Yapay Zeka Gelişmeleri

Yapay zeka gelişme hızı o kadar hızlı ki her gün yeni bir model, yeni bir gelişme, yeni bir özellik duyuruluyor. Ben de yapay zekadaki bu gelişmeleri takip eden biri olarak gelişmelerin tek bir yerde toplanmasını istedim. Bunu yapmamdaki bir diğer amaç ise gelişim hızını görmek adına birkaç ay sonra bu konudaki ilk mesajları okuyarak şimdi yeni diye satılan özelliklerin 1-2 ay sonra ne kadar eskidiği görmek istiyorum. 3 yıl önceki ai modelleri ile şimdikiler arasında zaten çok fark var ancak artık gelişim o kadar hızlı ki her ay yeni çıkan modeller bize geçmişteki modelleri unutturuyor. (GPT 4o hala aklımızdasın)

Dün duyurulan gemini 3.6 flash ile başlamak istiyorum. Gemini tarafı pro modeldeki güncellemeyi erteledikçe erteledi. 1 ay önceki lansmanda 3.5 flash ve 3.5 pro tanıtılırken şimdi 3.6 flash bile çıkmasına rağmen 3.5 pro ortalıkta yok. Demek ki google tarafında işler iyi gitmiyor. Aslında ai geliştirirken verilerin önemli olduğunu biliyoruz. Google da dünyadaki en iyi veri setine sahipken bile ai konusunda geri kalıyorsa gerçekten ai konusundaki çalışanlarını gözden geçirmesini tavsiye ederim.​

Yapay zeka kadar hızlı gelişirken milletin böcek videolarına takılması. Bu kadar hızlı büyüyen bir sektör ama takip edebilen yok. Ama takip ederken biraz dikkat etmek gerekiyor. Benchmarkta 1 skor önde çıkmış falan bu daha iyi diye diye hiper-tüketim toplumuna dönüşmeye başladık kaç nesil önceki gpt 4o bile halen iş gören bir model buna da dikkat etmek gerekiyor. Yapay zekayı hayata entegre etmek önemli çok fazla proje geliştirdim bu alanda ve katkısını görüyorum

Burdaki mantık hatası firmalar neden kullanıcıya özel üretsin üretim bandını komple daha pahalıya AI firmalarına satmak varken. Bunu beklemek bilgisayar sektörünün Robin Hood unu beklemektir bence :)

Benim AI ile tek derdim hukuk ve medyaya olan etkisi, görüntüleri geçtim mesela suç içeren bir telefon görüşmesini bile yapay zeka diyerek geçiştirebilecekler. Şuan evet ses/görüntü dosyasını incelediğinde anlıyorsun ama ilerde bunun da önüne geçilecek.

Politikacılardan hesap sormak daha da zorlaşacak, halk da yapay zekadır diye geçiştiricek vs tuttukları insanı kafalarında kirletmek yerine.

Büyük ulusal kanalların haberlerinde bile AI yapımı haberler, görüntüler çıkıyor ve çoğu insan da bunları sorgulamıyor bile.

Filmerde bütçeli kaliteli CGI lar yerine ucuz AI yapımı sanal efektler görmeye başladık bile.

Bir de şuan instagram'da feed e bile bakamıyorum, çıkan reellerin %70 i falan AI (tabi kişiye ve algoritmaya göre değişiyor). Fake profiller vs.

İnsanlar hakiki içeriğe aç kalacak ve zaman geçtikçe sadece daha kötüye gidecek bu durum.

Geri kalan herşeyini yararlı buluyorum ama bi 5-10 yıl sonra hayat bi hayli değişecek ve bence hiç de iyi olmayacak.

Edit : Yani bu yapay zeka çıkmamışken bile internetin çok yaygın olmadığı 90 lar ve 2000 leri mumla arıyodu insanlar, ileride bu yapay zeka çıkış öncesini de aynı şekilde arayacağız bence.
Hocam zaten sosyal medya ile işim yok benim. Kullanmıyorum hiçbirini. O yüzden o konuda rahatım.

Hukuk sistemine gerçekten çok darbe vuracak bu çünkü gerçekten öyle videolar fotoğraflar üretiliyor ki gerçek ile ayırt etmek çok zor.

İlk konuya gelirsek de, mining zamanı aynı şey ekran kartları için oldu. Ana firmalar mining için üretim yapmaya başladı ancak bazı küçük firmalar biz son kullanıcıya üreteceğiz diye o zaman kullanıcı ile arasını iyi tuttu. diyelim önceden pazardaki payı %1 ise şimdi %5-6 seviyelerine çıktılar çünkü güven kazandılar. Aynısı ram için de olacak diye düşünüyorum.

4- 5 ay öncesine kadar chatgpt kullanıyordum. 4-5 ay önce geminiye geçtim. Geminiye geçtim geçeli gerçek anlamda bir güncelleme göremedim. Claude kullanım sınırları ve fiyatı için pek düşünmüyordum ancak şu an düşünmeye başladım. Fiyatına değer mi? ayrıca 1 yıllık 8640 lliraya almak mı mantıklı yoksa aylık 800 lira mı mantıklı olur?

Opus 5 deneyimleyen oldu mu? olduysa yorumları nasıl? 4.8 den farkı ne kadar

Claude aboneliğim ile bir uygulama geliştiriyorum (test amaçlı) bunu en verimli nerden geliştirebilirim diye düşünürken araştırma yaptım. Araştırma sonuçlarını burada da paylaşmak istedim.

1. Terminal Tabanlı Araçlar

Terminal Araçlarının Avantajları:
  • Optimum Token Verimliliği: Arayüz bağlamı aktarma zorunluluğu olmadığı için token tüketimi radikal ölçüde düşüktür. Aider'in AST haritalaması ve Claude Code'un alt ajan mimarisi israfı engeller.
  • Kesintisiz Otonomi: Döngüsel çalışma mantığı (Gözlem -> Plan -> Eylem -> Doğrulama) sayesinde uzun soluklu işleri, testleri kendi kendine çalıştırıp hataları düzelterek insan müdahalesi olmadan tamamlayabilirler.
  • Bağımsız İş Akışları: CLI tabanlı yapıları sayesinde, headless sunucu ortamlarına veya CI/CD boru hatlarına (pipelines) doğrudan entegre edilebilirler.
Terminal Araçlarının Dezavantajları:

• Görsel Denetim Eksikliği: Grafiksel bir kullanıcı arayüzünün olmaması, ajan tarafından yapılan kapsamlı kod değişikliklerini (diff) ve ağaç yapılarını görsel olarak incelemeyi ve yönetmeyi zorlaştırır.
  • Anlık Kod Tamamlama Yokluğu: Yazım anında geliştiricinin bir sonraki satırını tamamlayan (autocomplete) reaktif yapay zeka desteğinden yoksundurlar.

2. IDE Tabanlı Araçlar (Cursor, Windsurf)

IDE Araçlarının Avantajları:
  • Kusursuz Görsel Entegrasyon: Kod yazma, hata ayıklama, görsel kod farkı (diff) incelemesi ve ajan iletişiminin tek bir ekranda, düşük bir öğrenme eğrisiyle sunulması.
  • Granüler Kontrol ve Akış: Özellikle Cursor, her değişiklikte kullanıcı onayı alarak kod üzerindeki mutlak mutasyon hakimiyetini korur ve mikroskobik iterasyonlarda en yüksek hızı sağlar.
IDE Araçlarının Dezavantajları:
  • Aşırı Token Tüketimi: Editör arayüzünün görünmez verilerini taşımak, Terminal ajanlarına göre inanılmaz boyutlarda token israfına yol açar.
  • Sürekli Müdahale İhtiyacı: Yapısal olarak geliştiriciden sürekli onay (kabul/ret) veya yönlendirme bekleyecek şekilde tasarlandıkları için "en az müdahale" hedefine yapısal olarak terstirler.

3. Asenkron Ajan Platformları (Google Antigravity)

Antigravity'nin Avantajları:
  • Tam Otonomi ve Asenkron Yürütme: Ajanlar arka planda çalışırken sistem kilitlenmez. Dinamik alt ajanlar kendi başlarına alt görevleri tamamlar, bu süreç insanı bekleme döngüsünden çıkarır.
  • Artifact Tabanlı Yüksek Seviye Doğrulama: On binlerce satır kodu okumak yerine, görsel diyagramlar, planlar ve tarayıcı kayıtları üzerinden tek tıkla onaylama imkanı vererek yönetimi inanılmaz derecede kolaylaştırır.
  • Tarayıcı Otomasyonu (Browser Actuation): Kodun test edilmesi sadece terminal komutlarıyla değil, gerçek bir tarayıcı simülasyonuyla yapılarak uçtan uca (end-to-end) ürün doğrulamasını sağlar.
Antigravity'nin Dezavantajları:
  • Aşırı Soyutlama ve Yabancılaşma: Klasik kodlama pratiğinden tamamen uzaklaşılması, düşük seviyeli sistem optimizasyonları veya spesifik satır bazlı hata ayıklama süreçlerinde geliştiricide kontrol kaybı hissi yaratabilir.
  • Donanım ve Maliyet Yükü: Arka planda paralel olarak çalışan çoklu ajanlar, tarayıcı otomasyonları ve sürekli açık alt süreçler, yerel makine donanımını aşırı tüketebilir veya token API maliyetlerini kontrolsüz bir şekilde artırabilir.

Geri