Yardım Kaç gb ram alınmalı ?

ic3peak

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
387
2-3 senede bir sistem yenileyen biri değilim. Uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum. Edit render gibi işlerim yok fakat AM5 sistem dizeceğim için şuan alacağım ram'e ilerde ekleme yapamam. 4 kanal kullanmak sıkıntı oluyor. o yüzden 64 almak daha mantıklı geliyor 32 yerine. Sizce ne yapmalıyım ?

Son düzenleme:
2-3 senede bir sistem yenileyen biri değilim. Uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum. Edit render gibi işlerim yok fakat AM5 sistem dizeceğim için şuan alacağım ram'e ilerde ekleme yapamam. 4 kanal kullanmak sıkıntı oluyor. o yüzden 64 almak daha mantıklı geliyor 32 yerine. Fakat bir yandan da şöyle düşünüyorum , diyelimki 5 sene sonra ekran kartımı ve işlemcimi değiştirmek istedim. Anakart ve ram'ler için DDR6 çıkarsa ve şuan alacağım DDR5 64 gb ram'i haliyle bu sisteme takamam ve çöp olur. Sizce ne yapmalıyım ?
Ddr6 ram teknolojisi farklı olucak hocam standartın dışında bir şey gelişiyor. M2 gibi bir şeyler üretiyolardı. 32 yeterli olur ancak aklım kalmasın diyorsanız 64 yapın

render, yapay zeka kütüphanesi ile uygulama geliştirme, iş istasyonu, sunucu kurma gibi bir düşünce yok ise oyun odaklı bir sistemde 32 gb yeterli.

Ramler zaten şu aralar çok pahalandı 32gb yeterli olur.

Paranız varsa m2 alın, ramler gibi fiyatları yakında fırlayacak.

32 oyun için yeterli ama kafam rahat etsin oyun oynarken arka planda ve 2. monitörde bi ton uygulama vs bişeyler yaparım diyosan 64 de mantıklı. Ya da benim gibi şanslıysan, ben indirimde 64gb ı 32 fiyatına almıştım 1.5 ay önce, şimdi o fiyata 32 bile kalmadı nerdeyse

32 oyun için yeterli ama kafam rahat etsin oyun oynarken arka planda ve 2. monitörde bi ton uygulama vs bişeyler yaparım diyosan 64 de mantıklı. Ya da benim gibi şanslıysan, ben indirimde 64gb ı 32 fiyatına almıştım 1.5 ay önce, şimdi o fiyata 32 bile kalmadı nerdeyse
Birkaç hikayeli oyunda 32 gb'nin yetersiz kaldığını okumuştum. Sanırım 32 şuan için standart olsa da 3-4 seneye minimuma düşecekmiş gibi hissediyorum. 64 daha mantıklı gelmeye başladı. Ve şuan 2 ram arasında kararsız kaldım. Ayrıyeten bir konu açıp sormak istiyorum fakat öncesinde size burdan sorayim hocam. Sizin de görüşünüzü merak ediyorum. Soru şu : 64 GB 6000 mhz G-skill ram alacam. Burası okey. CL değeri olarak 30 mu yoksa 26 mı alsam karar veremedim. Açıkçası 2 gündür youtube üzerinden karşılaştırma videoları izliyorum. Kimi videolarda fark yok olarak görünüyor. Az önce izlediğim bir videoda ise yaklaşık 10-12 fps fark görünüyor. %1 low değerinde de fark var epeyce. Ama tabi bu 2 ram arasında 10 bin TL'ye yakın fiyat farkı var. Bütçeden yana hiçbir problem yok. CL26 olanı rahatça alabilirim. Fakat mesele şu ki boşa para akıtmak istemem. Arada kaldığım Ram'ler şunlar , ikisinden birini kesin olarak alacam :

Birkaç hikayeli oyunda 32 gb'nin yetersiz kaldığını okumuştum. Sanırım 32 şuan için standart olsa da 3-4 seneye minimuma düşecekmiş gibi hissediyorum. 64 daha mantıklı gelmeye başladı. Ve şuan 2 ram arasında kararsız kaldım. Ayrıyeten bir konu açıp sormak istiyorum fakat öncesinde size burdan sorayim hocam. Sizin de görüşünüzü merak ediyorum. Soru şu : 64 GB 6000 mhz G-skill ram alacam. Burası okey. CL değeri olarak 30 mu yoksa 26 mı alsam karar veremedim. Açıkçası 2 gündür youtube üzerinden karşılaştırma videoları izliyorum. Kimi videolarda fark yok olarak görünüyor. Az önce izlediğim bir videoda ise yaklaşık 10-12 fps fark görünüyor. %1 low değerinde de fark var epeyce. Ama tabi bu 2 ram arasında 10 bin TL'ye yakın fiyat farkı var. Bütçeden yana hiçbir problem yok. CL26 olanı rahatça alabilirim. Fakat mesele şu ki boşa para akıtmak istemem. Arada kaldığım Ram'ler şunlar , ikisinden birini kesin olarak alacam :

Bence 4 CL o aradaki fiyat farkına kesinlikle değmez, ben de karşılaştırma videosu vs izledim bol bol, sonuç olarak 6000/30 cl aldım. Bütçe sıkıntısı olmasa bile aradaki fiyat farkı 2-3k olsa tamam hadi derim de bu fark çok açık.

AM5 4 kanal desteklemiyor. 16x2 veya 32x2 2 kanal şeklinde kullanılması önerilir. 6000 MHz ideal değerdir, fazlası optimizasyon sorunlarına sebep olabiliyor. En fazla 30 CL tercih edin, bütçe varsa daha düşük CL değeri de tercih edilebilir.
Oyun için minimum 32 GB, iş için minimum 64 GB alın.

AM5 4 kanal desteklemiyor. 16x2 veya 32x2 2 kanal şeklinde kullanılması önerilir. 6000 MHz ideal değerdir, fazlası optimizasyon sorunlarına sebep olabiliyor. En fazla 30 CL tercih edin, bütçe varsa daha düşük CL değeri de tercih edilebilir.
Oyun için minimum 32 GB, iş için minimum 64 GB alın.
Hocam 32 GB alırsam 2-3 sene sonra minimuma düşmeyecek mi ? Şuan bazı oyunlar 32 gb'de sorun çıkarıyor. Ben bu sistemi toparladıktan sonra arkama yaslanıp yıllarca kullanmak istiyorum. 64 daha mantıklı olmaz mı bu durumda ? 2-3 senede bir sisteme upgrade yapma niyetim yok çünkü

Hocam 32 GB alırsam 2-3 sene sonra minimuma düşmeyecek mi ? Şuan bazı oyunlar 32 gb'de sorun çıkarıyor. Ben bu sistemi toparladıktan sonra arkama yaslanıp yıllarca kullanmak istiyorum. 64 daha mantıklı olmaz mı bu durumda ? 2-3 senede bir sisteme upgrade yapma niyetim yok çünkü
Üst seviye sistem topluyorsan ve bütçen varsa 64 GB daha mantıklı olur tabii ki. Orta seviye bir sisteme 32 GB da yeter.
32 GB'ın en az 5 sene götüreceğini düşünüyorum çünkü 16 GB daha yeni öldü.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,158,873
Üyeler
184,066
Son üye
BiGDreAM06
Geri