Sistemim çok güçlü olmasına rağmen çok fazla drop yiyorum.

Dark Chef

80+
Reaksiyon skoru
0
Selamlar,

Bilgisayarımı alalı tam bir yıl oldu ve şu an bir sorun yaşıyorum. Bir iki aydır Apex oynarken oyunun FPS’si çok yüksek olmasına tağmen oyun anlık donmalar atıyordu. Acaba dedim, 1080p monitör yüzünden ekran kartı darboğazına mı giriyorum? Grafikleri fulledim, yok bir şey değişmedi. O ara Valorant oynuyordum, onda bir sıkıntı yoktu. Şimdi ise Valorant’ta da aynı sıkıntı olmaya başladı. Ne olduğunu anlamaya çalıştım. Samsung Magician yazılımını indirdim. Corsair MP 600 Pro SSD mi test ettim. Orada aldığım değerler tuhaftı. Okuma 7600 çıktı, yazma 1600, bu çok saçma. Sonra ise IOPS değerine baktım, 7000 çıktı, buna düşük bile denmez tanı. Birazcık sonra test yaptım, IOPS değeri 600K’nın üzerine çıktı ama yazma çok değişmedi. Başka bir şey daha dikkatimi çekti. MSI Afterburner’ı kurdum ve sistemdeki değerleri incelemek istedim. Oyunda sıcaklık vs. gibi değerler hep düşüktü. Ekran kartı 55 civarındayken işlemci de 59 falandı. Kullanım oranlarında bir sıkıntı yoktu ama bir değer o drop anlarında dikkatimi çekti. FPS düşmüyor ama drop giriyordu. D3D11 gecikmesi o anlarda 200’lere fırlıyordu. O gecikme neden olur diye araştırsam da bir sürü şey denedim yapamadım. Bilmediğim başka bir şey gecikme yüzünden mi drop giriyor, başka bir şey drop’a sebep oluyor ve gecikme de onun yüzünden çıkıyor. Bu arada BIOS’tan işlemci üzerindeki ekran kartını kapadım denedim, bir şey değişmedi.

Sistemim:

GALAX RTX 4070 S

RYZEN 7 7800 X3D

ASUS B650M-E WIFI

CORSAIR VENGEANCE 16*2 6000MHz DDR5

Samsung 970 EVO 500GB

CORSAIR MP600 PRO 1 TB

Sistem Samsung üzerine kurulu, PC’yi aldığım zamanda SSD’ye bütçe ayıramadığım için eski SSD’ye kurdum. Ömürleri ise Samsung 91 Corsair 99.

oyun oynarken bende bu durumu yaşıyorum 7700xt 7600 işlemci var ama şunu fark ettim seninde bakmanı istiyorum %99 FPS ortalama fpsin yarısına düşüyor mu mesela ortalama 160 alıyorsan %99 FPS in 70 80 alıyor mu büyük ihtimalle sorunumuz aynı

Ddu ile ekran kartını kaldır ve tekrar yükle

Ddu ile ekran kartını kaldır ve tekrar yükle
Yaptım ancak bir şey değişmedi
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

oyun oynarken bende bu durumu yaşıyorum 7700xt 7600 işlemci var ama şunu fark ettim seninde bakmanı istiyorum %99 FPS ortalama fpsin yarısına düşüyor mu mesela ortalama 160 alıyorsan %99 FPS in 70 80 alıyor mu büyük ihtimalle sorunumuz aynı
FPS hiç düşmüyor, mesela valorantta 800 alıyorsam, 800 almaya devam ediyorum ama bir saniyeliğine görüntü kitleniyor ve devam ediyor sonra. Bu arada sesli sohbette sesim falan da donuyor.

Son düzenleme:
expo kapaliyken de ayni problem gerceklesti mi hocam
yani yüksek fps alıyordum bendeki ortalama fps iyi ama %99 fps 200 150 lere düşüyor ara sıra çıldırtıyor expo1 açtım expo2 değil birde 2 ram slotu takılı 32gb

expo kapaliyken de ayni problem gerceklesti mi hocam
sistemimi sayıyim mi hocam bir yardım eder misiniz rica etsem

hocam expo kapalıyken performansın düşmesi normal. benim merak ettiğim anlık takılma gerçekleşiyor mu? raminiz cl kaç? CPU-Z indirip memory ve SPD sekmelerinin fotoğraflarını atar mısınız?

eğer anlık takılma olmuyorsa expo kapalı manuel timing ile 6000mhz yerine 5600 veririz cl değerini ise atıyorum tam expo ile 6000/36 ise biz 5600/36 bırakırız.

1765296327336.webp

Kingston 16GB(1x16) Beast EXPO 5600mhz CL36 DDR5 Single Kit Ram 2 TANE VAR 32 GB TOPLAM

hocam expo kapalıyken performansın düşmesi normal. benim merak ettiğim anlık takılma gerçekleşiyor mu? raminiz cl kaç? CPU-Z indirip memory ve SPD sekmelerinin fotoğraflarını atar mısınız?

eğer anlık takılma olmuyorsa expo kapalı manuel timing ile 6000mhz yerine 5600 veririz cl değerini ise atıyorum tam expo ile 6000/36 ise biz 5600/36 bırakırız.
expo kapalıyken daha yüksek veriyor gibi hocam anlayamadım ki

Ekler

• f1.webp
    f1.webp
    19.8 KB · Hit: 4
BIOS güncel değilse güncelleyin. Güncelse veya güncelledikten sonra BIOS ayarlarını sıfırlayın. Ayarlardan sadece XMP, Resizebar açıp sistemi başlatın.

Ayrıca Chipset, Ses ve ağ sürücülerini de kontrol edin. Güncelleme varsa güncelleyin. Yoksa sürücüleri kaldırıp en son sürümleri tekrar yükleyin.

Varsa SSD firmware güncellemelerini yükleyin.

2025-12-09_19-13.webp

Ayrıca kullandığınız çevre birimleri(fare, kulaklık, klavye) vb. değiştirip de deneyin. Bazen bunlar parazit veya hatalı sürücü vb. dolayı da garip takılmalara yol açabiliyor. Sürücülerini kaldırıp yeniden yüklemeyi de deneyebilirsiniz. Kısaca format atmak gibi oluyor ama format atmadan böyle denenebilir.

Ayrıca arka planda çalışan Discord, Spotify, tarayıcı(Chrome vb.) silmeden yeniden yükleyin. Aktif kullandığınız uygulamaları yeniden yüklemek veri kaybetmeden onları onaracaktır. Bu da yazılım kaynaklı bir takılma varsa sorunu çözecektir.

Konu sahibi dışında yazan arkadaş bu ani takılma bazen sıcaklıklardan olabiliyor. Atıyorum anakartın çok giriş seviyesidir ve anakart üstündeki VRM'ler için soğutucusu yoktur. Veya o kısımlardaki pedler eskimiştir. Bu da sıcak ortamda VRM'lerin ısınıp sistemin genel stabilitesini bozar. Bunu anlamak adına kasanın yan(genelde cam) kapağını çıkarıp ve biraz aralık bırakıp hava atması sağlanabilir. Yazın genelde benzer şeyi yaşıyorum ve yan cam açıkken sorun yaşamadan ağır oyunları oynayabiliyorum.

Son olarak şu konuda önerdiğim Wintoys ayarları da yapılabilir. Kesinlikle faydasını görürsünüz.

ama hocam amd sistem xmp mi başlatıyim

BIOS güncel değilse güncelleyin. Güncelse veya güncelledikten sonra BIOS ayarlarını sıfırlayın. Ayarlardan sadece XMP, Resizebar açıp sistemi başlatın.

Ayrıca Chipset, Ses ve ağ sürücülerini de kontrol edin. Güncelleme varsa güncelleyin. Yoksa sürücüleri kaldırıp en son sürümleri tekrar yükleyin.

Varsa SSD firmware güncellemelerini yükleyin.

Alıntıyı görüntüle

Ayrıca kullandığınız çevre birimleri(fare, kulaklık, klavye) vb. değiştirip de deneyin. Bazen bunlar parazit veya hatalı sürücü vb. dolayı da garip takılmalara yol açabiliyor. Sürücülerini kaldırıp yeniden yüklemeyi de deneyebilirsiniz. Kısaca format atmak gibi oluyor ama format atmadan böyle denenebilir.

Ayrıca arka planda çalışan Discord, Spotify, tarayıcı(Chrome vb.) silmeden yeniden yükleyin. Aktif kullandığınız uygulamaları yeniden yüklemek veri kaybetmeden onları onaracaktır. Bu da yazılım kaynaklı bir takılma varsa sorunu çözecektir.

Konu sahibi dışında yazan arkadaş bu ani takılma bazen sıcaklıklardan olabiliyor. Atıyorum anakartın çok giriş seviyesidir ve anakart üstündeki VRM'ler için soğutucusu yoktur. Veya o kısımlardaki pedler eskimiştir. Bu da sıcak ortamda VRM'lerin ısınıp sistemin genel stabilitesini bozar. Bunu anlamak adına kasanın yan(genelde cam) kapağını çıkarıp ve biraz aralık bırakıp hava atması sağlanabilir. Yazın genelde benzer şeyi yaşıyorum ve yan cam açıkken sorun yaşamadan ağır oyunları oynayabiliyorum.

Son olarak şu konuda önerdiğim Wintoys ayarları da yapılabilir. Kesinlikle faydasını görürsünüz.
hocam bende fps%99 aşırı düşüyor ortalama iyi gösteriyor ama %99 oranda düştüğü için kasma hissiyatı yaşıyorum anakart giriş anakart ve vrm için soğutucu yok dediniz ya ne anlamda hocam anlamadım

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,171,364
Üyeler
186,054
Son üye
adaaaaaa
Geri