İntel 10600k nasıldır?

Bu uzun ömürlü olduğunu değiştirmiyor. Seneye kadar taban gereksinimin 6 çekirdek olmayacağı ne malum? 5 seneye kadar ne olacağı da belirsiz, teknoloji eskisi gibi değil. 4790K'yı kullandığın kadar güncel işlemcileri kullanamazsın.

Bazı arkadaslar at gözlüğünü ısrarla cıkartmaması peki

Bu uzun ömürlü olduğunu değiştirmiyor. Seneye kadar taban gereksinimin 6 çekirdek olmayacağı ne malum? 5 seneye kadar ne olacağı da belirsiz, teknoloji eskisi gibi değil. 4790K'yı kullandığın kadar güncel işlemcileri kullanamazsın.
Teknolojiden kastın oyun ise gelecekte ne olacağı gayet belirli. Günümüzdeki oyunların yüzde 99.99'u daha 6/12 çekirdek dizilimi olan işlemciyi bile tam performansta kullanmayı beceremiyorken, kalkıp 8/16 almak saçmalık olur. Ki hele hele bağımsız yapımlarda ve genellikle AA oyunlarda çoklu çekirdek desteği diye bi olay yok. He kalkıp Epic games UE5 de olağanüstü bir şekilde "oyun yapımcısı hiç uğraşmadan bütün oyunlar 8 çekirdeği bile tam performansta kullanabilecek!" derse ve unity bunu takip ederse bi 2023-24 yılında çoklu çekirdeğin öncelikli olduğu bir oyun pazarı görebiliriz. Ama o yıla kadar büyük ihtimalle arkadaş zaten 10 çekirdekli falan bir işlemciye geçmiş olacaktır.
Ve 10600K yı şöyle güzle bir OC ile 4790K gibi uzun ömürlü bi şekilde kullanabilirsin.

6/12'nin şimdi bile tamamen kullanıldığı oyunları biraz internete bakarak görebilirsin. BF5 ve AC Odyssey aklıma gelen 2 örnek. Güncel oyunlar ne de olsa. Yeni oyunlarda optimizasyon ne kadar başarılı da olsa da ihtiyaç duydukları gereksinimler artıyor. Tek çekirdeğin tamamen rol oynadığı 10 senelik veya daha eski oyunlara ya da indie oyunlara bakıp yorumlamak saçma açıkçası. 10600K alınmaz gibi yorum yapmadım zaten, 3700X varken ancak alternatif olur kendisi. Hatta arkadaşın bekleme şansı varsa R5 5600 almalı. 10600K'dan çok daha iyi oyun performansı var ve 220 dolar gibi (tahmin edilen) bir fiyata çıkacak. Ortalama bir B450 anakart yüksek frekanslarda çalışması için yeterli olacaktır. Destek olayından bağımsız söylüyorum, burada anakart üreticilerinden cevap almak gerek. Ayriyeten 10600K'ya overclock yapmak istesen kafadan 200W güç tüketimi olacaktır, 8700K'dan biliyorum. Bunu soğutmak için giriş-orta seviyesi hiçbir hava veya sıvı soğutma yeterli olmaz. Kısacası şimdiki haliyle değerlendirirsek 3700X F/P anlamında en mantıklısı olacaktır. Zaten oyun performansları birbirine yakın, 10600K anlamsız. Eğer çok overclock tutkusu varsa arkadaşın alıp geçsin. Onun kararı. Üstte sayısal verilerle yorum yaptım ve mantıklı seçeneği sundum. Derleyip alacağına karar verir.
Ve 10600K yı şöyle güzle bir OC ile 4790K gibi uzun ömürlü bi şekilde kullanabilirsin.
Ve buna hala katılmıyorum, gelecekte ne olacağı belirsiz. Platform bile değişebilir, nasıl emin olacaksın?

Eğer 9. Nesil bir işlemci olsaydı tabikide Amd öneririm. Ama İntelin 10. Nesil işlemcileri mükemmel seviyede. Özellikle r3 e göre i3 10. Nesil çok mükemmel.

B450'lerin kademesi var ancak 65W TDP'lik bir işlemci, hardcore overclock yapılmayacak da. B450 Gaming X var bende. Boost hızları gayet iyi, VRM tarafında B450M S2H'ın aynısı sanırım. Detaylara bakmak lazım. 4.4GHz'i görüyorum oyunlarda. Genelde 4.3GHz üzerinde çalışıyor oyunlarda. Bellek tarafında da başarılı bir anakart olmalı, birçok overclock denedim. B450M S2H bunun donanım tarafında kırpılmış versiyonu gibi ancak VRM tarafında oynama yok. Kısacası alınır mı alınır, hatta ufak tefek overclockları da kaldırır bu anakart. 1.35V'a kadar deneme yaptım ve VRM tarafında herhangi bir sıkıntıya rastlamadım.

*Aynıymış.

Alıntıyı görüntüle
B450M S2H + 3100 ile 1.45v denemeler yaptım VRM 60-65 civarındaydı sıcaklık olarak.

Intel'in 10. nesilde iyi bir iş çıkardığını inkar eden yok zaten ancak K modelleri sadece masraf. Overclock meraklıları hariç alan olduğunu sanmam. 10400F mesela, F/P açısından harika. 10100 de aynı şekilde, 3100'ün çift CCX olmasından kaynaklı (stok) 3100'den daha iyi performans veriyor ancak yüklü yatırım yapılacaksa ve DDR5'e bu kadar az kalmışken önü kapalı sokete yatırım yapmak anlamsız. Onun yerine 3700X ve ortalama bir B450 alıp hem Zen 3'ten uygun bir işlemciye yükseltebilirsin hem de diğer bileşenlere harcayacağın büyük paralar cebinde kalır.
B450M S2H + 3100 ile 1.45v denemeler yaptım VRM 60-65 civarındaydı sıcaklık olarak.
Gayet iyi, 3700X ile ben de denemeler yaptım ve 70 dereceyi aştığını hatırlamıyorum.

Intel'in 10. nesilde iyi bir iş çıkardığını inkar eden yok zaten ancak K modelleri sadece masraf. Overclock meraklıları hariç alan olduğunu sanmam. 10400F mesela, F/P açısından harika. 10100 de aynı şekilde, 3100'ün çift CCX olmasından kaynaklı (stok) 3100'den daha iyi performans veriyor ancak yüklü yatırım yapılacaksa ve DDR5'e bu kadar az kalmışken önü kapalı sokete yatırım yapmak anlamsız.

Gayet iyi, 3700X ile ben de denemeler yaptım ve 70 dereceyi aştığını hatırlamıyorum.
Aida64 4.6 GHz ALL core FPU testi bu arada. Prime95' de Overheat. Ama VRM değil CPU. FPU testinde sabit 88 derece.

FPU da Prime95 kadar olmasa da iyi yük bindiriyor.

Yani referans alacağın nokta yok, %115 diyemeyiz ancak Prime95'e göre %10-15 kadar az yük bindiriyor.

Geri