okunmaz ya dgs ile geçiş yapabiliyorsun bilgisayar mühendisliğine ama zor işte benimde ortalama gelmiş 1 sene daha çalışabilirmiyim bilmiyorum.
arkadaslar dgs ile geçiş yapmak aman aman zor degil ama şunu belirtmeliyim, 2 yıllıkta okudugunuz bir çok dersi saydıramayabilirsiniz. ben de bilgisayar mühendisiyim ve cevremde dgs yapan çok kişi var, dgs sonrası 2 yıl daha okuyup muhendıs olursunuz dıyenlere cok aldanmayın.
ders kabul etmıyorlar mühendislik fakültesi için. bundan dolayı tekrar 4 yıl eğitim görebiliyorsunuz. benim bir çok arkadasım 2+3.5 yıl okudu. bir de su sıra sektörde genel olarak bir doymuşluk var. sıfırdan bir işe yerleşmeniz için yüksek efor sarfetmeniz gerekecek. covid ile beraber 50k-100k fiyatlarla 3-6 ayda yazılımcı olma isteğiyle bir çok insanı kandırdılar. su an her yazılım iş ilanına en az 1000+ başvuru var.
nacizane tavsiyem: su an üniversiteye başlayacaksanız, 2030 Türkiye'sini hayal edin ve ona göre planlama yapın. kimsenin övmeleriyle hayatınızı kurgulamayın. çünkü yogun okunan bölümlere gidip staj dahi bulamayan milyonlarca genc var cok stresli dönemler geçirirsiniz.
sıradan bir üniversitede şehrin dışında 4-5 yılınızı inanın heba etmeyin. sonrası daha zor olacak çünkü. üniversite okumazsanız hayatınız bitecek diye bir kaide yok kardeşlerim. ama zor bir ülkedeyiz. eğer ki her şeye sıfırdan başlayacaksanız, şimdiden yabancı dil öğrenip yurt dışına gitmeye calısın.
önerim ise:
- özellikle makine başı ustaları çok aranıyor ve bulunmuyor ve günümüzde (temmuz 2025 ) CNC gibi makine ustaları ortalama 60k dan başlayan ücretlerle iş buluyor ki bunlar 1-3 yıllık tecrübelerle oluyor.
- eğer küçük bir miktar sermayeniz ve merakınız varsa akıllı tarım ile uğraşmanız. şu an bile en ufak olayda meyve fiyatları sebze fiyatları tavan yapıyor, eğer teknolojik küçük bir yer kursanız bile emin olun büyürsünüz. (üniversiteye gerek duymayın)