MeGaDave06
80+
- Reaksiyon skoru
- 72
Şimdik hocam cahilliği bilmiyorum ama kart üzerindeki her kompenentin her parçanın çipin yapısına modüllerine kadar bilen biri eğer cahilse bilemiycem. Ama Tekrar okursanız ilk yazdığımı "blok üreticileri" dedim. Çipin amd'den çıktığını üzerinde bulunan her komponentin Dirençten tutun transistörüne ordan bobinine 7 katmanlı (bundan emin değilim) Bakır pcb sine kadar kendi tasarımı olduğunu herkes biliyordur diye düşünerek yazmıyorum. Kalmış ki tüm kartları herkes amd olarak değerlendiriyorsa bir şey diyemiycem AMD, Nvidia, STM, Arm gibi firmalar çip tasarımcısı ve bazı yerlerde üreticisdir Genelde (Intel hariç örnek olarak kendi üretim tesisleri var bu yüzden her firmadan daha çabuk reaksiyon verebiliyorlar üretim için çünkü hat kendilerine ait) TSMC gibi firmalara çip tasarımlarını gönderirler ve bu çipler oralarda üretilir. Burada sizi teknik bilgiye boğmak istemem ama ;
1- Coil whine dediğimiz konu Ne PSU nede Ekran kartı gibi bir harici bir bileşene özgüdür. İçinde her bobin olan ürün bu durumu yaşatabilir.
2- Evet bu konuda biraz haklısınız. Ama bobin vızlaması Fiziksel olarak yaşanan bir olgudur. Yani bobinlerin üzerinden geçen Akım arttıkca manyetik alanları güçlenmekte ve titreşerek aslında hoparlör gibi (Tam aynı değil ama örnek olarak verilebilir) Havayı titreştirerek çıkardığı sestir. Düzgün bir sabitleme veya bobinini titreşimini engelleyen veya sönümleyen bir yapı kullanılarak giderilebilir (Eğer elektronik olarak gerçekten sorunlu bir komponent buna sebep olmuyorsa). Ki şunu da biliyorsunuzdur günümüzün en önemli icadı Mikroçip teknolojisi bildiğin Saf silikon (Atom numarasının 14 olması sebebiyle son katmanın da 4 Elektron vardı bu yüzden çok rahat manipüle edilebilinir, Kumdan elde edildiği için de çok fazla bulunur her kumdan değil tabi ki de) üzerine UV ışınlar ile 2-5 nm yollr kazılarak yapılmaktadır. Bu silikonlarda kumdan elde ediliyor. 10 Dolarlık bir kum çuvalından yüzlerce bin dolarlık yüzlerce çip çıkıyor. Bir zahmet bobinleride 1-2 dolar pahalı yapsınlar. Emin olun fiyatlar düşündüğünüz kadar yüksek değil üretim için. Siz her kart aldığınızda zaten firmalar senden her ay abonelik almışsın gibi parasını çook rahat çıkartıyorlar. Sektörde 1000 dolar olan çok spesifik bir çipin 10.000 adet siparişte 60 dolarlara düştüğünü gördüm olay sadece miktarda.
3- Coil whine performansı etkiler gibi bir kelime kullandığımı hatırlamıyorum, ben parasını tek seferde veriyorsam bana düzgün ürün vermeleri gerekir. "Performansı Etkilemez" Demek çok ucu açık bir konu bana 0dB ses teknolojisi diye sattıkları kartta durduğu yerde Coil Whine veriyorsa zaten en başında sorunlu ürün satmışlar demektir. Ha diyorsanız ki siz teknolojiden anlamıyorsunuz bu durumu zorunlu olarak herkes çekecek teknolojinin yan getirisidir bir şey diyemiyorum.
4-İşte hocam aramızdaki fark burada siz Oyunsuz kalmak istemiyorsunuz ben parasını verdiğim ürünü düzgün istiyorum ki sabah 9 dan akşama kadar bu tarz ürünlerle içli dışlı olduğum için malesef boştayken coil whine yapması katlanılamaz bir durum.
Umarım kendimi daha net açıklamışımdır sevgili teknoloji gurmesi arkadaşım![]()
Ben coil whine performansı etkiler derken coil whine ile ilgili genel maddeleride sıraladım. Burada coil whine’ı performansa etkisi olduğunu düşünen insanlarda var çünkü
Bu arada bu bobin üretim tekniğinden de olabilir
Yeteri kadar işçilikte olmayabilir
Maliyetleri arttırmamak adına olabilir
Sevkiyatların uzun sürmesi işlemide olabilir
her şey olabilir. Şunu biliyoruz kart üreticileri “bizim kartlarda coil whine olmasın” diye uğraşan bir tane bile firma çıkmadı bu zamana kadar yıllardır böyle tekniklerle üretiliyor bu kartlar
Belkide bilmediğimiz “şu kadar desibele kadar cw olabilir” diye uluslararası bir kanun bile olabilir tam hakim değilim
Bunu kafaya takıp takmamanız gün içerisindeki ruh haline göre bile değişir. Çok yorgunsunuzdur sadece çalıştırıp oynamak istiyorsunuzdur o gün sıcaklıklar dahil umrunuzda olmaz, kablolama yapmak istersiniz yapamazsınız vs.
Bi günde çok enerjik ve tatil olduğunuz güne denk gelir kafaya takasınız gelir
Yine de karttan karta geçecek serüven yaşamayın bir dahakine çünkü o coil whine “illaki ama illaki” az veya çok çıkacak