Neler Yeni

Şeriat hakkında bazı şeyleri bilmemiz lazım

FR13NDSLX

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,154
İsim
Diyarhan
İnsanların fazla coştuğunu elimden geldiğince bulunduğum ortamda doğru bilgiyi yayma zorunluluğu hissettim kendimde.
Sorumluluk o coşan insanlara ait kendinizi boşuna yormayın her koyun kendi bacağından asılır.

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
“Şüphesiz mü’minler birbiri ile kardeştirler.” (Hucurât sûresi, 49/10)

“Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” (Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

HomerSer

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
769
İsim
Utku Şeref
“Şüphesiz mü’minler birbiri ile kardeştirler.” (Hucurât sûresi, 49/10)

“Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” (Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)
hani sana göre müslümanlar buraya öyle şeriatı reddeden şeyler yazmazdı onlar müslüman değildi. O zaman mümin de olmuyorlar?
Mesaj otomatik birleştirildi:

ayrıca şeriat istiyorsan gidebilirsin seni tutan yok buraya konu açmana gerek yok git şeriat olan yere

Faristod

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,088
İsim
Arda Aydın
Din göreceli bir kavramdır. Ben inanmayan biri olarak bu sistemi istememem en doğal hakkım sanırım.Velev ki bir suç yüzünden iftira atılıp elim kesildi, bir süre sonra gerçek anlaşıldı benim elim gelecek mi? Hayır. Bunu öteki tarafta onlara sorabileceksin demeyin çünkü inanmıyorum bu "çözüm" beni tatmin etmeyecek. Yalan şahitlerin de ceza alması brnim elimi geri getirmeyecek. Şeriat 1300 yıl önceki modern olmayan sistemde o dönemki insanlar için uygun bir yönetim biçimi olabilir bunu bilemem ama şuanki dönemde şeriat istemenin mantıklı bir tarafını görmüyorum. Bu bahsettişim sadece bir konusuydu daha buna benzer birsürü "mantıksız" olay var(bana göre mantıksız en azından) o yüzden dediğne katılmıyorum.

Besim Tibuk

80+ Gold
Hocam şahsi fikrime göre; Adalet, doğruluk, dini inanca hoşgörü vb. her şey, tüm kutal kitapların olduğu gibi Kur'an'ın da savunduğu bir şeydir.
Yani asıl önemli olan iyiliktir.
Kur'an-ı Kerim'de her yasa tek tek yazmaz.
Kur'an ele alınarak yasalar oluşturulur.

Çoğu yönetim biçimi iyiliği, hoşgörüyü amaçlıyorsa hepsi Kur'an-ı Kerim'e uymuş oluyor.
Yani sorun yok :D

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Hocam şahsi fikrime göre; Adalet, doğruluk, dini inanca hoşgörü vb. her şey, tüm kutal kitapların olduğu gibi Kur'an'ın da savunduğu bir şeydir.
Yani asıl önemli olan iyiliktir.
Kur'an-ı Kerim'de her yasa tek tek yazmaz.
Kur'an ele alınarak yasalar oluşturulur.

Çoğu yönetim biçimi iyiliği, hoşgörüyü amaçlıyorsa hepsi Kur'an-ı Kerim'e uymuş oluyor.
Yani sorun yok :D
Here we go again.
Yallah Arabistan'cılar geliyorr. Hissediyorum.

@Besim Tibuk Canım ben laiklik çok yanlış sistem veya şeriat şu anda uygulanmalıdır demiyorum. Lafım şeriatı yobazlık ve geri kalmışlık olarak niteleyenlere.

Besim Tibuk

80+ Gold
@Besim Tibuk Canım ben laiklik çok yanlış sistem veya şeriat şu anda uygulanmalıdır demiyorum. Lafım şeriatı yobazlık ve geri kalmışlık olarak niteleyenlere.
Hocam şeriat yasaları Kur'an'da anayasa gibi yazmıyor :D
Fıkıh dediğimiz şey burada devreye giriyor biliyorsunuz ki.
Yani yasayı koyana bağlı bu.
Yerine göre geri kafalılık da olabilir, ileri kafalılık da :D

Ama ne olursa olsun devletin dini olmasına karşıyım.
Günümüzde dine inanan sayısı maalesef her gün düşüyor.
Dolayısıyla iç huzursuzluk çıkartma potansiyeli her gün yükseliyor.

Bu arada yanlışlıkla gülücük atmışım, bilerek değil :D

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
geri kafalılık da olabilir,
İslam dini geri kafalılık mı?
Kur'an'da anayasa gibi yazmıyor
Madde 2, üçüncü paragrafı c bendine göre eller kesilmelidir yazmaz tabi.
Yani yasayı koyana bağlı bu.
Öyle bir şey yok. Yeni bir devlet kuruyorsun diyelim ve sen de Müslüman'sın ve halkın çoğu Müslüman sana düşen şeri'atı uygulamaktır. Çünkü yaratıcının verdiği Kur'an kurallar bütünüdür ve hayatın ona(Kur'an) göre şekillenmesi emrediliyor. İslam dini bireysel olmayıp toplumsal bir din olduğu da hesaba katılırsa...

Besim Tibuk

80+ Gold

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Anayasa Kur'an'a bağlı olarak oluşturuluyor ya, eğer bunu yapan kişi olayı poposundan anlarsa yaptığı iş dediğim gibi olmuş olur.
Ya işte burada sıkıntı bu. Bunu kabul ediyorum. Örnekleri de var: İran, Arabistan...
Şeri'at'ı şeriat, Kur'an bağlamında düşünelim.
Günümüzde dürüst güvenilir birinin çıkıp uygulayabileceği veya uygulayamayacağı bağlamında değil.

Top Bottom