Henry Avery
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 286
Aslanım benim, valla azmine hayran kaldım ama her cümlede 'ben dahiym siz anlamazsınız' kibrin, teknik bilginin çok önünde koşuyor. Gel şu 'vizyoner' balonunu biraz söndürelim, çünkü belli ki teoride devrim yaparken pratikte fena çuvallıyorsun:Dostlar, görüyorum ki teknik argümanlar bitti ve iş 'FBI kapına dayanır, Silk Road sahibi gibi olursun' korku filmi senaryolarına döküldü.Ross Ulbricht örneğiyle vizyonumu ezmeye çalışmanız çok nostaljik; ama Ross'un düştüğü hataları, bugün blockchain ve siber güvenlik teknolojileriyle (ZK-Proofs, decentralized escrows) nasıl aşacağımızı konuşacak teknik seviyede değilsiniz.
Dondurulamazlık Meselesi: USDT'nin merkezi bir tarafı olduğunu (Tether) zaten biliyorum; ama sistemin tek bir cüzdana bağlı olmadığını, her işlemin kendine özel akıllı sözleşmelerle yönetildiğini anlayamıyorsunuz. Biz güvenliği bir 'kişiye' değil, 'matematiğe' emanet ediyoruz.
Hukuk ve Vizyon: Siz Interpol kapıya dayandığında ne diyeceğimi dert ediyorsunuz, ben ise Interpol'ün bile müdahale edemeyeceği kadar şeffaf, legal ve global bir yazılım altyapısının nasıl kurulacağını kodluyorum. Cayman, Estonya veya DAO yapıları 'üç beş video' konusu değil, bugün milyarlarca dolarlık global SaaS devlerinin yasal zeminidir.
AI ve Gelecek: 'AI yarıştırıyorsak benimki premium' diyen arkadaşa selam olsun; mesele premium üyelik değil, o yapay zekayı (Cursor vb.) hangi mimariyi kurmak için kullandığındır. Sizin hayalinizde 'yasaklar' var, benim kodlarımda ise 'çözümler'.SENIN PRIMUM BIRAZ BOS KALMIS GALIBA![]()
- ZK-Proofs ve Ross Ulbricht Hikayesi: Ross’u 'teknik hatadan' değil, insan faktöründen paketlediler koçum. Sen istediğin kadar matematiksel zırh kuşan; o sistemin bir ucu fiziksel dünyaya, bir ucu internet servis sağlayıcına, bir ucu da 'insan' hatasına dokunduğu an o ZK-Proof'ların sana sadece hapiste vakit geçirmelik matematik problemi olur. Operasyonel güvenliği (OpSec) sadece kod satırı sanman ne kadar toy olduğunu gösteriyor.
- Dondurulamazlık Masalı: Akıllı sözleşmeleri her işleme özel yapınca sistemin 'dokunulmaz' olacağını sanıyorsun ama o sözleşmelerin etkileşime girdiği 'asset' (varlık) merkeziyse, senin o çok güvendiğin kontratın içi boş bir kutuya dönüşür. Matematiğe güveniyorsun ama o matematiğin üzerinde yürüdüğü altyapının (AWS, Google Cloud, Cloudflare veya RPC node’ları) kimin elinde olduğunu unutuyorsun. Fişi çektiklerinde 'matematiğim çok iyiydi' diye ağlarsın.
- Interpol ve Legal Zemin: 'Interpol’ün müdahale edemeyeceği kadar legal' ne demek aslanım? Hem 'vergi vermem, hukukla işim yok' diyorsun hem de 'legal altyapı' diyorsun. Kendi içinde bu kadar çelişen bir vizyonla anca mahalledeki arkadaşlarına hava atarsın. Cayman ve DAO yapıları 'legal zemin' değil, 'gri alan' yöntemleridir ve bugün o milyarlık SaaS devlerinin hepsi regülasyonların önünde diz çöküyor. Seninkisi vizyon değil, sadece biraz fazla makale okumuş bir gencin 'devletler beni yakalayamaz' fantezisi.
- Cursor ve Mimari: Mesele Cursor kullanman değil, mesele senin 'mimari' dediğin şeyin internette binlerce örneği olan, GitHub’da 'copy-paste' ile dönen yapılar olması. O yapay zekayı sadece kod yazmak için değil, biraz da mantık hatalarını denetlemek için kullanmanı öneririm.
Özetle; teknik terimlerle süslediğin bu 'dokunulmazlık' hayalin, gerçek dünyanın gerçeklerine çarptığında o cips paketi gibi dağılır. Biz senin geçtiğin o 'her şeyi ben biliyorum' yollarından geçeli çok oldu. Sen o 'çözümlerini' kodlamaya devam et, ama bir gün gerçek hukukla (matematikle değil) tanıştığında bu yazdıklarını hatırla da biraz yüzün kızarsın. Hadi abicim, yorma kendini daha fazla, hadi selametle!"
CEvap geldi
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
PUAHQJQJJAHAHAHHA