Resmi Bilgi: AMD 5000-6000 Serisi GPU'lar Öldü

amd nin yaptıgı hata globaldede aynı soruları dogrumuş daniel oven dan dinleyin türkçe altyazı seçip izlemenizi tavsiye ederim

Bu video, AMD'nin RDNA 1 ve RDNA 2 ekran kartlarına yönelik sürücü desteğini azaltması, USB-C güç aktarımıyla ilgili teknik hata ve Nvidia ile Intel tarafındaki güncel gelişmeleri detaylı biçimde ele alıyor. Daniel Owen, AMD'nin kullanıcı güvenini zedeleyen adımlarını sert biçimde eleştiriyor.

İşte videodaki başlıkların daha ayrıntılı özeti:

🔧 AMD'nin Sürücü Desteği ve İletişim Sorunları

• RDNA 1 ve RDNA 2 sürücü desteği kesiliyor: AMD, bu mimarilere sahip ekran kartları için artık oyunlara özel optimizasyonlar sunmayacağını duyurdu. Bu, RX 5000 ve RX 6000 serisi kartları etkiliyor. Owen, AMD'nin geçmişte “day-zero” sürücü desteği vaadinde bulunduğunu, ancak bu vaadin net bir taahhüt olmadığını vurguluyor.
  • Kullanıcı güveni sarsılıyor: AMD'nin bu kararı, özellikle RX 6800 gibi hâlâ güçlü olan kartların sahiplerini hayal kırıklığına uğratıyor. Owen, AMD'nin bu kartları hâlâ sattığını ve sürücü desteğini kesmenin etik olmadığını savunuyor.
  • USB-C güç aktarımı hatası: AMD'nin teknik belgelerinde USB-C portu üzerinden güç aktarımı yapılabileceği belirtilmişti. Ancak bu bilgi yanlıştı ve AMD bunu sonradan düzeltti. Owen, bu tür teknik hataların profesyonellikten uzak olduğunu söylüyor.
  • Sürücü notlarındaki eksiklikler: AMD'nin sürücü güncellemelerinde yer alan notlarda bazı teknik açıklamaların eksik veya hatalı olduğu belirtiliyor. Bu durum, kullanıcıların doğru bilgiye ulaşmasını zorlaştırıyor.

⚙️ Intel ve Nvidia Cephesindeki Gelişmeler

• Intel Battlemage GPU: Intel’in yeni nesil ekran kartı Battlemage, daha güçlü bir mimariyle geliyor. Owen, bu kartın 3D cache teknolojisi kullanabileceğini ve AMD’nin FSR 3 teknolojisine rakip olabileceğini söylüyor.
  • Intel Arc sürücüleri gelişiyor: Intel, Arc GPU’ları için sürücü optimizasyonlarını artırıyor. Özellikle CPU yükünü azaltan iyileştirmeler dikkat çekiyor.
  • Nvidia'nın piyasa değeri: Nvidia, 5 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşarak teknoloji dünyasında devleşiyor. Owen, bu başarının yapay zekâ yatırımlarıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

💰 DRAM Fiyatları ve AI'nın Oyunlara Etkisi

• Bellek fiyatları yükseliyor: DRAM fiyatlarındaki artış, özellikle oyuncu sistemleri kurmak isteyenler için maliyetleri artırıyor. Owen, bu durumun PC toplama maliyetlerini olumsuz etkilediğini vurguluyor.
  • Yapay zekâ ve oyunlar: AI teknolojisinin oyunlarda NPC davranışlarını ve içerik üretimini dönüştürebileceği konuşuluyor. Owen, bu gelişmelerin oyun deneyimini daha dinamik hale getireceğini söylüyor.

Bu video, AMD'nin son dönemdeki kararlarının kullanıcı güveni üzerindeki etkilerini sorgularken, Intel ve Nvidia'nın rekabetçi hamlelerini de dengeli biçimde aktarıyor. İstersen bu konulardan birini daha teknik düzeyde inceleyebiliriz—örneğin RDNA mimarilerinin sürücü desteği kesilmesinin performansa etkisi ya da Intel Battlemage'ın potansiyel avantajları.

amd 5000-6000 serisi için artık optimize oyun drivelrı ile ugraşmayacagını yani driver çıkarmayacagını beyan etti g.o sadece kritik güvenlik updateleri alıcak
cpu diye okudum kafayı yiyordum daha 2 gün önce am4 anakart sipariş ettim

iyice saçmaladılar ya, güzelim kartlar var 6000 serisinde valla

Bugün 1660 SUPER aldığım için şanslı hissetmem gerek. AMD gözümden bayağı düştü

cpu diye okudum kafayı yiyordum daha 2 gün önce am4 anakart sipariş ettim
cpu lara destek bitti zaten hocam bios bile çıkmıyor artık am4 sokete en son cod ve bf6 için msı max serisi anakartlara tpm bios update yayınlamıuştı o kadar
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hocam ilerleyen süreçlerde elektrik faturasına göre kart öneriler olursa valla şaşırmam :D
psu da dahil
hocam sürekli zam geliyor elektrige üstüne 1000 tl oldugunda fatura otomatikman 2k olucagı için cidden üzer yüksek elektrik tüketen kart

amd 5000-6000 serisi için artık optimize oyun drivelrı ile ugraşmayacagını yani driver çıkarmayacagını beyan etti g.o sadece kritik güvenlik updateleri alıcak
Malesef bende rx 6750 xt kullanicisiym neden bu kadar erken geldiğini anlamadım :/

Malesef bende rx 6750 xt kullanicisiym neden bu kadar erken geldiğini anlamadım :/
wallahi bizde anlamadık global bile anlamadı öyle bir şey yaptıki kimse bir daha yeni amd kart almaz kritik fail attı amd 20 lik zarda 1 attı kısaca

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,156,300
Üyeler
183,777
Son üye
kagannn.n
Geri