20k lık Asus da 2.5ms 3ms veriyordu.
5k lık monster bu sonuçları verince gerçekten monstera saygım arttı renkler kötü olabilir ama fps oyuncuları için hala iyi bir fiyst performans
Hocam şunları merak ediyorum bu testleri aynı monitöre ard ardına 5 kere uygulayınca testler nasıl sonuç veriyor testleri doğruluğu tutarlılığı hakkında güzle fikir verir.
Ayrıca monitör sıcak bir ortamda kullanıp biraz ısınması sağlanınca testler nasıl değişiyor. Tam tersi monitör yeni açıldığında soğukken nasıl sonuç veriyor bunlarla ilgili bir video veya shorts güzel olur
ÖNEMLİ NOT: Bu monitör testimizdeki bir çok monitöre oranla Overdrive'ı açsanız kapatsanız da gecikmeye en çok etki eden şeyin monitörün profil ayarları olduğunu farkettik
Anlamadığinız nokta şu:
Sadece ortalamaya bakmamanız gerekiyor. Worst diye paylaşilan en kötü tepki sürelerine özellikle dikkat edin. Ortalama süresi çok iyi, muhteşem olsa ama birkaç tane yavaş geçiş olsa bile çok fazla ghosting olabilir.
Gördüğünüz üzere tam 5 tane geçiş yenileme döngüsünden %25-50 daha yavaş. Bu da = ghosting demek. Bir VA panel ile kıyaslanamaz tabii ancak orta-yavaş bir IPS denebilir. Bu da = başlıktaki fast IPS pazarlama demek.
2. husus renk performansı çok kötü. Neredeyse geniş renk gamutlu denemez buna. Geniş renk gamutlu IPS'ler %88-90+ DCI-P3 sunabiliyor. Geniş renk gamutunu kasıtlı daralttığınız sRGB modlarını açtığınızda dahi Monster'ın gamutundan daha yüksek gamuta sahipler.
500TL fazlaya aynı hızda, çok daha iyi kontrasta ve renklere sahip Amazon garantili bu varken alınmaz:
@Abdullah Hacıgül Hocam testler güzel hoş, elinize sağlık. Yalnız IPS'ler için çok önemli olan kontrast değerini paylaşmamışsınız. Bir de bunun için ayrı cihaz gerekiyor mu bilmiyorum ama gerekmiyorsa kalibrasyon öncesi stok renk doğruluklarını da paylaşın. Bildiğiniz üzere görüntü kalitesi sadece gamut-parlaklık değil kontrast+pek çok doğruluk değeri-siyah tekdüzelik testine de bağlı. Ayrıca ufotesti de önemli ki sayıların pratikteki karşılığını görelim.
Monster'e özel bir durum değil, her firma aynı pazarlama stratejisini güdüyor. Zaten ha 1 milisaniye, ha 5 milisaniye. Fark etmez. 144 Hz monitörde 6.9 milisaniyeye kadar en ufak fark hissetmezsin. Hepsi sorunsuzca renk geçişi sağlıyor. 6.9 milisaniyeden sonra başlar hafiften ghosting. 14 milisaniyeye kadar ise tolere edilebilir.
Hayır hocam. Aynen dediğiniz gibi yenileme döngüsü 6.9ms olduğu için 7-8ms'ler hafif ghostinge sebebiyet veriyor. Dedikleri gibi ooo 1 değilmiş durumu yok. Ancak 14ms aşırı yavaş bir değer. Örneğin:
Gördüğünüz üzere 170Hz=5,88ms ve Worst 3 AVG. değeri 15.9 ms ve 0 overshoot.
Acer XV272U KV ise yine 170Hz ama çok hızlı bir model:
Gördüğünüz üzere tüm tepki süreleri yenileme döngüsü içerisinde ve gözle seçilemeyecek kadar overshoot var.
Peki ikisi arasındaki fark gerçekte nasıl gözüküyor:
Gördüğünüz üzere devasa fark var.
Edit: Ayrıca tepki süresi=ghosting demek değil. Tepki süresi aynı zamanda hareketli nesnelerin ne kadar blurlu=bulanık olduğunu da belirliyor. Bu nedense monitörden anlayanlar konuştuğunda dahi hep atlanıyor. Yukarıdaki 2 ufo testte görebileceğiniz üzere ikisi de aynı Hz'de olmasına rağmen biri çok daha net. Yalnız ghostingten farkı şu: burada yenileme döngüsünün de çok bir önemi yok. Ne kadar hızlı=o kadar net. Dolayısıyla sadece yenileme döngüsüne göre süreye bakmamak lazım.
Ayrıca monitör sıcak bir ortamda kullanıp biraz ısınması sağlanınca testler nasıl değişiyor. Tam tersi monitör yeni açıldığında soğukken nasıl sonuç veriyor bunlarla ilgili bir video veya shorts güzel olur
Çok güzel bir noktaya değindin. Ben cevabını vereyim. Evet monitörün ısınması tepki süresi performansını etkiliyor. Abdullah Abi'yi bilmiyorum ancak diğer kaynaklar monitör biraz ısındıktan sonra test yapıyorlar.
Yanlış. O dediğin eskidendi. Günümüzde doğru kullanımda neredeyse fark edemeyeceğin kadar az fark var VRR'lerde. Bu yüzden yırtılma oluşturacak bir durum varsa %90 VRR öneriliyor rekabetçi dahi olsa.
Ancak dediğin gibi VRR kapalı da test yapılmalı @Abdullah Hacıgül . Çünkü VRR açık ya da kapalı olması tepki süresi performansını bazı monitörlerde az bazılarında ise devasa etkileyebiliyor. Bu overdrive yazılımının optimizasyonundan kaynaklanıyor. Örneğin:
The Samsung Odyssey G4/G40B S27B40 is an entry-level gaming monitor. It sits below the Samsung Odyssey G6/G65B in their 2022 lineup, and although it shares the s...