2K'dan 1080P Düşme .10k civarı bütçem var ktc 2k 180hz monitör var minilede geçmek mantıklı mı
Mini Led Avantajın Olur .Ne gibi fark olur ktc 320 hz daha mantıklı olur mu acaba yardım ihtiyacım var
Siyahlar oled gibi. Ama tam oled gibi değil yakın oled'e. Ips'den ise çok daha iyi.Miniledin olayı ne olede göre kısaca anlatım var mı
Miniledde 180hz kalıyor ktc de 320 hz çıkıyo ama onda da sorun var demişlerMini Led Avantajın Olur .
Panel VA Olduğu İçin Daha İyi Siyahlar Alırsın .
320 HZ Oluyor Ekranın Daha Ne Olsun .
He Pardon Karıştırdım .Miniledde 180hz kalıyor ktc de 320 hz çıkıyo ama onda da sorun var demişler
Ktc hkkında bilgin var mı hocamHe Pardon Karıştırdım .
Hz Önemli İse Hiç Bulaşma Sürekli FPS Oynuyorsan .
Ama Hikaye Ağırlıklı Oynuyorsan Geçersen Farkı Hissedersin .
24 inç 1080p ye geçsemsıkıntı yaşar kıyım senceFazla Yok @Tayfunns
Ben zaten next-gen panel ve algoritmalar üzerine çalışan bir mühendisim, olayın teorik ve fiziksel tarafını oldukça detaylı biliyorum.Benim aciklamam gayet dogru bir tespite dayaniyor. yazdiklarima dipnot ekliyorsunuz ama temeli degismiyorYazdiklariniz da dogru, yanlis degil ama IPS, VA, TN ile led aydinlatmanin ayni sey olmadigini bilmeyen kisiler icin diyot ve daha teknik yazi daha da karmasik gelecektir ki bunlara yapay zeka araciligiyla da ulasabilirler. Kaldi ki ne mini-led mukemmel ne FALD sistemi hatta bazi durumlarda FALDi n iyi uygulanmadigi ornekler daha beter goruntuye neden olablliyor
Ledlerin LCD ekranlara monte edilmesi de guc tukeitmini dusur, parlakligi arttir, CCFLnin zararli elementlerinden ayir temeline dayandi oncelikle. Mini-Led dedigimiz de ledleri kucultup daha cok led entegre ederek parlakligi arttirmak...
Led aydinlatma teknigi, FALD ise aydinlatmayi kontrol etme.. OLEDin kendinden aydinlatmali seviyesine ulasamasa da bir nebze noksanligini ortuyorlar. Bu konuda konustuk sanirim, TCLin 25' IPS LD destekli monitoru LD kapatildiginda haliyle foyasi bir miktar ortaya cikiyormus ki yazimin temeli de bir miktar buna dayaniyor zaten.. Kontrasti derken panellerin statik kontrasti degil algilanan kontrasti (OLEDi LD ile taklit ederek) arttirmaya calisiyorlar. Mini-led olmayip FALD olan ve bu isi iyi yuruten TVler de seneler once oldu aslinda (monitor diyemiyorum cunku FALD uygulanimlara eskiden denk gelmiyorduk)
Keske mesajima dipnot yazip konuyu egolarin kapismasina dondurmek yeirne panel turuyle (IPS, TN, VA) aydinlatma turu (CCFL, LED, daha cok led mini-ledBen zaten next-gen panel ve algoritmalar üzerine çalışan bir mühendisim, olayın teorik ve fiziksel tarafını oldukça detaylı biliyorum.
İşte tam da bu yüzden "led küçültmek daha çok ışık basmaktır" mantığındaki eksikliği vurguluyorum. Mini-led mimarisinde led boyutlarının mikron seviyesine indirilmesinin temel sebebi ekrana daha fazla ışık pompalamak değil tam aksine ışık kaynağının fiziksel boyutunu küçülterek yanal ışık sızmasını önlemek ve piksel seviyesinde hassas karartma yapabilmektir.
Parlaklık artışı bu yoğun dizilimin sadece sonucudur, ana Ar-Ge hedefi değil. Ips panelli, birkaç yüz bölgeli giriş seviyesi cihazlarda local dimming kapatılınca zayıf statik kontrastın (1000:1) ortaya çıkması da mini-led teknolojisinin kusuru değil, doğrudan ips panelin sınırıdır. Binlerce bölgeli va tabanlı amiral gemisi panellerde olay tamamen farklı bir mühendislik boyutuna geçiyor.
Özetle led küçültmenin mantığı "odaya daha çok ampul takmak" değil, ampulü iğne deliği boyutuna getirip sadece gereken piksel grubunu aydınlatmaktır.
İyi günler