İlk Defa Linux Kullandım.

bence yapıyor hocam. linux hala karışık bir işletim sistemi ve işler yolunda giderken okey ama gitmeyince çözmesi zor kaç yıllık mezun çözemiyor. linuxu hem masaüstünde çok uygun ve kolay gibi nitelendiriliyor sonrasında sıkıntı çıkınca da acemi damgası konuluyor sanki 1 ay önce bilgisayar kullanmaya başlamışız gibi. ben windowsda yaşadığım problemleri incelediğimde genellikle ya nvidia driveri oluyor ya kullandığım garip veya eski donanımların driveri oluyor yada kernel düzeyinde çalışan başka bir uygulama oluyor. onları bulup devre dışı bıraktığımda (maalesef nvidiayı devre dışı bırakamıyorum:cry:) sorun çözülüyor. ki çözemediğim durum gerçekten çok nadir. en kötü sistem geri yükleme seçeneği var.
Windows'da galiba belli bir gün geri yükleme imkanımız vardı. Linux'da 10 saniye öncesine bile dönebiliyoruz. Öyle bir seçenek sunmuşlar. Windows'da sürücüleri kurmak için sürekli elle girmemiz gerekiyor ve bunları bulabilmek için aygıt yöneticisinden bakmamız lazım onları da hangi siteden indireceğiz, güveneceğiz belli değil. Hep başka birinden yardım almak zorunda kalıyoruz. Dediğim gibi yaşadığımız soruna bağlı. Windows'da da aynı sorunlar var saatlerce çözülemeyen. Linuxda da sorun yaşıyoruz ama çok daha hızlı çözülüyor o sorunlar. Ben mutluyum kısaca. Sizin düşünceniz.

Windows'da galiba belli bir gün geri yükleme imkanımız vardı. Linux'da 10 saniye öncesine bile dönebiliyoruz. Öyle bir seçenek sunmuşlar. Windows'da sürücüleri kurmak için sürekli elle girmemiz gerekiyor ve bunları bulabilmek için aygıt yöneticisinden bakmamız lazım onları da hangi siteden indireceğiz, güveneceğiz belli değil. Hep başka birinden yardım almak zorunda kalıyoruz. Dediğim gibi yaşadığımız soruna bağlı. Windows'da da aynı sorunlar var saatlerce çözülemeyen. Linuxda da sorun yaşıyoruz ama çok daha hızlı çözülüyor o sorunlar. Ben mutluyum kısaca. Sizin düşünceniz.
Benim düşüncem değil hocam, esas senin bu konuya yaklaşım şeklin böyle

kaç yıllık bilgisayar mühendisi ve yıllardır linux kullanan arkadaşım bir sorun yaşayıp saatlerce çözemedi diyorum belki bilgisi yoktur diyorsunuz. linuxun karışık olabileceğini söyleyince buna karşı çıkıyorsunuz. burada problem yaşayan kullanıcıyken suç da kullanıcıda anladım ama buradan nasıl sistem hiç de karmaşık değil sonucuna varmamı bekliyosun onu da anlamıyorum.
ayrıca bu konuda kendinle çelişiyorsun dostum

Benim düşüncem değil hocam, esas senin bu konuya yaklaşım şeklin böyle

kaç yıllık bilgisayar mühendisi ve yıllardır linux kullanan arkadaşım bir sorun yaşayıp saatlerce çözemedi diyorum belki bilgisi yoktur diyorsunuz. linuxun karışık olabileceğini söyleyince buna karşı çıkıyorsunuz. burada problem yaşayan kullanıcıyken suç da kullanıcıda anladım ama buradan nasıl sistem hiç de karmaşık değil sonucuna varmamı bekliyosun onu da anlamıyorum.
ayrıca bu konuda kendinle çelişiyorsun dostum
Bilgisi yoktur derken söylemek istediğimi anlamadınız. Demek ki yaptığı iş zor bir iş ise kod da olabilir fark etmiyor. Zorlanıyordur veya başka bir şey vardır, o konuda bilgisi de olmayabilir. İşi bu diye her konuyu, her şeyi bilmesi beklenemez. ''Demek istediğim kişinin sorununu bilmeden, ne yaptığını bilmeden hemen suçu Linux'a atıp bu işletim sistemi hep sorun çıkarıyor düşüncesine bağlamanız yanlış.'' Sorun burada. Artık uzatmanın anlamı yok bence. Teşekkürler yorumlarınız için.

Bilgisi yoktur derken söylemek istediğimi anlamadınız. Demek ki yaptığı iş zor bir iş ise kod da olabilir fark etmiyor. Zorlanıyordur veya başka bir şey vardır, o konuda bilgisi de olmayabilir. İşi bu diye her konuyu, her şeyi bilmesi beklenemez. ''Demek istediğim kişinin sorununu bilmeden, ne yaptığını bilmeden hemen suçu Linux'a atıp bu işletim sistemi hep sorun çıkarıyor düşüncesine bağlamanız yanlış.'' Sorun burada. Artık uzatmanın anlamı yok bence. Teşekkürler yorumlarınız için.
hocam sadece tek olay değildi. zaten espiritüel şekilde bunu anlattım discord updaterına nasıl yarıldımığı vs ama okey hocam ben de teşekkür ederim yorumların için

Daha önce hiç Linux kullanmamıştım. Yusuf İpek'i izlerdim ama hep içimde bir şüphe, korku olurdu. Özellikle terminal konusunda sürekli onu kullanmak zorundaymışız gibi hissederdim. "Ne yazacağım, nasıl yapacağım?" diye düşünüp dururdum.

Sonunda şans verdim ve diski tamamen silip Linux Mint kurdum. Yaklaşık 1 haftadır deneyimliyorum ve açıkçası çok memnunum. Kurulumda hiçbir sorun yaşamadım, sonrasında da herhangi bir problemle karşılaşmadım.

Her şey çok hızlı. Windows'tan çok daha hızlı, orası kesin. Arka planda iznimiz dışında sistemi yoran bir sürü şey çalışmıyor. Firefox da 2 3 tane site açsam bile 1, 1-5 GB arası RAM yiyor. Güvenlik açısından da zaten istesek bile virüs bulaştırmak çok zor.

Terminal kullanmak da düşündüğümün aksine çok çok keyifli. Bir komutla istediğin şeyi hızlıca indirip kurabiliyorsun. Hatta artık terminal kullanmaya bile gerek kalmıyor çoğu şey için. Flatpak, Shelly gibi seçeneklerle istediğimiz uygulamayı kolayca indirebiliyoruz.

Özelleştirme desen zaten sınırsız. Sistemi istediğim gibi değiştirebilmek ve gerçekten bilgisayarın kontrolünün bende olduğunu hissetmek çok güzel. Özgürlüğümün tadını çıkarıyorum resmen.

Oyunlarda da aynı şekilde, evet desteklenmeyen oyunlar var. Özellikle anti-cheat konusunda Valorant, LoL gibi oyunlar oynanmıyor. Ki açıkçası oynanmaması çok daha iyi. Bunun dışında bazı oyunlarda +50 +100 FPS artışı da gördüm.

Çoğu uygulamanın da alternatifi çıktı ve git gide gelişiyor. Her geçen gün Linux tarafında bir şeylerin daha iyiye gittiğini görmek güzel.

Özetle çok memnunum. Windows'a dönmeyi şu an için asla düşünmüyorum. Şu an kullandığım dağıtım Linux Mint. Tek tek deniyorum. Çok beğendim bu dağıtımı. Çok sade ve tatlı.

Peki burada Linux kullanan var mı? Ne derece memnunsunuz? Neden Linux kullanıyorsunuz? Ya da neden Linux kullanmıyorsunuz? Deneyimlerinizi merak ediyorum.
7 sayfa konuşma var okuyamadım linux güzel mi hep windows kullandım değiştirmek istiyorum bende sıkıldım windows tan farklı bir şey stiyorum öneriniz nedir kullanması zor olmasın fln yani hata da vermesin win 11 in ilk çıktığı zamanki gibi

7 sayfa konuşma var okuyamadım linux güzel mi hep windows kullandım değiştirmek istiyorum bende sıkıldım windows tan farklı bir şey stiyorum öneriniz nedir kullanması zor olmasın fln yani hata da vermesin win 11 in ilk çıktığı zamanki gibi
Windows'a benzemesin ve ilk defa kullanıyorsanız Linux Mint öneririm. Sorunsuz ve sade görüntüsü var. Kullanımı asla zor değil ben de yeni geçtim. Neredeyse 2 hafta olacak. Linux'a alıştığınız zaman CachyOS öneririm. Sürekli güncelleme alır, performans için, oyun için en iyi dağıtım.

Yeni başlayanlar için bazzite öneriyorlardı bu hafta gelen windows güncellemesi 96gb ramin 72gb kadarını kullanıyor gozukunce sinirim tepeme vurdu bazzite steamos kurdum fps değerlerim arttı

Yeni başlayanlar için bazzite öneriyorlardı bu hafta gelen windows güncellemesi 96gb ramin 72gb kadarını kullanıyor gozukunce sinirim tepeme vurdu bazzite steamos kurdum fps değerlerim arttı
Bazzite hakkında bilgim yok. Evet, Windows boşta dursa bile sürekli RAM yiyor gereksiz şeylerle, çok kötü. Sevindim adınıza. Bazziteden genel olarak memnun musunuz? İlgimi çekebilir.

LinuX sizin için sadece bir araç değil, birlikte büyüdüğünüz bir arkadaş gibidir. Eğer ona ayıracak zamanınız varsa, onu hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Siz onu kendi zevklerinize göre özelleştirip biçimlendirirken, o da sizin sabrınızı sınar ve sınırlarınızı zorlar. Aslında size en çok da kendinizi tanımayı öğretir.Başka bir sürü işiniz varken bir sorun çıkar, çözemezsiniz ve saatlerinizi ona harcamak zorunda kalırsınız. İşte aranızdaki o kopmaz bağ tam da bu anlarda güçlenir. Birlikte geçirdiğiniz zaman, ona verdikleriniz ve onun size kattıkları, birbirinizden ayrılmanızı zorlaştırır. Kullandığınız tüm uygulamalar dahi size özeldir; çünkü siz öyle olmasını, farklı olmasını istemişsinizdir.
Fakat bir gün bir güncellemeden sonra , yaptığınız ayarlarınız darmadağın olur. Belki bilgisayarınız hiç açılmaz, sizi sadece bir konsol ekranı karşılar. Basit bir oyuna girebilmek için tüm uyumluluk araçlarının altını üstüne getirirsiniz, sonunda sorunun bambaşka bir şeyden kaynaklandığını öğrenirsiniz.Yine de size çok değerli bir şey öğretir: Korktuğunuz şeyler aslında o kadar da korkutucu değildir ve bozduğunuz her şey bir şekilde düzeltilebilir. Hayat devam eder. Yeni bir hobi edinmek, yeni bir "arkadaşla" zaman geçirmek istiyorsanız ve buna ayıracak vaktiniz varsa Linux tam size göredir.
Şunu unutmayın: Windows kullanan çoğu kişi Windows'u bilmez bile, ama Linux kullanan herkes Linux'u bilir; üstelik Windows'u da, macOS'u da bilir. Çünkü bu sıradan bir kullanım değil, bir tutkudur. Evet, bazen hevesler kırılabilir, arzular tükenebilir. Belki bir gün onu arkanızda bırakıp gidersiniz ama yaşadığınız o anılar hep sizinle kalır.
1791141876996.webp

İşin edebiyatını bir kenara bırakıp asıl meseleye, kendi deneyimlerime gelirsek... Keşke hiç sorun olmasa diyorum ama var ve ben yine de kullanmaya devam ediyorum. Örneğin, tam 1,5 yıl boyunca çözemediğim bir ekran parlaklığı sorunum vardı. Nvidia ekran kartım sağ olsun, şu an çözmüş olsam da her güncellemeden sonra ayarım uçuyor ve tekrar halletmem gerekiyor. Oyunlarda ve uygulamalarda harici ekran kartını kullanmak yerine inatla dahili grafiğe geçmeye çalışması, yine Nvidia yüzünden ekranın hiç açılmayıp beni terminal ekranıyla baş başa bırakması... Bunları tek tek çözmek, hatta sadece işletim sistemini kişiselleştirmek için harcadığım saatler, inanılmaz vaktimi aldı.Eğer Linux'u bir hobi edinecek kadar vaktiniz yoksa ve hayatınız yoğunsa, zaten bilgisayarla bu kadar derinlemesine uğraşmıyorsunuzdur. İşin garip tarafı, şansınız yaver giderse Linux'u kurduğunuzda hiçbir sorunla da karşılaşmayabilirsiniz. Ben ilk kurduğum dağıtımda sıfır sorun yaşarken, "çok daha iyi destekleniyor" denilen bir başka dağıtıma geçtiğimde üst üste hatalarla boğuşmuştum. Bu beni üzmedi belki ama epey yordu. Şu an Linux kullanmaktan memnunum ancak ilerleyen zamanlarda, işler yoğunlaştığında bu dertlerle uğraşmak insanı gerçekten daraltabilir; yani bu memnuniyetim baki kalmayabilir.

Yine de Windows'a dönmek mi? Asla, kullanamam, ihanet sayarım. Apple ve Mac'ten bahsetmiyorum bile! Özümüzde Android'ciyiz sonuçta kardeş. Gerçi son zamanlarda yeni Android sürümleri bile o eski özgür ruhumuza aykırı hissettiriyor. (Neyse ki Samsung'da Good Lock var da durumu kurtarıyoruz).

Ha, bu arada... I use Arch btw.= ben archtaki zorlukları gördüm demektir😈

yakında değerli gördüğüm kullandığım araçları ekleyeceğim👾

Son düzenleme:
Linux boş iş gerek yok PC = Windows. Aşina olduğumuz sistemden devam.Linux belki oyunlarda biraz daha iyi olabilir, sistemde akıcı çalışabilir ama bunun nedeni linuxun içinin boş olması ve çekirdeği yormaması.Windows dediğimiz şey birçok alt yapıyı, yeni ve eski donanım desteğini barındıran çok yönlü bir sistem.Haliyle daha ağır olması çok çok normal.Bu kadar şey barındırıp, bu kadar donanımı bir arada tutması büyük mesele.Linux ise odak noktası oyunlar.Windowsun ise iş programları, ofis uygulamaları, oyun araçları, güvenlik alt yapısı, güncel donanım desteği... uzar gider.Kapsamlı bir sistem olduğu için daha ağır ve daha az performanslı çalışması çok normal.Ama artık windows oyunlar içinde kendini güncellemeye başladı.Linux sadece bir deneyimden ibaret kalıcak.

Geri