beyler siz ciddimisiniz kart kaç yıllık olmuş hala orjinalliğini bozmamak lazım filan diyorsunuz padi anlarımda bu macunun bi ömrü var dimi ne kadar fabrikasyon macun olsa da sök knk mx 7 gibi de bi macun sık bloğa da iyi bi hava tut 10 derece sıcaklık düşmezse bişey bilmiyorum
Hocam ironi yapıp laf sokmaya çalışmana hiç gerek yok. Ben macunu tamamen kurumuş karta mucize beklemiyorum; sadece cihazı riske atmadan ve masraf yapmadan önce denenebilecek en güvenli ilk adımı söylüyorum. Sen her ısınan karta doğrudan ameliyat yapmayı seviyorsan saygı duyarım, herkesin kendi malı sonuçta. Konu sahibine iki farklı bakış açısını da sunduk, kendi cebi ve kendi riski için en mantıklı kararı kendisi verecektir. Sana da iyi forumlar dilerim.
Laf sokmaya çalışmıyorum hocam sizin düşüncenize saygım var herkes aynı kapasitede değil , herkes mantıklı düşünücek diye bir kural da yok . Size ameliyat kadar komplike gelen bir işlev benim için sadece vida söküp vida sıkmaktan ibaret bu işlemde ne bir risk görüyorum nede bir zorluk , bakım isteyen makine , donanım veya herhangi birşeyin bakımının yapılması taraftarıyım 3 kuruşluk maliyet hesaplamaktansa yada atom parçalamak kadar elzem bir iş gibi görmektense . Birşeyi olduğu gibi kabul etmekten veya baştan savma yöntemlerle kolaya kaçıp günü kurtarmaktansa bir işi bir kere yapar keyfime bakarım ama yazımın başındada dediğim gibi herkesin kapasitesi bir değil bana kolay gelen işler bazı insanlara sihir gibi geliyor sadece sizlerede iyi forumlar dilerim .
Laf sokmaya çalışmıyorum hocam sizin düşüncenize saygım var herkes aynı kapasitede değil , herkes mantıklı düşünücek diye bir kural da yok . Size ameliyat kadar komplike gelen bir işlev benim için sadece vida söküp vida sıkmaktan ibaret bu işlemde ne bir risk görüyorum nede bir zorluk , bakım isteyen makine , donanım veya herhangi birşeyin bakımının yapılması taraftarıyım 3 kuruşluk maliyet hesaplamaktansa yada atom parçalamak kadar elzem bir iş gibi görmektense . Birşeyi olduğu gibi kabul etmekten veya baştan savma yöntemlerle kolaya kaçıp günü kurtarmaktansa bir işi bir kere yapar keyfime bakarım ama yazımın başındada dediğim gibi herkesin kapasitesi bir değil bana kolay gelen işler bazı insanlara sihir gibi geliyor sadece sizlerede iyi forumlar dilerim .
Vida söküp takmayı mühendislik harikası veya üstün kapasite belirtisi sanman gerçekten tebessüm ettirdi. Kartın içini açmak maharet değil; asıl maharet, elinde doğru kalınlıkta yedek pad veya macun hamuru yokken o bloğu kaldırıp, yırtılan taşlaşmış padlerle kartı geri kapatınca VRAM'lerin cayır cayır yanacağını öngörebilmektir.
Yılların getirdiği donanım optimizasyonuna ve undervolt işlemine "günü kurtarmak" diyen bir zihniyetle zaten derinlemesine teknik bir konu tartışılmaz. Sen o çok güvendiğin yüksek kapasitenle her ısınan donanıma direkt tornavida daldırmaya devam edebilirsin.
Elimde zaten mx6 var ama yine mx7 sipariş edeceğim. Helios V2 stok göremedim eğer bulursam onada bakacağım. Eğer kartı açtığımda termal padlerde yırtılma yada baska olumsuz bir sorun olursa o vakit pad sipariş ederim. Kartın 1 hafta yatması problem değil benim için.
Hocam selamlar, yukarıdaki mesajda bahsedilen faz değiştiren macun ve farklı kalınlıklardaki termal pad tavsiyeleri aslında kağıt üstünde çok doğru. Ancak kartın içini açıp o meşakkatli işlere girmeden önce çok daha masrafsız ve risksiz bir çözüm var. Benzer bir ısınma sorununu kendi kullandığım RX 6800 XT ekran kartımda birebir yaşadım. Oyunlarda kart tam yük altındayken o korkutucu 85 dereceleri çok rahat görüyordu ve fan sesi epey rahatsız etmeye başlamıştı. Kartın vidalarını söküp orijinalliğini bozmak yerine direkt AMD'nin kendi yazılımı üzerinden ufak bir "undervolt" (voltaj düşürme) işlemi yaptım.
Üreticiler her silikon çip aynı kalitede üretilmediği için, fabrikadan çıkarken kartların çökmemesini garantiye almak adına gereğinden çok daha fazla voltaj verirler. Biz bu undervolt işlemiyle aslında kartın hiç ihtiyacı olmayan o fazla ve şişirilmiş elektriği kesmiş oluyoruz. Çipe giden gereksiz elektrik kesilince doğal olarak kart daha az ısınıyor ve daha verimli çalışıyor. İşin en güzel yanı ise kart çok daha serin çalıştığı için frekans kısmıyor, yani oyunlardaki FPS değerlerinden hiçbir kayıp yaşamıyorsun.
Kendi 6800 XT kartımda voltajı ufak ufak aşağı çektikten sonra sıcaklıklar şak diye 10-15 derece birden düştü. Fanlar çok daha sessiz ve düşük devirde dönmeye başladı. Üstelik kartın çektiği watt değeri de azaldığı için sistem genel olarak inanılmaz rahatladı. Yani macun pump-out yaptı mı veya pad eskidi mi stresine girmeden önce bence kesinlikle bir undervolt denenmeli. En mantıklı ve en temiz ilk adım her zaman budur; hem cebinden paran çıkmaz hem de kartının garantisi elinde kalır.
Vida söküp takmayı mühendislik harikası veya üstün kapasite belirtisi sanman gerçekten tebessüm ettirdi. Kartın içini açmak maharet değil; asıl maharet, elinde doğru kalınlıkta yedek pad veya macun hamuru yokken o bloğu kaldırıp, yırtılan taşlaşmış padlerle kartı geri kapatınca VRAM'lerin cayır cayır yanacağını öngörebilmektir.
Yılların getirdiği donanım optimizasyonuna ve undervolt işlemine "günü kurtarmak" diyen bir zihniyetle zaten derinlemesine teknik bir konu tartışılmaz. Sen o çok güvendiğin yüksek kapasitenle her ısınan donanıma direkt tornavida daldırmaya devam edebilirsin.
Elimde zaten mx6 var ama yine mx7 sipariş edeceğim. Helios V2 stok göremedim eğer bulursam onada bakacağım. Eğer kartı açtığımda termal padlerde yırtılma yada baska olumsuz bir sorun olursa o vakit pad sipariş ederim. Kartın 1 hafta yatması problem değil benim için.