Sizce Hangi Mouse'u Almalıyım ?

Son olarak şey sormak istiyorum sana swarcow u takip ediyorum ben bu konularda ten air videosunun altında da aynı yorum vardı çoğu videonun altında görüyorum. Mouselar ilk alındığı zaman güzel fakat 3 ay sonra clicklerde gıcırdama oluyor falan diyenler var baya mouse denemiş birisin anladığım kadarıyla özellikle wraith de satılan mouselar için söylemiş insanlar bu gıcırdama olayını yaşadın mı hiç ?
Yani bende olmadı ama kesin olarak sende olmayacak diyemem tabii.

NXP LPC5528 gibi harika bir mcu kullanan Deathadder v3 kablolu modelini öneririm. Elinizin büyük olduğunu ve ergo sevdiğinizi söylemişsiniz. Bu mousenin kablolu olduğu için fiyatının daha düşük olması wireless modellere göre daha kaliteli ve stabil performans verdiği gerçeğini değiştirmez.

Ayrıca gerçek bir 4k 8k deneyimi yaşamak istiyorsanız bu kablolu modeli tercih etmeniz gerekiyor.

Peki rakip olarak düşündüğünüz wireless modeller ne kullanıyor? ortalama hepsi aynı sensöre sahip fakat bunu işlemek ve verileri düzgün aktarabilmek için kullandıkları mcu Nordic nRF52840. Peki iyi midir bu mcu? evet fakat NXP LPC5528 kadar değil.

NXP LPC5528 ARM Cortex-M33 (ARMv8-M mimarisine sahip) işlemci kullanırken 150 MHz (FPU) değerlerinde stabil çalışır. Yani 4k - 8k kullanacaksanız daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyacaksınız ve daha yoğun sinyal işleme yapacağınız için size avantaj sağlar ve gerçek bir 4k - 8k deneyimi yaşatır.

Rakiplerdeki Nordic nRF52840 ARM Cortex-M4F (ARMv7E-M mimarisine sahip) işlemci kullanırken 64 MHz (FPU) değerine kadar çalışır. İyi midir? evet fakat NXP LPC5528 daha modern ve yeni çıkmış olup daha iyi işlemci kullanır. Yani hareket algoritması kullanacağınız işlemlerde daha iyi performans elde edersiniz. Çoğu wireless mouse 8k kaldıracak mcu'ya sahip değil ve firmalar bunu dongle gibi saçma sapan şeylerle sağlamak istiyorlar fakat stabil ve ham bir 4k - 8k deneyimi için kablolu bağlantı daha avantajlı.

Ayrıca NXP LPC5528 mcu'da sensör konfigürasyonu için daha iyi ve daha güçlü bir çok avantajı daha vardır. Örneğin wireless özelliğine sahip mcular gibi düşük güç tüketmek için kendini sınırlandırmaz. Parazitlenmeden etkilenmez ve daha güçlü bir koruma protokolü vardır örneğin parazit algılarsa hemen başka kanala geçer vb. vb. teknik olarak saymakla anlatılamayacak üstünlükleri vardır.

Deathadder v3 kablolu belirgin eksileri;

Kronik tekerlek sorunu. Mekanik encoder kullandığı için tek eksi tarafı diyebilirim. Bunun dışında mouse elinize oturuyorsa mükemmel seçenek. Paradan bağımsız konuşuyorum max performansı bu mouse ile alırsınız. Mcu'yu çoğu kişi hafife alıyor fakat sensör verileri dahil olmak üzere fare üzerinde yaptığınız her hareket buradan okunuyor. 8k yüksek veri ve işlem gücü gerektiriyor bu yüzden wireless mouselerda bu teknoloji tam olarak stabil çalışmıyor.

Edit: Ek olarak entegre bir iskelet sistemi kullanmıyor mouse. Günümüzde v4 pro gibi mouselarda bu iskelet sistemine geçildi ve avantaj sağlayabiliyor özellikle click latency için.

Son düzenleme:
NXP LPC5528 gibi harika bir mcu kullanan Deathadder v3 kablolu modelini öneririm. Elinizin büyük olduğunu ve ergo sevdiğinizi söylemişsiniz. Bu mousenin kablolu olduğu için fiyatının daha düşük olması wireless modellere göre daha kaliteli ve stabil performans verdiği gerçeğini değiştirmez.

Ayrıca gerçek bir 4k 8k deneyimi yaşamak istiyorsanız bu kablolu modeli tercih etmeniz gerekiyor.

Peki rakip olarak düşündüğünüz wireless modeller ne kullanıyor? ortalama hepsi aynı sensöre sahip fakat bunu işlemek ve verileri düzgün aktarabilmek için kullandıkları mcu Nordic nRF52840. Peki iyi midir bu mcu? evet fakat NXP LPC5528 kadar değil.

NXP LPC5528 ARM Cortex-M33 mimarisine sahip işlemci kullanırken 150 MHz (FPU) değerlerinde stabil çalışır. Yani 4k - 8k kullanacaksanız daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyacaksınız ve daha yoğun sinyal işleme yapacağınız için size avantaj sağlar ve gerçek bir 4k - 8k deneyimi yaşatır.

Rakiplerdeki Nordic nRF52840 ARM Cortex-M4F mimarisine sahip işlemci kullanırken 64 MHz (FPU) değerine kadar çalışır. İyi midir? evet fakat NXP LPC5528 daha modern ve yeni çıkmış olup daha iyi işlemci kullanır. Yani hareket algoritması kullanacağınız işlemlerde daha iyi performans elde edersiniz. Çoğu wireless mouse 8k kaldıracak mcu'ya sahip değil ve firmalar bunu dongle gibi saçma sapan şeylerle sağlamak istiyorlar fakat stabil ve ham bir 4k - 8k deneyimi için kablolu bağlantı daha avantajlı.

Ayrıca NXP LPC5528 mcu'da sensör konfigürasyonu için daha iyi ve daha güçlü bir çok avantajı daha vardır. Örneğin wireless özelliğine sahip mcular gibi düşük güç tüketmek için kendini sınırlandırmaz. Parazitlenmeden etkilenmez ve daha güçlü bir koruma protokolü vardır örneğin parazit algılarsa hemen başka kanala geçer vb. vb. teknik olarak saymakla anlatılamayacak üstünlükleri vardır.

Deathadder v3 kablolu belirgin eksileri;

Kronik tekerlek sorunu. Mekanik encoder kullandığı için tek eksi tarafı diyebilirim. Bunun dışında mouse elinize oturuyorsa mükemmel seçenek. Paradan bağımsız konuşuyorum max performansı bu mouse ile alırsınız. Mcu'yu çoğu kişi hafife alıyor fakat sensör verileri dahil olmak üzere fare üzerinde yaptığınız her hareket buradan okunuyor. 8k yüksek veri ve işlem gücü gerektiriyor bu yüzden wireless mouselerda bu teknoloji tam olarak stabil çalışmıyor.
Çok teşekkür ederim zaten halihazırda razer deathadder v3 pro kullanıyorum. Bana çok uygun fiyata denk geldiği için logitech g pro x superlight 2 aldım daha yeni. Sanırsam araştırmaları daha da derinleştirdikçe wraith den mouse alma fikrinden uzaklaşıyorum uzun kullanımda sıkıntı yaşayan çok fazla. Model model araştırmalara başladım genel araştırmadansa. Bir modelden emin olana kadar almama kararı aldım.

Çok teşekkür ederim zaten halihazırda razer deathadder v3 pro kullanıyorum. Bana çok uygun fiyata denk geldiği için logitech g pro x superlight 2 aldım daha yeni. Sanırsam araştırmaları daha da derinleştirdikçe wraith den mouse alma fikrinden uzaklaşıyorum uzun kullanımda sıkıntı yaşayan çok fazla. Model model araştırmalara başladım genel araştırmadansa. Bir modelden emin olana kadar almama kararı aldım.
Zaten mükemmel 2 tane mouse sahipsiniz. Benim size önerim bilindik markalardan çok fazla uzaklaşmayın. Çünkü sensörün mouse entegre şekilde işlenmesi ve çalışma şeklini firmalar özelleştirir. Yani ham veriyi kullanmak yerine geliştirip daha iyi entegre çözüm sunan 2 markadan mouse almışsınız.

Bunun dışında yeni markalar aynı sensörü hatta aynı mcu'yu kullansa bile aynı performansı veremeyebilir. Yani nereden gol yiyeceğinizi kestirmek zor olabilir fakat razer dav3 pro kullanıyorsanız gol yiyeceğiniz tek nokta scroll tekerleği bunun dışında bir problem çıkartmaz.

Bilinmedik markalar yeni inovasyonlar geliştiriyor yarışabilmek için fakat işin özünde bilindik markalar; donanım ve bilgi açısında tecrübeleri sayesinde bunları alıp kendisine daha iyi bir biçimde uyguluyor. Mesela mekanik encoder yerine optik encoder kullanmayı razer bilmiyor mu? biliyor fakat ürün eskitme politikası nedeniyle bunu uygulamıyor fakat bir süre sonra bilinmedik markalar bunu opsiyon olarak sunduğunda mecburen onlarda yapmak zorunda kalıyor.

Ama işin özünde sensör ve bileşenlerin entegresi gibi her konuda daha fazla deneyim ve bilgi sahibi bu markalar. Hatta bu konuda logitech mühendisleri reddit üzerinde yıllar önce kullanıcılarla tartışmalar yapardı ve izah ederdi yaptıkları geliştirmeleri. Uzun yıllardır araştırma geliştirme yapıyorlar bu firmalar ve bu konuda tecrübeleri çalışanlara sahipler.

Yani sensörü 3950 koyduk, alın size bir de 52840 mcu bak bide optik anahtarı var pilinide bol koyduk diyip geçmiyor bilindik markalar. Bunu mouseye entegre ederken geçmişten gelen deneyimleri ve çalışanları sayesinde avantajları oluyor. Örneğin HERO sensör üzerinde çalışan bir logitech mühendisi bu konuda açıklama yapmak zorunda kalmıştı kullanıcılara. Ne şekilde ve hangi sebeplerle mouseye bunu donanım ve yazılımsal olarak entegre ettikleri konusunda.

Death adder v4, razer is best

Zaten mükemmel 2 tane mouse sahipsiniz. Benim size önerim bilindik markalardan çok fazla uzaklaşmayın. Çünkü sensörün mouse entegre şekilde işlenmesi ve çalışma şeklini firmalar özelleştirir. Yani ham veriyi kullanmak yerine geliştirip daha iyi entegre çözüm sunan 2 markadan mouse almışsınız.

Bunun dışında yeni markalar aynı sensörü hatta aynı mcu'yu kullansa bile aynı performansı veremeyebilir. Yani nereden gol yiyeceğinizi kestirmek zor olabilir fakat razer dav3 pro kullanıyorsanız gol yiyeceğiniz tek nokta scroll tekerleği bunun dışında bir problem çıkartmaz.

Bilinmedik markalar yeni inovasyonlar geliştiriyor yarışabilmek için fakat işin özünde bilindik markalar; donanım ve bilgi açısında tecrübeleri sayesinde bunları alıp kendisine daha iyi bir biçimde uyguluyor. Mesela mekanik encoder yerine optik encoder kullanmayı razer bilmiyor mu? biliyor fakat ürün eskitme politikası nedeniyle bunu uygulamıyor fakat bir süre sonra bilinmedik markalar bunu opsiyon olarak sunduğunda mecburen onlarda yapmak zorunda kalıyor.

Ama işin özünde sensör ve bileşenlerin entegresi gibi her konuda daha fazla deneyim ve bilgi sahibi bu markalar. Hatta bu konuda logitech mühendisleri reddit üzerinde yıllar önce kullanıcılarla tartışmalar yapardı ve izah ederdi yaptıkları geliştirmeleri. Uzun yıllardır araştırma geliştirme yapıyorlar bu firmalar ve bu konuda tecrübeleri çalışanlara sahipler.

Yani sensörü 3950 koyduk, alın size bir de 52840 mcu bak bide optik anahtarı var pilinide bol koyduk diyip geçmiyor bilindik markalar. Bunu mouseye entegre ederken geçmişten gelen deneyimleri ve çalışanları sayesinde avantajları oluyor. Örneğin HERO sensör üzerinde çalışan bir logitech mühendisi bu konuda açıklama yapmak zorunda kalmıştı kullanıcılara. Ne şekilde ve hangi sebeplerle mouseye bunu donanım ve yazılımsal olarak entegre ettikleri konusunda.
Ya bu iki marka bence top seviye zaten. Fakat bunlardaki kendimce sıkıntı yaşadığım şey hep aynı şekil mouse çıkartıyorlar. Mesela ben ergo mouse sevdiğimi zannediyordum ama dün mediamarkt da logiyi denedim işte razer a göre çok daha rahat etti elim sanırım simetrik mouselarda daha rahat ediyorum yada yüksekliği çok fazla olmayan mouselarda. Razer ve logi dışında o zaman en mantıklı seçenek zowie midir bu durumda ?

Ya bu iki marka bence top seviye zaten. Fakat bunlardaki kendimce sıkıntı yaşadığım şey hep aynı şekil mouse çıkartıyorlar. Mesela ben ergo mouse sevdiğimi zannediyordum ama dün mediamarkt da logiyi denedim işte razer a göre çok daha rahat etti elim sanırım simetrik mouselarda daha rahat ediyorum yada yüksekliği çok fazla olmayan mouselarda. Razer ve logi dışında o zaman en mantıklı seçenek zowie midir bu durumda ?
Ben ilk mousemi 2011 yılında almıştım razer deathadder black edition versiyonuydu. O günlerde zowie, razer, logitech, steelseries ve microsoft intelli mouselar vardı. Microsoft ve steelseries mouselar geri kaldı fakat bu 3 marka yoluna devam etti.

Bana göre razer yıllar içinde mahallenin ilgi arayanı olmuştur bir özellik çıkar örneğin motion sync derki; bak bizde bu var en iyi bu, bunu kesin alman lazım bu özellik şöyle böyle diye güzeller. Ama motion sync aynı monitörlerde olduğu gibi küçük input lag ve delay ekler mouse. Yani doğal olmaktan biraz çıkarır ve yapay hale getirir. E baba bu iyi mi kötü mü şimdi? razer'e göre en iyisi bu ama kimisine göre bu berbat bir özellik. Ama sana aç yada kapat diye bir seçenek sunmaz biz bunu koyduk en iyisi bu, bu şekilde kullanacaksın der.

Mesela razerin tıklamaları çok hızlı değil mi? hatta bazen sen henüz tıklamadığına yani o kadar baskıyı vermediğine emin olmana rağmen tıklıyor. Neden acaba? aslında sen beynindeki tıkla komutunu parmak uçlarına iletirken tepki veriyor ve doğal hissiyatı bozuyor. Razer her zaman kağıt üzerinde üstün olmak ister, önce ben buldum demek ister. Hatta bu konuda ceolarının çalışanları üzerinde baskı kurduğu bile konuşulur. Razer ceosunun kafasında iphone gibi ötekilerden ayrılma fikri var hep.

Logitech ilk g pro modelini ürettikten sonra gaming kısmına biraz daha önem ve değer vermeye başladı. Bunun dışında logitech kurumsal alanda zaten en çok kullanılan marka. Yani gaming kısmına pek ihtiyaçları yoktu fakat gaming pastasından pay kapmak için uğraşıyorlar artık. Mesela razer gaming malzemesi üretmeyi bıraksa batabilir fakat bugün logitech gaming tarafını bıraksa kurumsalda devam eder ve sadece kârı düşer. Malum gaming popüler 5 dolarlık malzemeyi 50 dolara kitliyorsun "oyunculara". Deneyimi ve bilgisi oldukça gelişmiş bir marka.

Zowie biraz daha mahallenin ağır abisi gibi takılır. Herkes 3950 geçmiş sen niye 3370 ile uğraşıyorsun? derler ama zowie ince eleyip sık dokur bu konularda. Özellikle BenQ monitörlerde geliştirdiği teknolojiler buna örnektir. Bugün BenQ kadar temiz monitör üreten herhangi bir marka yok. Herkes IPS panele geçmiş bu dayılar hala TN panel üretiyor hahaha diye dalga geçilir fakat TN panel üretmesinin sebebi IPS'e oranla daha hızlı ve pür oyun için tasarlanmış olması. Yani ben hala 3370 sensor kullanıyom ama 2 sene önceden geliştirmeye başladım ve entegre ettim yazılımsız çalışıyor gibi gözüküyor ama ah içinde yatanları bir bilsen taş gibi mouse yaptım sana der. Öylede yapar zaten.

min-max arıyorsan eğer bütün detaylara önem vermen gerekiyor. Ama pratikte eline uygun, sevdiğin mouse en iyisidir. Her mouse bozulur yada problem çıkarabilir. Ama ben en hızlı monitörü, en iyi özelliklere sahip hata payı olmayan mouseyi kullanıcam üzerine bilgisayarımıda ona göre optimize ve gerekli donanımları kullanıcam hatta mousepadime kadar buna göre tercih yapıcam dersen işin içinden çıkamazsın. Bunları aramıyorsan eline uygun ve sevdiğin mouseyi alıp geç tabi makul ölçülerde beklentilerini karşılayacak donanımlara sahip olsun mouse.

@durgodreis Hocam değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Elinize sağlık. Daha önce bu kadar bilgili açıklama şekliyle bir yorum tarzı görmemiştim mouse konularında. Belki karşılaşmamışımdır hakkını yemeyeyim insanların. Hali hazırda Deathadder v2 mini kullanıcısıyım. Kalite ve performans konusunda muhteşem bir mouse. Benim düşündüğüm şey şu. Herkesin bu kadar mouse konuştuğu, performans konuştuğu dönemde benim ne eksikliğim var diye düşünüyorum. Yeni bir mouse'a geçmek hayati farklar yaratacak mıdır düşüncesi. Yedek olarak da Rival3 kablolu var ama bu mouseları alırken hiçbir teknik bilgiye sahip değildim. Razer markasına kullandığım fareden dolayı hep sıcak baktım. Deathadder v3 önerdiğinizi gördüm. 1800 Lira fiyat etiketi varken sizce almak için doğru bir karar mı olur? İnsanların 3k-5k kablosuz mouse almasından bir farkı olacak mıdır? Bahsettiğiniz gibi birçok özelliği kablosuza sığdırmak çok zor. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Kesinlikle değeceğini düşünüyorsanız ve hangi modelin uygun olduğunu düşünüyorsanız belirtirseniz çok sevinirim.

@durgodreis Hocam değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Elinize sağlık. Daha önce bu kadar bilgili açıklama şekliyle bir yorum tarzı görmemiştim mouse konularında. Belki karşılaşmamışımdır hakkını yemeyeyim insanların. Hali hazırda Deathadder v2 mini kullanıcısıyım. Kalite ve performans konusunda muhteşem bir mouse. Benim düşündüğüm şey şu. Herkesin bu kadar mouse konuştuğu, performans konuştuğu dönemde benim ne eksikliğim var diye düşünüyorum. Yeni bir mouse'a geçmek hayati farklar yaratacak mıdır düşüncesi. Yedek olarak da Rival3 kablolu var ama bu mouseları alırken hiçbir teknik bilgiye sahip değildim. Razer markasına kullandığım fareden dolayı hep sıcak baktım. Deathadder v3 önerdiğinizi gördüm. 1800 Lira fiyat etiketi varken sizce almak için doğru bir karar mı olur? İnsanların 3k-5k kablosuz mouse almasından bir farkı olacak mıdır? Bahsettiğiniz gibi birçok özelliği kablosuza sığdırmak çok zor. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Kesinlikle değeceğini düşünüyorsanız ve hangi modelin uygun olduğunu düşünüyorsanız belirtirseniz çok sevinirim.
v2 mini kullanıcısı olarak beklentilerinize göre değişir ama bence çağ atlamış olursunuz dav3'e geçerek.

Çok fazla teknik detaya girmeden açıklamam gerekirse eğer; benim bildiğim viper mini ve deathadder v2 mini modellerinde lod problemi vardı. Bu düzeltildi mi yada güncel durumu nedir bilmiyorum tabi. Kullandığınız v2 mini modelinde dpi sapmaları oldukça fazla SRAV değerleri ise stabil değil ve olması gerekenin epey üzerinde gözüküyor. Daha bir çok teknik detay var ama saf performans olarak dediğim gibi çağ atlamış olacaksınız.

Dikkat etmeniz gereken nokta kullandığınız v2 mini ersiyonu küçük bir mouse dav3 ise oldukça büyük bir mouse. 19cm ve üzeri eller için öneriliyor diye biliyorum ben. Yani bu mouse elinize oturmadığı anda asla rahat hissedemezsiniz ve bu söylediğim teknik detaylardan daha fazla üzer sizi.

Daha önce üst seviye sensör ve donanıma sahip bir mouse kullanmadığınızı söylüyorsunuz. Bu donanım ve özelliklere sahip bir mouseyi elinize aldığınız anda bir daha dav2 mini'ye dönüş olmayacaktır. Aradaki farkı 5v5 herhangi bir rekabetçi oyunu üst seviyede oynuyorsanız hemen farkedersiniz.

insanların 3k-5k kablosuz mouse almasından bir farkı olacak mıdır? sorunuza cevabım evet olacaktır. Dav3 kablolu versiyonu satın alarak kablosuz özgürlüğünden fedakarlık ederek daha iyi bir mouse sahip olacaksınız. Yani siz 1800 tl'ye 5k'lık mousedan daha iyi bir şeye sahip olacaksınız.

Şarjı mı bitecek? pili mi ölecek? ne zaman şarj edicem gibi dertleriniz olmayacak. Kablolu olduğu için daha stabil ve 4k 8k kullanmak isterseniz daha verimli bir kullanım gerçekleştireceksiniz. Ve bunları yaparken 0 (evet 0 inanılmaz) dpi sapması ve minumum hata alacaksınız her yönden. Tabi iyi ve temiz bir USB portuna bağlamanızda önemli olacaktır. Örneğin boşta ve etrafında çok fazla takılı USB bulunmayan bir yere.

Tabi biz kağıt üzerinde max olması gerekeni konuşuyoruz. Çoğu insan bunlardan fedakarlık ederek wireless kullanabiliyor. Ama örnek vermek gerekirse XANTARES bir keresinde monitörün içine girmesinin ve bilekten oynamasının çok yorucu ve yıpratıcı olduğunu söylemişti. Demişti ki; ben de isterim koldan rahat rahat oynamak moniötüre geriden bakmak ama olmuyor işte diye.

Yani anlatmak istediğim rahatınıza önem verirseniz bunun karşılığı olarak performanstan ödün vermeniz gerektiği. Kablolu ve kablosuz mouseleri bu şekilde değerlendirmeniz daha doğru olacaktır. Tabi her kablolu dav3 kadar üstün değil. Mesela v2 mini kullanmak yerine herhangi bir 3950 ve iyi mcuya sahip bir wireless mouse geçerseniz siz zaten otomatik olarak upgrade yaşamış olursunuz. Daha iyi bir mouse sahip olmuş olursunuz.

Ama mesele kusursuzu aramak ve hata payına yer vermemek ise v3 kablolu modeli tercih edebilirsiniz. Ben inidirim döneminde yedek olsun diye 5 adet satın aldım. İlerde daha iyisi çıkarsa ona geçiş yaparım. Elinize uyup uymaması burada en önemli etken bana göre. Kablolu olması (ki artık kablolar daha yumuşak ve kablosuz hissiyatı verebiliyor) pek sorun olmaz.

Üst seviye bir monitöre, bilgisayara hatta mousepade sahip değilseniz benim söylediklerim sizin için kağıt üzerinde kalacaktır. O yüzden elinize uygun olan sizin için en iyi seçenektir ama her durumda v2 miniden geçmek mükemmel olur.

v2 mini kullanıcısı olarak beklentilerinize göre değişir ama bence çağ atlamış olursunuz dav3'e geçerek.

Çok fazla teknik detaya girmeden açıklamam gerekirse eğer; benim bildiğim viper mini ve deathadder v2 mini modellerinde lod problemi vardı. Bu düzeltildi mi yada güncel durumu nedir bilmiyorum tabi. Kullandığınız v2 mini modelinde dpi sapmaları oldukça fazla SRAV değerleri ise stabil değil ve olması gerekenin epey üzerinde gözüküyor. Daha bir çok teknik detay var ama saf performans olarak dediğim gibi çağ atlamış olacaksınız.

Dikkat etmeniz gereken nokta kullandığınız v2 mini ersiyonu küçük bir mouse dav3 ise oldukça büyük bir mouse. 19cm ve üzeri eller için öneriliyor diye biliyorum ben. Yani bu mouse elinize oturmadığı anda asla rahat hissedemezsiniz ve bu söylediğim teknik detaylardan daha fazla üzer sizi.

Daha önce üst seviye sensör ve donanıma sahip bir mouse kullanmadığınızı söylüyorsunuz. Bu donanım ve özelliklere sahip bir mouseyi elinize aldığınız anda bir daha dav2 mini'ye dönüş olmayacaktır. Aradaki farkı 5v5 herhangi bir rekabetçi oyunu üst seviyede oynuyorsanız hemen farkedersiniz.

insanların 3k-5k kablosuz mouse almasından bir farkı olacak mıdır? sorunuza cevabım evet olacaktır. Dav3 kablolu versiyonu satın alarak kablosuz özgürlüğünden fedakarlık ederek daha iyi bir mouse sahip olacaksınız. Yani siz 1800 tl'ye 5k'lık mousedan daha iyi bir şeye sahip olacaksınız.

Şarjı mı bitecek? pili mi ölecek? ne zaman şarj edicem gibi dertleriniz olmayacak. Kablolu olduğu için daha stabil ve 4k 8k kullanmak isterseniz daha verimli bir kullanım gerçekleştireceksiniz. Ve bunları yaparken 0 (evet 0 inanılmaz) dpi sapması ve minumum hata alacaksınız her yönden. Tabi iyi ve temiz bir USB portuna bağlamanızda önemli olacaktır. Örneğin boşta ve etrafında çok fazla takılı USB bulunmayan bir yere.

Tabi biz kağıt üzerinde max olması gerekeni konuşuyoruz. Çoğu insan bunlardan fedakarlık ederek wireless kullanabiliyor. Ama örnek vermek gerekirse XANTARES bir keresinde monitörün içine girmesinin ve bilekten oynamasının çok yorucu ve yıpratıcı olduğunu söylemişti. Demişti ki; ben de isterim koldan rahat rahat oynamak moniötüre geriden bakmak ama olmuyor işte diye.

Yani anlatmak istediğim rahatınıza önem verirseniz bunun karşılığı olarak performanstan ödün vermeniz gerektiği. Kablolu ve kablosuz mouseleri bu şekilde değerlendirmeniz daha doğru olacaktır. Tabi her kablolu dav3 kadar üstün değil. Mesela v2 mini kullanmak yerine herhangi bir 3950 ve iyi mcuya sahip bir wireless mouse geçerseniz siz zaten otomatik olarak upgrade yaşamış olursunuz. Daha iyi bir mouse sahip olmuş olursunuz.

Ama mesele kusursuzu aramak ve hata payına yer vermemek ise v3 kablolu modeli tercih edebilirsiniz. Ben inidirim döneminde yedek olsun diye 5 adet satın aldım. İlerde daha iyisi çıkarsa ona geçiş yaparım. Elinize uyup uymaması burada en önemli etken bana göre. Kablolu olması (ki artık kablolar daha yumuşak ve kablosuz hissiyatı verebiliyor) pek sorun olmaz.

Üst seviye bir monitöre, bilgisayara hatta mousepade sahip değilseniz benim söylediklerim sizin için kağıt üzerinde kalacaktır. O yüzden elinize uygun olan sizin için en iyi seçenektir ama her durumda v2 miniden geçmek mükemmel olur.
Tekrar ellerinize sağlık. Hiç sağa sola bakmadan sizin emeklerinize ve yanıtınıza güvenerek amazondan sipariş geçtim. İnşallah aradaki farka değecektir. Ellerim büyük. Sadece küçük ve hafif bir mouse olduğu için tercih etmiştim v2 miniyi. V3 daha hafifmiş. Aradaki farkı çok hissetmem gibi duruyor. Yine de geldiğinde deneyimleyeceğim. Bilgisayarımı yeni topladım ve güzel parçalardan oluşturduğumu düşünüyorum. Fareye tepkisi iyi olacaktır tahminimce. Tek eksiğim şu an bu mouse için performansından en iyi yararlanabileceğim bir mouse. Şu an 90x40 herkesin zamanında kullanmış bulunduğu giriş seviye mousepadlerden birisine sahibim. Çok fazla hybrid, speed tarzı terimler dönüyor ama uzağım şahsen. Eğer bu konuda da fikriniz varsa dinlemek isterim. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. 4k 8k konusunda ise eğer 8k'da sürekli kullanmak bir problem mi oluşturuyor 4k örneğini de ayrıca verdiğiniz için? 8k'ya çekip bırakmak en iyi performansı sağlamıyor mu? Sizi de yoruyorum kusura bakmayın lütfen. Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim tekrar.

Ya bu arada konuya aşırı hakim olmamakla beraber kablosuz mouseların sizin bahsettiğiniz kadar vahim bir durumda olduğunu yada eskisi kadar kötü olduğunu asla düşünmüyorum. Hala bu kadar sıkıntılı olsa e sporcular kullanmaz zaten. Kaliteli bir model tercih edildikten sonra rahatlıkla sorunsuz kullanılabileceğine inanıyorum. Batarya kısmıda şöyle hiç şarj etmeseniz bile bir yemek yemeye giderken bile bıraksanız doluyor zaten. Batarya ölmesi ise 3 senedir kullanıyorum size bahsettiğim modeli hiç fark hissetmedim şarjı daha az gidiyor eskisine nazaran gibisinden.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Gecikme kısmı içinse ya kendi kullandığım model diğerlerine nazaran iyi bilmiyorum ama hiç hissetmedim ya kabloluyla arasında fark yokmuş gibi herhangi bir kesilme saçmalama durumu da olmadı. Yine de sizin fikirlerinize saygı duyuyor ve merak ediyorum tabii ama bunlara da değinirseniz sevinirim belki tekrardan kabloluya döneriz ikna olup djshgdjsgdhjsgdjs

Tekrar ellerinize sağlık. Hiç sağa sola bakmadan sizin emeklerinize ve yanıtınıza güvenerek amazondan sipariş geçtim. İnşallah aradaki farka değecektir. Ellerim büyük. Sadece küçük ve hafif bir mouse olduğu için tercih etmiştim v2 miniyi. V3 daha hafifmiş. Aradaki farkı çok hissetmem gibi duruyor. Yine de geldiğinde deneyimleyeceğim. Bilgisayarımı yeni topladım ve güzel parçalardan oluşturduğumu düşünüyorum. Fareye tepkisi iyi olacaktır tahminimce. Tek eksiğim şu an bu mouse için performansından en iyi yararlanabileceğim bir mouse. Şu an 90x40 herkesin zamanında kullanmış bulunduğu giriş seviye mousepadlerden birisine sahibim. Çok fazla hybrid, speed tarzı terimler dönüyor ama uzağım şahsen. Eğer bu konuda da fikriniz varsa dinlemek isterim. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. 4k 8k konusunda ise eğer 8k'da sürekli kullanmak bir problem mi oluşturuyor 4k örneğini de ayrıca verdiğiniz için? 8k'ya çekip bırakmak en iyi performansı sağlamıyor mu? Sizi de yoruyorum kusura bakmayın lütfen. Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim tekrar.
Küçük bir mousedan devasa bir mouseye geçiş yapıyorsunuz eğer rahat edemezsiniz amazondan almış olduğunuz için rahatlıkla iade edebilirsiniz.

Olurda mouse büyük geldiği için beğenmezseniz size daha küçük, ergo olmayan, 3370 sensör, 70g civarında ağırlığı bulunan endgame xm1r tavsiye ederim. Elinize uygun olmayan ve sizi rahat hissettirmeyen bir mouse hangi özelliklere sahip olursa olsun tercih sebebi olmamalı. Xm1r dark frost mouse 899 tl civarına satılıyor şuanda güzel bir seçenek sizi üzmeyecek ve memnun bırakacaktır. Alternatif olarak kenarda dursun bakarsınız. Dav2 miniden daha iyi özelliklere sahip yine sizin için güzel bir upgrade olur ve fiyatıda oldukça uygun şuan. STM32F072C8 mcu kullanıyor yukarıda bahsettiğim mcular kadar güçlü olmasa dahi 1k kullanımda fazlasıyla yeterli.

Mousepad konusunda çok bir bilgim yok mikro dokumalı olanları oluyor daha avantajlı olduğu söyleniyor. Tamamen kişisel tercih olarak bakıyorum speed, slow, hybrid tarzlarına. Senelerce zowienin g-sr mousepadi yaygın olarak kullanıldı ve beğenildi fakat mousepad çamur gibi oluyordu ve kaymıyordu kullandıkça ama bazılarının hoşuna gidiyordu bu şekilde kullanımı yaygındı. Buzlu camdan mousepadler dahi üretildi kullanıldı. Benim tek verebileceğim tavsiye bu konuda düz bir renk tercih etmeniz sensörün okumasına etkisi için.

Bilgisayarınız iyi donanımlardan oluşuyor olması oyun için optimize edilmiş olması anlamına gelmiyor. İyi bir cpu ve anakart gibi donanımlar 8k kullanımda en büyük etkenler fakat optimizasyon tamamen farklı konular fakat hepsi birbirine bağlı şeyler.

İyi bir oyun bilgisayarını neden alırsınız? oyunlarda donma, takılma sorunları olmadan oynayabilmek için. İyi bir oyun bilgisayarını neden optimize edersiniz? oyunlarda geçikmeyi en aza indirmek, kaynağı tek bir şeye yönlendirmek ve daha iyi verim alabilmek için. Burada işin içine ekran kartı ayarlarından stabil ve yüksek cpu performansınız, anakartınızın modeli ve sunduklarıyla beraber bileşenleri, ram ayarlarınız hatta windows ayarlarınız ve windowsun modeli ve versiyonu dahil olmak üzere bir çok etken giriyor. En optimum hale getirmek çok teknik bir iş. Bilgisayardan bilgisayara değişiyor ve biraz uzmanlık gerektiriyor bu yüzden bu konularda çoğu pro oyunucunun twitter üzerinden profesyonellerden ücret karşılığında destek aldığını görebilirsiniz. Ben bu konuda kendi işimi kendim görüyorum ve ücretli veya ücretsiz bir destek sağlamıyorum. O yüzden işin burası tamamen size kalmış.

Şimdi sizin durumunuza gelelim iyi bir bilgisayarınız olduğunu söylüyorsunuz. Bu durumda cpu ve anakart gibi bileşenlerinizin 8k için gerekli yeterliliğe sahip olduğunu varsayarak performans olarak ne alırsınız? size ne gibi katkıları olur? bunlara bakalım

1000hz polling rate 1 ms
2000hz polling rate 0.5 ms
4000hz polling rate 0.25 ms
8000hz polling rate 0.125 ms raporlama hızı demek. Yani gördüğünüz gibi 4k ve 8k arasında kayda değer bir fark gözükmüyor. Hatta bana göre 2k üzerinde belirgin bir fark yaratmıyor. Fakat 8k kullanmak istediğinize işlemcinize daha fazla yük bineceği için daha fazla cpu kullanımı demek. 4k kullanmak isterseniz biraz daha az yük binecek bu durumda işlemci daha az yorulacak. Bu yüzden 8k yerine 4k çoğu zaman tercih ediliyor çünkü kayda değer bir fark oluşturmuyor ve cpu üzerinden yük alıyor.

Ayrıca bu yüksek raporlama hızlarını 400 dpi, 800 dpi gibi seviyelerde kullanamazsınız. O hızlara bu dpi çıkamaz çünkü. Genellikle en az 1600 dpi önerilir 3200 civarına kadar yolu var fakat bunun optimumunu sizin bulmanız gerekiyor test ederek. Hangisinde daha iyi verim alırsınız kendiniz gözlemlemeniz gerekiyor. Oyun içerisinde farkı hisseder misiniz peki? iyi optimize edilmiş güçlü bir bilgisayarda ve yüksek hz bir monitörde evet.

Biz sizinle şuan tırnağın ucunu konuşuyoruz kısaca. Buraya gelene kadar parmaklar, elimiz, kolumuz, omzumuz var. Yani mouse şeklini parmaklarımız olarak değerledirirsek, ellerimiz bilgisayar bileşenleri olsun ve kolumuz monitörün kalitesi olsun, omzumuzda kendimiz. Bu şekilde bakarsak detayları konuşuyoruz önemli olan bütün hepsinin bir bütün olarak birbirine bağlı olması. Tırnak ucuna gelene kadar diğer parçalarımızı düzeltmek geliştirmek daha önemli. Ancak bu şekilde verim alabilirsiniz.

Her şey olumlu diyelim ve sorunsuz bir sistem kurduk ama siz yinede 1000hz ve 8000hz arasındaki farkı hissetmeyebilirsiniz fakat kağıt üzerinde avantajıı var mı? evet var. Her insan aynı uzaklığı göremiyor ve aynı desibeldeki sesleri duyamıyor. Bu açıdan bakın. Bunlar yeni teknolojiler olduğu için her oyun destek vermiyor zaten. Zamanla dahada yayılacak ve bir gün standart hale gelecek bundan 10 sene önce mouselar 500hz kullanılırken bugün 1000hz standart haline geldi. Seneler önce144hz monitörler standart kullanılırken 240 360 ve daha fazlası gibi seçenekler çıktı ve bir standarta oturacak.

Ben işin teknik detaylarından biraz uzaklaşarak kısaca size şunu söyleyim; 1000hz ve 2000hz kötü değildir ve olumsuz sonuç yaratmaz. Ama bu konularda bilginiz yoksa, testini yapamıyorsanız 4k ve 8k dezavantaj yaratabileceği senaryolar var.

Kısaca siz 1800 tl'ye alabileceğiniz en iyi fps türü oyunlarda kullanılabilecek kablolu mouseyi aldınız. 4k 8k gibi şeyler teknik detaylar ama siz 1000hz bile kullansanız donanım ve özellikleri bakımından en stabil ve hata payı olmayan mouseyi kullanmış olacaksınız. Parazitlenme olmayacak, sensör verileriniz her halükarda stabil ve düzgün bir şekilde iletilecek. Mousepadinizin dokusunda bir bozulma olsa dahi bunu tolere ederek hiç sorun yokmuş şekilde okuyabilecek donanımda ve kalitede bir mouse almış oldunuz. Anakartınızda, modem, routernizde veya çevrenizdeki herhangi bir bileşende parazitlenme yapabilecek bir sorun mu var? artık mouseyi etkileyecek bir durum yok. Yani mouse bunu tolere edebilecek güçte ve sizin mouse üzerinden bilgisayara ilettiğiniz her veriyi stabil ve sorunsuz olarak aktaracak. Kablo, büyüklüğü, ergonomisi, coatingi, yan bileşenleri (switchleri gibi) alakalı bir probleminiz olmazsa eğer burada konuşulan bütün mouselardan donanım olarak daha üstün bir mouse elinizde olacak. Artık bunu nasıl ve hangi verimlilikle kullanacağınız size kalmış.

Ya bu arada konuya aşırı hakim olmamakla beraber kablosuz mouseların sizin bahsettiğiniz kadar vahim bir durumda olduğunu yada eskisi kadar kötü olduğunu asla düşünmüyorum. Hala bu kadar sıkıntılı olsa e sporcular kullanmaz zaten. Kaliteli bir model tercih edildikten sonra rahatlıkla sorunsuz kullanılabileceğine inanıyorum. Batarya kısmıda şöyle hiç şarj etmeseniz bile bir yemek yemeye giderken bile bıraksanız doluyor zaten. Batarya ölmesi ise 3 senedir kullanıyorum size bahsettiğim modeli hiç fark hissetmedim şarjı daha az gidiyor eskisine nazaran gibisinden.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Gecikme kısmı içinse ya kendi kullandığım model diğerlerine nazaran iyi bilmiyorum ama hiç hissetmedim ya kabloluyla arasında fark yokmuş gibi herhangi bir kesilme saçmalama durumu da olmadı. Yine de sizin fikirlerinize saygı duyuyor ve merak ediyorum tabii ama bunlara da değinirseniz sevinirim belki tekrardan kabloluya döneriz ikna olup djshgdjsgdhjsgdjs
Ben vahim bir durumda yada kötü demedim. Aksine hepsi iyi dedim fakat NXP LPC5528 kadar kompakt ve güçlü değil dedim. Sensör verileri bu mikrodenetleyiciler üzerinden okunur. Bunlar aynı zamanda ölçüm gibi bir çok şey yapar. Sana daha önce söylediğim entegre etme ve özelleştirme kısmına tam olarak burada devreye girer. Yani firmalar bunu istediği gibi özelleştirip nasıl entegre edeceği onlara kalmış.

Hatta o kadar hassas bir seviyeye geldiler ki bunun üzerinden casus yazılımla dinleme bile yapılabileceği keşfedildi. Haberi burada; https://www.chip.com.tr/guncel/tele...izli-gizli-sizi-dinliyor-olabilir_173394.html

PCBnin kalitesinden, üzerindeki bileşenlerin kalitesine kadar hepsi bir bütündür. Mesela senin kullanmış olduğun dav3 pro üzerinde bataryayı ölçmek için bir batarya yönetim entegresi olduğu biliyor muydun? buna fuel gauge denir. Peki bu ne üzerinden okunur? entegre mcu.

Peki sen 8k polling rate ile mouseyi kullanmak istersen ne olur? ortalama 10-15 saat kullanırsın ve bataryanı yıpratmış olursun. Peki kablolu şarjda iken kullanayım dersen ne olur? nur topu gibi yeni bir mouse kullanmış olursun. Wireless modda kullandığında alakası bile olmaz, wireless için geliştirildiği için veriyi kablolu olarak daha geç iletir :)

2.4ghz üzerinden gönderilen veri nasıl okunur? mcu üzerinden. E bağlantı kesildi mi? parazitlenme var mı? noluyo alıcım hangi mesafede? beni kullanacak mı yoksa uyku moduna mı girsem? pilim düşüyo dur şu güç modumu bi ayarlayım ben yada pilim %70 seviyesinde sinyal gücüm çok biraz kıssam mı? gibi sorularda mcu üzerinden okunuyor. Bu ve bunun gibi şeyler mcu için ekstra yük demek.

Kablolu bir mouseda bunlar nasıl işliyor? adam mouseye tıkladı, sağa çevirdi al sana veri direkt işle bunu şeklinde. Yani arada ne yok? çoğu şey yok. Ha birde beni wireless için tasarlamadılar o yüzden gücümün tamamını kullanabilirim diyor. Fark bu kadar.

Ben dert tasa sahibi olmamak için wireless tercih etmiyorum sadece. Yoksa wireless mouselarda bu işleri günün sonunda kaldırabiliyor. Ama arkada ne dolapların döndüğünü bilmek rahatsız ediyor o kadar.

Geri