BM veya EE için gelişim

İlginç yorum, ama şunu söyleyeyim:
"Ürünü üreten" yani donanım tasarımı — bu BM'de de var, EE'de de var. İkisi de yapıyor.
Fark şu:

EE → daha çok analog, transistör seviyesi, fiziksel devre
BM → daha çok dijital, sistem seviyesi, FPGA, mimari

Sen "dijital taraf beni çekiyor" dedin. Dijital taraf BM'de daha güçlü.
C meselesine gelince — o kişi yazılım perspektifinden bakıyor. C öğrenmek fena değil ama senin hedefin için zorunlu değil. Verilog çok daha direkt.
Ama şunu da söyleyeyim: bu tartışmayı çözmek için en iyi yol üniversiteye girince görmek. Şu an öğrendiklerin hem BM hem EE için geçerli, kayıp yok.

@B1L0 Hocam yapay zekaya sizin yorumu attım böyle diyor. Bence ikinizin ortası. Fikrine katılıyorum yapay zekanın.
Bildiğim kadarıyla bu konuları BM de de öğretiyorlar onda sorun yok ama bölüme gitmeden öğrenmen gereken bir şey varsa o bu değildir. Hazırlıklı gideyim diyorsan öncelikle temel phyton bilgin olsun genelde başlangıcı bununla yaparlar ve genelde temel konuları zaten bölüme gelen biliyordur mantığıyla hızlıca anlattıkları için hiç bilmeyene ağır gelir.

Ha diyorsan ben üniversiteden bağımsız şu konuda kendimi fazla geliştirmek istiyorum falan o konulara yönelik de zamanın varsa tamamen kendi gelişimine yönelik bakarsın o senin bileceğin iş.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hocam aslında öbür forumdada biri tam bilgisayar mühendisliğine uygun dedi program.

Neyse az çok değiştirip daha basite temele indirgedim hocam.

Bölüm 1 — Dijital mantık temeli
Konu 1 — Bit ve kapılar ✓Binary, AND/OR/XOR/NOT, truth table
Konu 2 — Kombinasyon devreleri ✓Mux, decoder, adder
Konu 3 — Zaman ve bellek Clock, flip-flop, register
Konu 4 — FSM mantığı State machine, mini proje
Bölüm 2 — Verilog ile devre yaz
Konu 5 — Verilog syntax İlk devre kodu
Konu 6 — Kombinasyon HDLProje: mux + adder Verilog
Konu 7 — Sequential HDLProje: counter + register
Konu 8 — FSM Verilog Proje: FSM devresi
Bölüm 3 — Simülasyon ve test
Konu 9 — İlk simülasyon EDA Playground, testbench
Konu 10 — Test ve hata bulma Testbench yazma, debug
Konu 11 — Timing Clock, setup/hold time
Konu 12 — Büyük devre testiProje: ALU simülasyonu
Bölüm 4 — FPGA'de gerçek proje
Konu 13 — FPGA nedir FPGA mantığı, araçlar
Konu 14 — FPGA araçları Vivado / Quartus kurulum
Konu 15 — Sentez ve implement Devreyi FPGA'ye hazırla
Konu 16 — Final projesi Çalışan FPGA devresi

öbürü pek hoşuma gitmemişti ama bu içime sindi. Bence bu güzel hocam @B1L0
Bu konulardan yürümek istiyorsan @B1L0 nun yorumuna katılıyorum, BM de bu konuları öğrenciler mantığını bilsin diye 1-2 derste verirler seçmeli olarak da isteyenler 1-2 ders dah belki alır ama bu bahsettiğin konular ana olarak EE dersi. Tamamen bu konularda yoğunlaşmak istiyorsan gitmen gereken yer EE olur. BM okuyanların okuma amacı yazılım daha çok dersler de ona göre.

Bizde “ Bilgisayar Mühendisliği” diye açılan bölüm genelde daha çok “computer science” bölümüne daha yakın gidiyor “computer engineering” gibi kapsamlı bir donanım müfredatı yok diye düşünüyorum. Zaten üniversiteler de genelde kendi bölümünü “CS” olarak tanımlıyor. Yapay zeka o konuda kafanı karıştırıyor diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reaksiyonlar: B1L0
@B1L0 Reis millet lisede 10 kez aklındaki mesleği değiştiriyo. Ben de dijitalle, üretme arasında kalıvereyim hakkımdır. 😀.

Bildiğim kadarıyla bu konuları BM de de öğretiyorlar onda sorun yok ama bölüme gitmeden öğrenmen gereken bir şey varsa o bu değildir. Hazırlıklı gideyim diyorsan öncelikle temel phyton bilgin olsun genelde başlangıcı bununla yaparlar ve genelde temel konuları zaten bölüme gelen biliyordur mantığıyla hızlıca anlattıkları için hiç bilmeyene ağır gelir.

Ha diyorsan ben üniversiteden bağımsız şu konuda kendimi fazla geliştirmek istiyorum falan o konulara yönelik de zamanın varsa tamamen kendi gelişimine yönelik bakarsın o senin bileceğin iş.

Bu konulardan yürümek istiyorsan @B1L0 nun yorumuna katılıyorum, BM de bu konuları öğrenciler mantığını bilsin diye 1-2 derste verirler seçmeli olarak da isteyenler 1-2 ders dah belki alır ama bu bahsettiğin konular ana olarak EE dersi. Tamamen bu konularda yoğunlaşmak istiyorsan gitmen gereken yer EE olur. BM okuyanların okuma amacı yazılım daha çok dersler de ona göre.

Bizde “ Bilgisayar Mühendisliği” diye açılan bölüm genelde daha çok “computer science” bölümüne daha yakın gidiyor “computer engineering” gibi kapsamlı bir donanım müfredatı yok diye düşünüyorum. Zaten üniversiteler de genelde kendi bölümünü “CS” olarak tanımlıyor. Yapay zeka o konuda kafanı karıştırıyor diye düşünüyorum.
Evet hocam yapay zeka kafamı karıştırıyor. En iyisi hocalarla bi konuşmak. Zaten sağolsunlar yönlendiriyolar. Bölüm seçimini sonra yaparım da. Zaten EE ya da BM olur. Yazdığım programı bir uygulayım. Devreleri falan öğreneyim. Zaten üniye daha çok zaman var :D.
Bide şeyi soracam sen temel Python bil dedin. Bilo C dedi. Ben hangisini bileyim. İkisini de öğrenmeye vaktim yok yani. Yks çalışıyoruz bi yandan.

@B1L0 Reis millet lisede 10 kez aklındaki mesleği değiştiriyo. Ben de dijitalle, üretme arasında kalıvereyim hakkımdır. 😀.

Evet hocam yapay zeka kafamı karıştırıyor. En iyisi hocalarla bi konuşmak. Zaten sağolsunlar yönlendiriyolar. Bölüm seçimini sonra yaparım da. Zaten EE ya da BM olur. Yazdığım programı bir uygulayım. Devreleri falan öğreneyim. Zaten üniye daha çok zaman var :D.
Bide şeyi soracam sen temel Python bil dedin. Bilo C dedi. Ben hangisini bileyim. İkisini de öğrenmeye vaktim yok yani. Yks çalışıyoruz bi yandan.
Programlama dilleriyle hiç alakan yoksa başlangıcı Phyton ile yapmak en temizi bence, zaten bir dili bilince diğerlerine adapte olmak çok zor olmuyor. Üniversitede hepsiyle alakalı dersler olacak Phytonu yine başlangıç olarak ilk dönemlerde verirler sonra Java, C gibi dillerle devam ederler.

Programlama dilleriyle hiç alakan yoksa başlangıcı Phyton ile yapmak en temizi bence, zaten bir dili bilince diğerlerine adapte olmak çok zor olmuyor. Üniversitede hepsiyle alakalı dersler olacak Phytonu yine başlangıç olarak ilk dönemlerde verirler sonra Java, C gibi dillerle devam ederler.
python la başlayan adam anca hello world seviyesinde kalır,C ile başlayan adam Ming64 ile kendi işletim sistemini yapar
Hocam şimdi ben hanginizi dinleyeyim? Hiç yazılım dilleriyle alakam yok. Hiç çalışmadım. Anca print hello world yazarım. O derece yokum yani. Şimdi Python mu ? Yoksa C mi? Arada bir karara varsanız :D

Hocam şimdi ben hanginizi dinleyeyim? Hiç yazılım dilleriyle alakam yok. Hiç çalışmadım. Anca print hello world yazarım. O derece yokum yani. Şimdi Python mu ? Yoksa C mi? Arada bir karara varsanız :D
İkisi de olur, ikisi de üniversite 1. sınıfta ilk yazılım derslerinde verilen diller. C dememin sebebi EE için de çokça kullanılıyor ve yazılımın temellerini bana kalırsa pythondan daha iyi kavratır adama. Python ise çok güncel, çok geniş bir kapsama alanı var. İkisinin de artısı eksisi var ama bana sorarsan C ile başla sen.

BTK Akademiden bakmanı öneririm,karşılığında katılım sertifikası da alırsın
Tamam hocam. Araştırırım. Yorumlarınız için teşekkürler. C ile başlarım artık.
İkisi de olur, ikisi de üniversite 1. sınıfta ilk yazılım derslerinde verilen diller. C dememin sebebi EE için de çokça kullanılıyor ve yazılımın temellerini bana kalırsa pythondan daha iyi kavratır adama. Python ise çok güncel, çok geniş bir kapsama alanı var. İkisinin de artısı eksisi var ama bana sorarsan C ile başla sen.

• Beğen
Reaksiyonlar: B1L0
Hocam açıkçası yazılım gözümü korkutuyo. Yapay zekaya yazdırınca güzel de kendim öğrenemicem. İşte mantığını bazı kodları falan aklımda tutamicam gibi geliyo
Ama Sonra Niye issiz kaldim diye aglamayin cunku Sizin yaptiginiz yazilim ogrenmicem AI yaziyor zaten demek cok sacma bir arguman %100 ilerde issiz kalmak demek AI vibe coding ile code yaziyor ama bunun icin sistem mimarisini bilmek ne yapacagini bilmek dogru komutlari vermek gerekiyor ayrica AI verdigi ciktiyi incelemek gerekiyor hata veya acik var mi code optimize bir kod mu yoksa optimizasyon ihtiyaci var mi vs....

Yaptiginiz listeye gelirsek Ben daha cok yazilim ile ilgileniyorum ama geri kalan konularda'da Az cok bilgim var ve soyle soyliyeyim o ilk basta konuda yaptiginiz listeyi degil 4 Ay'da 1 Yil'da bitiremezsiniz

ve bunalr daha cok islemci gomulu sistem gibi daha iihtiyacin olmayacak sacma bir lsite

Al buna gore calis hem 4 ayda bitirmen mumkun hemde gercekten senin icin gerekli olanlar (AI Ile metni duzenledim Dha akici olsun karisik olmasin diye)

1. Ay: Algoritma Mantığı ve C Dili (Temel Atma)

Neden C? Çünkü bilgisayarın hafızasını (RAM), pointer mantığını en iyi C ile anlarsın. C bilen adam her şeyi öğrenir.

• Hedef: Değişkenler, döngüler, diziler ve en önemlisi Pointer (İşaretçiler).
  • Aksiyon: Her gün 1-2 tane basit problem çöz (Hackerrank veya LeetCode "Easy" seviyesi).

2. Ay: Veri Yapıları (Mühendisliğin Kalbi)

Okulda seni en çok zorlayacak ve iş görüşmelerinde karşına çıkacak tek konu budur.

• Hedef: Linked List, Stack, Queue, Hash Tables ve Trees.
  • Aksiyon: Bu yapıları C dilinde kendi başına (kütüphane kullanmadan) kodlamaya çalış.

3. Ay: Modern Bir Dil ve OOP (Sektöre Giriş)

C ile makineyi anladın, şimdi iş yapmayı öğrenme vakti. Python veya Java/C# seç.

• Hedef: Object Oriented Programming (Nesne Yönelimli Programlama) mantığı. Sınıflar, kalıtım, interface nedir?
  • Aksiyon: Küçük bir kütüphane yönetim sistemi veya basit bir rehber uygulaması yap.

4. Ay: Araçlar ve Vizyon (Mühendislik Kültürü)

Kod yazmak yetmez, o kodu yönetmeyi bilmelisin.

• Git/GitHub: Versiyon kontrolü (En önemlisi bu, okulda öğretmezler, kendin öğrenmelisin).
  • Linux Temelleri: Terminal kullanmayı öğren, "Siyah ekran"dan korkma.
  • Veritabanı (SQL): Veriler nerede saklanıyor? Basit bir SELECT, INSERT sorgusu nedir?

Özet: İyi Bir Mühendis Olmak İçin 3 Sütun

1. Matematik: "Ben kod yazacağım mat ne alaka" diyen adamdan mühendis olmaz, sadece kod yazıcısı olur.
  2. İngilizce: En iyi kaynaklar İngilizce. Bu 4 ayda her gün yarım saat teknik İngilizce çalışmalı

Ama Sonra Niye issiz kaldim diye aglamayin cunku Sizin yaptiginiz yazilim ogrenmicem AI yaziyor zaten demek cok sacma bir arguman %100 ilerde issiz kalmak demek AI vibe coding ile code yaziyor ama bunun icin sistem mimarisini bilmek ne yapacagini bilmek dogru komutlari vermek gerekiyor ayrica AI verdigi ciktiyi incelemek gerekiyor hata veya acik var mi code optimize bir kod mu yoksa optimizasyon ihtiyaci var mi vs....

Yaptiginiz listeye gelirsek Ben daha cok yazilim ile ilgileniyorum ama geri kalan konularda'da Az cok bilgim var ve soyle soyliyeyim o ilk basta konuda yaptiginiz listeyi degil 4 Ay'da 1 Yil'da bitiremezsiniz

ve bunalr daha cok islemci gomulu sistem gibi daha iihtiyacin olmayacak sacma bir lsite

Al buna gore calis hem 4 ayda bitirmen mumkun hemde gercekten senin icin gerekli olanlar (AI Ile metni duzenledim Dha akici olsun karisik olmasin diye)

Neden C? Çünkü bilgisayarın hafızasını (RAM), pointer mantığını en iyi C ile anlarsın. C bilen adam her şeyi öğrenir.

• Aksiyon: Her gün 1-2 tane basit problem çöz (Hackerrank veya LeetCode "Easy" seviyesi).

Okulda seni en çok zorlayacak ve iş görüşmelerinde karşına çıkacak tek konu budur.

• Aksiyon: Bu yapıları C dilinde kendi başına (kütüphane kullanmadan) kodlamaya çalış.

C ile makineyi anladın, şimdi iş yapmayı öğrenme vakti. Python veya Java/C#seç.

• Hedef: Object Oriented Programming (Nesne Yönelimli Programlama) mantığı. Sınıflar, kalıtım, interface nedir?
  • Aksiyon: Küçük bir kütüphane yönetim sistemi veya basit bir rehber uygulaması yap.

• Git/GitHub: Versiyon kontrolü (En önemlisi bu, okulda öğretmezler, kendin öğrenmelisin).
  • Veritabanı (SQL): Veriler nerede saklanıyor? Basit bir SELECT, INSERT sorgusu nedir?

1. Matematik: "Ben kod yazacağım mat ne alaka" diyen adamdan mühendis olmaz, sadece kod yazıcısı olur.
  2. İngilizce: En iyi kaynaklar İngilizce. Bu 4 ayda her gün yarım saat teknik İngilizce çalışmalı
iki üç gündür gömülü sistemler BM falan çıkıyor karşıma web tasarımını atsam mı bir kenara ya 😐

C ile makineyi anladın, şimdi iş yapmayı öğrenme vakti. Python veya Java/C#seç.

?. Ben yazılım öğrenmicem yapay zeka yapıyo o işi demedim ki? Aksine yazılımı bir öğrensem çok eğlenceli olduğunu biliyorum ama gözüm korkuyo dedim? Niye bu kadar sert girdiniz ki? Yanlış anladınız heralde. :( Yapay zekaya yazdırdığım zaman güzel geliyoda öğrenmiş olmuyorum demek istedim.

İngilizce mi? Fikir için teşekkürler. O hiç aklımdan geçmemişti. Nereden çalışayım hocam ingilizceyi? Direk Youtube'a mı yazayım? Yoksa spesifik bir yer var mı çalışılacak? Matematikte okul dersleri işte :D. Onu daha da ileri seviyeye mi getireyim dersiniz? Biraz daha detaylı konuşabilir miyiz? Şu an çok önemli şeyler söylüyosunuzda bence. Bir de 3.maddeyi yazmamışsınız. 3.maddeden kasıt yukarıdaki programınız mı?

@KaptanMC Programı da değiştirdim bu arada. Ama sizin programı da dikkate alıcam. Yazmıştım ama heralde tüm cevapları okumamışsınızdır. Ondan görmemişsinizdir.

Yeni program hakkında da düşüncenizi merak ediyorum. :) Önerileriniz benim için cidden çok önemli. Yapay zekaya çok fazla da güvenemediğim için zaten bu konuyu açtım.

Ekler

• 1777825007207.webp
    1777825007207.webp
    41.4 KB · Hit: 5
Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,208,235
Üyeler
194,252