Kardeşim öyle bir şey var.Türksat için kablo döşeyen bir yerde staj yapmıştım.Mühendisim.Firmaların interneti nasıl taşıdıklarını falan sorarken.Türksat kullanırken arada internetin neden yavaşladığını sormuştum.Aldığım cevap buydu.Manyetik alan veri taşımasına etki eder fiziki olarak etki etmek zorunda.Bu da benzer bi sorunu yaşayan bir arkadaş.Senin için aradım buldum inanmazsın diye.Kardeşim öyle bir şey yok . bak ben 8 senedir kullandım uydu kablosu dediğin kabloların bakır oranı düşük bu türksatın internet için ürettiği kablolar var %100 bakır ve yalıtımlı o kabloalr 300 mbps upload ve download destekliyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:
zaten fiberlerde o kutu var evinize sarı kablo geliyorsa fiberdir. Ama süperonline son zamanlarda sapıttı.
Aynı şey bir şantiyemde benimde başıma gelmişti.Müdür odasına giden data kablosundan servere ve internete bağlantı yapılamıyordu günün belli bir saatinden sonra (akşam üzeri) bağlanıyor fakat bağlantının çok yavaş olduğunu söylüyorlardı.Tesisat döşeme altından kablo kanalları vasıtası ile çekilmişti.Aklıma ilk gelen şey manyetik alan etkisi olduğu için döşemeyi kaldırıp (allahtan yükseltilmiş döşeme idi) kablo güzergahına baktım.Normalde herzaman kuvvetli akım ve zayıf akım kablolarını ayrı tava içinden ve birbirine mümkün olduğunca uzak götürmeme rağmen bizim ustalar sağolsun bir kabloyu kuvvetli akım tavasından götürmüşler.Hemen güzergahı değiştirip durumu düzelttik.
Akşam saatlerinde bir nebze durumun düzelmesinin sebebi çalışanların bilgisayarlarını kapatması ve ofisin minimum akım çekmesiydi.Bu tip durumlarla karşılaşmamak için kuvvetli ve zayıf akım kablolarını kesinlikle aynı tavadan götürmeyin hatta mümkünse birbirinden olabildiğince uzak güzergahlar seçin.Özellikle 90 derecelik açılarla birbiri üzerinden geçmesine izin vermeyin çünkü maksimum manyetik alan etkisi yaratmış olursunuz.Gömülü tesisat yapıyorsanız bu duruma daha da dikkat edin sistemi devreye aldıktan sonra böylesi bir arıza ile karşılaşırsanız geri dönüşü zahmetli ve maliyetli olacaktır.Selamlar ,saygılar.