AMD Ekran Kartları Her Zaman Çöker (?)

Pigtail kabloyu kullanmayın diye boşuna demiyoruz. Burada ne PSU ne de AMD sorunlu. Sanki AMD her markaya fason gibi aynı kartı satıyor da, onlar marka basıyormuş gibi AMD kartları genelleyenler var bir de. 1000W 1500W PSU'lara da ihtiyacınız yok. PSU'ların soket sayısına ve paket içeriğine bakmadan alırsanız böyle olur. İsterse 1000 liraya satılan A+++ olsun, işinizi görmüyorsa alınmaz. Youtube'de bir şeyler izleyip, kağıt üstünde ezbere sistem tavsiyesi verenler dolu forumda.

Hocam üzülerek belirtmeliyimki bu güç kaynağı iyi bir güç kaynağı değil. Sebebi ise çok basit içerisindeki platformun üreticisi kendisi ve platforma dair hiç bir bilgi yok, PSU tierlistler neye göre A, B ya da C verdiği muamma volt değerlerine bakarak Zaten bu psu Atx2.0, eski nesil. 12 volt hattına baktığımda sistem yüke girdiğinde voltajda çökme olmadı şimdiye kadar. 1000 watt psu alana kadar böyle devam.

Çok uzun zamandır tarafsız bir yerden bakınca F/P ürünü olan AMD ekran kartlarını önerdim. Uzun yıllar boyunca kullanıp sorun yaşamamış birisi olarak; 2. elden yeni satın aldığım 6950XT Nitro+'da sıkça yaşadığım çökme durumları ile karşılaştım.

Bu bir soru sorma konusu değildir. Sadece benzerini yaşayan arkadaşlara rehber olması için yazıyorum. Bu şekilde de her fırsatta "AMD alma işte, Nvidia al dedik!" diyenlere bir konu olur belki.

Senaryo:

OCCT power testi sorunsuz.
Furmark sorunsuz.
Oyunlarda genel performans - sorunsuz.
Oyundan alt+f4 ile ani çıkış - total freeze. fiziksel restart tuşuna basım istiyor (her zaman yaşanmıyor)
Discord'da GPU yükteyken karşıdan konuşan kişinin - sesinin takılması, anlık stutter hissiyatı
Browser performansı donuk hissettiriyor, 265K işlemcinin onboard ekran kartı çok daha akıcıydı.
OCCT Tek başına 3D adaptive testi 30dk - sorunsuz
OCCT tek başına %90 VRAM testi 30dk - sorunsuz
OCCT 3D adaptive + %90 VRAM testi - 3D Adaptive Error

Denediklerim:

DDU ile temiz kurulum - sonuçsuz
Format - sonuçsuz
GPU power limitting (300W'dan 250W'a sabitleme) - total freeze ve discord stutter tamamen çözüldü. FPS %15 düştü.
MPO Fix uygulaması - browser tarafındaki akıcılık tamamen çözüldü.
GPU'ya power limtting gerekmesi çok aptalca geliyordu. Sonuçta Enermax Rev. III 850W gibi kaliteli bir PSU kullanıyorum.

O zaman buradaki sorun neydi?

İlk etapta Asiahorse 16AWG ek PSU kablolarımı çıkardım ve tekrar teste aldım. ilk 2 dakikada verdiği 3D adaptive error artık 10. dakikada vermeye başladı. Çünkü artık sorun Asiahorse kablonun ısınması ve uzatma kablo sebebiyle voltaj toleransı değildi.

Üzülerek söylüyorum ki, ben de birinci elden tecrübe ettim. Ek kablolar kasaya çok güzel bir hava katıyor ve kablolamayı güzelleştiriyor. Ancak hemen hepsi ekstra direnç ekliyor ve bu da voltaj sorununa sebebiyet veriyor. Bu da anlık spike'larda sistemin stabiletisini bozuyor. Asiahorse kabloları sökünce GPU'dan; total freeze ve discord stutter tamamen çözüldü ve power limitting'e gerek kalmadı. Ancak başka bir sorun başladı.

GPU anlık 403W'lara spike atıyordu. Ancak Enermax PSU'dan en fazla 2 tane PCI kablosu vardı ve bunlardan birisi Pigtail şekilde. Yani 2 PCIe kablosu ile (6+2, 6+2/6+2 Pigtail) anlık 403W spike atabilen bir kartı beslemeye çalışıyordum. 6950XT Nitro+ ise 6+8+8 güce ihtiyaç duyuyor.

Bu 2 PCIe kablosu maksimum 300W taşıyabilir ve 75W'da PCI Express slotundan geliyor. Yani ben karta en fazla 375W güç verebiliyorum ve bundan yüksek power spike'larda da haliyle tekrar stabilite sorunu yaşıyorum. Bu noktada da spike'ların önüne geçmek için karta ufak bir miktarda UV uygulamam gerekti. FPS'e yansımadı bile ve spike anlarında 350W'ı geçmedi. Tüm sorunlarım da tamamen çözüldü.

Sonuç:

Eğer ki bunu bu foruma "Oyunlarda anlık freeze yiyorum, donmalar yaşıyorum, discord takılıyor, Nvidia ekran kartımda sorun yoktu, AMD'de yaşıyorum, yardım edin" diye açsaydım; hemen herkes AMD'nin sürücülerini suçlayacaktı. AMD işte, Nvidia al dedik; diyecekti.

Ancak görüldüğü üzere, ekran kartımda hiçbir arıza yok. Sürücülerimde hiçbir sorun yok. Ve aslında Enermax'ın kaliteli bir PSU'sunu kullanıyorum. Ama bu PSU 12v-2x6 güç girişi kullanan ekran kartları için üretilmiş halde. Bu sebeple anam babam usulü 8pin ekran kartı beslemekte sorun yaşıyor.

AMD kartların güç toleransı zayıf. Nvidia bu tarz besleme sorunlarında daha toleranslı davranıyor olabilir. Sistemdeki diğer parçaların kalitesizliğinden daha az stabilite zararı yaşıyor olabilir. Bu da size "AMD SORUNLU" hissiyatı veriyor olabilir. Ama aslında olan şey bu değil.

Kendi sistemlerimizin bileşen yetersizliği direkt ekran kartına vurunca; sorunu ekran kartında bulmayı bırakmamızı ümit ediyorum.
2 defa amd kullandım ve lolde anlık düşmeler oluyordu arakdaştan rtx 4060 aldım denedim böyle olmadıını görünce birdaha amd almadım ve kartlar ne denediysem olmadı
bende de sadece dediğiniz gibi lolde çökmeler oluyor ve asiahorse sleeveleri kullanıyorum , ilk fırsattı orijinal psu kablolarıyla deneyip tekrar konuya yazacağım

Hocam üzülerek belirtmeliyimki bu güç kaynağı iyi bir güç kaynağı değil. Sebebi ise çok basit içerisindeki platformun üreticisi kendisi ve platforma dair hiç bir bilgi yok, PSU tierlistler neye göre A, B ya da C verdiği muamma volt değerlerine bakarak tierlist hazırlayanlar var maalesef.
Nasıl yok?

High Power/Sirfa NO-817.

High Power/Sirfa NO-832D.

Sadece Performance FS için dediğiniz geçerli, onun dışında değil. Ki onun platformu belli zaten. NO-832D High Power/Sirfa.

Son düzenleme:
1000W'a gerek yok aslında. Firmalar PCI-e kablolarını 16AWG yapsa bunlara hiç gerek kalmayacak. 16AWG kablolar tahmini 200-250W taşıyor. Çift kablo 500, slot ile birlikte 575, 600W olacak.
Corsair 300W diyor kendi kabloları için. Sağlıklı mıdır böyle kullanmak 16AWG olsa bile? Düşüncen nedir bu konuda?

Sorun her sistemde ayni olur. Sorun varda nvidia ben bunu gogusleyim diyemez oyle bir yapısı yok
Saçma bir yorum yapmışsınız ben tolerans olarak bahsettim. Nvidia kartlar güç kaynağı veya ram sebebiyle çok nadir şekilde uyumsuzluk sebebiyle hata verir. Toleransı yüksek kartlardır. Ufak nedenlerden sorun çıkarmazlar. Nvidianın sorun çıkarmadığı bir sisteme yükseltmek amacıyla AMD kart alıp takarsın sorun yaşarsın mesela. Ram ile uyumsuzluk yaşar güç kaynağı voltajı uyumsuz gelir vb. Tam tersi durumu hiç görmedim. Yani bir sistemde AMD kart sorunsuz çalışsın yükseltme sebebiyle kişi Nvidia alsın veya geçiş yapsın yine sorun yaşamaz.

Corsair 300W diyor kendi kabloları için. Sağlıklı mıdır böyle kullanmak 16AWG olsa bile? Düşüncen nedir bu konuda?
12VHPWR'den söz ediyorsanız Ucunda 12VHPWR saçmalığı olduğu sürece ben kablolara hiç iyi bakmıyorum. Berbat bir konnektör gerçekten.

Normal kablo olarak soruyorsanız mümkün.

Nasıl yok?

High Power/Sirfa NO-817A.

Sadece Performance FS için dediğiniz geçerli, onun dışında değil. Ki onun platformu belli zaten. NO-832D High Power/Sirfa.
Hocam aaaa neden inceleme paylaştınız ona göre üstünde power yazdığı için o marka kötü.
O sırada onlarca markaya PSU üreten High Power. Açıklamaya bile değmez yani.

Pigtail kabloyu kullanmayın diye boşuna demiyoruz. Burada ne PSU ne de AMD sorunlu. Sanki AMD her markaya fason gibi aynı kartı satıyor da, onlar marka basıyormuş gibi AMD kartları genelleyenler var bir de. 1000W 1500W PSU'lara da ihtiyacınız yok. PSU'ların soket sayısına ve paket içeriğine bakmadan alırsanız böyle olur. İsterse 1000 liraya satılan A+++ olsun, işinizi görmüyorsa alınmaz. Youtube'de bir şeyler izleyip, kağıt üstünde ezbere sistem tavsiyesi verenler dolu forumda.
Katılmıyorum, AMD tarafına gelecek olursak zaten AMD 9070xt için elinde referans PCB tasarımını markalara sunuyor üreticiler ekstra dokunuş yapmadığı sürece PCB tasarımı aynı sadece soğutma değişiyor, PSU konusunda eğer içerisinde kullanılan platform başarılı ise pigtail sorun yaşatmıyor bunu bizzat kendim test ettim, MSI MAG A750GL (CWT'nin orta segment GPX platformu var) içerisinde 2 adet ayrı 8 pin çıkıyor biride zaten atlama Gigabyte Gaming OC versiyonunu kullanıyorum 3×8 pin bir model Resident Evil 4 Yüksek grafiklerde AMD değer panelinde aralıksız 3 saat gibi süreyle sürekli 300 ila 334 watt çekerken akıcı oyun oynadım. Olay tamamen kaliteli parçalarda bitiyor değerlerde değil.

Saçma bir yorum yapmışsınız ben tolerans olarak bahsettim. Nvidia kartlar güç kaynağı veya ram sebebiyle çok nadir şekilde uyumsuzluk sebebiyle hata verir. Toleransı yüksek kartlardır. Ufak nedenlerden sorun çıkarmazlar. Nvidianın sorun çıkarmadığı bir sisteme yükseltmek amacıyla AMD kart alıp takarsın sorun yaşarsın mesela. Ram ile uyumsuzluk yaşar güç kaynağı voltajı uyumsuz gelir vb. Tam tersi durumu hiç görmedim. Yani bir sistemde AMD kart sorunsuz çalışsın yükseltme sebebiyle kişi Nvidia alsın veya geçiş yapsın yine sorun yaşamaz.
Boyle bir seyi kanıtladın mi ?

Nasıl yok?

High Power/Sirfa NO-817A.

İkiside sizin attığınız kaynaktan aldığım fotoğraflar ikiside aynı platform geçiyor PCB ve devre elemlarındaki yerlerin farklılığı ortada, bu markanın ürününü aldığım zaman daha farklı bir platformla karşılaşabilme durumu var hatta farkettiğim bir kaç durum var birinde varistör AC 220 girişe direkt lehimli birindede ayrı devre kartı ile konumlandırılmış.

Ekler

• IMG_20260823_130015.webp
    IMG_20260823_130015.webp
    103.8 KB · Hit: 16
  • IMG_20260823_125945.webp
    IMG_20260823_125945.webp
    156.7 KB · Hit: 17
Boyle bir seyi kanıtladın mi ?
Defalarca Nvidiadan AMD'ye AMD'den Nvidiaya geçtim. Ve bahsettiğim gibi Nvidiadan AMD'ye geçişte sorun yaşadığım oldu. Ama AMD'den Nvidia geçişte sorun yaşamadım. Ben düzenli olarak senede bir kart değiştiriyorum. Fan boy değilim. RTX 5070'te kullandım RX 9060 XT - 9070 XT'de kanıtlamalık bir durum yok. İkisinide kullanan kişiler dediğimi iyi anlar.

İkiside sizin attığınız kaynaktan aldığım fotoğraflar ikiside aynı platform geçiyor PCB ve devre elemlarındaki yerlerin farklılığı ortada, bu markanın ürününü aldığım zaman daha farklı bir platformla karşılaşabilme durumu var hatta farkettiğim bir kaç durum var birinde varistör AC 220 girişe direkt lehimli birindede ayrı devre kartı ile konumlandırılmış.
İkisi nerede aynı platform diye geçiyor? Düz perfromance GD her zaman NO-817'dı, ATX 3.0 Performance GD'de her zaman NO-832D'di zaten. Ne zaman değiştirildi?

Ayrıca varistör ikisinde de PCB üzerinde, ayrı kart üzerinde değil. Ne anlatıyorsunuz hala anlamadım. Konuyla ilgiside yok.

Son düzenleme:
Geri