Şimdi şöyle. Uzun vadede kesin kar edersin. Neden mi? Çünkü aldığın fiyattan fazla olursa ileride kar zaten edeceksin ama şöyle bir şey var ki eğer kısa vadeli bir kar etmek istersen BTC değil daha manuplatif olan dolar ve altını tercih etmelisin çünkü BTC kısa vadeli hareketlerde çok riskli. Ama uzun vade de kesin ve büyük kar ettirir. Evet bu birimlerde tabii ki yaş sınırı var ve bunu aşmak çok kolay. Bende 18 den büyük olmadığım için babam adına birlikte yapıyoruz yatırımları ve bu da 2 adet beyin demek. 2 beyin ise daha sağlıklı fikir ve hareketler demek.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Birde bitexen var İTÜ yaptı. Ancak bu platform çok güvensiz çünkü tamamı ile devlet elinde ve büyük oynamalar ile TC sizi soyabilir parasız kaldığında.
Bitcoin, bir kripto para ve ödeme sistemi. 2008 yılında bu sistem 9 sayfalık bir belgeyle dünyaya duyuruldu. İşte insanlık tarihinin belki de en önemli yazılarından biri olan bu belgenin yazarı da gizemli: Satoshi Nakamoto. Kim olduğu bilinmiyor. Tabi hakkında pek çok spekülasyon var, hatta Elon Musk olduğunu iddia edenler bile…
Peer-to-peer kısaca P2P deyimini özellikle belirtmek isterim. Çünkü P2P merkezi yapısı olmayan bir ağ yapısı demek.
Aracıları ortadan kaldırıyor. Peki kim bu aracılar? Finansal organizasyonlar. En başta ülkelerin merkez bankaları. Bitcoin dünyasında böyle bir merkezi otorite yok.
Onun yerine açık kaynak kodlu bir yazılım var. Evet şu anda bu yazılımı indirip kodlarını inceleyebilirsiniz. Sistem herkese açık. Hatta daha iyisini de yapabilirsiniz. Nitekim şu anda Bitcoin benzeri 1300’den fazla kripto para birimi var ve sayıları da artmaya devam ediyor. ( https://coinmarketcap.com/coins/ )
Bitcoin bildiğimiz bakkal defteri sistemini kullanıyor fakat online haliİ işte bu ve benzeri kayıtlardan oluşturulan zincirlere de Blockchain deniliyor. Bu da herkese açık. Şu ana kadar dünyada yapılan tüm Bitcoin transferlerini de bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Yaklaşık 350 GB boyutunda bir dosya.
Peki nasıl oluyor da bu kayıtlara güvenebiliyoruz? Çünkü bu kayıtlar, bakkal defterlerinden farklı olarak pek çok kişi tarafından tutuluyor. İsteyen herkes bir kayıtçı haline gelebilir. Sürekli olarak da senkronize ediliyor. Ahmet, Mehmet'e 1 Bitcoin gönderdiğinde bu 3 bilgi yani gönderenin hesap numarası, alıcının hesap numarası ve gönderilen miktar tüm dünyadaki defterlere yazılıyor.
Buna dijital bir cüzdan da diyebiliriz. Bu cüzdanın güvenliği de kriptografi bir başka deyişle kriptolojiyle sağlanıyor. Yani şifrelemeyle. Her cüzdanın iki anahtarı var. Biri özel, biri de genel. Özel anahtarınızı sadece siz biliyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Sizin imzanız gibi. Ama taklit edilemiyor. Ahmet Mehmet'e 1 Bitcoin göndermek istediğinde bunu önce sadece kendisinin bildiği bir anahtarı kullanarak imzalıyor - İstanbullu Ahmet- sonra da genel anahtarıyla birlikte Bitcoin ağına gönderiyor. Ağdakiler de genel anahtarı kullanarak işlemi kontrol ediyorlar. Eğer genel anahtarı Bitcoin ağında onaylanırsa, gönderilen mesajın herhangi bir Ahmet’ten değil de İstanbullu Ahmet’ten geldiği kanıtlanmış oluyor. Kimlik kontrolü bu şekilde yapılmış oluyor.
Peki diyelim ki Ahmet’in cüzdanında sadece 1 Bitcoin var ve bununla benden bir araba satın aldı. Sonra da gidip 1 Bitcoin daha harcamaya kalkıştı. Bu işi bankadaki parasıyla yapmaya çalışsaydı ne olurdu? İkinci alışverişe izin verilmezdi çünkü bankacılık sistemi onun sahip olduğu tüm parayı önceden harcadığını bilirdi. Yani paranın kime ait olduğu kadar ne zaman harcandığı da önemli. Bitcoin dünyasında bir harcama ya da başka bir deyişle para transferi yapmak istediğinizde sistem önceki sahip olduğunuz miktarı ve bugüne kadar yaptığınız tüm transferleri kontrol etmek zorunda.
Bitcoin dünyasında her bir para işlemi için böyle bir matematik problemi çözülüyor. Bu problemler kriptografik bir hash fonksiyonu tarafından üretiliyor. Hash fonksiyonu ne demek? En genel anlamda işleri hızlandıran bir algoritma demek. Karmakarışık ve çok değişik uzunluklardaki verileri alıp bunları sabit uzunluktaki verilere dönüştürmek demek. Genellikle verileri karşılaştırmak için kullanılıyor.
Bir şarkı çalarken Shazam gibi bir uygulama onun ne olduğunu hemen biliyor ya. İşte bunun arkasında da benzer bir teknik var. Şarkı ne olursa ya da ne kadar uzun olursa olsun bir hash algoritmasıyla bir dizi koda dönüştürülüyor ve özel bir kimlik üretiliyor. Siz cep telefonunuzdan şarkıyı dinletince bu kimlik milyonlarca şarkıdan oluşan bir veritabanında hızlıca bulunabiliyor. Bu sırada gönderilen kodu tersine çeviren bir hesaplama yapılıyor. Tabi müziğin ne olduğu konusu güvenlik açısından bir risk taşımadığı için kolay ve dolayısıyla hızlı. Ancak Bitcoin dünyasında çok daha güvenlikli bir algoritma olan 256 bit Secure Hash Algorithm kısaca SHA256 kullanılıyor. Bu algoritma kullanılarak oluşturulan bir problemin çözülebilmesi için uygun bir donanıma sahip bir bilgisayarın yaklaşık 10 dakika çalışması gerekiyor. Fakat buna benzer milyarlarca problemin çözülmesi gerektiğini düşünürsek bu hiç de kısa bir süre değil.
Şu anda dünyada pek çok kişi donanım gücü çok yüksek bilgisayarları kullanarak daha fazla sayıda problem çözmeye çalışıyorlar. Buna da Bitcoin madenciliği deniliyor.
Rehber olarak çok faydalı olmuş hocam. Ancak burada keşke BTC nin ne kadar hızlı oynanan bir birim olduğunu belirtseydiniz.
Ama ben çok beğendim... Başarılı
Şimdi şöyle. Uzun vadede kesin kar edersin. Neden mi? Çünkü aldığın fiyattan fazla olursa ileride kar zaten edeceksin ama şöyle bir şey var ki eğer kısa vadeli bir kar etmek istersen BTC değil daha manuplatif olan dolar ve altını tercih etmelisin çünkü BTC kısa vadeli hareketlerde çok riskli. Ama uzun vade de kesin ve büyük kar ettirir. Evet bu birimlerde tabii ki yaş sınırı var ve bunu aşmak çok kolay. Bende 18 den büyük olmadığım için babam adına birlikte yapıyoruz yatırımları ve bu da 2 adet beyin demek. 2 beyin ise daha sağlıklı fikir ve hareketler demek.
Birde bitexen var İTÜ yaptı. Ancak bu platform çok güvensiz çünkü tamamı ile devlet elinde ve büyük oynamalar ile TC sizi soyabilir parasız kaldığında.
Rehber olarak çok faydalı olmuş hocam. Ancak burada keşke BTC nin ne kadar hızlı oynanan bir birim olduğunu belirtseydiniz.
Babam ve annem bu işlere sıcak bakmıyor, şu anda kesilen okul varken haftalık verdikleri sanki her şeye yetermiş gibi, ikna etsem de her işte olur mu filan demem gerekecek, o yüzden ya kendi adıma açabiliyorsam açayım ya da açmayım.
Babam ve annem bu işlere sıcak bakmıyor, şu anda kesilen okul varken haftalık verdikleri sanki her şeye yetermiş gibi, ikna etsem de her işte olur mu filan demem gerekecek, o yüzden ya kendi adıma açabiliyorsam açayım ya da açmayım.
18 den küçüksen açamazsın maalesef. Ben haftalık bile almıyorum aslına bakarsan. Para biriktirmek için 1 senedir arkadaşlara hiçbir şey ısmarlamadım. Sokağa çıkıyorum izin gününde, babam 100 tl veriyor ben 30 tl harcayıp 70 tl cebe atıyorum. Sende bunu uygula. Biraz fedakarlık insanı hayallerine ulaştırıyor.
18 den küçüksen açamazsın maalesef. Ben haftalık bile almıyorum aslına bakarsan. Para biriktirmek için 1 senedir arkadaşlara hiçbir şey ısmarlamadım. Sokağa çıkıyorum izin gününde, babam 100 TL veriyor ben 30 TL harcayıp 70 TL cebe atıyorum. Sende bunu uygula. Biraz fedakarlık insanı hayallerine ulaştırıyor.
O zaman tam şu sıralar dolara gir. Sonrasında dolar satıp altın alırsın. En son euro ile tamamlarsın. Çok iyi kar edersin 6 ayda. Ben son 6 ayda bu yatırımlar ile 7.5k lık kar ettim. (Bunu hava atmak için söylemedim, bir örnek olması için söyledim)
Teşekkürler hocam. Site ekledim oradan artış ve marka değerlerini görebilirsiniz alt kısma cevap olarak bir haftada yükselme miktarı olan görsel ekledim yaş sıkıntısı olmasa ve ailem bu tür şeylere izin verse hayat çok daha güzel olacak. Sene sonu 100.000$ dolar olması bekleniyor. Şuan 30.000$ dolar olduğunu düşünürsek 3 e katlamak için çok iyi bir yöntem. Aynı zamanda etherium ve diğer altcoinlerde çok hızlı yükseliyor çünkü belirli bir basım sayısı var yani sınırlı sayıda. Tekrardan teşekkürler.
Teşekkürler hocam. Site ekledim oradan artış ve marka değerlerini görebilirsiniz alt kısma cevap olarak bir haftada yükselme miktarı olan görsel ekledim yaş sıkıntısı olmasa ve ailem bu tür şeylere izin verse hayat çok daha güzel olacak. Sene sonu 100.000$ dolar olması bekleniyor. Şuan 30.000$ dolar olduğunu düşünürsek 3 e katlamak için çok iyi bir yöntem. Aynı zamanda etherium ve diğer altcoinlerde çok hızlı yükseliyor çünkü belirli bir basım sayısı var yani sınırlı sayıda. Tekrardan teşekkürler.
Ons altın bazındaki artış da yatırım yapanlara iyi haber. Aynı zamanda BTC de bundan etkilenecek çünkü. Ons altın yıl sonunda ne kadar olacak belli olmaz ama bence uçacak
Bunu aileme anlatsam %90 nederler biliyo musun? Eskiden genç yaşta evlendiriyorlardı kızları doğal deme ihtimalleri var veya her an fet*cü p*klı olma ihtimalim var. Zaten doğruları gösterince vatan haini oluyoruz. Diyanet yalanlamış bu söylemi ama TRT de yayınladı. Çok çelişkili.
Bunu aileme anlatsam %90 nederler biliyo musun? Eskiden genç yaşta evlendiriyorlardı kızları doğal deme ihtimalleri var veya her an fet*cü p*klı olma ihtimalim var. Zaten doğruları gösterince vatan haini oluyoruz. Diyanet yalanlamış bu söylemi ama TRT de yayınladı. Çok çelişkili.