AMD Ryzen 7 9800x3d İçin Sıcaklık ve Watt Değeri Nasıl?

9850x3D LF3 PRO 360 var hocam bende de. -20 CO' da OCCT testinde 94 derecelerde takılıyor o test harbi çok ısındırıyor.

Anakart geldi başlıyoruz :shy:
IMG_3332.webp

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Payalstığınız değerler gitgide daha iyi olmuş

ben 240mm sıvo soğutucu ile kullanıcam , sıkıntı olur mı?
Gündelik kullanımda sorun olacağını düşünmüyorum ama tam yüklerde yetersiz gelebilir. Üst düzey kalitede değilse tam yük ve üzerinde yetmez.

Alıntıyı görüntüle

1.07 ve 1.06 arasında sürekli gidip geldi ama hiç sapıtmadı rakamlar

hocam o kadar asla test etmem açıkcası :D

Yalnız vt3 co da çok etkili değil. Vt3 daha çok fclk ve ram kısmına vurur (6000 mhz yerine 6400 mhzde 1:1 denemek istiyorsun mesela). İşlemcinin core olaylarıyla pek alakası yok (var ama üstte saydıklarım kadar nokta atışı yapmaz). Whea19 yakalamak için birebirdir. Direkt soc ve diğer ccd voltajlarını denetim eder. Co stabilliği için önce vt3 seçmeyin. Ha seçilirse “amaaann herşeyden geçti bide vt3 yesin paşamız” modunda olmanız gerekir öyle olur

Önce bkt bbp sftv4 svt. Bide n63 de öneriyolar ama onu tam araştırmadım

Not: zen3 lerde avx512 yoktur bilginize (genel bilgi). Avx2 ye kadar vardır. 7000-9000 de ise avx2 de dahil olmak üzere ekstra avx512 vardır

Çok test etmek bende istemem bende yapın diye diretmiyorum ama ben co stabilliği için mesela sadece y cruncher yapmam. Testi çeşitlendirmekte uzun süreli tutmakla aynıdır 👍

Prime95
Sse > small, smallest, huge
Avx > small, smallest, huge
Avx2 > small, smallest, huge
avx512(ryzen7000 ve üstü için) > small, smallest, huge

Ycruncher
Bkt, bbp, sftv4, svt ve n63
Sonra
1-7-0

Occt
> per core test [Final]

Linpack Xtremeyi katmıyorum o biraz yüzleşme cesareti gerektirir. Ramlerimin overclockuna güveniyorum işlemcimin co değerine sonuna kadar güveniyorum diyip psikolojikman hazırsanız yapılır (occtdeki linpackten bahsetmiyorum altını çizerim). Kısacası işin şov kısmı

Toplam 17 test yapıp geçerim süreleri kısa tutarak. Hepsinden geçerse ver elini oyun (ryzen 7000 ve üstüyse 17+3 olur test)

Sonra sonsuza kadar (bir sonraki oyunda hata vermeyene kadar) curve optimizer defterini kapatırım bi daha uğraşmam. Başta bir kere yaparsın sonra defteri o işlemci için sonsuza dek kapatırsın 2. Elde satarken bile bu co ayarlarında çalışıyor 🤡

Hepsi vakit ve istek gerektirir. Ama istekli olmak daha öne çıkar. Yoksa evimdeki şartlar müsait mesela klimada var vakitte bol macunda yeni ama zaten 1-1.5 aydır doğru düzgün oyun bile oynamıyorum. Oyun oynamadığım için ben dümdüz -25 verip geçtim. Yazın oynama isteği olmuyor bende genel olarak

Son düzenleme:
95 dereceye kadar sınırın var bide senin işelmcin 9900x e göre daha çok ısınıyor yapısından dolayı.
9800x3d tek CCD var 9900x cift bu ısıyı daha çok yaymasına neden oluyor.

9800x3d 8x kullanma bence zaten ısınan işlemci ve sınırdasın tam yükte
Daha az yaymasına demek istediniz sanırım :D
@Efe D. sıcaklık hala fazla. Ters montaj dene.
1786024475531.webp

LF2 420mm ile aldığım değerler.

Daha az yaymasına demek istediniz sanırım :D
@Efe D. sıcaklık hala fazla. Ters montaj dene.
Alıntıyı görüntüle
LF2 420mm ile aldığım değerler.
ters montajlı zaten

kasa ve oda sıcaklığı bel ki etki ediyordu ama çok fark yok bence

PBO ayarları nasıl?

@MeGaDave06 sen ne diyorsun bu duruma

beni şu an tribe soktunuz

Son düzenleme:
ters montajlı zaten

kasa ve oda sıcaklığı bel ki etki ediyordu ama çok fark yok bence

PBO ayarları nasıl?

@MeGaDave06 sen ne diyorsun bu duruma

beni şu an tribe soktunuz

Niye sokalım yav sen 95 sin o 88. Ondada 420mm var

Sen bi kere güneş zaten direkt vuruyor demiştin. Senin o oda sıcaklığında her türlü serin işlemcin. Scalar 1x ile occt yaptın mı?

Sen bi kere güneş zaten direkt vuruyor demiştin. Senin o oda sıcaklığında her türlü serin işlemcin. Scalar 1x ile occt yaptın mı?
yok hocam @SHEAR-LOCKED dan bahsediyorum. beni tribe soktu yav :D ama OCCT sürümü eski gözüküyor. test yeni mi yapıldı yoksa eski mi?

birde PBO ayarlarını öğrenebilirsem iyi olur.

Scalar 1X stabiliteyi bozmaz mı -35 için

yok hocam @SHEAR-LOCKED dan bahsediyorum. beni tribe soktu yav :D ama OCCT sürümü eski gözüküyor. test yeni mi yapıldı yoksa eski mi?

birde PBO ayarlarını öğrenebilirsem iyi olur.

Scalar 1X stabiliteyi bozmaz mı -35 için

Pboda ufak bi not düşeyim

Ppt ne kadar artarsa performans o kadar artar (o işlemci için kast ediyorum, genel olarak çok watt tüketen daha çok performans verir değil)
Tdc yi ne kadar arttırırsanız max clockta o kadar fazla kalır. Tdc kısılırsa 4.7 ye çıkması gereken işlemci serin olsa bile 4.5 de seyredebilir
Pptnin artmasının yolu edcyi arttırmaktan geçer. Edc artarsa tdcnin önü açılır, ikisininde önü açık olunca ppt doğal olarak artar

Pptyi tek başına arttırıp tdc ve edcyi kısarsanız zaten arttırdığınız pptye işlemci çıkmaz. Anlamı yok = performans kısık

Not: kısacası hepsinin önünü açmanız gerekir, açılıncada sıcaklık artar. Gülü seven dikenine katlanır 😄. Serin tutabilirsen en performanslı senaryo budur

Bu yüzden pbo ya manuel kendin deneyerek bulcan yada motherboardda bırakıcan

Bir ayar daha var. Ama emin değilseniz bu ayarla oynamayın(zen4 ve zen5 de adı neye denk geliyor bilmiyorum)

Msi: cpu 1p8
Diğer anakartlar: bilmiyorum
Zen4 zen5 ismi: bilmiyorum
Genel adı: vdd1.8voltage

Bu voltaj eeprom voltajı olarakta geçer. İşlemcinin içindeki “saatler”in hızıdır. Bu zen3 benim mimaride standart 1.8 voltajdır ve yüksek fclk denenirken bunu 1.85 e kadar çıkarmak whea19ları(18 den emin değilim) engellemeye yardımcı olur. Yalnız!

bu voltaj değiştirildiğinde anakartın sıcaklık kalibrasyonları bazı anakartlarda tekrar yapılamıyor. Yani gördüğünüz ısılardan daha yüksek ısılarda çalıştığından şüphelebiliriniz. Mesela ben 3800 mhz stabillik için bu voltajı otomatikten 1.84 e çıkardım ve whea19 hatalarını yok ettim

Bu voltajı düşürmekte işlemcinin direkt sıcaklığını düşürmekte etkilidir 👍 mesela 3600 mhz zen3 için çerezdir genelde ve 1.80 yerine 1.78 de çalıştırıp denedim ve işlemcinin ısılarında düşüş sağladım

TEKRAR BELİRTİYORUM BU EEPROM VOLTAJI ZEN4 ve ZEN5 de ne isimle anılıyor bilmiyorum

Yüksek fclk için genelde son başvurulan yoldur. Direkt değiştirmek akıllıca değildir

Son düzenleme:
Pboda ufak bi not düşeyim

Ppt ne kadar artarsa performans o kadar artar (o işlemci için kast ediyorum, genel olarak çok watt tüketen daha çok performans verir değil)
Tdc yi ne kadar arttırırsanız max clockta o kadar fazla kalır. Tdc kısılırsa 4.7 ye çıkması gereken işlemci serin olsa bile 4.5 de seyredebilir
Pptnin artmasının yolu edcyi arttırmaktan geçer. Edc artarsa tdcnin önü açılır, ikisininde önü açık olunca ppt doğal olarak artar

Pptyi tek başına arttırıp tdc ve edcyi kısarsanız zaten arttırdığınız pptye işlemci çıkmaz.

Not: kısacası hepsinin önünü açmanız gerekir, açılıncada sıcaklık artar. Gülü seven dikenine katlanır 😄
arkadaşın işlemcisi benden daha sıcak çalışan bir işlemci olduğu halde 160w kısmında daha daha serin çalışıyor

1786026168904.webp

Benim kasam biraz dar ve sıvı soğutmanın 1 fanı aşağıda kalıyor.

bel ki ekstra ısı artışının sebebi kasamın dar olmasından kaynaklı olabilir.

Hocam, scalar 1x yaptım ama 2 derece süşüş bile olmadı desem yeridiri

Aynı sonucu aldım.

Son düzenleme:
Geri