Sistem Yükseltme Tavsiyesi

9060xt: 35k Gaming gecesinde daha da indirime giriyor
5060ti: 38k ama gaming gecesinde 32k ya düşen sistemler oluyor

Yani bir çok sistem mevcut ve ben bunları sadece 2dk araştırma ile buldum. İncehesap, gaming gen tr, vatan gece indirimleri, tebilon vs vs bir çok site var.
Hocam dediğiniz sistemlere baktım. Ama benim amacım sağlam bir PC olsun. Dakika başı bana masraf çıkarmasın. Günlük 1-2 saatlik oyun hevesimi kursağımda bırakmasın. Dediğim gibi bu sistemi geçici ekran kartı olarak RX580 modeli ile bir süre kullanıp daha sonra güzel orta segment bir ekran kartı almayı düşünüyorum. Dediğiniz ana kartı takarsam ekran kartsız sıvı soğutmalı şekilde 25 bin yapar. Dediğiniz ana kartını takarsam bu sistemde herhangi bir eksik parça veya üzme durumu yaşanır mı?
Upgrade kısmına gelirsek ASUS B760M-K veya ASUS B760M-PLUS anakartlarından birini alıp takarsak sistemi ilerleyen zamanda upgrade yapmak istersek ekstra anakart masrafı çıkarır mı?

Son düzenleme:
Hocam bakın sistem kötü demiyorum sadece parasını hakedecek bir sistem değil.
Eğer harcayacak 30-35k bütçeniz var ise kesinlikle sıfır sistem almanızı öneririm. Eğer toplamayı biliyorsanız parçaları tek tek almanız bile daha avantajlı olur.
Yani 9060xt 16gb sistem ile aynı fiyata geliyor sisteminiz.

anakart olayına çok takılmayın anakart ileride upgrade destekleyecek şekilde alsanız yeterli(eğer ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız). AMD tarafında asus b650m-r anakartı mesela. 7500f ile kullanmaya başlarsınız ileride eğer bütçe yapar ve ihtiyaç duyarsan 9700x takarsın. 7500f işlemcisi de öyle kötü bir işlemci değil tam tersi ekran kartlarını çok iyi şekilde besleyen bir cpu.
intel de alabilirsiniz onların anakartları arasında da farklı bir durum yok. i5 14400f zaten 7500f performansında yaklaşık olarak.

Bahsettiğiniz anakartlar da sizi götürecek güzel anakartlar. Bakın tekrar ediyorum anakart sadece yükseltme amaçlı olarak kaliteli seçilmeli. Ben yıllar boyu böyle kullanacam, yetersiz geldiğinde de satıp komple yeni sistem alacam diyorsanız sisteminizi kaldıracak giriş seviyesi anakart alın geçin. çift m2 falan ileride hafıza yetersiz gelirse bilgisayar dosyalarınızı kaybetmeden yeni m2 takıp kullanın diye öneriyorum, eğer bunu da dert etmiyorsanız tek m2li anakartlara yönelin 1k daha ucuz oluyor.

i5 14400f zaten çok ısınan ve güç tüketen bir işlemci değil giriş seviyesi çoğu anakart onu kaldırır. rx 580 ile kombinasyonu da rekabetçi oyunları rahat bir şekilde oynatır.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Özetlemeye çalıştım ancak umarım anlaşılır olmuştur.

Anladığım kadarıyla tanıdık kazığı yemeye hazırlanıyorsunuz tam bütçe verin toplayalım hocam

Tanıdık kazığından kastınız bu bilgisayara 35K vermekse haklısın dostum ama bu bahsettiğim sistem komple 25K.

Eğer harcayacak 30-35k bütçeniz var ise kesinlikle sıfır sistem almanızı öneririm. Eğer toplamayı biliyorsanız parçaları tek tek almanız bile daha avantajlı olur.

anakart olayına çok takılmayın anakart ileride upgrade destekleyecek şekilde alsanız yeterli(eğer ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız). AMD tarafında asus b650m-r anakartı mesela. 7500f ile kullanmaya başlarsınız ileride eğer bütçe yapar ve ihtiyaç duyarsan 9700x takarsın. 7500f işlemcisi de öyle kötü bir işlemci değil tam tersi ekran kartlarını çok iyi şekilde besleyen bir cpu.
intel de alabilirsiniz onların anakartları arasında da farklı bir durum yok. i5 14400f zaten 7500f performansında yaklaşık olarak.

Bahsettiğiniz anakartlar da sizi götürecek güzel anakartlar. Bakın tekrar ediyorum anakart sadece yükseltme amaçlı olarak kaliteli seçilmeli. Ben yıllar boyu böyle kullanacam, yetersiz geldiğinde de satıp komple yeni sistem alacam diyorsanız sisteminizi kaldıracak giriş seviyesi anakart alın geçin. çift m2 falan ileride hafıza yetersiz gelirse bilgisayar dosyalarınızı kaybetmeden yeni m2 takıp kullanın diye öneriyorum, eğer bunu da dert etmiyorsanız tek m2li anakartlara yönelin 1k daha ucuz oluyor.

i5 14400f zaten çok ısınan ve güç tüketen bir işlemci değil giriş seviyesi çoğu anakart onu kaldırır. rx 580 ile kombinasyonu da rekabetçi oyunları rahat bir şekilde oynatır.

Son düzenleme:
Tanıdık kazığından kastınız bu bilgisayara 35K vermekse haklısın dostum ama bu bahsettiğim sistem komple 25K.
Öncelikle niye benim mesajı alıntıladığını anlamayamadım ancak ekran kartı ile 33k yapıyor demişsin önceki mesajlarında.

Öncelikle niye benim mesajı alıntıladığını anlamayamadım ancak ekran kartı ile 33k yapıyor demişsin önceki mesajlarında.
hocam yanlış mesajı alıntıladım kusura bakmayın. Başka bir kullanıcıya cevap verecektim

Hocam zaten bütçem 30-35K olsa gider vatandan, itopyadan veya başka diğer sitelerden sipariş ederdim. Elimde ekran kartı olduğu için ve ekran kartım çoğu oyunu yüksek ayarlarda rahat bir şekilde oynattığı için en azından şuanlık ekran kartı almayacağım. Dediğiniz gibi RX 7600 ile bu sistem fiyatı 33.500₺ oluyorsa 35 bin gibi fiyatlara daha uzun ömürlü daha iyi bileşenleri olan ve daha kullanışlı sistemler tabi ki var. Şimdi size kesinleştirmiş olduğum sistemi yazacağım.

İ5-14400f 2.50 GHZ 20 MB 10 Çekirdek 1700 İşlemci Box
-Asus PRIME B760M-K D5 DDR5 8000Mhz(OC) RGB M.2 MATX 1700P Anakart
-Crucial Pro 1x16 16 GB DDR5 6400Mhz CL38 Ram Bellek (32 GB olabilir)
-Kioxia Exceria G3 1TB NVMe M.2 SSD (5000MB/3900MB)
-Kasa Olarak 750W 7 Fanlı Akvaryum Kasa
-Sıvı Soğutma 2 Fanlı
-Totalde Kasa İçinde 9 Fan Olacak
-Monitöre Şuan Gerek Yok Daha Geçen Sene Aldığım Garantili Samsung Odyssey 24" 144 Hz 1ms Monitör Mevcut
-Ekran Kartı Geçici Olarak Elimde Olan RX 580 8GB Kullanacağım.
Ve Bu Sistem Total 24-25K arasında

Hocam ayrıca dediğiniz gibi RX 7600 model bir ekran kartı olan bir sisteme 35K'ya yakın para bayılmak akıl karı değil. En azından şuanlık RX 580 ile idare eder daha sonrasında tekrardan foruma tavsiye için yeni konu açar elimdeki bütçeye göre hareket ederim

Hocam anlık olarak sistemin tüm parçalarını tek tek internetten bulup topladığımda 18k etti.
Bu parçalarda soğutma ve psu kasayı model belirtmediğiniz için eklemedim ancak bunları da ekleyince zaten 24k-25k civarına çıkacaktır kaliteli parçalarsa.
Ve şunu da belirtiyim bu topladığım sistem sıfır fiyatı. Size 2. el veriyorlarsa 25k o sisteme fazla en fazla 19-20k olması lazım parçaların temiz olduğunu varsayarsak.

Soğutma olarak sıvı soğutma önermem. i5 14400f zaten soğutması basit bir işlemci ve sıvı soğutmalar zamanla bozuluyor(pompası arızalanıyor vs.)
Güzel bir kule soğutma çok daha iyi olacaktır. Hem sıvı soğutmadan çok daha ucuz ve uzun ömürlü oluyorlar.

Örnek1: Sıvı soğutma fiyatı tahminimce 1k dan fazladır 1k ya bu model işlemciyi soğutur.

Bir üst modeli 6 ısı borulu: Eğer sıvı soğutmaya 2k dan daha fazla para veriyorsanız onun yerine bu daha iyi olacaktır.

Edit:
Kasa akvaryum olduğu için kule soğutma iyi performans verir mi bilmiyorum. Kasa içine hava giremeyecek sonuçta.
Belki deneyen arkadaşlar yorum yazarlar.

Ram eğer 32 yapacaksanız şu kiti alabilirsiniz. cl 30 6000mhz ben kullanıyorum sorununu görmedim. cl38 gözüme çok göründüğü için öneri olarak veriyorum.

Son düzenleme:
Hocam anlık olarak sistemin tüm parçalarını tek tek internetten bulup topladığımda 18k etti.
Bu parçalarda soğutma ve psu kasayı model belirtmediğiniz için eklemedim ancak bunları da ekleyince zaten 24k-25k civarına çıkacaktır kaliteli parçalarsa.
Ve şunu da belirtiyim bu topladığım sistem sıfır fiyatı. Size 2. el veriyorlarsa 25k o sisteme fazla en fazla 19-20k olması lazım parçaların temiz olduğunu varsayarsak.

Soğutma olarak sıvı soğutma önermem. i5 14400f zaten soğutması basit bir işlemci ve sıvı soğutmalar zamanla bozuluyor(pompası arızalanıyor vs.)
Güzel bir kule soğutma çok daha iyi olacaktır. Hem sıvı soğutmadan çok daha ucuz ve uzun ömürlü oluyorlar.

Örnek1: Sıvı soğutma fiyatı tahminimce 1k dan fazladır 1k ya bu model işlemciyi soğutur.

Bir üst modeli 6 ısı borulu: Eğer sıvı soğutmaya 2k dan daha fazla para veriyorsanız onun yerine bu daha iyi olacaktır.

Edit:
Kasa akvaryum olduğu için kule soğutma iyi performans verir mi bilmiyorum. Kasa içine hava giremeyecek sonuçta.

Ram eğer 32 yapacaksanız şu kiti alabilirsiniz. cl 30 6000mhz ben kullanıyorum sorununu görmedim. cl38 gözüme çok göründüğü için öneri olarak veriyorum.
Hocam valla açık konuşmak gerekirse ben kule tipi soğutma ile sıvı soğutmayı hep karıştırıyorum. Alltaki fotoğraftaki gibi olacak. Bu arada sistem sıfır olacak o yüzden bu fiyat bandında. Kaliteye gelecek olursak bilgisayarı ayarlicak olan abinin firmasındakiler kendi ithal ediyormuş. 1 haftalık indirim yapmışlar 10.000₺ değerindeki kasalardan 950 adet satmışlar. Yani ufak bir sorunda iletişime geçebileceğim ve güvendiğim birisi. Monitörü de bu abimden almıştım hâlâ memnunum bir sıkıntısını görmedim.

Edit:

Hocam soğutma dediğim şu üst tarafta bulunan 2 fanlı olan soğutma

Ekler

• IMG_1047.webp
    IMG_1047.webp
    119.2 KB · Hit: 6
Hocam valla açık konuşmak gerekirse ben kule tipi soğutma ile sıvı soğutmayı hep karıştırıyorum. Alltaki fotoğraftaki gibi olacak. Bu arada sistem sıfır olacak o yüzden bu fiyat bandında. Kaliteye gelecek olursak bilgisayarı ayarlicak olan abinin firmasındakiler kendi ithal ediyormuş. 1 haftalık indirim yapmışlar 10.000₺ değerindeki kasalardan 950 adet satmışlar. Yani ufak bir sorunda iletişime geçebileceğim ve güvendiğim birisi. Monitörü de bu abimden almıştım hâlâ memnunum bir sıkıntısını görmedim.

Hocam soğutma dediğim şu üst tarafta bulunan 2 fanlı olan soğutma
Evet sıvı soğutma bu yanlış görmüyorsam modeli msi sanırım aşağıdaki model.

İşinizi görür ben sadece kule tipi soğutmaları tercih ediyorum fiyat performans açısından ve uzun vade için.

Ram önerisi olarak piyasada bir çok ram var açıkçası hiç 6400mhz cl38 ram kullanmadım genelde 6000mhz ve cl30 önerilir stabil olduğundan dolayı. Ama bu ram de üzmez ileride 16 daha ekleyecekseniz birebir modelini alın.

Sıfır fiyat 25k ise piyasa fiyatından bir farkı yok zarara girmiş olmuyorsunuz. 30k ya çıkacaksanız 9060xt ekran kartlı sıfır hazır sistemlere bakmanızı öneririm.

Evet sıvı soğutma bu yanlış görmüyorsam modeli msi sanırım aşağıdaki model.

İşinizi görür ben sadece kule tipi soğutmaları tercih ediyorum fiyat performans açısından ve uzun vade için.

Ram önerisi olarak piyasada bir çok ram var açıkçası hiç 6400mhz cl38 ram kullanmadım genelde 6000mhz ve cl30 önerilir stabil olduğundan dolayı. Ama bu ram de üzmez ileride 16 daha ekleyecekseniz birebir modelini alın.

Sıfır fiyat 25k ise piyasa fiyatından bir farkı yok zarara girmiş olmuyorsunuz. 30k ya çıkacaksanız 9060xt ekran kartlı sıfır hazır sistemlere bakmanızı öneririm.
Hocam param hazır yarın gidip kartı vuracağım. 30-35K bantlarına çıkmayı çok isterdim fakat başka ödemelerim olduğu için maalesef o fiyat bantlarına çıkamam

Şimdiden hayırlı olsun hocam. Anakart iyi olduğu için ileride ekran kartı işlemci vs yükseltme yapabilirsiniz.
Parçaların kutularını ve garantilerini almayı unutmayın. Saygılar.

Arkadaşlar selam. Şuan da aktif olarak kullandığım sistemi satıp daha yüksek modele geçmek istiyorum.

Şuan ki sistemim
-İntel İ5-4570 İşlemci
-RX 580 8 GB Ekran Kartı
-960GB+256GB SATA SSD
-16 GB RAM

Geçmek istediğim sistem
-İ5-14400f 2.50 GHZ 20 MB 10 Çekirdek 1700 İşlemci Box
-Gigabyte H610M-H V2 DDR5 5600Mhz 1700P DDR5 mATX Anakart
-Crucial Pro 1x16 16 GB DDR5 6400Mhz CL38 Ram Bellek
-Kioxia Exceria G3 1TB NVMe M.2 SSD (5000MB/3900MB)
-Kasa Olarak 750W 7 Fanlı Akvaryum Kasa
-Ekran Kartı Olarak RX7600 (?)

Evet arkadaşlar geçeceğim sistem bu şekilde.

Şuanki sistemi satıp bunu toplatacam tanıdık bir abiye. Ay sonuna kadar RX7600 modeli dahil her bileşene param yetiyor. Fakat ben fazla masrafa girmek istemediğim için satacağım olan sistemden RX 580 ekran kartını çıkarıp geçici olarak bu sisteme takmak istiyorum . Arta kalan parayla da bu sisteme uygun çok yüksek olmayacak bir ekran kartı alıp ekran kartını yükseltmek istiyorum.

Bu arada eski sistemi satacağım kişi hem tanıdık olduğu için hem de yüksek gereksinim gerektirmeyen oyunlar oynayacağı için ikinci el daha düşük bir ekran kartı takıp geçici olarak RX580 model ekran kartını toplayacağım sisteme takmak istiyorum.

Toplayacağım sistemde yapacağım işlevler

Günün çoğunu KPSS çalışarak geçireceğim.
Günde max 3-4 saat oyun
Oynayacağım Oyunlar
Valorant
İndirimde bulursam belki RDR2
GTA V
FC 25 veya 26
Günün kalan kısımlarında da aktif olarak yaptığım sosyal medya hesaplarına içerik üretmek için ayıracağım. (After Effect, CapCut vs. üzerinden edit yapıp Youtube Kanalıma atacağım.)

Sizce geçici olarak da olsa RX 580 8GB bu işlevleri yapmak için uygun mu? Yoksa ayın 31'ine kadar bekleyip direk RX7600 ile birlikte mi almak mantıklı? RX580 kullanırsam eğer max 3 hafta kullanıp yükselteceğim bilginiz dahilinde olsun.(Eski sistem de valo oynarken FPS 200-300 bandında idi)
bu vatandaki hazır sistemlere çok benziyor fiyatı ortalama 26k dır diye düşünüyorum bence cuma günleri gaming gecelerine bakarsan çok daha iyi sistemleri alırsın

Şimdiden hayırlı olsun hocam. Anakart iyi olduğu için ileride ekran kartı işlemci vs yükseltme yapabilirsiniz.
Teşekkür ederim hocam. Anakart h610 m-k da olabilir dükkana gittiğimde tekrar detaylı bakarım. Ürünler sıfır kutusunda gelecek. Onlara da dikkat edeceğim

bu vatandaki hazır sistemlere çok benziyor fiyatı ortalama 26k dır diye düşünüyorum bence cuma günleri gaming gecelerine bakarsan çok daha iyi sistemleri alırsın
Hocam inanın para elimdeyken alsam daha iyi olur. Yoksa o parayı yer bitiririm 😀

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,349
Üyeler
183,102
Son üye
anonimkm
Geri