Öneri 🪫Sahte şarj aletlerini tespit etmenin en kolay yolu🪫🔌

adaptörde :
-kapasitör değil iletkenler bakır bazı kısımlarda altın olmalı ( bazı kablolarda özellikle karışım yapılıyor )
ısınma olmamalı içeride fazla dolaşıyor enerji ve ısınmaya sebep oluyor demektir ki buda otomatik olarak arkadaşın dediği gibi usb led takınca uzun süre ışık yanması anlamına gelir ki uzun süre yanması demek o şarj aletinin çok ısındığı ve yazılanın aksine kalitesiz olduğunu gösterir
Kondasatörün görevi voltaj dalgalanmalırını filtrelemek. Sahte şarj aletlerinde maliyeti düşürmek için çok daha düşük kapasitede kondansatörler kullanılıyor. Düşük kapasitedeki kondansatörler voltajı güvenli düzeyde filtreleyemez.

Usb led ışığın uzun süre yanması çıkış filtresi kondansatörün kapasitesinin yüksek olduğu anlamına geliyor. Kalitesiz şarj aletlerinde de kısa sürede ışığın sönmesiyle kondansatör kapasitesinin yetersiz olduğu anlaşılıyor. Onlarca şarj aleti inceledim yetersiz kondansatör kapasitesi olup ta diğer elektronik bileşenlerinin kaliteli olduğu bir şarj aletine hiç denk gelmedim. Zaten konuda birçok örnek devre fotoğrafı da paylaştım. Bu durumun enerji verimliliğinin düşük olmasıyla uzaktan yakından alakası yok. Zaten testin amacı verimlilik tespiti de değil.

Falstad köprü doğrultucu simülasyonunda kondansatör değerini artırıp azaltarak grafiği gözlemlerseniz anlarsınız.

Son düzenleme:
Bende yazayım şu konuya. 2 yıldır kullandığım adaptör sahteymiş...

1774804349039.webp

1774804362656.webp

Adamlar girişe sigorta koymaya bile yeltenmemiş. Direkt sigortanın işlevini görsün diye 22Ohm'luk direnç koymuşlar. Yangın çıkmadığına şürketmek lazım.

Bu tip çöp adaptörlerde EMI filtreside yok. Bağlı olduğu şebekeye bile zararı var. Koruma olarak MOV yok. Herhangi bir voltaj dalgalanmasında güm diye patlayabilir. Yüksek frekanslı ripple filtrelemesi için polyester veyahut onun görevini görecek bir kapasitör tipi de konulmamış.

Bulk kapasitörün kapasitansı 15uF seçilmiş ki inanılmaz düşük bir değer 25W için. Allah bilir ölçülse kaç çıkacak. Bu arada şaka gibi ama köprü diyotuda altına koymuşlar kapasitörün. Adaptör ısındıkça bir güzel kapasitörü pişirecek o köprü diyot. Sonra neden 2 3 yıl sonra adaptör çalışmıyor.

İkincil kısımdaki filtreleme kapasitörleri 2 tane 680uF seçilmiş en azından ama berbat bir adaptör. Böyle çöpleri almayında, kullanmayında, kullandırtmayında.

@yusuf7878, paylaşımınız için teşekkürler. Devredeki ABS10 köprü diyot, 25W için yetersiz. Normalde 10W LED ampullerde kullanılıyor. Bunun gibi sigorta olarak direnç kullanan bir şarj aletim yanmıştı. Baktım, dirençten önce bacağı erimiş, kopmuş. 😄

@yusuf7878, paylaşımınız için teşekkürler. Devredeki ABS10 köprü diyot, 25W için yetersiz. Normalde 10W LED ampullerde kullanılıyor. Bunun gibi sigorta olarak direnç kullanan bir şarj aletim yanmıştı. Baktım, dirençten önce bacağı erimiş, kopmuş. 😄
Zaten PCB tasarımı bile baştan savma yapılmış. Her şeyden kısmalarını beklemek lazım.

Keşke bu tür saçmalıklar orijinal adı altında satılmasa ama nerde...

Geri