanıtlanabiliyorken), neden günümüzde mucizeler olmuyor.
Kuranda yazan bilimsel şeyleri çağın ötesinde buluyorsun da mısırlıların islamdan binlerce yıl öncesinde matematiği, güneş saatlerini, döneme göre çok gelişmiş bir tıp bilgisini, günümüzde hala açıklanamayan gizemli mısır piramitlerini nasıl ortaya çıkardıklarını hiç düşünüyor musun? Onların tanrıları da gerçek ve onlara da bir kitap mı yollandı.
Kuran ortaya çıkmadan binlerce yıl önce yazılan sümer metinleri neden kuran ile örtüşen kısımlara sahip, bu kuranın özgün olmayıp diğer kaynaklardan esinlenerek yazıldığının bir göstergesi olamaz mı? Ve hayır bu kuranı desteklemez. Biraz daha cevaplarsın devamında sorularımı artırırım boş vakit buldukça. Ayrıca herhangi bir müslümanı dinden çıkarmak gibi bir amacım asla olmadı bu güne kadar sadece dinden çıkmı insanları aşağılamanız dini inanışınıza ne kadar ters onu bir düşünün. Ben de objektif bi bakış açısıyla çoğu müslüman olan insanların sorumlu olduğu ibadetleri yerine getirmeyip islama göre? yaşamayıp tek amaçlarının öldükten sonra ya allah varsa cehenneme gitmeyeyim mantığında hareket ettiğini görüyorum. Yukarıda bir arkadaş da aynı şeyi söylemiş ya allah varsa boşuna inanmaış olurum diyen adamın müslümanlığı benim inançsızlığımdan daha kötü karşılanmalı ama din kardeşim diyip geçiyorsunuz kendilerine. Her neyse saygılar siz yazdıkça devam ederiz
Dostum saçmalamışsın. Sosyal medyada duyduklarını bize kakalamaya çalışmıyorsundur umarım. Dinler dünyanın üzerinde hangi kıtaya bakarsan bak etkisini göstermiştir. Çin mitolojisinde nuh tufanına benzer bir hikaye vardır. Çalmışlardır, kültür göçüyle diyecek kadar da cahil değilsindir umarım. İslamda tevekkül kuralı vardır, elinden geldiği kadar çalışırsın; gerisini Allah a bırakırsın. Tanrı bir şeyler yarattıkça tanrı olur, eğer tanrı senin dediğin gibi bir şeyler yaratmamış olsaydı tanrı değil ezelden beri gelegelen bir 'şey' den ibaret olurdu. Tanrı zaten yaratana denir. Ayın yarılması ile bir bebeğim anne karnında oluşma süreci arasındaki birini mucize olmaktan çıkaran fark nedir söyler misin. Adı üstünde bir tanrı var, istediği şeyi yapabilme gücü var. Tipik işine geldiği için sümerlilere bakan dinsize denk gelmişiz:) Sümerlilere de kitap inmişti büyük ihtimalle. San'a mushaflarını incelersen Kuran ın değiştirilmemiş olduğunu görebilirsin. Oldukça eski mushaflardır bunlar. Neredeyse Peygamberin ölme döneminde yakın zamandan gelmektedir. Ayrıca Muhammed Peygamber Bizans kaynaklarında da geçmektedir. Yanlış hatırlamıyorsam devlet hükümdarlığı zamanından da bahsedilmişti hatta. Semavi dinleri incelersen ve dünyanın farklı yerlerindeki dinlerin öğretilerinin bu kadar benzer olmasını göze alırsak Semavi dinlerin tek bir tanrıdan geldiğini anlamak o kadar zor olmamalı. Kuran daki bilimsel şeyler önceden de vardı iddiası tipik ateist iddiasıdır. Oysaki Kuran olmamış bir savaşın sonucunu doğru tahmin etmiştir, Bir insanın İslam a dönmeden öleceğini doğru tahmin etmiştir. O zamanda bilinmesi imkansız diyebileceğimiz şekilde bir bölgenin yeryüzünün en alçak bölgesi olduğunu sanki bunu ezelden biliyormuş gibi açıklamıştır. Afedersin ama bir insan bu Kuranı binbir emekle Sümerlilerden vs. toplayıp sadece doğru bilgileri ayırıp koyacak kadar akıllı olup üstüne bir de loto oynuyormuş gibi sallayıp bu kadar şeyi tutturabilir mi:). Özetleyerek cevap vermeye çalıştım emin ol İslam ın gerçek din olduğuna dair seninle o kadar uzun süre tartışabilecek argümanım var ki, fakat artık din tartışmaları sanki canımı yakıyor. Bu olay yüzünden sevdiğim kızdan uzaklaştım...

Alihanarr

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
92
İsim
Alihan Arı
Dostum saçmalamışsın. Sosyal medyada duyduklarını bize kakalamaya çalışmıyorsundur umarım. Dinler dünyanın üzerinde hangi kıtaya bakarsan bak etkisini göstermiştir. Çin mitolojisinde nuh tufanına benzer bir hikaye vardır. Çalmışlardır, kültür göçüyle diyecek kadar da cahil değilsindir umarım. İslamda tevekkül kuralı vardır, elinden geldiği kadar çalışırsın; gerisini Allah a bırakırsın. Tanrı bir şeyler yarattıkça tanrı olur, eğer tanrı senin dediğin gibi bir şeyler yaratmamış olsaydı tanrı değil ezelden beri gelegelen bir 'şey' den ibaret olurdu. Tanrı zaten yaratana denir. Ayın yarılması ile bir bebeğim anne karnında oluşma süreci arasındaki birini mucize olmaktan çıkaran fark nedir söyler misin. Adı üstünde bir tanrı var, istediği şeyi yapabilme gücü var. Tipik işine geldiği için sümerlilere bakan dinsize denk gelmişiz:) Sümerlilere de kitap inmişti büyük ihtimalle. San'a mushaflarını incelersen Kuran ın değiştirilmemiş olduğunu görebilirsin. Oldukça eski mushaflardır bunlar. Neredeyse Peygamberin ölme döneminde yakın zamandan gelmektedir. Ayrıca Muhammed Peygamber Bizans kaynaklarında da geçmektedir. Yanlış hatırlamıyorsam devlet hükümdarlığı zamanından da bahsedilmişti hatta. Semavi dinleri incelersen ve dünyanın farklı yerlerindeki dinlerin öğretilerinin bu kadar benzer olmasını göze alırsak Semavi dinlerin tek bir tanrıdan geldiğini anlamak o kadar zor olmamalı. Kuran daki bilimsel şeyler önceden de vardı iddiası tipik ateist iddiasıdır. Oysaki Kuran olmamış bir savaşın sonucunu doğru tahmin etmiştir, Bir insanın İslam a dönmeden öleceğini doğru tahmin etmiştir. O zamanda bilinmesi imkansız diyebileceğimiz şekilde bir bölgenin yeryüzünün en alçak bölgesi olduğunu sanki bunu ezelden biliyormuş gibi açıklamıştır. Afedersin ama bir insan bu Kuranı binbir emekle Sümerlilerden vs. toplayıp sadece doğru bilgileri ayırıp koyacak kadar akıllı olup üstüne bir de loto oynuyormuş gibi sallayıp bu kadar şeyi tutturabilir mi:). Özetleyerek cevap vermeye çalıştım emin ol İslam ın gerçek din olduğuna dair seninle o kadar uzun süre tartışabilecek argümanım var ki, fakat artık din tartışmaları sanki canımı yakıyor. Bu olay yüzünden sevdiğim kızdan uzaklaştım...
Öncelikle merhaba daha düzgün yazarsanız yanlış anlaşılmalara yol açmadan anlaşabiliriz. Özellikle tevekkül kuralı neden yazılmış söylediklerimle bir bağlantı kuramadım. Devamı da gelmemiş.
Tanrının tanrı olması için yaratmak gibi şeylere ihtiyaç duyması düşüncesi tanrının gücü ve itibarını zedeler sonuçta tanrı dediğin varlığın bir şeye ihtiyacı olmaması gerekir. Özellikle en sonra söylediğim ve birçok örneği olan tanrı paradokslarına bakabilirsiniz.
Bir bebeğin anne karnında oluşması mucize değildir. Bahsettiklerim ile asla aynı kategoriye koyamazsınız, neden ve nasıl olduğu her türlü araştırmayla göz önüne koyulmuştur. İnsanın da dahil olduğu her memeli hayvanda aynı görülür. Bunu eğer mucize kategorisine koyarsanız yaptığınız gündelik her şey mucizedir. Örneğin spora gidip kas kütlenizi artırmanız vücudunuzda oluşan kas yıkımı ve geri yapımı sonucu doğal bir şeydir fakat diğeri gibi buna da mucize demezsiniz değil mi? Kuranda geçen tüm mucizeler insanları ikna edebilmek adına akla sığdırılamayan şeylerdir. Verdiğiniz örnekteki ayın ortadan ikiye yarılması hakkında da hiçbir bulgu elde edilmemiştir. Eğer gerçek bir mucizeden bahsedecekseniz tekrar bu konuyu açabilirsiniz.
:D ben işime geldiği için sümerlere bakmıyorum, siz işinize gelmediği için sümerlere bakmıyorsunuz. Üstelik büyük ihtimalle dediğiniz şeyde bir kanıtınız yok mu?
Bahsini ettiğin San'a el yazmalarının yaklaşık yüzde 20 kadarının bilinen kuran ile farklılıklar taşıdığı belirtilmektedir. Bu konuda yazılmış makaleleri de okumanı tavsiye ederim. Yabancı kaynaklar buna senin aksine kuranın değiştirildiğinin kanıtı olarak bakıyor. Ayrıca yapılan karbon testlerine göre bu el yazmaları 661-671 yılları arasında yazılmıştır deniliyor.
Semavi dinlerin tek bir kaynaktan geldiğinden ziyade hepsinin birbirinden esinlendiğini de düşünmemize bir engel yoktur değil mi? Ya da sizin bunu düşünmenize ne engel olmuştur.
Kurandaki şeyler önceden de vardı cümlesi bir idda değildir. Yazılı tarihin başlangıcından beri kurandan daha eski kaynaklara baktığımızda sürekli kuranla benzer veyahut kuranda geçmese dahi o döneme göre akla hayale sığmayacak kadar şaşırtıcı bulgular elde edilmiştir. Ve edilmeye de devam ediyor. Bu bir idda değil bu bir kanıttır.
Kuran hangi savaşın sonucunu tahmin etmiştir söylerseniz ona göre bir cevap vermek isterim.
Yeryüzünün en alçak noktası hakkında da çeviri hatalarından söz ediliyor en alçak yerden ziyade yakın yer anlamına gelen bir yerden bahsedilmiş olabilir. Zaten şu çeviri hatalarının artık kasıtlı yapıldığını düşünmekteyim herkes işine geldiği gibi çevirip kanıt olarak sunuyor.
Argümanlarınızı merakla bekliyorum.

cevikyusuf

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
425
İsim
Çevik
Elhamdülillah müslümanım ve ateizm fazlasıyla saçma geliyor bana. Allah yoksa şu karşıki dağları kim yarattı :D (!)
İsmi T ile başlayan bizim mahalledeki uzun boylu bir beyefendi

buraya anlamlı bir video bırakıyorum gerisi boş.
İnfilak ettim bu kafa ile TRT 1 izleyip bastonu yere vurup demek kafanıza göre ekmeğe zam yaparsınız ha diyip durursunuz

buraya anlamlı bir video bırakıyorum gerisi boş.
İnfilak ettim bu kafa ile TRT 1 izleyip bastonu yere vurup demek kafanıza göre ekmeğe zam yaparsınız ha diyip durursunuz

Son düzenleme:

flatbedd

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Quandale Dingle
Öncelikle merhaba daha düzgün yazarsanız yanlış anlaşılmalara yol açmadan anlaşabiliriz. Özellikle tevekkül kuralı neden yazılmış söylediklerimle bir bağlantı kuramadım. Devamı da gelmemiş.
Tanrının tanrı olması için yaratmak gibi şeylere ihtiyaç duyması düşüncesi tanrının gücü ve itibarını zedeler sonuçta tanrı dediğin varlığın bir şeye ihtiyacı olmaması gerekir. Özellikle en sonra söylediğim ve birçok örneği olan tanrı paradokslarına bakabilirsiniz.
Bir bebeğin anne karnında oluşması mucize değildir. Bahsettiklerim ile asla aynı kategoriye koyamazsınız, neden ve nasıl olduğu her türlü araştırmayla göz önüne koyulmuştur. İnsanın da dahil olduğu her memeli hayvanda aynı görülür. Bunu eğer mucize kategorisine koyarsanız yaptığınız gündelik her şey mucizedir. Örneğin spora gidip kas kütlenizi artırmanız vücudunuzda oluşan kas yıkımı ve geri yapımı sonucu doğal bir şeydir fakat diğeri gibi buna da mucize demezsiniz değil mi? Kuranda geçen tüm mucizeler insanları ikna edebilmek adına akla sığdırılamayan şeylerdir. Verdiğiniz örnekteki ayın ortadan ikiye yarılması hakkında da hiçbir bulgu elde edilmemiştir. Eğer gerçek bir mucizeden bahsedecekseniz tekrar bu konuyu açabilirsiniz.
:D ben işime geldiği için sümerlere bakmıyorum, siz işinize gelmediği için sümerlere bakmıyorsunuz. Üstelik büyük ihtimalle dediğiniz şeyde bir kanıtınız yok mu?
Bahsini ettiğin San'a el yazmalarının yaklaşık yüzde 20 kadarının bilinen kuran ile farklılıklar taşıdığı belirtilmektedir. Bu konuda yazılmış makaleleri de okumanı tavsiye ederim. Yabancı kaynaklar buna senin aksine kuranın değiştirildiğinin kanıtı olarak bakıyor. Ayrıca yapılan karbon testlerine göre bu el yazmaları 661-671 yılları arasında yazılmıştır deniliyor.
Semavi dinlerin tek bir kaynaktan geldiğinden ziyade hepsinin birbirinden esinlendiğini de düşünmemize bir engel yoktur değil mi? Ya da sizin bunu düşünmenize ne engel olmuştur.
Kurandaki şeyler önceden de vardı cümlesi bir idda değildir. Yazılı tarihin başlangıcından beri kurandan daha eski kaynaklara baktığımızda sürekli kuranla benzer veyahut kuranda geçmese dahi o döneme göre akla hayale sığmayacak kadar şaşırtıcı bulgular elde edilmiştir. Ve edilmeye de devam ediyor. Bu bir idda değil bu bir kanıttır.
Kuran hangi savaşın sonucunu tahmin etmiştir söylerseniz ona göre bir cevap vermek isterim.
Yeryüzünün en alçak noktası hakkında da çeviri hatalarından söz ediliyor en alçak yerden ziyade yakın yer anlamına gelen bir yerden bahsedilmiş olabilir. Zaten şu çeviri hatalarının artık kasıtlı yapıldığını düşünmekteyim herkes işine geldiği gibi çevirip kanıt olarak sunuyor.
Argümanlarınızı merakla bekliyorum.
Tevekkül kuralını İslam ın sadece ahirete önem verdiği düşüncesine kapıldığınızı düşündüğüm için yazdım. İslam çalışmayı da tavsiye eder. İslam diğer semavi dinlerin aksine zenginliği kötülemez, bu konu Cemre Demirel isimli filozofun da dikkatini çekmiştir. Tanrı hiçbir şeye ihtiyaç duymaz, bir şeyi oluşturmak için ihtiyaç duymaya gerek yoktur. Bir şeyi oluşturmayı insan gibi güç harcayarak, güç kaybederek olan bir şey olarak düşünüyorsunuz. Burada bahsettiğimiz şey tanrı, bizi oluşturarak gücünden bir şey eksilmedi, hala sonsuz güçte; yani bir şey kaybetmedi. Eğer güçte bir eksilme yoksa bu bir zahmet değildir, neden yarattın diye sormaya hakkın da yoktur, yaratmasaydı kara geçecekti diye bir şey yok. (Biraz felsefi oldu umarım bazı ateistlerin aksine anlayabilirsin.) Burada mucize olayından bahsetme şeklimi de anlamamışsın, galiba kendinde bir şey katmadan sadece tartışmadan haklı çıkmak şu andaki amacın. Burada bahsettiğimiz şey tanrı isterse denizi, isterse ayı yarar. Zaten müslümanlar da bu olayların doğaüstü olaylar olduğunu biliyor, bu yüzden mucize diyoruz zaten. San'a mushaflarını işine geldiğince almışsın fakat dikkat edersen San'a mushaflarındaki farklılıklar unutma gibi şeylerden ibarettir ve büyük farklılıklar değildir. Atıyorum: Allah size ailenize, eşinize ve emrinizde olan hayvanlara iyi davranmanızı emretti şeklinde değil de. Allah hayvanlara, eşinize iyi davranmayı emretti gibi. Bunun açıklaması da gayet kolaydır. Ayetler indiği zaman ezberleyen sahabelerin yanılmaları, zaten yanlış hatırlamıyorsam Hz. Osman Kuran ı kitaba geçirdikten sonra bu hatalı, eksik olan şeyleri yaktırtmıştı. Çin den Amerika kıtasına kadar dinler birbirine benzer özelliklere sahiptir, birbirinden aşırma olayı zorlamaya kaçar, sığınacak bir bahaneolmaktan çok da öteye geçemez. Çin piktografisinde bile Adem(a.s.) ile Havva nın hikayesinden izler vardır. Kuran ın daha önce bulunan hiçbir kaynakta yazmayan bilimsel mucizeleri vardır. Hatta hadisleri bile detaylı incelesek mucizelere ulaşabiliriz. Kasık ve göğüs kafesi arasından çıkan sıvı gibi geçen ayet bile bilimsel bir mucize olabilir.(Fallopi tüpünden kirpikli huni yardımıyla çıkan folikül hücresi) ki bu ayete bilimsel hata diyen ateistler var :) Köpeklerdeki yatak yaralarına karşılık olan olayı bile inceleyebiliyorsa bu tarih öncesindeki insanlar gerçekten bravo. Ama sence de bunu çok büyük bir şekilde unutulmayacak bir şekilde tarihe kazımaları gerekmez miydi. Selin gelme sıklığına göre takvim yapmanın bile çok iyi bir gelişme olduğu yıllardan bahsediyoruz değil mi. Rum Suresi 2-6. ayetlere bakabilirsin o savaşın ayetleri için. Yeryüzünün en alçak noktası değil de en yakın noktası olarak alan tek bir meal kaynağı gördüğümü hatırlamıyorum. Bir de bize kıvırıyor diyorlardı:) Evet bir sürü çeviri hataları olabilir fakat bu hatalar Müslümanların aleyhinedir. Ayrıca ateizm kuantum seğirmesi, temodinamik 2 ile çelişir.

loverboy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
102
İsim
Joseph ss
Bu din felsefesini çok uzun süre araştırdım. Baya kafayı taktım bir ara, şu aralar daha az kafa yormaya çalışıyorum. O kadar çok araştırdım, o kadar inceledim ki; belki de bir ateistten daha çok ateist sitelerinde gezindim, belki bir tarikatçıdan daha çok hadislerle uğraştım. Artık Allah ın varlığına inanmıyorum, Allah ın var olduğunu biliyorum. Ateizm 20. yüzyılın başlarında baskıdan kaçmak için bir kurtuluş olabilirdi fakat şimdiki bilimin geldiği aşamada bilim ile çelişiyor. Özetlemek istersek ateizm çocuk avcılığıdır.

Çok saçma bir iddia. Bir sürü parti var diye seçimde de boş oy atalım o zaman. Bu arkadaşın iddiaları genelde hristiyanlığa karşı olabilecek cinsten. Richard Dawkins gibi. Kendinizi komik duruma düşürmeyin lütfen. Düzgün bir din felsefesine başlamak istiyorsan Cemre demirel in Evrim ve Ahlak isimli youtube videosunu tavsiye ederim
saçma olan ne? senin inandığın olmayan şeye inanmak zorunda mıyız sana kimse demiyor ki neden zeusa inanmıyorsun çünkü zeus yok yakında senin inandığın şeyde yok olacak zaten tıpkı zeus gibi. kim kendini komik duruma düşürüyor dawkins dünyanın sayılı evrimsel biyologu. ricky de dünyanın en iyi komedyenlerinden birisi. din felsefesiyle işimiz yok çünkü saçma şeyler saçma sapan şeylere inanan insanlara cevap bile vermeye gerek yok. ahlak da saçma uydurulmuş bir şey sizin uydurduğunuz şeylere uymak zorunda değiliz din adam öldürme diyor diye adam öldürmüyoruz yanlış olduğunu bildiğimiz için öldürmüyoruz sizin ahlak diye uydurduğunuz şeylerden öncede bunlar yanlıştı zaten. cemre demirel dediğin adam ile richard ve rickyi karşılaştıracak kadar cahilsin zaten. bilim ile ateizm nasıl çelişiyor nereden uyduruyorsun bunları. ya okuduğunu anlamıyorsun yada boş yapmayı seviyorsun belki de zamanında bir ateist tarafından rencide edildin ama bu o ateistin suçu her ateist iyi değildir kötüde değildir.

flatbedd

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Quandale Dingle
saçma olan ne? senin inandığın olmayan şeye inanmak zorunda mıyız sana kimse demiyor ki neden zeusa inanmıyorsun çünkü zeus yok yakında senin inandığın şeyde yok olacak zaten tıpkı zeus gibi. kim kendini komik duruma düşürüyor dawkins dünyanın sayılı evrimsel biyologu. ricky de dünyanın en iyi komedyenlerinden birisi. din felsefesiyle işimiz yok çünkü saçma şeyler saçma sapan şeylere inanan insanlara cevap bile vermeye gerek yok. ahlak da saçma uydurulmuş bir şey sizin uydurduğunuz şeylere uymak zorunda değiliz din adam öldürme diyor diye adam öldürmüyoruz yanlış olduğunu bildiğimiz için öldürmüyoruz sizin ahlak diye uydurduğunuz şeylerden öncede bunlar yanlıştı zaten. cemre demirel dediğin adam ile richard ve rickyi karşılaştıracak kadar cahilsin zaten. bilim ile ateizm nasıl çelişiyor nereden uyduruyorsun bunları. ya okuduğunu anlamıyorsun yada boş yapmayı seviyorsun belki de zamanında bir ateist tarafından rencide edildin ama bu o ateistin suçu her ateist iyi değildir kötüde değildir.
keşke din felsefesine giriş kitabı olsam da malum yerine saplansam. Az önce ahlaki egoizmin içine ettin. Bu yorumunu sil, ileride olgunlaşırsan çok utanabilirsin benden söylemesi. Tarih boyunca dinsiz toplulukların çok az olmasına rağmen ne biçim katliam çıkarttıklarını da gördük biz. Mao katliamı gibi. Ahlak diye bir şey yoksa bunun yanlış olduğunu belirleyecek bir şey de yoktur cahil herif seni. Çok fazla dinsiz ile tartıştım senin gibi bir sürü hem cahil hem küstah vardı sen merak etme. Ayrıca cemre İslam ile ilgili bir konuşmada dawkins i de ricky i de yerle bir eder. Richard Dawkins in tanrı yanılgısı isimli kitabı da zaten genelde hristiyanlara muhalefet olan bir kitap. Ateizm çocuk avcılığıdır. Kuantum seğirmesi, plank sabiti, matematiğin keşif mi icat mı olma tartışması, big bang. Ateizm ile çelişenlere devam edeyim mi :). Eskiden ateistleri bir şey sanardım argümanlara bak adam az önce ahlağı yerle bir etti:) ki ahlak benim belki de en yumuşak davrandığım konulardan biridir. Ahlak baya karmaşık bir konudur.SiZ Allah rIzAsı İçiN yApıYosUnus biz kArşIlıksıZ yApıYRuz YüzsÜZler demek için ne kadar cahil olmak gerekir acaba

Fatieh

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,253
İsim
Fatih
Buna sadece gülerim. Fazla sinirlenmişsin. Bu kadar sinir iyi değil sakin…

Ahlak saçma uydurulmuş bir şey diyorsun ama hareketlerini ahlak yasalarına göre yapıyorsun. Yapmıyorum desen de yapıyorsun her türlü. Ahlaki kurallara inanmayan uymayan birinin zaten Dünya’da ne işi var. Bırak bilimle şunun bunun çelişkisini kendi kendine çelişiyorsun sen.

Son düzenleme:
Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Top Bottom