AMD Ekran Kartları Her Zaman Çöker (?)

İkiside farklı platformmuş özür, ancak farklı modellerinde dediğim husus var. Varistörlerde PCB üzerinde değil birinde direkt lehimli.
İkisi nerede aynı platform diye geçiyor? Düz perfromance GD her zaman NO-817'dı, ATX 3.0 Performance GD'de her zaman NO-832D'di zaten. Ne zaman değiştirildi?

Ayrıca varistör ikisinde de PCB üzerinde, ayrı kart üzerinde değil. Ne anlatıyorsunuz hala anlamadım. Konuyla ilgiside yok.

Ekler

• Screenshot_2026-08-23-13-28-53-772_org.mozilla.firefox-edit.webp
    Screenshot_2026-08-23-13-28-53-772_org.mozilla.firefox-edit.webp
    278.1 KB · Hit: 17
  • IMG_20260823_133053.webp
    IMG_20260823_133053.webp
    108.9 KB · Hit: 16
İkiside farklı platformmuş özür, ancak farklı modellerinde dediğim husus var. Varistörlerde PCB üzerinde değil birinde direkt lehimli.
Onlar varistör değil, Y kapasitörü. Toprağa bağlı bir tarafları zaten. Varistör Faz ile Nötr arasında olur.

1787482036738.webp

1787482053662.webp

Boşverin. Konu dışına çok çıkıldı. Konu bu değil.

Son düzenleme:
Bildiğim kadarıyla varistör 220v hattıyla yani primer katı ile ilgili, o çalıştığında sigorta atar, sigorta değiştirene kadar güçkaynağı çalışmaz. Bizim problemimiz sekonder katla ilgili yani güçkaynağının çıkış koruma protokolleri devreye girdiği için pc kapanıyor. Yanlışım varsa düzeltin, yeni bir şey öğrenmiş olayım.

Bildiğim kadarıyla varistör 220v hattıyla yani primer katı ile ilgili, o çalıştığında sigorta atar, sigorta değiştirene kadar güçkaynağı çalışmaz. Bizim problemimiz sekonder katla ilgili yani güçkaynağının çıkış koruma protokolleri devreye girdiği için pc kapanıyor. Yanlışım varsa düzeltin, yeni bir şey öğrenmiş olayım.
Dediğiniz tamamen doğru.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Onlar varistör değil, Y kapasitörü. Toprağa bağlı bir tarafları zaten. Varistör Faz ile Nötr arasında olur.

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Boşverin. Konu dışına çok çıkıldı. Konu bu değil.
L ile N arasına paralel bağlanıyor, faz başındada makaronlanmış sigorta var oda faz varistöre gelmeden öncesinde seri olarak bağlanıyor, büyük ihmal kusura bakmayın.

1000W'a gerek yok aslında. Firmalar PCI-e kablolarını 16AWG yapsa bunlara hiç gerek kalmayacak. 16AWG kablolar tahmini 200-250W taşıyor. Çift kablo 500, slot ile birlikte 575, 600W olacak.
Sadece watt'da değil; 18AWG kablolar cidden estetik olarak zorlayıcı oluyorlar. 16AWG neden hala fabrika çıkışlı sunulmuyor anlamış değilim.

12v-2x6 to 8 pin pcie kablo yaptırıyorum şimdi. İşim yok gibi...

Sadece watt'da değil; 18AWG kablolar cidden estetik olarak zorlayıcı oluyorlar. 16AWG neden hala fabrika çıkışlı sunulmuyor anlamış değilim.

12v-2x6 to 8 pin pcie kablo yaptırıyorum şimdi. İşim yok gibi...
Çok nadir bazı markalar kullanıyor ama bence fiyattan ziyade yaptırılan yer ile alakalı heralde. Öyle bir seçenek sunmuyor olabilirler. Benim 1400TL'ye aldığım Green GP550A ECO güç kaynağında bile PCI-e 16AWG'ken 10.000TL'ye satılan ROG STRİX'de hala 18AWG. Çok saçma. Benim modelde High Power Allah razı olsun kullanmış. CPU ve PCI-e 16AWG yapmış.

Çok nadir bazı markalar kullanıyor ama bence fiyattan ziyade yaptırılan yer ile alakalı heralde. Öyle bir seçenek sunmuyor olabilirler. Benim 1400TL'ye aldığım Green GP550A ECO güç kaynağında bile PCI-e 16AWG'ken 10.000TL'ye satılan ROG STRİX'de hala 18AWG. Çok saçma. Benim modelde High Power Allah razı olsun kullanmış.
İnsanlara PSU önerirken, kablo kalınlığını atlıyoruz sanırım (en azından ben atlıyorum). Ben şahsım adına tier list'e bakıp alıp geçen biriyim. Bundan sonra benim de dikkatim de olacak. Aynı class'daki 2 psu, birisi 18awg diğeri 16awg; %15-20 pahalı olsa bile 16AWG kablo içeren varsa onu önermeli.

Benim gibi düz kullanıcının Undervolt`la Overclock ile sorunlarla uğraşmakla işi yoktur. İntel ve Nvidia`mı alır çekilirim kendi köşeme. Yıllarca elim kulağımda kullanırım. Bana ileride sıkıntı çıkarıcak ürünler neden alayım ki?

Mesela Sıvı soğutmaya hiç yaklaşmam.
Zaten Kule soğutmadan pek farkı yok sıvı ısındıktan sonra. Yok aman su sızdırır yok aman pompa bozulur gibi derdim de yok.
Görsellik arayan alsın başına aksiyonu.

Benim gibi düz kullanıcının Undervolt`la Overclock ile sorunlarla uğraşmakla işi yoktur. İntel ve Nvidia`mı alır çekilirim kendi köşeme. Yıllarca elim kulağımda kullanırım. Bana ileride sıkıntı çıkarıcak ürünler neden alayım ki?

Mesela Sıvı soğutmaya hiç yaklaşmam.
Zaten Kule soğutmadan pek farkı yok sıvı ısındıktan sonra. Yok aman su sızdırır yok aman pompa bozulur gibi derdim de yok.
Görsellik arayan alsın başına aksiyonu.
İyi de, burada aslında AMD'de de farklı bir şey yok ki? Ben bir müşteri olarak; AMD'nin önerdiği PSU kablolama yapısını kullanmayıp; "sonuçta daisy chain değil, pigtail; elimdeki PSU buna izin veriyor" deyip, üreticinin söylediğinin dışına çıkarak ekran kartıma yeterli gücü sağlamamışım.

İlk bakışta derin araştırmadan önce de sorunlar güç besleme sorunu gibi değil de; sürücü sorunu gibi gözüküyor ve bu da şayet ben bu kadar işin derinine inmeseydim benim "AMD Sorunludur" demem ile bitecek bir süreçti.

Konumun ana teması zaten; AMD'yi alıp UV uygulamam gerekti değil. Konunun ana teması; AMD'de de diğer tüm kartlar kadar stabil ve sorunsuz. Ancak sizin, üreticinin önerdiği/şart koştuğu koşulları sağlamanız gerek demeye çalışmaktı.

daral geldi yazılanları okurken, bazı arkadaşların açıp iki kitap okuması lazım acilen

2023 temmuzdan beridir rx7600 kullanıyorum herhangi bir sorunum olmadı hiç bir sorun yaşamadım arkadaşlarım bir çok kez amd kullandı ve bir çok hata aldı bu yüzden amd den nefret ediyorlar fakat dediğiniz gibi psu ları fln belirsiz markalardı benim kullandığım psu evganın supernova gt650 gold plus psu su muhtemelen bu sebepten ötürü hiç sorunum olmadı şuan ekran kartım arızalı 9060xt 16gb alıp yoluma devam edeceğim.

Geri