Neler Yeni

Coinler Haram Mıdır?

Kripto Paralar Haramdır?

• Evet

Oylar: 38 19.5%
  • Hayır

Oylar: 104 53.3%
  • Ortası

Oylar: 53 27.2%

• Oy kullanan toplam üye
    195

HoYeon Jung

80+ Gold
O zaman aldığımız tüm internet hizmetleri haram oluyor. Bence ne mining ne de coinler haram değil. Ben teknolojiyi çokça okudum araştırdım ve haram olmadığına kanaat getirdim.
Hocam bu konuda katılmıyorum çünkü internetten aldığımız hizmetler bir yatırım şeyi olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda sizin de fikrinizi merak ederim :)
Mesaj otomatik birleştirildi:

@muhammetsaglam,
Kur'an'da net olarak geçmeyen hiçbir şeye kimsenin "Haram!" deme yetkisi yoktur.
Haram olan bir durum da yok fakat Hatipoğlu'nun da dediği gibi şaibeli bir durumdalar.
Arkanda duran bir kurumun olmadığı, her an tehlikede olduğun, sanal paraların borsası.
Bazı etiklere ters düşüyor, uzak durulması o yüzden tavsiye ediliyor. Kolay para, hayır getirmez.
Fakat kimse "Kesin günah." "Haram." gibi şeyler diyemez. O yüzden "-e bilmek" eki kullanılıyor.
Dini bakımdan şüphe bırakan şeylerden uzak durmak, en mantıklısı. Yine de size kalmış bir tercih.
Sanırsam en iyi cevap bu hocam. Çok teşekkürler :)
Dediğiniz gibi kesin bir bilgi olmadığı için en azından kendi gönlümün rahat etmesi için sanırsam girişmeyeceğim.

SucukluYumurta

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
475
İsim
oğuzhan karaman
Ya adam mining yapıyo haram değil o kadar piyasa etkileniyo ama bitcoine gelince haram saçma oldğu burdan belli bunu açıklayın ozaman. Aynı şekil dolar ve euro ile alakalı bir durum dolar alma o zaman Borsa oynama Bitcoin alma nerden kazancan bu parayı.

ijustfaruk

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Ya adam mining yapıyo haram değil o kadar piyasa etkileniyo ama bitcoine gelince haram saçma oldğu burdan belli bunu açıklayın ozaman. Aynı şekil dolar ve euro ile alakalı bir durum dolar alma o zaman Borsa oynama Bitcoin alma nerden kazancan bu parayı.
Borsa ve coin mantık olarak benzesede aynı değiller hocam kıyaslamak uygun değil

SucukluYumurta

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
475
İsim
oğuzhan karaman
Borsa ve coin mantık olarak benzesede aynı değiller hocam kıyaslamak uygun değil
Tamam doğru aynı değiller biri sanal ama burda gene kazanç aynı bişey değişmiyo sadece sanal ama eline geçecek para gerçek.

Dahası  
Reaksiyon skoru
16
İsim
Cafer Tuncer
Nihat Hatipoğlu dediğin kişi çok mu temiz sanıyorsun kardeşim? Bu konuya aklın ve vicdanınla yanıt ara.

HoYeon Jung

80+ Gold
Nihat Hatipoğlu dediğin kişi çok mu temiz sanıyorsun kardeşim? Bu konuya aklın ve vicdanınla yanıt ara.
Hocam ben burada kişi hakkında bir şey demedim. Adamın din konusunda bilgili olduğunu düşünüyorum ve onun cevabını buraya koydum ve ben burada helal veya haram olduğunu savunmuyorum. Cevabını bilmiyorum ve sizden öğrenmek istedim :)

YusufShn01

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
641
İsim
Yusuf Emre Şahin
Arkadaşlar iyi günler. İnternette pek net bir şey bulamadım ama galiba doğru değilmiş. Sizin de fikirlerinizi merak ettim. Bende girişmek istiyorum ama tereddüt ediyorum. Nihat Hatipoğlu doğru olmadığını ama kötü de olmadığını söylüyor. Pek net bilgi bulamadım dediğim gibi. Hani şu konuda kavga etmeden değil de, birbirimizle tartışarak yardımcı olalım. Cevabını gerçekten merak ediyorum. Anketi de oylarsanız sevinirim :)
tabii ki de kesin haram diyemeyiz ama caiz değildir. Neden diyen arkadaşlar için şunu söylemek istiyorum. Kara para aklamak için çoğu insan sanal paraları kullanıyor. Yani eroin uyuşturucu vs den kazanılan paralar resmi bir şekilde piyasaya sürülmek için paralar borsaya yatırılıp çekiliyor.

DOGANALPASLAN

80+ Gold
En İyi Cevap
10
Hocam bu konuda katılmıyorum çünkü internetten aldığımız hizmetler bir yatırım şeyi olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda sizin de fikrinizi merak ederim :)
Evet hocam . Ben de bu sistemi gerçekten okuyup anlamamız gerektiğini düşünüyorum.
Anladığımı anlatıyorum vebal kabul etmiyorum ben din adamı değilim 5 vakit namazını kılan sıradan bir müslümanım
Ekran kartlarının ve asiclerin paralel işlem kapasitelerini kullanarak matematiksel problemler çözülüyor. Peki bu problemler neye yarıyor?
Örneğin sen bankaya neden para ödüyorsun? Bir yerden bir yerr transfer yaparken onayı vermesi için ödüyorsun. Tamam , miningte de bunu tuttuğun ekran kartlarına yaptırıyorsun. Bu yüzden mininge ben haram demiyorum. Burada hemfikir olduğumuzu düşünüyorum.

Coinler için de benim biraz radikal fikirlerim var yanlış olabilir eleştirilere açığım (hakaretlere değil). Bana göre dolar ve tl asıl dolandırıcılık yeri, nedenine gelecek olursak çok basit bir örnek veririm: kafaya göre birileri elindeki paranın değerini öldürmek pahasına karşılıksız olarak basabiliyor. Yani devletlerin halkı soyma biçimi bu bana göre ki ülkemizde çook iyi görüyoruz bunu.

Coinlerde tamamen boş, sınırsız arzı olan, "meme" olarak atılan bir kesim var orayı geçiyorum. Onlar bana göre kumardan farksız çünkü tam olarak projeleri bile yok.

Gelelim sağlam projesi olan coinlere, bana göre mesela eth : sen dünya üzerindeki belki de 100 milyon cihaza bir coinin başkasından kendine geçtiğini yazdırıyorsun( matematiksel problemleri çözfürerek) böylece bir blok oluşuyor ( byte olarak saklanan ve kripto ile şifrelenmiş 0 ve 1ler bütünü diyelim) bunu da satın alıyorsun ve bu coinlerin arzı sınırlı yani o dolar ve tl gibi değil. Burada altına benzetebiliriz.( Btc öyle eth da biraz karmaşık bir şey var ama ona da kismı olarak arzı sınırlı diyebiliriz)
Bu 0 ve 1 lere yaptığın yatırım da sınırlı bir şeyi satın aldığından dolayı artıyor. Bu yüzden ben bir sorun görmüyorum.

Çağrı Yılmaz

80+ Silver
Haram diyen 11 kişi var yuh,
Altın alıp satmakta haram o zaman ?
2 sene önce 200 liraya aldığım gram altın geçen sene 500 oldu sattım buda mı haram ?
Yada Hisse alıp satmak,ucuzken daire,ev alındığında sonra pahalandığında satmasıda mı haram ?
Araba alıp fiyatı artınca satmakta o zaman haram ?
Bu saydıklarımdan siz veya ailenizde yapmışsınızdır ama sorsak haram değil dersiniz.

Mert Özkaya

𝑅 𝑜 𝓍
80+ Titanium
En İyi Cevap
11
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,793
İsim
Mert Özkaya
Instagram
_mrt_ozky_
Discord
Mert Özkaya #6849
Haram olduğunu sanmıyorum. Net bir açıklama yok tabi fakat neden haram olsun ki?
Sanal para da olsa sonuçta bir miktarlı bir para. Yükselip düşmesine haram diyenler için o zaman altın almakta haram olurdu.

ijustfaruk

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Tamam doğru aynı değiller biri sanal ama burda gene kazanç aynı bişey değişmiyo sadece sanal ama eline geçecek para gerçek.
Hocam adamlar diyorki bu piyasada batanda var kazananda biz helal dersek kazananlar olduğu gibi büyük bir kısımda kaybedecek bunun sorumluluğunu almak istemiyoruz kazandırması kesin elle tutulur ne olduğu belli şeylere yönlendiriyorlar

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

• B1L0
    Hayırlı forumlar

Forum istatistikleri

Konular
1,032,682
Üyeler
163,701
Son üye