Borsaya Başlamak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

valla empati yapabileceğim bi konu değil. katılım endeksine uygunluk diye bir şey var sanırım ona bakman lazım
buda tüik in verileri doğruysa tabii ki de , yarı yıl Türkiye Ekonomik Güven Endeksi seçim bitene kadar açıklamayan kurum sonuç olarak yada neye göre hesapladığının hesabını Türkiye Cumhuriyeti Adağlet Bakanlığının verdiği emre rağmen açıklamayan kurumdur
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

DOĞRUDUR YANLIŞTIR DEMEDİM BU VİDEO İÇİN,ÖRNEK OLARAK KOYDUM

mesela böyle bir sebepten dolayı borsaya HİÇ girmemekten bahsediyorum
caiz değildir demekte yanlış çünkü , kumardan farklı bir algoritma kullanıyor kumarda hile yapabilirsin istersen ama borsada yapamazsın , devlet bile borsayı kapatmak istese evrak işleri 1 hafta sürüyor , borsa kimsenin tahmin edemiyeceği ama yatırım portföyünü manipüle edecek kadar kişilere ( abd ekonomi bakanı ) sözün geçiyorsa net kazancı yakalayabildiğin bir yer

Borsada azda olsa yatırım yapmak istiyorum ama çok bi bilgiye sahip değilim. Hangi siteden veya uygulamadan yapmalıyım?
Ben aracı kurum olarak midas kullanıyorum, işimi görüyor. Borsaya başlanır mı konusunda nötrüm. Çok kötü bir dönemde giriyorsun, şuan bist şirketleri patır patır dökülüyor, kar eden az. Hele ki son halka arz fiyaskoları vaziyeti iyice gösterdi. Ben başlayalı bir kaç ay oldu, henüz bir kar edemedim öyle düşün. Ha illa bir yerden başlamak istiyorum diyorsan fon toplayarak başlayabilirsin, fonların risk oranı daha düşüktür ve tek işlemde bir çok hisseye yatırım yapmanı sağlar, uzun vade ve yeni yatırımcı için idealdir. Kripto tarafına sakın bulaşayım deme, kripto bir şeytan icadıdır, ekran başında ömrün çürür :kekw: Midas'ın kripto tarafını da önermiyorum ayrıca, kötü.

senin inancına saygım sonsuz ama ben inanmıyorum, faiz kazancının da islama yahudilikten geçtiğini düşünüyorum. müslüman olsam da böyle hacı hocalar pek umrumda olmazdı, şayet insanlara böyle görünüp kamera arkasında neler neler yapıyorlar..

Ben aracı kurum olarak midas kullanıyorum, işimi görüyor. Borsaya başlanır mı konusunda nötrüm. Çok kötü bir dönemde giriyorsun, şuan bist şirketleri patır patır dökülüyor, kar eden az. Hele ki son halka arz fiyaskoları vaziyeti iyice gösterdi. Ben başlayalı bir kaç ay oldu, henüz bir kar edemedim öyle düşün. Ha illa bir yerden başlamak istiyorum diyorsan fon toplayarak başlayabilirsin, fonların risk oranı daha düşüktür ve tek işlemde bir çok hisseye yatırım yapmanı sağlar, uzun vade ve yeni yatırımcı için idealdir. Kripto tarafına sakın bulaşayım deme, kripto bir şeytan icadıdır, ekran başında ömrün çürür :kekw: Midas'ın kripto tarafını da önermiyorum ayrıca, kötü.
dediğin doğru ama nitelikli yatırımcı olmadan da bir kaç fon a yatırım yapabiliyorsun onlarda kazancı çok düşük , elde yüklü paran varsa girmek mantıklı borsaya bence , ben garanti bankasının portföyünden yatırım yapıyorum şu anlık öneririm bir çok işlem daha basit

Borsa yada kripto önermiyorum. YouTube'da "yatırım tavsiyesi değildir" şeklinde bi bok bilmeyen bir çok YouTuber videoları izleyerek başlayabilirsin. "Başlama tavsiyesi değildir."

caiz değildir demekte yanlış çünkü , kumardan farklı bir algoritma kullanıyor kumarda hile yapabilirsin istersen ama borsada yapamazsın , devlet bile borsayı kapatmak istese evrak işleri 1 hafta sürüyor , borsa kimsenin tahmin edemiyeceği ama yatırım portföyünü manipüle edecek kadar kişilere ( abd ekonomi bakanı ) sözün geçiyorsa net kazancı yakalayabildiğin bir yer
yani hocam konuyu şöyle noktalayayım

müslüman adam şüpheli şeyden uzak durmalı

mesela bazı alimler de TOKİ için caiz değil diyor her sene verilecek maaş oranı taa en baştan belirli olması lazım
bir sene 5 bir sene 10 olduğu için bundan dolayı şüpheli sayılıyor

bir de bakıyorum çoğu TOKİ çıkan pşmna oluyor bıraksam çıksam bu işten ne kadar kesinti olur diye bir sene 3M olan sonraki sene 4M ye çıkıyor ödemesi

mesela bazı alimler de TOKİ için caiz değil diyor her sene verilecek maaş oranı taa en baştan belirli olması lazım

bir de bakıyorum çoğu TOKİ çıkan pşmna oluyor bıraksam çıksam bu işten ne kadar kesinti olur diye bir sene 3M olan sonraki sene 4M ye çıkıyor ödemesi
devlet işi ile din işi farklı olmalıdır demiş büyük bir zat ( MKA ) hatta buna laiklik diyerek araplaşmış sefalet içinde bir toplumla 5 yıllık kalkınma projeleriyle dünyanın en iyi 6 ekonomisine sokmuştu bir dönem

Ödemen gereken tutar değişmiyor ki dostum enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ülkede artması normal borc aslında reel olarak artmıyor paran değer kaybediyor
Memur zammı kadar fiyatı arttırıyorlar zaten

Gereksiz yere başlama diyenleri ipleme kanka. Yatırım işi mallık yapmadığın sürece hemen hemen her zaman cebine kâr kalır. Sayısal olarak paranın birazını kaybedecek olsan dahi hayatında para biriktirebildiğini fark edeceksin. Lise okuduğum zamanlar 5.000 lira civarı bir maaş alıyordum ve her ay sonu banka hesabımda 200 lira falan anca kalıyordu. Yatırım işine girip paramın bir kısmını biriktireyim demeye başladım ve 3-4 ay içinde 20.000 liraları biriktirip üstüne bir de ay sonunda banka hesabında 1.000 lira falan bırakmaya başlamıştım. Bu sayılar benim için böyle ama oransal olarak az çok herkes için geçerli olabilir. Şu ana kadar toplam bazda ne aman aman kaybettim ne de aman aman kazandım ama para biriktirebildim. Keşke en başından beri bilinçli bir yatırımcı olsaydım da gümüş tam tepelerdeyken FOMO'ya kapılıp üstüne eklemeler yapmasaydım ya da riskli riskli hisse senetleri yerine fonlara yönelseydim. Fakat maalesef bazı şeyler deneyimlenmeden de olmuyor. Ona rağmen Ocak 2026'dan beri 40.000 lirayı ~5.000 lira kâr ile (enflasyona vurunca kâr sayılmayabilir) kenarda biriktirmeyi başardım.

Son düzenleme:

Videoyu izledim ve şu soruların cevabını merak ediyorum
1 Borsada şirkete ortak olsanız da adil bir ortam yoktur adil bir değerleme yoktur denilmiş ancak bunlar caiz olan altın içinde gecerli. Altın da spekülasyonlara uğrayan bir yatirim aracı sonuçta
2 bir şirket borsaya göre mal varlığından ucuza alinabilir bu mantıklı değil denilmiş ancak o şirketin borç durumu da olabilir. Ayrıca borsada anlık fiyat ve lotu çarparak bunların hepsini alabilirim düşüncesi mantıksız çünkü sen aldıkça değeri artacak
Bunun dışında dediği şeylerin yüzde 99 u altın için de gecerli
Faiz getirisi sağlayan hisseler tabii ki dine göre caiz olmaz o ayrı ama hepsi için böyle konuşmak bana mantıklı gelmiyor

Bu konuda yetkili kurum Diyanet İşleri Başkanlığıdır. 3. Taraf kişilerin yorumunun bir önemi yok, kişinin dikkate alıp almaması ona kalmış. Yetkili kurum olan Diyanet'in fetvasına göre belli şartlar içerisinde borsa da işlem yapmak caizdir. Alacağınız şirketi bilerek işlem yapmak bir sorun çıkarmaz, almamanız gereken şirketler bankalar, islam'da ticareti yasak olan malların alım satımını yapan şirketler, faizden geliri olan sigorta şirketleri gibi gibi istisnalar var. Bunlara uyulduğu sürece bir sorun yok. Katılım endeksi denilen bir şey var zaten Müslüman yatırımcılar için, onlar dikkate alınabilir, katılım hisseleri alınabilir. Kısaca bu konuda hassasiyetiniz varsa alım yaptığınız şirketi bildiğiniz sürece bir sorun yok.

Geri