CL Değeri Ne Kadar Önemli?

İyidir yenur
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Değilmi milli ekran kartımız amdede 60 serisi nvidida 60 işlemcilerrde ryzen 5 ve i5 klavye aula f75 mouse vxe r1 se .d
Aula F75 zengin işi kardeşim :kekw:
Everest mouse, Rampage klavyeyi unutma bence. Bizzat ikiside elimin altında hatta.
Biri Migros'tan biri hepsiburada'dan emektarlar ♥

Aula F75 zengin işi kardeşim :kekw:
Everest mouse, Rampage klavyeyi unutma bence. Bizzat ikiside elimin altında hatta.
Biri Migros'tan biri hepsiburada'dan emektarlar ♥
Yok onlar zengin işi değil bunlar ucuz olsun diyerek kakliteli almaya çalıştıklarımız yoksa a101 ışıklı mışıklı 10000fps mouse varken o kim

CL DDR5 RAM lerde çok önemli bir faktör. Direkt oyun testinden bir karara varmamak lazım. Kullandığın işlemciye göre bile değişir. Mesela oyun için kullanacaksan ve x3D OLMAYAN bir işlemci ile kullanacaksan CL'nin düşük olması daha önemli diye biliyorum. Ama her ne olursa olsun CL30 Ram almak çok önemli. Fiyat farkına değer.

CL DDR5 RAM lerde çok önemli bir faktör. Direkt oyun testinden bir karara varmamak lazım. Kullandığın işlemciye göre bile değişir. Mesela oyun için kullanacaksan ve x3D OLMAYAN bir işlemci ile kullanacaksan CL'nin düşük olması daha önemli diye biliyorum. Ama her ne olursa olsun CL30 Ram almak çok önemli. Fiyat farkına değer.
Evet hocam çok doğru yere değindin.
Ben yaptığım testi anlatayım hemen;

X3D işlemci kullanıyorum,
Ramlerin stok değerleri CL 30 4800Mhz'de
CL 30 6000Mhz
CL 32 6400Mhz
CL 34 7200Mhz
CL 36 7600Mhz
CL 38 8000Mhz
CL 40 8200/8400'e kadar overclock yapabiliyorum.

Hiçbirisinde en ufak bir FPS artışı yada kaybı yaşamadım. Sonra araştırdığımda X3D işlemcilerin ön bellekleri büyük olduğu için CPU, belleklere çok çok az başvuruyormuş. Yani X3D işlemci alınacaksa oyun için ramlere yatırım yapmak benim gördüğüm kadarıyla çok çok gereksiz duruyor.

F/P bir ürün müdür?
Alma şunu sakın sıkıntılı sinir bozucu bir ram

Modeli aratırsan açılmış tonla sorun konusu görebilirsin
çok fazla insan aldığı için bilinçsiz kullanım olabiliyor çoğu sorun çözülüyor dediğimiz gibi milli ramimiz çoğu pc de var bende de problem çıkarıyordu bios güncelledim problem yok oldu.

cl çok da önemli bir şey değil, mhz her zaman çok daha önemli
CL tek başına anlamlı değil
CL (CAS Latency) değeri “kaç saat döngüsünde” RAM’in cevabı verdiğini gösterir.
Ama bu döngülerin süresi bellek frekansına bağlıdır.
Yani gerçek gecikme süresi (ns cinsinden) = (CL ÷ Frekans) × 2000 şeklinde hesaplanır.

Örnek:
DDR5-6000 CL36 → (36 ÷ 6000) × 2000 ≈ 12 ns
DDR5-5600 CL40 → (40 ÷ 5600) × 2000 ≈ 14,3 ns

CL tek başına anlamlı değil
CL (CAS Latency) değeri “kaç saat döngüsünde” RAM’in cevabı verdiğini gösterir.
Ama bu döngülerin süresi bellek frekansına bağlıdır.
Yani gerçek gecikme süresi (ns cinsinden) = (CL ÷ Frekans) × 2000 şeklinde hesaplanır.

Örnek:
DDR5-6000 CL36 → (36 ÷ 6000) × 2000 ≈ 12 ns
DDR5-5600 CL40 → (40 ÷ 5600) × 2000 ≈ 14,3 ns
Hocam kitabı açtın tozlu sayfalarına üfledin ortasından okudun resmen xD.
Tşk tşk

yani ben tam anlamıyla araştırmadım ama, o kadar para veriyorsan sweet spot denilen 6000mhc cl30 almalısın. Şöyle ki 32 ya da 36 olanlar farklı memchip kullanıyor. cl30 6000mhz olan en iyisi. Şu videoya bakabilirsin daha fazla bilgi sahibi olmak istersen

Geri