Tekrar ellerinize sağlık. Hiç sağa sola bakmadan sizin emeklerinize ve yanıtınıza güvenerek amazondan sipariş geçtim. İnşallah aradaki farka değecektir. Ellerim büyük. Sadece küçük ve hafif bir mouse olduğu için tercih etmiştim v2 miniyi. V3 daha hafifmiş. Aradaki farkı çok hissetmem gibi duruyor. Yine de geldiğinde deneyimleyeceğim. Bilgisayarımı yeni topladım ve güzel parçalardan oluşturduğumu düşünüyorum. Fareye tepkisi iyi olacaktır tahminimce. Tek eksiğim şu an bu mouse için performansından en iyi yararlanabileceğim bir mouse. Şu an 90x40 herkesin zamanında kullanmış bulunduğu giriş seviye mousepadlerden birisine sahibim. Çok fazla hybrid, speed tarzı terimler dönüyor ama uzağım şahsen. Eğer bu konuda da fikriniz varsa dinlemek isterim. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. 4k 8k konusunda ise eğer 8k'da sürekli kullanmak bir problem mi oluşturuyor 4k örneğini de ayrıca verdiğiniz için? 8k'ya çekip bırakmak en iyi performansı sağlamıyor mu? Sizi de yoruyorum kusura bakmayın lütfen. Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim tekrar.
Küçük bir mousedan devasa bir mouseye geçiş yapıyorsunuz eğer rahat edemezsiniz amazondan almış olduğunuz için rahatlıkla iade edebilirsiniz.
Olurda mouse büyük geldiği için beğenmezseniz size daha küçük, ergo olmayan, 3370 sensör, 70g civarında ağırlığı bulunan endgame xm1r tavsiye ederim. Elinize uygun olmayan ve sizi rahat hissettirmeyen bir mouse hangi özelliklere sahip olursa olsun tercih sebebi olmamalı. Xm1r dark frost mouse 899 tl civarına satılıyor şuanda güzel bir seçenek sizi üzmeyecek ve memnun bırakacaktır. Alternatif olarak kenarda dursun bakarsınız. Dav2 miniden daha iyi özelliklere sahip yine sizin için güzel bir upgrade olur ve fiyatıda oldukça uygun şuan. STM32F072C8 mcu kullanıyor yukarıda bahsettiğim mcular kadar güçlü olmasa dahi 1k kullanımda fazlasıyla yeterli.
Mousepad konusunda çok bir bilgim yok mikro dokumalı olanları oluyor daha avantajlı olduğu söyleniyor. Tamamen kişisel tercih olarak bakıyorum speed, slow, hybrid tarzlarına. Senelerce zowienin g-sr mousepadi yaygın olarak kullanıldı ve beğenildi fakat mousepad çamur gibi oluyordu ve kaymıyordu kullandıkça ama bazılarının hoşuna gidiyordu bu şekilde kullanımı yaygındı. Buzlu camdan mousepadler dahi üretildi kullanıldı. Benim tek verebileceğim tavsiye bu konuda düz bir renk tercih etmeniz sensörün okumasına etkisi için.
Bilgisayarınız iyi donanımlardan oluşuyor olması oyun için optimize edilmiş olması anlamına gelmiyor. İyi bir cpu ve anakart gibi donanımlar 8k kullanımda en büyük etkenler fakat optimizasyon tamamen farklı konular fakat hepsi birbirine bağlı şeyler.
İyi bir oyun bilgisayarını neden alırsınız? oyunlarda donma, takılma sorunları olmadan oynayabilmek için. İyi bir oyun bilgisayarını neden optimize edersiniz? oyunlarda geçikmeyi en aza indirmek, kaynağı tek bir şeye yönlendirmek ve daha iyi verim alabilmek için. Burada işin içine ekran kartı ayarlarından stabil ve yüksek cpu performansınız, anakartınızın modeli ve sunduklarıyla beraber bileşenleri, ram ayarlarınız hatta windows ayarlarınız ve windowsun modeli ve versiyonu dahil olmak üzere bir çok etken giriyor. En optimum hale getirmek çok teknik bir iş. Bilgisayardan bilgisayara değişiyor ve biraz uzmanlık gerektiriyor bu yüzden bu konularda çoğu pro oyunucunun twitter üzerinden profesyonellerden ücret karşılığında destek aldığını görebilirsiniz. Ben bu konuda kendi işimi kendim görüyorum ve ücretli veya ücretsiz bir destek sağlamıyorum. O yüzden işin burası tamamen size kalmış.
Şimdi sizin durumunuza gelelim iyi bir bilgisayarınız olduğunu söylüyorsunuz. Bu durumda cpu ve anakart gibi bileşenlerinizin 8k için gerekli yeterliliğe sahip olduğunu varsayarak performans olarak ne alırsınız? size ne gibi katkıları olur? bunlara bakalım
1000hz polling rate 1 ms
2000hz polling rate 0.5 ms
4000hz polling rate 0.25 ms
8000hz polling rate 0.125 ms raporlama hızı demek. Yani gördüğünüz gibi 4k ve 8k arasında kayda değer bir fark gözükmüyor. Hatta bana göre 2k üzerinde belirgin bir fark yaratmıyor. Fakat 8k kullanmak istediğinize işlemcinize daha fazla yük bineceği için daha fazla cpu kullanımı demek. 4k kullanmak isterseniz biraz daha az yük binecek bu durumda işlemci daha az yorulacak. Bu yüzden 8k yerine 4k çoğu zaman tercih ediliyor çünkü kayda değer bir fark oluşturmuyor ve cpu üzerinden yük alıyor.
Ayrıca bu yüksek raporlama hızlarını 400 dpi, 800 dpi gibi seviyelerde kullanamazsınız. O hızlara bu dpi çıkamaz çünkü. Genellikle en az 1600 dpi önerilir 3200 civarına kadar yolu var fakat bunun optimumunu sizin bulmanız gerekiyor test ederek. Hangisinde daha iyi verim alırsınız kendiniz gözlemlemeniz gerekiyor. Oyun içerisinde farkı hisseder misiniz peki? iyi optimize edilmiş güçlü bir bilgisayarda ve yüksek hz bir monitörde evet.
Biz sizinle şuan tırnağın ucunu konuşuyoruz kısaca. Buraya gelene kadar parmaklar, elimiz, kolumuz, omzumuz var. Yani mouse şeklini parmaklarımız olarak değerledirirsek, ellerimiz bilgisayar bileşenleri olsun ve kolumuz monitörün kalitesi olsun, omzumuzda kendimiz. Bu şekilde bakarsak detayları konuşuyoruz önemli olan bütün hepsinin bir bütün olarak birbirine bağlı olması. Tırnak ucuna gelene kadar diğer parçalarımızı düzeltmek geliştirmek daha önemli. Ancak bu şekilde verim alabilirsiniz.
Her şey olumlu diyelim ve sorunsuz bir sistem kurduk ama siz yinede 1000hz ve 8000hz arasındaki farkı hissetmeyebilirsiniz fakat kağıt üzerinde avantajıı var mı? evet var. Her insan aynı uzaklığı göremiyor ve aynı desibeldeki sesleri duyamıyor. Bu açıdan bakın. Bunlar yeni teknolojiler olduğu için her oyun destek vermiyor zaten. Zamanla dahada yayılacak ve bir gün standart hale gelecek bundan 10 sene önce mouselar 500hz kullanılırken bugün 1000hz standart haline geldi. Seneler önce144hz monitörler standart kullanılırken 240 360 ve daha fazlası gibi seçenekler çıktı ve bir standarta oturacak.
Ben işin teknik detaylarından biraz uzaklaşarak kısaca size şunu söyleyim; 1000hz ve 2000hz kötü değildir ve olumsuz sonuç yaratmaz. Ama bu konularda bilginiz yoksa, testini yapamıyorsanız 4k ve 8k dezavantaj yaratabileceği senaryolar var.
Kısaca siz 1800 tl'ye alabileceğiniz en iyi fps türü oyunlarda kullanılabilecek kablolu mouseyi aldınız. 4k 8k gibi şeyler teknik detaylar ama siz 1000hz bile kullansanız donanım ve özellikleri bakımından en stabil ve hata payı olmayan mouseyi kullanmış olacaksınız. Parazitlenme olmayacak, sensör verileriniz her halükarda stabil ve düzgün bir şekilde iletilecek. Mousepadinizin dokusunda bir bozulma olsa dahi bunu tolere ederek hiç sorun yokmuş şekilde okuyabilecek donanımda ve kalitede bir mouse almış oldunuz. Anakartınızda, modem, routernizde veya çevrenizdeki herhangi bir bileşende parazitlenme yapabilecek bir sorun mu var? artık mouseyi etkileyecek bir durum yok. Yani mouse bunu tolere edebilecek güçte ve sizin mouse üzerinden bilgisayara ilettiğiniz her veriyi stabil ve sorunsuz olarak aktaracak. Kablo, büyüklüğü, ergonomisi, coatingi, yan bileşenleri (switchleri gibi) alakalı bir probleminiz olmazsa eğer burada konuşulan bütün mouselardan donanım olarak daha üstün bir mouse elinizde olacak. Artık bunu nasıl ve hangi verimlilikle kullanacağınız size kalmış.